Kattokaiteet

RAJALAHTI ANTTI 07.05.2015 09:58

Aloittelevat asuntoautoilija kysyy nyt ehkä tyhmiä, mutta kysytäänpä kuitenkin.

Eli ostin pari viikkoa sitten ensimmäisen asuntoautoni, jossa on kattokaiteet. Mitä käytännön hyötyä näistä on? Ja miten niitä käytetään? Onko niitä tarkoitus käyttää tavaran kiinnittämiseen katolle suoraan vai onko niihin tarkoitus laittaataakkatelineet kiinni? Mittasin eilen tuon leveyden ja vaikutti olevan muistaakeni 226 cm leveä. Ja eilisellä sulakkeiden ostoreissulla tarkastin paikallisen Motonetin valikoiman ja pisimmät taisi olla 190 cm leveät. Sinänsä eihän tuo ole kuin metalliputkea, joten samanlaisenhan voisi varmaan hommata jostain muutenkin.

Autossani on vähän huonosti säilytystilaa esim ulkokalusteille ja ajattelin pienen hiiligrillinkin hommata niin se olisi kivempi laittaa vaikka suksiboksiin kuin viedä aina nokisena sisäkautta sängyn alla olevaan säilytyslaatikkoon. Ja voiko esimerkiksi fillarin laittaa jotenkin tuonne katolle?

HALINEN HARRI 07.05.2015 12:03

Minulla myös nuo kattokaiteet joiden olemassaoloa olen miettinyt. Kenties ne ovat jonkin mielestä "hyvännäköisiä". Portaat perältä joutaisi pois kun en oli niitä vuosikausiin missään autossa tarvinnut. Katon pesun kun voi nipin napin hoitaa takakattoluukun kautta.

POKKINEN TAPANI 07.05.2015 12:21

Kaverilla oli aikanaan pieni lyhyt alkovi Hobby, Fiiun alustalla ja siinä kattokaiteen, perässä tietty portaat. Kyllä hirvitti tälläisin 100kg keijukaisen katolle kiivetä ja sitoa suksipusseja sekä ahkiota kuin sen sisään pilkkikairoja kattokaiteisiin kiinni. Mutta ihme ja kumma ei ainakaan tuo Hobby, oisko malli ollut 550 ak ja mallia jotain 1986 ollut moksiskaan koko kuormasta? kokonaispaino minun kanssa ainakin 150kg, tosin auton liikkuessa olin jo sisällä. -tapani-

LAPPALAINEN KAI 07.05.2015 12:59

Edellisessä Burstnerissani oli kattokaiteet, johon tein rst-putket kattoboxin kiinnitystä varten, koska autossa oli myös huonosti tavaratilaa. Kun vaihdoin autoa niin boxi ja kiinnitysputket jäivät ylimääräisiksi ja ne ovat tällä hetkellä tavaratorin puolella myynnissä

RAJALAHTI ANTTI 14.05.2015 09:15

Kiitos vinkistä Kai

Olin itseasiassa bongannut tuon ilmoituksesi jo aiemmin. ja mietinnässä on ollut. Nyt kuitenkin kaikki painoa lisäävät hankinnat on vähän jäissä ennen kuin saan auton punnittua, että tiedän kannattaako siihen mitään ylimääräistä taakkaa enää ottaakkaan.

Kattokaiteiden tarkoitus ei vielä tarkkaanottaen kyllä selvinnyt. Eli onko niihin itsessään luvallista tai peräti tarkoitus, että voisi käyttää vain tavaran kiinnittämiseen? Eli voisi jotain kuljettaa katolla. Vai ovatko ainoastaan for the show?

Ja hieman OT, mutta taisi tulla vääärälle alueelle. Olisi tainnut kuulua enemmän tuonne tarvikekeskuksteluun tämä. Aloittelija pahoittelee.

VÄLIAHDE JUSSI 14.05.2015 09:36

Mulla oli vokelissa karmankori koko ylä pohja lankutettu paisi suksi boxin kohdalta. hyvä sillä oli pitkää tavaraa kuljettaa,Fiiatissa oli myöskin ja tikaan joita myöten kiivetä katolle jos, tarvitsi mutta ei tarvinnut tässä nykyisesssä on kaiteet mutta tikaat puutuu ja saa puutua ne oli autonosto hetkellä niin saa olla vieläkin. Minä vastustan auton ja vaunun lämpöeristeen puhkomista jonkun hössön takia.

SVÄRD SEPPO 14.05.2015 16:02

Laitoin kattokaiteisiin poikittaiset alumiini nelikanttiputket ja niihin 2 kpl aurinkokennoja kiinni.

JANHONEN MATTI 14.05.2015 17:44

Huonoin mahdollinen paikka kuljettaa tavaroita on katolla Kun on kattokaiteet niin pitää olla raputkin. . Tavaran roudaaminen katolle ja takaisin on aina vähän rishommaa vallankin vanhemmalla iällä. Katokaiteen on melkoinen ilman vastus jo itsessään ja jos niihin kiinnittää jonkun laatikon tai box´n niin sitten ne vasta sitä onkin. Ja ilmanvastuksen voittamiseen taas tarvitaan energiaa ja se taas maksaa.

RAJALAHTI ANTTI 17.05.2015 13:04

Ohessa kuva autoni perästä takaviistosta. Raput siis menee tuonne ylös. Kaiteet tuolla jo on, joten niiden ilmanvastukselle en ala tekemään yhtään mitään.

Nettikaravaanissa on kaksi vastavaa autoa juuri myynnissä, ja kummassakin on kuvissa asennettu suksiboksi kattokaiteisiin, jotka ovat ihan saman näköiset kuin omassa autossani.

Ilmanvastukseenhan suksiboksilla on jotain vaikutusta, mutta toisaalta tuo Alkoviosio on korekampi, joten aerodynamiikkaa hyvin vähän opiskelleena ehkä kuitenkin vähemmän, kuin esim henkilöauton katolle laitettuna, kun jonkinlainen tuulenhalkoja jo on edessä.

POKKINEN TAPANI 17.05.2015 19:14

Onpas hieno Clou, varmasti kelpaa asua ja matkustellakkin. Moottorit ja muu vastaava on halpa ja helppo pitää kunnossa jos kori on muutoin hyvä. Kateellinen ehkä pikkasen. -tapani-

RAJALAHTI ANTTI 19.05.2015 13:55

Kiitos Tapani

Vaikka minullahan ei tietenkään ole tuossa osaa eikä arpaa auton hienoudessa. Itseasiassa en ulkonäöstä juurikaan alunperin pitänyt, samoin kuten en integroiduistakaan. Mutta asiaan perehdyttyä noista on jotenkin alkanut vain tykkäämään. Kauneus on siis katsojan silmässä.

Hintaan nähden pidän ihan hyvänä, mutta vaikka sinulla ilmeisesti olikin jotain vesiongelmia, niin onhan tuo silti aika luxus verrattuna tähän. Mutta omista lähtökohdista, joissa asuntolainaa on vielä reippaasti makseltavana niin tämä vaikutti hyvältä peliltä aloitella. Saa nähdä mihin tämä harrastus ajan myötä vie.

JYLKKÄ PEKKA 19.05.2015 18:25

Tosi kätevät on tuossa LMC nuo kattokaiteet oikein asennettuna. Kun auton ajaa päälleen niin katolla sateen jälkeen voi käydä uimassa, ei vesi pääse mihinkään karkuseen :).

HALTTUNEN TEUVO 20.05.2015 12:57

Kiinnitin kattokaiteeseen auton vieressä vapaasti seisovan teltan lipan, joka estää sateen pääsyn auton ja teltan väliin.

Naapurin kokemuksista tiesin ettei jousella varustettu "nipistin" riitä kiinnittimeksi, joten käytin 150 mm- kokoisia puusepän puristimia 4 kpl ja niiden välissä vielä "nipistimet". Hyvin kesti Välimeren tuulet.

EEROLA TEEMU 23.05.2015 20:16

Antti. Ihmettelit mitä tekoa on kattokaiteilla. Meillä ollut jo 15 v tuossa linkissä näkyvän oloinen int. Knaus, missä tosin ei ole lainkaan edessä alas laskettavaa vuodetta vaan sielläkin on yläkaappeja. Noissa hurrin kuvissa tuosta kuvasta 2/10 selviä ehkä parhaiten, että kaiteilla on merkitystä ainakin ulkonäköön.

Olen käyttänyt kaiteita myös mm. erilaisten pitkien tavaroitten kuljettamiseen, mm. purettu vanhanaikainen pihakeinu meni siellä mukavasti. Lautakuormia on viety ja talven lumikuormia kerää kaiteiden varassa oleva "talvikatto", mikä on puhdistettavissa menemättä katolle "liukastelemaan". Näyttäisihän tuo paljon kökömmältäkin ilman kaiteita? Vaikka katsojahan sen ratkaisee. Knausilta aivan erinomainen malli.

Käyttäjän lisäys viestiin 23.5.2015 klo 20:17:43 Niin, se linkki, missä kuva 2, lainaus hurrin myyntikuvista.

http://www.blocket.se/alvsborg/Knaus_640_Liner__99_60404548.htm

KRISTO LAURI 25.05.2015 08:03

Minullakin on kattokaiteet 1992 vuosimallin Fiat Matkaajassa, höpömökin käsikirjassa tuota auton takapään kattoa kutsutaan aurinko katoksi, tulkkasin itsemielessä sen olevan auringon otto tasanne, olisiko kaiteet sen vuoksi jotta eivät auringon ottajat tipu alas katolta ? Mene ja tiedä!

Lauri. K

VEIJOLA ESA 26.05.2015 15:53

Mulla jäi rätti katolle ja siellä se oli vieläkin ajomatkan jälkeen. Ei siellä katolla välttämättä tuule kovin kovaa riippuen keulan otsapinnan muodosta. Kovin ajoviima lentää sen verran yli, jolloin matala kuorma katolla ei välttämättä ole tuulenvastus, jos se on sijoitettu katon takapäähän.

KARJALAINEN ALPO 26.05.2015 18:36

Kun joka kevät käyn matkakulkimen katolla tarkastamassa on kaikki kittaukset ja tiivisteet kunnossa, niin tuntuuhan se paljon turvallisemmalta kävellä siellä, kun on kaiteet. Nyt pitäisi taas nousta sinne ja pestä ja vaha se katto.

PS. kyllä ne 14,5 cm kaiteet muuten antaa sitä turvallisuuden tunnetta.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.