- Etusivu »
- Etuteltan puheet »
- Matkailuautot »
- Varkaiden toimintatapoja
Varkaiden toimintatapoja
Kävi kotipihalla asuntoautossa varkaita. Ammattimaisesti sisään ja mukaan kaikki vähänkin rahanarvoinen. Paljon eivät tällä kertaa kostuneet.
Hyvin vähän oli paikkoja rikottu, mutta jauhesammutin oli tyhjennetty kokonaan auton sisään. Poliisit arvelivat, että jälkien peittämiseksi varmaankin.
Melkoinen sotku tuosta kyllä tulee ja siivoaminen ei ole ihan pikku juttu. Ohjaamosta joudutaan ilmeisesti jopa osia vaihtamaan. Jatkossa pitänee varmaan ottaa jauhesammutin pois autosta parkkeerauksen ajaksi, jotta moiselta sotkulta välttyisi.
Voi helkatti, eipä käy kateeksi. Toivottavasti on vakuutukset kunnossa niin että saatte ammatifirman tekemään puhdistustyön. Se peijakkaan jauhe tarttuu pintoihin tosi lujasti ja tunkeutuu joka rakoseen.
Olen itse ollut mukana tekemässä pitkän päivän siivoustyötä kun varkaat olivat tyhjentäneet ison sammuttimen yhteen kesämökkiin. Siinä riitti askaretta! mot
Meillä on onneksi ikkuna makuuhuoneesta suoraan autolle,ja margoliini laulaa pari säveltä jos joku yrittää, JV
Siilä aikaa kun jarmo istut linnassa, kun varas parkoja kaltoin. Käyvät uudestaan. Oikeasti Töllössä Simojokivartisija kehotettiin tarkistamaan mökkejä, kun veneillä liikkuvat. Viime kesänä veivät moottorin mökin rannasta, ja omistajan tytär oli ne nähnyt, mutta luullut kalastajiksi. Ylävirralta varastivat ensin veneen, ja hosion sillalle jätivät, ja autoon siittä menivät. puhalteli isäntä paksuja, kun mulle ketoili. pari päivää sitten varkaat polttivat jokivarresta mökin. Pelottaa, jos sattuu kohille, ja kerkiää aseen, niin malttaako olla... On tuo jumalaton luonne. Toivopoika
Hei ei ne toista kertaa enää tuusi.JV
Käyttäjän lisäys viestiin 24.7.2014 klo 22:04:25 Voi olla jotta mä oon äkkipikaanen,ainakin tua ässä sanoo,mutta harkinnan kaas sekin pitääs mennä. JV
Vein tänään auton puhdistukseen Hyvinkäälle. Juttelin kaverin kanssa, joka puhdistuksia tekee. Hän mainitsi, että tyhjentävät sammuttimen nimenomaan jälkien peittämiseksi. Hälytyssysteemit eivät kuulemma auta, koska varkailla on konstit niidenkin varalta.
Ainakin itse aion jatkossa kiikuttaa sammuttimen autotalliin tai sisälle asuntoon. Käykööt sitten sieltä hakemassa, jos haluavat välttämättä käyttää.
Niinpä olen minäkin jo vuosia tehnyt etten jät sammutinta vaunuun kun en reissaile.
Tosin 2012 kävi sitten että Lappiin mennessä huomasi R-niemeä ennen ettei ole sammutinta mukana lainkaan. Sitten vaan ostamaan uusi vähän toistakymppiä maksava jostai halpisliikkeestä että on lain kirjain täytetty.
Käytäntö jatkuu silti edelleen. Lähti aikanaan juuri siksi kun säilytysalueella kävi naapuri m-autossa rosmot tyhjentämässä sammuttimen.
Martti Valtonen kirjoitti: "Sitten vaan ostamaan uusi vähän toistakymppiä maksava jostai halpisliikkeestä että on lain kirjain täytetty."
Eikö siinä pidä olla tarkastajan päiväys ja allekirjoitus, jota halpisliikkeissä myytävissä sammuttimissa ei valmiina ole?
Luullakseni olet Timo oikeassa. En edes tarkistanut asiaa vaan tein tämän hätäratkaisuna. Minullahan olisi näinollen tulipalon sattuessa kuitenkin lähes varmuudella toimiva sammutin. Tuskin silloin olisi leimoja kyseltykään.
Jos ei olisi ollut sammutinta lainkaan palon sattuessa silloin olisin lirissä vakuutusyhtiön kanssa.
Nyt tuo ko. sammutin on aina mukana veturin penkkien väliin kiinnitettynä joten sekin hyöty tuli ja sitähän ei tarvitse välttämättä tarkistuttaakaan.
Jos halpissammutin on tarpeeksi uusi ei siinä tarvita mitään tarkastusmerkintöjä. Valmistuspäivä on merkitty sammuttimeen. mot
En oikein usko että varkailla olisi jälkien peittäminen mielessä kun sammutin tyhjennetään. Jos nimittäin olisi, niin heillä olisi sammutin mukanaan aina tullessaan rikospaikalle. Harvemmin näin liennee. Käsittääkseni sammutin tyhjennetään samasta syystä kuin kotivarkauksissa avataan vesihanat ja suljetaan viemärit tulpilla. Eli pyritään tekemään mahdollisimman suurta vahinkoa. Rikollisen ihmisen kulttuuriin kuuluu sellainen ajatus että kun ei kykene olemaan paras hyvässä, pyritään olemaan paras pahassa. Otetaan siitä henkinen orgasm. Otetaan niiltä joilla on, jos ei itselle pystytä ottamaan, tuhotaan se mikä toisella on. Eli itseasiassa laiskuuden lisäksi kateuskin hörhöjä vaivaa.
Ollin kanssa samoilla linjoilla. Jos varas saisi "oikein hyvän saaliin" murrostaan, niin se saattaisi riittää. Kuitenkin, jos saalis on niukka, niin roisto "kostaa pettymyksen" tekemällä oheisvahinkoja. Varmaan tuikattaisiin ajoneuvo tuleenkin, ellei siitä tulisi suuri kiinnijäämisriski.
Jälkien peittäminen on sikälikin turhaa, ettei poliisi tule selvittämään ja jälkiä ottamaan jonkun ihmisen ajoneuvoon murtautumisen takia. On käynyt ok- talon pihalla jonkun kerran sellainenkin yöajan varas h- autossa, että on tyhjentänyt paperit ym. lattialle. Vain parkkimittareita varten varatut kolikot ovat kelvanneet -ehkä etsinyt tupakkaa tai tulta siihen? Näillä kerroilla joku ovista ei ole lukkiutunut rikkinäisen keskuslukituskelan takia, joten ei suurtakaan vahinkoa.
Jokin aika sitten nuoret tuhosivat auton Tikkurilassa. Erään huhun mukaan auton omistaja on katsastusmies. ...oliko sillä osuutta, sitä ei tiedetä. Oheisessa videossa näkyy, miten eräänlainen hurmio näillä nuorukaisilla on päällä. Välillä poistutaan, mutta palataankin taas hyökkäämään auton kimppuun.
http://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=ZlZGKafZA1s
Sammuttimessa täytyy olla tarkastus leima jotta lainkirja täyttyy, mutta totta uusi sammutin toimii ilman leimaakin ja erittäin hyvä teko ostaa matkalla sammutin jos sammutin on jostain syystä on jäänyt kotiin niin on millä sammuttaa jos tarvitsee. Niin ja kyllä se niin on että sammuttimen tyhjentäminen rikospaikalle on juuri jälkien peittäminen niin kuin vesihanojen polttaminen mökeillä. Itse olen hankkinut niin kotiin vaunuun ja autoon niin sanotut neste sammuttimet, käyvät sähkö, kuitu ja nestepaloihin. Lähinnä siksi että jos itse tarvitsen käyttää niitä niin en sammuttamisella aiheuta lisävahinkoa tulipalon lisäksi. Kuten töissänikin pyritään palot sammuttamaan ns tukahduttamalla eikä hukuttamalla jolloin vesivahingot joskus ovat isommat kuin itse palo.
Käyttäjän lisäys viestiin 28.7.2014 klo 20:29:18 siis vesihanojen aukaisu ja mökkien polttaminen (piti kirjoittaa)
Katsastushan ei vaadi enään tietojeni mukaa että Matkailuautossa pitää olla sammutinta , vain olenko saanut väärää tietoa ?? Miten on vakuutusyhtiöiden suhtautuminen jos näin on ,vaativatko he kyseistä sammutinta ja päivitetty aina ajan tasalle kuten ennen??
Kyllä mulla ainakin katsastukses sammutin pullo tarkastettiin, JV
Päästöjä,jarruja,valoa,tekniikkaa ja sammutinta ne etupäässä katsoo.
Katsastin matkailuautoni pari viikkoa sitten.Katsastusmies näytti sormella 2kg jauhesammutinta ja sanoi,että sen tarkastaminen ei enää kuulu heille.Samalla hän antoi ymmärtää,että 2 kg sammutin on lelu tosipaikassa. Mitä muutoksia on tullut sammutin pykäliin ?
Eihän sammuttimen ostoajankohdalla ole mitään merkitystä, ainoastaan valmistusajankohdalla. Sammutin on voinut olla pitkiäkin aikoja eri varastoissa ennenkuin asiakas sen ostaa. Pulloon on stanssattu valmistus vuosi ja kuukausi.
Ainakin raskaanliikenteen puolella virkavalta on sakottanut vaikka ollut uudet sammuttimet, mutta ostaessa ei huomannut katsoa valmistusleimaa. Ompa meidänkin fimassa viety uusia pulloja suoraan tarkistukseen, ennenkuin otettu autoon mukaan.
Tietopankki
Kuinka usein sammutin pitää tarkastaa tai huoltaa?
Käsisammutinta tarkastettaessa ja huollettaessa on noudatettava kunkin käsisammutinmallin valmistajan tai maahantuojan kirjallisia ohjeita sekä käsisammuttimia koskevia säädöksiä.
Sammuttimien tarkastus
Käsisammuttimen tarkastuksella tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla todetaan käsisammuttimen toimintakunto.
Käsisammuttimen tarkastus on tehtävä vuoden välein, jos käsisammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina sammuttimen toimintakuntoon vaikuttaville tekijöille kuten kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle.
Käsisammuttimen tarkastus on tehtävä kahden vuoden välein, jos käsisammutinta säilytetään kuivissa ja tasalämpöisissä sisätiloissa.
Ensimmäisen tarkastuksen ajankohta määräytyy käsisammuttimen valmistusajankohdasta.
Sammuttimen huolto
Käsisammuttimen huollolla tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla käsisammutin saatetaan toimintakuntoon.
Nestesammuttimien enimmäishuoltoväli on viisi vuotta. Muiden käsisammuttimien enimmäishuoltoväli on kymmenen vuotta. Ensimmäisen huollon ajankohta määräytyy käsisammuttimen valmistusajankohdasta.
Lisäksi käsisammutin on huollettava jokaisen käyttökerran jälkeen. Käsisammutin on huollettava myös silloin, kun tarkastus antaa siihen aihetta, kuitenkin vähintään valmistajan tai maahantuojan ohjeissa mainituin huoltovälein.
Annettu Helsingissä 17 päivänä marraskuuta 2005
Sisäasiainministeriön asetus käsisammuttimien tarkastuksesta ja huollosta Sisäasiainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 13 päivänä kesäkuuta 2003 annetun pelastuslain (468/2003) 22 §:n 2 momentin sekä pelastustoimen laitteiden teknisistä vaatimuksista ja tuotteiden paloturvallisuudesta 30 päivänä huhtikuuta 1999 annetun lain (562/1999) 5 §:n nojalla:
1 §
Soveltamisala
Tässä asetuksessa säädetään pelastuslain (468/2003) 22 §:n 1 momentissa tarkoitettujen viranomaisten määräyksestä tai säädösten vaatimuksista johtuen hankittujen käsisammuttimien tarkastuksesta ja huollosta. Tässä asetuksessa säädetään lisäksi pelastustoimen laitteiden teknisistä vaatimuksista ja tuotteiden paloturvallisuudesta annetun lain (562/1999), jäljempänä laitelaki, 5 §:ssä tarkoitetuista käsisammutinliikkeistä sekä käsisammuttimien tarkastus- ja huoltotyöstä.
2 §
Määritelmiä
Tässä asetuksessa tarkoitetaan:
1) käsisammuttimella kannettavaa, käsin laukaistavaa sammutinta, jonka paino toimintakuntoisena on korkeintaan 20 kg;
2) käsisammuttimen tarkastuksella toimenpiteitä, joilla todetaan käsisammuttimen toimintakunto;
3) käsisammuttimen huollolla toimenpiteitä, joilla käsisammutin saatetaan toimintakuntoon.
3 §
Käsisammutinliikkeen ilmoitus toiminnanharjoittamisesta
Käsisammuttimia voi tarkastaa ja huoltaa laitelain 5 §:n 2 momentissa tarkoitettu käsisammutinliike. Käsisammutinliikkeen on tehtävä ilmoitus valvontaa varten turvatekniikan keskukselle ennen kuin tarkastus- ja huoltotöitä koskeva toiminta aloitetaan.
Ilmoituksessa on oltava seuraavat tiedot:
1) toimintaa harjoittavan nimi ja yhteystiedot sekä niiden toimipaikkojen osoitteet, joissa liike toimii;
2) käsisammutinliikkeen vastuuhenkilöä koskevat tiedot;
3) kaupparekisteriote tai muun vastaavan rekisterin ote taikka muu luotettava selvitys oikeushenkilön olemassaolosta;
4) jäljennös yhtiösopimuksesta ja viranomaisen antamasta todistuksesta perusilmoituksen jättämisestä, jos kyseessä on perustettava yhtiö;
5) verojäämätodistus; sekä
6) selvitys työvälineistä ja mittalaitteista.
Jos ilmoitus sisältää vaadittavat tiedot, turvatekniikan keskus lähettää toiminnanharjoittajalle ilmoituksesta vahvistuksen. Turvatekniikan keskus merkitsee käsisammutinliikkeen laitelain 7 §:ssä tarkoitettuun luetteloon. Käsisammutinliikkeen ilmoitus toiminnanharjoittamisesta on voimassa viisi vuotta. Käsisammutinliikkeen on lähetettävä ilmoitus turvatekniikan keskukselle toiminnan jatkumisesta ennen viiden vuoden määräajan umpeutumista.
Käsisammutinliikkeen on ilmoitettava ilmoituksessa mainituissa asioissa tapahtuneista muutoksista turvatekniikan keskukselle kuukauden kuluessa muutoksesta. Käsisammutinliikkeen on ilmoitettava turvatekniikan keskukselle myös toiminnan lopettamisesta.
4 §
Käsisammutinliikkeen vastuuhenkilö
Käsisammutinliikkeen on nimitettävä tarkastus- ja huoltotöitä varten vähintään yksi laitelain 5 §:n 2 momentissa tarkoitettu vastuuhenkilö. Vastuuhenkilöllä on oltava laitelain 5 §:n 3 momentissa tarkoitettu turvatekniikan keskuksen antama pätevyystodistus.
Vastuuhenkilön tehtävänä on huolehtia siitä, että tarkastus- ja huoltotöissä noudatetaan annettuja säädöksiä ja että käsisammutinliikkeessä tarkastus- ja huoltotöitä tekevät henkilöt ovat ammattitaitoisia ja saaneet riittävästi opastusta tehtäviinsä.
5 §
Vastuuhenkilön pätevyystodistus
Vastuuhenkilön pätevyystodistusta varten vaaditaan hyväksytysti suoritettu käsisammuttimien huoltotutkinto. Tutkinnolla osoitetaan, että hakija tuntee käsisammuttimien tarkastusta ja huoltoa koskevat säädökset sekä osaa tarkastaa ja huoltaa käsisammuttimia. Turvatekniikan keskus vahvistaa tutkintovaatimukset. Tutkintoja voi järjestää turvatekniikan keskuksen hyväksymä taho.
Vastuuhenkilön pätevyystodistus on voimassa enintään viisi vuotta. Turvatekniikan keskus voi uusia todistuksen pyynnöstä ilman uuden tutkinnon suorittamista, jos hakija on toiminut edellisen viisivuotiskauden käsisammutinliikkeen vastuuhenkilönä.
6 §
Huoltopaikka
Käsisammutinliikkeellä on oltava ainakin yksi kiinteä huoltopaikka.
Kiinteässä huoltopaikassa on oltava tarkoituksenmukaiset tilat, jotka täyttävät tarkastukseen, huoltoon ja turvallisuuteen liittyvät tarpeet. Huoltotilasta tulee erottaa erillinen käsittelytila sammutejauheille. Huoltotilassa on oltava tarvittavat ja asianmukaiset täyttölaitteet, painemittarit, vaa'at ja erikoistyökalut.
Käsisammuttimien tarkastusauto on huoltopaikka, jossa ainoastaan tarkastetaan käsisammuttimia. Erityisestä syystä käsisammuttimien tarkastus- ja huoltotöitä voidaan tehdä myös asiakkaan varaamissa asianmukaisissa tiloissa.
7 §
Luettelo tarkastetuista ja huolletuista käsisammuttimista
Käsisammutinliikkeen on pidettävä luetteloa tarkastamistaan ja huoltamistaan käsisammuttimista. Luettelossa tulee olla viiden viimeisen vuoden tiedot.
Luetteloon on merkittävä:
1) käsisammuttimen omistajan tai haltijan nimi ja osoite;
2) käsisammuttimen malli;
3) käsisammuttimen ja ponneainepullon valmistus- tai sarjanumero;
4) tarkastus- ja huoltopäivämäärä;
5) käsisammuttimelle tehdyt toimenpiteet;
6) tarkastuksen ja huollon tehneen nimi; sekä
7) paineellisten käsisammuttimien ja ponneainepullojen viimeksi suoritetun painekokeen päivämäärä.
8 §
Tarkastus- ja huoltotyö
Käsisammutinta tarkastettaessa ja huollettaessa on noudatettava kunkin käsisammutinmallin valmistajan tai maahantuojan kirjallisia ohjeita sekä käsisammuttimia koskevia säädöksiä.
Tarkastuksessa ja huollossa on käytettävä käsisammuttimen mallikohtaisia varaosia ja tarvikkeita sekä huoltoetiketissä mainittuja sammutteita ja ponneaineita.
9 §
Käsisammuttimen tarkastusvälit
Käsisammuttimen tarkastus on tehtävä vuoden välein, jos käsisammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina sammuttimen toimintakuntoon vaikuttaville tekijöille kuten kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle.
Käsisammuttimen tarkastus on tehtävä kahden vuoden välein, jos käsisammutinta säilytetään kuivissa ja tasalämpöisissä sisätiloissa.
Ensimmäisen tarkastuksen ajankohta määräytyy käsisammuttimen valmistusajankohdasta.
10 §
Käsisammuttimen huoltovälit
Nestesammuttimien enimmäishuoltoväli on viisi vuotta. Muiden käsisammuttimien enimmäishuoltoväli on kymmenen vuotta. Ensimmäisen huollon ajankohta määräytyy käsisammuttimen valmistusajankohdasta.
Lisäksi käsisammutin on huollettava jokaisen käyttökerran jälkeen. Käsisammutin on huollettava myös silloin, kun tarkastus antaa siihen aihetta, kuitenkin vähintään valmistajan tai maahantuojan ohjeissa mainituin huoltovälein.
11 §
Tarkastus- ja huoltolipukkeet
Käsisammuttimen tarkastuksen jälkeen käsisammuttimeen on kiinnitettävä tarkastuslipuke. Käsisammuttimen huollon jälkeen käsisammuttimeen on kiinnitettävä sekä tarkastus- että huoltolipuke.
Tarkastus- ja huoltolipukkeiden on oltava merkintöineen ympäristön olosuhteet kestäviä. Tarkastus- ja huoltolipukkeet on oltava helposti havaittavissa mutta ne eivät saa peittää sammuttimen käyttö- ja huoltoetikettejä. Tarkastus- ja huoltolipukkeet on kiinnitettävä tarramenetelmällä käsisammuttimeen siten, että näkyvillä on vain viimeisimmät tarkastus- ja huoltolipukkeet.
Tarkastuslipukkeessa on oltava seuraavat tiedot:
1) tarkastuksen ajankohta (päivämäärä/ kuukausi/vuosi);
2) seuraavan tarkastuksen ajankohta (kuukausi/vuosi);
3) tarkastuksen suorittaneen henkilön nimikirjoitus;
4) painettuna käsisammutinliikkeen nimi ja osoite.
Huoltolipukkeessa on oltava seuraavat tiedot:
1) huollon ajankohta (päivämäärä/kuukausi/vuosi);
2) huollon suorittaneen henkilön nimikirjoitus;
3) painettuna käsisammutinliikkeen nimi ja osoite.
12 §
Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä joulukuuta 2005.
13 §
Siirtymäsäännökset
Sisäasiainministeriön 8 päivänä marraskuuta 1999 antaman määräyksen käsisammuttimien tarkastuksesta ja huollosta (SM-1999-115/Tu-33) mukaiset käsisammutinliikkeet, jotka ovat olleet toiminnassa 30.11.2004, on tehtävä 3 §:ssä tarkoitettu ilmoitus toiminnan jatkumisesta vuoden kuluessa asetuksen voimaan tulosta. Käsisammutinliikkeet, jotka ovat tehneet ilmoituksen toiminnan aloittamisesta määräyksen kumoutumisen jälkeen mutta ennen asetuksen voimaan tuloa, ei tarvitse tehdä uutta ilmoitusta, jos tänä aikana turvatekniikan keskukselle lähetyssä ilmoituksessa mainituissa asioissa ei ole tapahtunut muutoksia.
Sisäasiainministeriön 8 päivänä marraskuuta 1999 antaman määräyksen käsisammuttimien tarkastuksesta ja huollosta (SM-1999-115/Tu-33) nojalla myönnetyt vastuuhenkilön pätevyystodistukset vastaavat tässä asetuksessa tarkoitettua pätevyystodistusta ja niiden uusimista koskee, mitä on säädetty tässä asetuksessa.
Helsingissä 17 päivänä marraskuuta 2005
Sisäasiainministeri Kari Rajamäki
Yli-insinööri Jaana Rajakko
Minä katsastutin vaununi kesäkuussa Ja vaunussa stokmannilta ostettu sammutin tehtaan paketissa eikä katsastusmies edes olisi huomioinut koko vehjettä.Vaan minä huomautin jotta ihan tuliterä pullo tuosa mainitti vaan jotta ostaissa kannattaa katsoa niihin merkitty valmistumis aika jotteo osta varastossa seisonutta vanhaa. A.K
Tosi kökkö juttu!
Onko kyseessä ok-talon piha, kerrostalo, rivari vai mikä, ja mimmoisellla alueella?
Kyselen vaan että vähän voi miettiä oman autonsa turvallisuutta.
Tsemppiä sulle kurjaan tilanteeseen. Tuo oli se näky, minkä pelkäsimme joutuvamme kohtaamaan, kun keväällä Italiassa asuntoautoomme murtauduttiin ollessam retkellä. Meitä suojasi kuitenkin häytyksen melu, mitä varas ei kestänyt, hänen vierailunsa rajoittui kolmen oviaukkoa lähinnä olevan kaapin avaamiseen ja niiden etureunojen käsikopeloon...peremmällä olisi ollut vietävää...
t.Kaarina
Paritalon piha on kyseessä ns. arvokkaalla alueella. Yleensä alueella on rötöksiä tehty aika niukasti, mutta kyllä viime aikoina kaikenlainen rötöstely on selvästi lisääntynyt.
Kaikkihan on tietysti suhteellista. Samassa kohdassa pihaa olen pitänyt asuntoautoa yli 10 vuotta ja nyt tapahtui ensimmäisen kerran jotain. Eihän se nyt näin ajatellen tietenkään ihan jokapäiväinen ongelma ole.
Valvontakamerat käyttöön, jotenkin ymmärrän niitä paremmin kiinteistöjen suojaamisessa kuin monenmoisia hilavitkuttimia m-autoissa.
Jos tuo video on kuvaajan ottama ja kohteena oma auto, niin ihmettelen miksi kuvaaja ei huutanut miniterroristeille varoitusta kuvaamisestaan ? Olis takuulla jäänyt leikit kesken tuonikäisiltä.
Tulikos soitettua virkavallalle ja näytettyä heille myös kuvattu video ?
Veikkaan, että kuvattu alun perin valvontakameralla ja sitten kopsattu kuvaamalla monitorista.
Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.