Erikoinen sähkövika

KANTOLA TIMO 15.10.2014 21:08

Kotiin tullessa pistin auton (hymer b 630, -05) roikan päähän, niin talon vikavirtasuoja räpsähti pois päältä. Kokeilin toista johtoa ja toista adapteriakin, mutta sama juttu.

Lopulta otin takatallussa olevan ilmalämpöpumpun pois töpselistä, niin talon vikavirtasuojaus pysyi päällä. Kytkin ilmalämpöpumpun invertterin takana olevaan töpseliin, niin ilmalämpöpumppu toimi normaalisti ja akku sai reilua latausta. Kun kytkin ilmalämpöpumpun jälleen verkkovirtarasiaan, laukesi talon vikavirtasuoja heti.

Mitään asennuksia ei ole tehty lähiaikoina talossa tai autossa. Mistähän vika löytyy? Auton vikavirtasuojasta?

LAHELMA JUKKA 15.10.2014 21:37

Veikkaisin lämpöpumpun olevan vian syynä, koska kaikki toimii ilman sitä. Talon vikavirtasuoja laukeaa, koska ilmeisesti pumppu "vuotaa" maahan, ei siis ole oikosulussa. Olisiko johonkin johtoon tullut nirhauma tai kosteutta? Invertterillä tätä ei huomaa, mutta uskoisin käyvän samoin, jos laitat siihen irrallisen vikavirtasuojan. Kannattaisi tarkistuttaa ammattilaisella pumppu.

TERVO JARI 15.10.2014 21:39

Ilmalämpöpumpusta, jos inventterin kautta käytettynä ei ole vikavirtasuojaa inventterin ja ilmalämpöpumpun "välissä".

Arvaus kun ei ole kaikki kamppeet vielä "listalle lueteltu" . . .

Mutta ikiliikkujanko olet tehnyt ? Inventterillä lataat akkuja ? Tarkoitatko agrekaattia ?

No varmaan tarkoitat että vain lämpöpumppu oli inventterin takana/perässä, ei laturi, laturi normaalisti verkkovirran "perässä" . . .

Käyttäjän lisäys viestiin 15.10.2014 klo 21:42:29 .

Mikä merkki / malli on tuo ilmalämpöpumppu ?

http://www.siilincaravan.fi/verkkokauppa/tarjoukset.php?lTuoteTunniste=1260

Dometic HB 2500 ilmastointilaite-lämpöpumppu

Vai joku muu ?

KOSKINEN OLLI 15.10.2014 21:41

Oletko kokeillut kääntää ilmalämpöpumpun pistotulppaa toisinpäin. Ei pitäisi olla merkitystä, mutta jos on, niin se jotakin voisi kertoa.

KANTOLA TIMO 16.10.2014 07:00

Juuri tuo Dometic 2500 siellä tallissa on. Täytyypä tutkia nirhaumat ja kokeilla pistoketta toisinpäin tai vieläpä kytkeä ilmalämpöpumppu suoraan verkkovirtaan ohi auton kytkentöjen. Invertterin sähköllä käyttämisessä ei ole oikein järkeä kun se tyhjää akun niin nopeasti.

KANTOLA TIMO 16.10.2014 08:31

Mentävä Dometic-huoltoa etsimään. Jatkojohtoon suoraan kytkettynä laukaisi vikavirtasuojan talosta.

TERVO JARI 16.10.2014 19:09

Eikö auton oma vikavirta laukea ollenkaan ?

Noin uudessa autossa pitäisi olla "luonnostaan" vikawirtasuoja, jos ei ole niin kannattanee laitattaa. DIN kiskoon vaihdetaan vanhan kaks"napasen" totsin tilalle kaks"napanen" vikavirta ominaisuuden omaava totsi, simppeli homma sähkömiehelle.

Omaani joka on viime vuosituhannelta Hymer interkoituna, siinä ei ollut kuten sen ikäluokan vermeissä yleensäkään vikavirtasuojaa mutta nyt se on jälkiasennettuna.

Nyt pääsulake on 16A entisen 10A sijasta, vanha totsi 10A toimii sulakkeena vanhoille 1.5neliön kaapeloinneille muutama lisä pistorasia on tuon 16A:n takaa kaapeloituna 2.5neliön kaapelilla, näinkin voi laitatuttaa . . .

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.