Vesiletkujen tyhjentäminen?

KNAAPI JUHA 28.10.2014 12:02

Näin talven uhkaavasti lähetyessä tulee taas ihmettelyyn noiden vesien poisto hanoista ja letkuista. Jo parina talvena on pesualtaan kraana työntänyt liitoksensa irti ilmeisesti jäännösveden jäätyessä. Olin kyllä yrittänyt imeä hanan päästä joutoveden pois, mutta se ei ilmeisesti ole riittänyt.

Täällä on joskus neuvottu, että työntämällä pumpulla tai paineilmalla ilmaa järjestelmän saa tyhjäksi. Minulla on vesisäiliön pohjalla uppopumppu ja sen ylös onkiminen manusluukusta ja irroittaminen letkusta on aika homma. Lisäksi on irroitettava sähköjohdot, jottei pumppu pyöri kuivana kun hanoista päästää ulos jäännösvedet. Hommaan tarvitaan kaksi henkilöä.

Onko yksinkertaiselle miehelle yksinkertaiempia ratkaisuja?

LEPOLA SAKARI 28.10.2014 12:11

Hanat pitää jättää auki keskiasentoon(kylmän ja kuuman välille) ja puhaltaa niistä vedet pois. Ilmapallo on tähän hyvä, eli pallo täyteen ilmaa ja sitten kraanan suuhun kiinni niin hyvä tulee. Letkuissa peini määrä vettä ei särje paikkoja kun sillä on tilaa jäätyessään laajentua. Minulla on painepumppu ja sille en ole muuta tehnyt kuin pyörittänyt niin kauan että on tyhjä. Ja raikasvesisuodattimen ole tyhjentänyt.

POIKULAINEN ESA 28.10.2014 12:12

Itse otin just eilen pumput irti johdoita ja letkuista. Paineilmalla perään (1bar) ja silti tahtoo olla noita pullahtaneita letkuja talven jäljiltä. Tuntuu aina jäävän vettä tollakin konstilla. En ole viellä keksinyt oikotietä onneen. Wc pytty on mun mielestä kaikkein hankalin puhalettava.

KNAAPI JUHA 28.10.2014 12:56

Ei tyhjene mulla tuolla Lepolan konstilla eli takaperin puhaltamalla. Lienee jossain välissä takaiskuventtiili. Myöskään ei sitten Thetfordin vessanhuuhteluai voi takaperin tyhjentää.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 28.10.2014 13:10

Hymerissä on letkuissa välihanat josta letkut tyhjenee. En ole tehnyt mitään erikoskikkoja olen vain avannut kaikki hanat ja laskenut vedet pihalle. Vessan huuhtelunappia olen painanut jonkin aikaa jolloin senkin letku on tyhjentynyt. Hanatkin ovat oleet talven kiinni, koska autolla liikutaan ja myös asuin osaan pitää saada valot. Koskaan ei ole ollut mitään ongelmia, saas nähdä onko tulevana talvena

JOKINIEMI PETRI 28.10.2014 13:50

Siinä uppo pumpussa on itessään takaisku venttiili. eli pumppu pitää irrottaa letkusta. Muuten ei tyhjene. puhaltelut takaisku venttiiliä vasten on ivan turhaa hommaa.

SILJAMÄKI ANTTI 28.10.2014 17:35

Dethleffsin Alde-versiossa on erillinen katkaisin vesipumpulle, jota käyttämällä voi hanat pitää aukiasennossa talvikäytössä, jos ei halua käyttää lyhyillä reissuilla vesijärjestelmää. Tosi hyvä ominaisuus.

EKMAN VEIKKO 28.10.2014 18:56

Asiaan osin liittyen, altaiden ns. hajulukkoihin kannattaa kaataa hivenen esimerkiksi pakkasnestettä. Ne nimittäin halkeavat erittäin helposti pakkasella.

ASIKAINEN MATTI 28.10.2014 19:11

Ellei vesipumpulla ole erillistä katkaisinta, niin se on erittäin helppo lisätä. Säiliön päällä pumpulle menevä johto vain poikki ja katkaisin siihen väliin.

Käyttäjän lisäys viestiin 28.10.2014 klo 19:55:34 Käytän autoa (Dethleffs T6501B) ympärivuotisesti ja seisotan sitä ulkona. Toistaiseksi seuraava tyhjennysjärjestys on toiminut hyvin.

Avataan harmaan veden tyhjennysventtiili ja jätetään se auki. Keittiön ja WCn altaiden tulpat kiinni, varaajassa oleva kuuma vesi lasketaan altaisiin, jotka sitten tyhjennetään avaamalla tulpat ja näin huuhdotaan viemäriputket voimakkaalla virtauksella.

Avataan raitisvesisäiliön pohjahana ja kun säiliö on tyhjentynyt, niin suljetaan se odottamaan seuraavaa käyttökertaa.

Edellisen vaiheen loputtua avataan pumpun kytkin ja putkiston tyhjennyshana. Sitten painetaan WCn huuhteluventtiiliä kymmenkunta sekuntia, jolloin ulos virtaava vesi imee WCn magneettiventtiilin ja huuhtelulinjan tyhjäksi.

Seuraavaksi avataan suihkun ja altaiden venttiilit täysin auki kylmän ja kuuman puoliväliin ja jätetään auki.

Nämä operaatiot tehdään hyvissä ajoin ennen kotipihaa, niin että ajettaessa muuttuvat kallistukset ja tärinät varmistavat veden riittävän tyhjentymisen. Kuitenkin pakkasella ajoviima voi jäädyttää pienen tyhjennysputken suun, niin että on varminta antaa tyhjennyksen tyrehtyä ennen lopullisen kotimatkan jatkamista.

Letkut jakotukkien ja hanojen välillä tekevät mutkan alaspäin, mutta niihin mahdollisesti jäävä vesi ei jäätyessään kuitenkaan saa aikaan vahinkoa.

MERIKALLIO VELI-PEKKA 29.10.2014 15:32

Itsellä tämä operaatio, ei pakkasvaurioita.

Hymerin kaikki sulkuventtiilit ja hanat auki, vesisäiliön pohjaproppu pois, pumppu voi käydä kuivana huoletta pari minuuttia. Sama juttu wc-pöntön kanssa.

Vajaat kaasupullot olen poltellut loppuun lämmittimessä, autossa ollut kuin saunassa ja paikat kuivuneet.

Uppopumpun olen vienyt pannuhuoneeseen talvehtimaan, operaatio vie aikaa puheineen päivineen viisi minuuttia. Yksi paleltunut pumppu riitti mulle.

Siinä mun talvihuolto, palovaroittimen ja kellon patterit saavat olla paikoillaan, telkkarin vien kyllä lämpimään ja kuivaan. Samoin patjat ja pehmusteet.

PÄIVINEN UNTO 29.10.2014 19:08

Vesijärjestelmän voi suojata jäätymiseltä esimerkiksi Aqua Frozt liuksella .Ainetta on saatavilla Vapaa - ajan tarvike talosta , hintaan 22,20 € 2 litran pullo. Aine sekoitetaan veteen ja ajetaan järjestelmään.Keväällä huuhtelu raikkaalla vedellä ennen käyttöön ottoa.Terv.UP.

ASIKAINEN MATTI 29.10.2014 20:15

on minun kokemukseni sellainen, että ne alkavat pakkasella hälyttämään, joten niistä kannattaa paristo irrottaa. Vaikka eihän ne monta tuntia jaksa ulvoa, kun jo tyhjenevät.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.