Matkailuautoon tuleva hienojakoinen pöly

HEINONEN TUULA 18.07.2014 16:58

Oon tällainen uusi karavaanari, eikä ole vielä kokemusta näistä hommista, niin kysymyksenikin voi olla vähän tyhmiä. Mutta kysyisin teiltä kokeneemmilta, että mistä matkailuautoon tulee sellaista "pölyä", mikä ei lähde poiskaan kuin jollain Vimillä ja hankaussienellä? Ja sitä on joka paikassa ja varsinkin kaikissa muovisissat pinnoissa ja astioissakin. Millä sen voi estää? Vai voiko millään? Auto on Fiat-Adria Coral SP 690. Kiitos tiedoista etukäteen!

Tuula

KOISTINEN TOIVO 18.07.2014 17:33

Joutessa tuumailin. Onko sulla sisäilman suodatin koneessa, ja jos on niin oletko vaihtanut sen millon. Meillä tahto myös edellisissä autoissa tulla ajessa asunto-osan oven raosta hiekan pölyä. Toivopoika

HELLE RAUNO 18.07.2014 17:44

Eipä ole mokomaan törmätty. Jos nyt arvauksen heittää, niin eiköhän se ulkoa tule. Voisi ajatella että tarttuminen tapahtuu staattisen sähkön avulla ????? Erikoista on tuo luja pintoihin kiinnittyminen. Onhan autossa raitisilmasuodatin. Ajatteko paljon hiekkateillä ? Viisaammat jatkakoon.

TERVO JARI 18.07.2014 17:45

Minkä ikäinen kulkine on ?

Onko sisäilmansuodatinta ja jos on millaisessa kunnossa se on ?

Poltatko kynttilöitä autossa ?

Tosin vähän uhkarohkeaa tuo kynttilän poltto autossa on . . .

Kynttilöistä tulee nokea eteenkin halvoista kynttilöistä lähtee nokea joka on hanakkaa tarttumaan muoviosiin.

Autojen pakokaasut sisältää nokea ja jos raitisilmasuodin ei ole kunnossa tahi sitä ei ole ollenkaan niin siinäpä noen mahdollinen alkuperä on. . .

Hiinäpä pähkäilemistä ensmetreille . . .

HÄNNINEN JUKKA 18.07.2014 18:20

Onkos sulla sisäilman / raitisilmasuodin ja missä kunnossa ?

Täytyy varmuuden vuoksi vielä kerran kysyä...

ASIKAINEN MATTI 18.07.2014 18:42

Ajonaikainen tuuletus toimii lämmityslaitteen kautta tulevalla ilmalla, joka poistuu kattoluukuista, joissa on aina auki olevat tiehyet. Jos kattoluukkuja pidetään ajon aikana auki tuuletuksen tehostamiseksi, on seurauksena alipaineen syntyminen matkustamoon, jolloin ulkoa pääsee pölyä sisälle kaikista rakosista. Pidä siis kattoluukut kiinni ajon aikana.

KOSKINEN JANI 18.07.2014 18:54

Ja jos on ovissa tuuletusreiät niin sorateillä niistä tulee pölyä sisään.

HALINEN HARRI 18.07.2014 21:30

Pölyt lähtee kätevästi liikkeelle ja autosta pois seuraavalla tavalla: 1.Kaikki irtotavara sieltä pois.

Patjatkin pihalle Etuovet auki Maailman turhin työkalu eli lehtipuhaltimella takanurkasta puhallus aloittaen rauhallisesti ja järjestelmällisesti keulaan päin. Pöly poistuu etuovien kautta. Jos ilma sisällä on pölyistä ko jälkeen peräosasta ikkuna auki josta tulee korvausilmaa ja puhaltimen voi jättää puhaltamaan ja vaihtamaan ilmaa. Perheessämme on pölyallergikko mutta hän ei ole koskaan kärsinyt matkoilla ko. allergiasta kun tuo homma on suoritettu kerran-pari vuodessa. Olen ajatellut siirtää menetelmän kotiinkin, mutta sisällä taitaa olla liikaa tuota puhalluksen voimasta lentävää tavaraa.

Käyttäjän lisäys viestiin 18.7.2014 klo 21:39:35 Niin ja kiinni juuttunut lika joko pesemällä tai painepesurilla.

VÄLIMÄKI JARMO 18.07.2014 21:40

http://naikon.fi/pro-aqua-laadukas-ja-tehokas-monitaitaja, En mä oo muuta tarvinnu. JV

LAUKKANEN MAURI 18.07.2014 21:46

Siis ensimmäinen kysymys,koskee kaikkia as,auton omistajia eli mikälainen tai mikä on se suodatinluokka,siis kuinka tiheä se sisääntulevan ilman suodatin on?.

Minulla Vm 08 vuodelta oleva. Hymeri ja siinä on tehdas asennuksena sellainen verkko joka suodattaa vain sanoisinko kärpäset ja itikat pois,mutta ei pölyä tai puhumattakaan siitepölystä.

Siis ensimmäinen tehtävä on selvittää se sisäilmasuodatimen tiiveysluokka. Normien mukaan sen pitäisi olla EU 5 tai peräti EU7 joka jo poistaa halujakin,mutta toisaalta kun lisätään sisäilman suodattimien tiiveysluokkaa silloin myös painehäviä suodatimen yli kasvaa ja se toisaalta pienetää ilma virtoja.

Eli se sekin on tapauskohtainen asia,mutta as,autoissa olis vaatimus vähintään se EU5 joka on jo hyvä,mutta rahasta puhutaan siis parempi suodatin maksaa enemmän ja sen elinikä on lyhempi ,siis rahalla saa taas raitista ilmaa kai?.

KOIVUNEN MIKKO 18.07.2014 22:48

Millä sen voi estää? Vai voiko millään? Voi sen estää tai ainakin vähenee huomattavasti jatkamalla pakoputkea sen verran että se puhaltaa noet helman ulkopuolelle. Hellan alla olevista tuuletus aukoista se noki tulee sisälle vaikka kattoluukut olisivat kiinni, jostain syystä imu käy sisälle päin

KOIVUPURO PEKKA 20.07.2014 20:31

Minun veikkaukseni on että siinäkin Adriassa on jonkin alakaapin tai istuinryhmän alla isohko noin 130*130mm oleva reikä auton lattian läpi eli pölyä tulee sieltä renkaiden nostattamana ilma virtauksen mukana ja se leviää autossa tehokkaasti ilmavirtauksen mukana! Talvella siitä reiästä tulee kylmää ja jopa lumi pölyä! Voit selvittää asian helposti ryömimällä auton alle ja etsimällä kantikasta pelti torven päätä jossa toki voi olla ilmanohjaimeksi käännetty pelti osittain päällä ! Sen kun löydät niin laita suodatin kangasta sen verkon päälle yläkautta tai tuki koko torvi esim vaahtokumi patjan palalla, se on ihan turha koska Adria/Fiat yhdistelmää et saa liian tiiviiksi vaikka tekisit mitä ja tuota vastaavaa "ilmanotto aukkoa " ei juuri muissa kulkimissa ole tuolla tavalla toteutettu !

VÄLIAHDE JUSSI 21.07.2014 09:54

Harrin tapaa minäkin olen käyttänyt vuosi kaudet ja hyvä on paisi että, minulla on erillinen putki josta,ilma tulee ja varsinainen lehtipuhallin on ulkona ettei,sen käryjä tule autoon sisälle.

HALINEN HARRI 21.07.2014 09:58

Jussi, minun puhallin on sähkökäyttöinen.

HYTÖNEN RAIMO 21.07.2014 11:10

Aika ronski tuo Harrin puhdistuskeino - tehosta en menisi takuuseen (pöly siirtyy vain entistä hankalampaan paikkaan - tai sitten ei).

Kaikkiin autoihin kertyy ajan mittaan pölyä - myös persoonapiileihin. Sen poistamiseen on erilaisia keinoja, mutta ei mitään helppoa. Istuiment ja lattiamatot voi toki imuroida ja tarvittaessa jopa höyrypestä (jos materiaalit sen sallivat), kojelautaa ja mittaristoa voi yrittää puhdistaa tarkoitukseen varatuilla aineilla ja liinoilla (esim. Biltema), mutta yhtäkaikki työläitä ovat kaikki.

Asia lienee hoidettu parhaiten avaruuskapseleissa, en tiedä sen tarkemmin miten se on käytännössä ratkaistu. NASAlla voisi olla asiaan liittyvää tietoa enemmän.

TOIVONEN MARTTI 21.07.2014 11:52

Taitaa olla niin että imu on tehokkaampi pölyn poistokeino kuin puhallus. Kyllä meillä on isohko reikä lattiassa jääkaapin alla mutta en ole huomannut mitään pölyongelmaa vaikka esim. viimevuonna ajeltiin tosi paljon soralla runon ja rajan tiellä. Säännöllinen imurointi on pitänyt toistaiseksi pölyn kurissa (tai sitten ei vaatimustaso hygienian suhteen ole yhtä korkea?)

Auttaiskohan se että pitää ikkunat ja kattoluukut kiinni ja antaa lämppärin puhaltaa melko reippaasti. Saa autoon hiukan ylipainetta jolloin ilmaa ja sen mukana pölyä ei tule muista raoista ja reiistä.

mot

Käyttäjän lisäys viestiin 21.7.2014 klo 11:54:47 Ja Harri on kyllä vielä ronskimpi jos asuntoauton sisustaa pesee painepesurilla...

HALINEN HARRI 21.07.2014 13:40

Vastaukseni koski sitä kyselyä joka kyseli miten lika irtoaa. : ))

MERIKALLIO VELI-PEKKA 21.07.2014 15:38

Kyllähän käsitykseni mukaan aloittaja kyseli nimenomaan sisätilojen pölyistä, sitten asia muuttui jostain syystä noeksi ja siivoustapa painepesuriksi......

meilläpäin ollaan niin pöljiä, että otetaan rätti käteen ja Andy-vedellä pyyhitään pölyt, mitä ei nyt kerry sen enempää kuin kotiin tai henkilöautoon, vallankaan kun emme tietenkään ajele kattoluukut auki, sitä varten on ilmastointi.

Tuo Pekan vinkki lienee varteenotettavin, tiedän miehen pelanneen autojen kanssa sen verran, että tietää, mistä puhuu, eli turhat reiät tukkoon aluksi, ei sinne autoon tukehdu.

HALINEN HARRI 21.07.2014 16:52

Yleensä pöljään kysymykseen saa saman tasoisen vastauksen.

Käyttäjän lisäys viestiin 21.7.2014 klo 16:57:22 Jos ei osaa matkailuvälinettä siivota, millaistahan on kotona? Vaunussa/autossa tuo pöly menee vaikeimpiin paikkoihin kuin kotona mutta olen todennut saavani sen esille mainitsemallani tavalla. Viimeksi viikko sitten pölyallerginen vaimo kylläkin siivosi auton.

HEINONEN TUULA 25.07.2014 14:02

Tässä yhteinen vastaus kaikille!

Kiitos kaikille mielenkiintoisista vastauksista!!

Ensinnäkin on sanottava niille, jotka epäilivät siivoustaitojani, että oltuani yli 40 vuotta perheellisenä ja 6 lapsen äitinä, OSAAN normaalit siivoukset ja pölyjen pyyhkimiset! Että puhdasta kyllä on!

Mutta nyt ei kyse ollutkaan TAVALLISESTA pölystä, VAAN sitkeästä harmaasta/mustasta liasta, mikä tarttuu IHAN KAIKKIIN astiakaapeissa oleviin MUOVI astioihin ja yleensä MUOVISIIN pintoihin, kuten esim. auton suihkutilaan. Eikä lähde muulla kuin hankaussienellä ja Vimillä! Myös uusi, vain muutaman viikon autossa ollut, valkoinen jäähdytyslaitteemmekin on ihan musta.

Jos se on pakoputkesta tulevaa nokea, niin sisällä ei ainakaan haise pakokaasuille tai dieselille.

Kaikki kattoluukut ja ikkunat on AINA kiinni ajon aikana, eikä kynttilöitäkään ole koskaan poltettu.

Raitisilmasuodatin on autossa, mutta siinä oli aika harva verkko, joka tosiaan estää vain kärpäset ja muut itikat, mutta siihen laitettiin nyt vähän tiiviimpi verkko. Tiedä sit, auttaako se.

Pitänee laittaa myös mies kurkistaan sinne auton alle, josko sieltä löytyy niitä “reikiä”, jotka voi sen jälkeen tukkia.

VALLIUS MARTTI 25.07.2014 15:05

Sen verran vielä aiheesta että on helpompi löytää pölyn sisään tulopaikat sisältä päin koska ne ei vältämättä olenäkyviä altapäin,juuri Byrstnerissä ja Atriassa""tietysti madolinen kaikissa mek."" on useati takapyörän kotelot ja läpivienit puttelisesti tivistettyjä mutta kanataa nuo kotelot tutkia sisältä päin kalusteiten alta koska pöly jättää jälkensä vuotokohtaan ja siitä hieno jakoinen pöly päsee kalusteiten alle ja kapeihin ja on väriltää mustaa asfastia ja hiekka pölyä ja jopa nokea. TV Kulkuri

TERVO JARI 25.07.2014 15:19

Verkko, voi hemmetti.

Ei mikään verkko riitä liikenteen nokea pidättelemään kun ei kunnollinen sisäilmansuodatinkaan jaksa kauaa nokea pidätellä.

Kunnollinen ilmansuodatin ja sen kautta ylipaineistus kulkineeseen.

Ja kuten edellä jo on kerrottu tarkastaa kaikki läpiviennit ym:t "reijät" kauttaaltaan kulkineesta.

Vaihda astianpesuaine merkkiä, liekkö nykyinen pesuaine "altistaa" astiat staattisellesähkölle joka "imee" nokea muoviin . . .

PALIN MATTI 25.07.2014 15:36

Tuula hei, ei verkko ole mikään raitisilmasuodatin. Oikea raitisilmasuodatin on aktiivihiilisuodatin ta sitten sellainen paprielementti, kuten on moottorin ilmansuodatinkin.

Tuollainen verkko estää ainoastaan isompien kivien ja puunlehtien pääsyn tukkimaan lämmityslaitteen.

KOSKINEN OLLI 25.07.2014 18:37

Liikenteessä olevan auton renkaat kuluu, kumipölyä lähtee tiestä, kaikki se pöly on jossakin. Asfalttikin kuluu. Mustaa pölyä riittää. ... autossa on yleensä alipaine. Joten sieltä löytyy osa tuosta pölystä. K

HELLGREN HANNELE 25.07.2014 21:53

Kuules Tuula. Se musta lika on nokea,joka tulee auton alta, tutki kaikki läpiviennit. Jossain on reikä mistä se tulee. Minulla oli sama ongelma. Astiakaapista oli läpivienti alle josta näkyi ulos pakoputken yläpuolelta.Astioissa oli aina musta kerros,joka ei tahtonut irrota tavallisilla puhdistus aineilla.Silikoonilla tulppauksen jälkeen loppui. Joku tätä ehdottikin.Muut höpinät voit unohtaa. Vesa Salonen

HEINONEN TUULA 25.07.2014 22:17

Kiitos taas vinkeistä!

Kyllä se jotain oikeeta suodatinpaperia oli, mitä isäntä siihen raitisilmasuodattimeen laitto, minä en vaan osannu sitä oikeen kirjottaa. Anteeksi tyhmyyteni. :)

Vielä yksi pöljä kysymys: Voiko kaikki reiät, mitä alustasta löytyy, tukkia? Myös jääkaapin tai hellan alta?

Odotan innolla vastauksianne! ;)

Tuula

KOSKINEN OLLI 25.07.2014 23:06

Eipä niitä voi kaikkia tukkia. Jos jääkaappi on sisäänasennettu asennustaltaan niin jääkaapin alla pitää olla 40 mm reikä mahdollisen kaasuvuodon varalta. .Tärkeintä olisi ettei ajoneuvo olisi ajon aikana alipaineinen. Eli kattoluukut kiinni ja kun niissä on kuitenkin ilmareijät niin että lämmityslaitteen puhallin (asuntoautossa) työntäisi sisätilaan ilmaa. Lattian aukoissa pitäisi olla "tuulenohjain" jotta niistä ilma suuntautuisi ulospäin. joissakin as auton moottorikäyttöisissä katto-ikkunoissa on sillatavalla että etureunan tiiviste on tarkoituksella 5mm liian alhaalla koko kattoikkunan etureunan leveyden verran. Ajoviima muodostaa as auton katolle alipaineen, tuosta raosta syntyy se alipaine as autoon. Itsellä kohottelin tuon tiivisteen kattoluukkuun kiinni, pysyi vielä nippanappa kiinnitysreunassaan kiinni.

VALTONEN MARTTI 26.07.2014 00:08

Jos pidämme vaunua vertailukriteerinä niin ei saa tukkia mitään reikää mitä valmistaja ei ole tehnyt suljettavaksi. M-autossa voi olla toisinkin.

Ja se ilmavirta sisällä kulkee ymmärtääkseni niin että lattian alla on ilmaaukoissa vinot peltiohjaimet aiheuttaen imun vaunuun sisälle. Tällöin korvaavaa ilmaa tulee kattoluukkujen aina auki olevista reunoista. Siis mahdollisimman pölyttömästa tilasta.

Jos taas ajetaan kattoluukku auki takareunastaan, muodostuu voimakas alipaine sieltä vaunuun ja lattia-aukoista virtaa sisään hyvin pölyistä ilmaa.

Näin on järjestelyt olleet muutamassa viimeisessä Solkussani ja noin olen niiden tarkoituksen ymmärtänyt.

HEINONEN TUULA 26.07.2014 08:58

Kiitos taas! En olekaan varmaan kertonut, että auto on vm 2009, että ei mikään vanha vielä. Mutta vaikuttaako ikä mihinkään noista vinkeistä, sitä en tiedä.

HELLGREN HANNELE 26.07.2014 09:52

En minäkään tarkoittanut,että kaikki läpiviennit pitää tukkia.Maalaisjärjellä pärjää kyllä pitkälle.Sen kyllä näkee mikä on tarkoituksella tehty läpivienti ja tarkoitettu pidettäväksi auki.Läpivientien juuret ovat yleensä huonosti jollei kokonaan tiivistämättä.Minulla harmaavesi putken läpivinti astikaapissa. Vesa Salonen

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.