Matkailuautojen liedet

CARLSON TOM 17.07.2014 15:07

Olemme vuosikausia ihmetelleet, mitä ihmettä varten m-autojen liedet on varustettu kolmella tai parhaat jopa neljällä "liekillä". Meillä ei parinkymmenen vuoden käytön aikana ole koskaan käytetty kuin yhtä kerrallaan. Melkoista tilan haaskausta mielestämme. Kaksi liekkiä olisi mielestämme maksimi. Nuo tehtailijat eivät tunnu paljoakaan tietävän autojen oikeasta käytöstä tässä mielessä?

PÖNTINEN PEKKA 17.07.2014 16:35

Samaa mieltä kanssasi. Kai siinä kuitenkin on taustalla ajatus, että voi keitellä vaikka perunat, paistella pihvit ja tehdä kastikkeen yhtäaikaa pannuja siirtelemättä. Kahdella liekillä olisimme mekin hyvin pärjänneet. Vaikka nykyisessä vaunussamme on kolme liekkiä.

Viime aikoina matkailuautoja vähän enemmän tutkittuani olen alkanut myös ihmetellä logiikkaa, jonka mukaan lieden pitää olla kolmiliekkinen mutta keittiössä ei ole liesituuletinta, ei leikkuulautaa, ei roskista, ei maustehyllyä astiankuivauskaapista puhumattakaan? Eikö se keittiö olekaan tarkoitettu ruanlaittoa varten? ;)

ASIKAINEN MATTI 17.07.2014 17:04

Totta, yhdelläkin liekillä tulee mainiosti toimeen, varsinkin jos hankkii kolmikerroskattilan, jonka pohjalla keittää perunat, reikäosassa vihannekset ja ylimmässä kattilassa pakasteesta otetun kastikelihan.

KOISTINEN TOIVO 17.07.2014 17:11

messuilla katellu. kaikenmaailman lasivitriiniä, ja muuta näyttävää sälää. Mutta se liesituuletin esim. puuttuu. Meillä paistetaan puolivalmisteita, tai keittoa yhellä liedellä. Toinen on tarpeeton. Perusvarustettu halpa selkeä kortteeri paras. No tuo peltikuorinen noudattaa tilan ahtauden takia jollain lailla sitä periaatetta. Mutta nuo suuret, ylivarusteltuja, ynnä hinnaltaan satasen luokkaa. Toivopoika

JANHONEN MATTI 17.07.2014 18:39

Olen tätä täällä joskus itsekin ihmetellyt vallankin kun "keittiössä" ei ole kunnon laskutilaa sille yhdellekään kattialle.

Vaan eihän sitä enää ole tilaan monissa autoissa vaatekaapillekaan.

KARJALAINEN ALPO 17.07.2014 19:53

Meillä on nykyisessäkin autossa kolme liekkinen hella ja täytyy olla täysin erimieltä tämän ketjun kirjoittajien kanssa.

On ollut kaikki kolme käytössä yhtä aikaa.

Esim silloin kun on lasten lapsia ollut mukana ja vaimo laittelee erilaisia ruokia.

Onkohan tosiaan, että olemme se ainoa erikoinen karavaanari, jota varten tuo kolme liekkinen hella.

Noinkohan fiksuja ovat saksalaiset olleet aivan vain meitä varten ovat tuommosen tehneet.

AHJOS TIMO 17.07.2014 20:52

Pekka Pöntinen kirjoitti: "... Viime aikoina matkailuautoja vähän enemmän tutkittuani olen alkanut myös ihmetellä logiikkaa, jonka mukaan lieden pitää olla kolmiliekkinen mutta keittiössä ei ole liesituuletinta, ei leikkuulautaa, ei roskista, ei maustehyllyä astiankuivauskaapista puhumattakaan? ... "

Kolmiliekkisyydestä olen samaa mieltä, mutta kyllä mulla on autossa sähkömoottorilla toimiva äänekäs liesituuletin ihan tehdasasennuksena. Astiankuivauskaappi taas on suomalainen keksintö, joka ei ole yleinen monissa maissa asunnoissakaan.

PÖNTINEN PEKKA 17.07.2014 21:40

Onhan näitä laitteita erilaisilla varustetasoilla. Valitkoon kukin omansa. Ei kai se liesituuletin suuri ongelma ole. Tietääkseni sen saa laitteeseensa n. 300 €:n investoinnilla.

TOIVONEN MARTTI 17.07.2014 21:42

Britit on sitä mieltä että matkailuauto ilman erillistä kaasuliettä uuneineen on viraton peli. Heidän mielestään sakemannit osaa muuten tehdä matkailuautoja mutta kolmen liekin keittotasot ovat kelvoton ratkaisu. Toinen äidistä, toinen tyttärestä!

Keittotaso ilman liesituuletinta on kyllä kelvoton peli. Meidän Bürstnerissä oli vielä laitettu vino alumiininen paneli pistorasioineen suoraan keittotason yläpuolelle. Sen valot osoitti keittiössä häärivän silmiin eivätkä keittoastioihin. Johdot roikkuivat soppakattilassa.

Mun ratkaisu oli katkaista tuo paneli ja pistää pistorasiat sisältävä osa keittotason taakse. Liesituulettimen taisin ostaa tavaratorilta, sen valokatkaisijaan kytkin myös keittiön muut valot. Vieläkin ne osoittaa väärään suuntaan mutta liesituulettimessa on sentään alaspäin näyttävät halogeenit. Kuvassa vasemmalla oleva katkaisin kytkee ikkunan yläpuolelle kaapin pohjaan kiinnittämäni ledilista.

Liesituulettimen poistoputki vei osan yläpuolella olevasta kaapista, sinne sai kuitenkin lisätilaa poistamalla sen takaseinänä olevan levyn jonka tarkoitus kai oli vain dekoratiivinen. Nyt sinne mahtuvat samat kahvinkeittovehkeet kuin aiemminkin.

Kuva kertokoon enempi. mot

EEROLA TEEMU 18.07.2014 19:29

On meilläkin ihmetelty m - autojen kalustuksen kehitystä viimeisten 10 v aikana, mutta liesikysymys ei ole niistä päällimmäisin. Kalustohan tehdään käsittääkseni asiakastoiveiden perusteella ja keskieurooppalaiset haluavat mm. erillisen suihkukomeron, mikä vie hurjasti tilaa verrattuna WC:n ja suihkun sijoittamiseen samaan koppiin.

Samat ihmiset ovat tyytyväisiä lattiatason alapuolelle meneviin pieniin "muka vaatekomeroihin" ja suuriin takatalleihin, mistä johtuen joudutaan kipuamaan katonrajaan asennettuihin vuoteisiin. Meillä tykätään, että vuoteet on samalla tasolla kuin kotona.

Kun päästiin -00 vuoden paikkeilla valitsemaan omarakenteisten m- autojen jälkeen ensimmäistä tehdastekoista m- autoa, niin osattiin jo kokemuksesta valita oikeita ominaisuuksia. Hankinnan jälkeen ihmettely olisikin aika turhaa, ellei kuulu niihin, jotka vaihtavat usein autoaan ja voivat valita uudelleen. Eihän kotiakaan vaihdeta sitten kun se on saatu kalustettua mieleiseksi?

Tuossa 6,4 m integroidussa 1+2- hengen Knausissa tiskipöytää on 1,4 m ja toisessa päädyssä on 3- liekkinen kaasuliesi. Liekkejä on mahdollista käyttää niin, että käytössä voi olla 1 tai 2 liekkiä ja muu osa liedestä jää laskemistasoksi. 1- liekin käyttöön päällitaso on puolitettu saranoidun pöytälevyn pinta ja 2- liekin käytössä laskemistasoksi tulee alumiinilevy, joka kääntyy lieden päätyosan päälle. Vasta jos käytetään kaikkia 3 liekkiä yhtä aikaa, niin koko liedelle varattu tila on poissa muusta käytöstä. Lieden yläpuolella oleva liesituuletin vie vain 8 cm putken verran tilaa yläkaapista.

Myöskään raikkaan veden ottamiseksi ei tarvitse poistaa tai avata mitään levyä, koska vettä saa otettua pöytätason päällä. Levyssä on reiällinen muoviritilä, minkä läpi mahdollinen roiskevesi pääsee alla olevaan altaaseen. Tiskatessa pesuallas tietysti otetaan käyttöön.

Tiskipöydän toisessa päässä, heti yläkaapin alla on GE:n "Mike, the mini" ( 28x30x30 cm) mikroaaltouuni, jonka alle jää 30 cm vapaata tilaa pöytään nähden. Mikro on poistettavissa 30 sekunnissa, jolloin senkin viemä tila jää koko korkeudelta käyttöön -jos tiedetään, ettei käytetä verkkovirtaa matkalla -eikä mikroa. Harvoin on otettu pois, koska tilaa on muutenkin.

Vaikka auto on saksalainen, niin siinä on myös ulosvedettävä astiankuivausritilä alakaapissa. Itse olen tehnyt tilavan leikkuulaudan, joka vedetään ulos paistinpannulaatikon kannen yläpuolelta, tiskipöydän päällilevyn tasolle.

Eihän tehdasvalmisteiset m- autot ole koskaan sellaisenaan täysin valmiita. Valinta on täyttänyt hienosti toiveemme, vaikka esim. äänentoiston uusinta ja parikymmentä muuta parannusta on tehty. Tässä pysytään ja pidetään.

KÄNSÄLÄ JUHA 19.07.2014 12:24

Oma mielipiteeni :

kolmiliekkisen lieden etu on , kun yksi menee epäkuntoon syystä tai toisesta - ei tarvitse korjata , alkaa käyttää vain viereistä keitintä . Tällä systeemillä pärjää lähes koko matkailuauton käyttöiän , ilam turhia menoeriä .Kun kaikki kolme on sitten hajallaan on autoja /vaunu käyttötiensä päässä. ( Tämä sillä edellytyksellä että yhden liesipolttimen käyttöikä noin 10 vuotta )

Harva varmaan ajaa kolmatta/neljättäkymmentä ikävuotta käyvällä matkailuautolla enää ?

astiankuivauskaappeja en ikävöi - kotona joutaa pestä astioita riittävästi koneella tai ilman . Kertakäyttöiset mukit ja lautaset on sen verran halpoja .

suihkutiloista olen täysin samaa mieltä - turhaa tilanhaaskausta . minua myös häiritsee isot takatallit , pitkän miehenä kolahtaa pää kaappiin tai kattoon .
KARJALAINEN ALPO 19.07.2014 19:57

Yks tykkää tyttärestä ja toinen äiteestä ja niinpä kaikki tarvituksi tulee!

KOLARI JARMO 19.07.2014 20:50

Kyllä muuten ajetaan 30-vuotiaalla as-autolla ja molemmat 2 rinkiä liedessä toimii niinkuin toimii kaikki paikat muutenkin . 4.7.84 rek as-auto jonkin itsetekemä meni taas jopa katsastuksesta huomautuksitta läpi ja tyo pöydällä on pitutta n.kaksi metriä (jopa vähän yli), on myös liesituuletin

KARJALAINEN ALPO 19.07.2014 20:55

Hienoa Jarmo!

EEROLA TEEMU 19.07.2014 23:23

Jarmo, Onnittelut! Olisin itsekin halunnut ajella 22 v käytössäni olleella, täysin itsetehdyllä ja upealla m- autolla vielä pitempään ( auto on edelleen kuitenkin käytössä toisella). Se haluttiin niin innokkaasti ostaa hyvään hintaan, että päätimme vaimon kanssa 25 v kestäneen omavalmisteisten m- autokäyttöjen jälkeen siirtyä "uudelle vuosituhannelle" ja hankimme nykyisen, 14 v käytössä olleen Intikka- Knausin. Sillä on tarkoitus ajaa vielä pitkään, koska mittarissa on vasta reippaat 110 tkm.

Eihän ne meidänkään auton liesiringit miksikään 22 vuodessa menneet, enkä tiedä, mistä jonkun mainitsema 10 v kestoikä on saatu. Huonoa laatua varmaan. Käytimme melkein puoli vuotta meille sopivan tehdastekoisen m- auton valintaan. Satuimme myös onnistumaan valinnassa, koska kokemusta tärkeistä m- autoon liittyvistä asioista oli yli 300 tkm matkalta. Kuitenkin: samaan 6,4 m pituuteen ja 2,3 m leveyteen saisi itse tehtynä "ihmeitä", vaikka nykyinenkin on hyvin toimiva kokonaisuus. Toki pienine parannuksineen.

Mukavia matkoja Sinulle Jarmo.

HAVANA ARTO 20.07.2014 13:32

Kyllä kolmelle liedelle on käyttöä. Yhdellä kiehuu perunat samalla kun paistelen pihvejä. Kolmannella keitän veden ja tiputtelen sitten kahvin suodattimen läpi termoskannuun...on jälkiruokakahvit valmiina syönnin päälle. Ei meikäläinen millään purkkirualla tule reissussa toimeen. Joskus lyhyellä metsästysreissulla on niin kiire, että teen pikasapuskaa. Silloinkin toisella liedellä teen kastikkeen ja toisella "mummon muusit". Normaalisti syödään kuten kotonakin, raaka-aineena liha, kana, kala jne. lisänä perunaa, pastaa jne. Vähintään kaksi liesirinkiä täytyy olla.

MUURIMÄKI MARTTI 20.07.2014 14:21

Tuossa aiemmin joku mainitsi Ge Mike mini mikrouunin.Mistähän näitä saisi? Tai jonkun vastaavan n.10 l ja max. 500 W.

EEROLA TEEMU 20.07.2014 14:34

GE:n Miniä ei tiettävästi enää myydä Suomen kaupoissa, mutta esim. tuosta linkistä löytyy juuri sellainen kuin meilläkin on. Tehoa on 500 W. Aivan mainio laite.

http://www.220-electronics.com/ge-je324gfa-220-240-volt-microwave-oven.html

SUOMI SEPPO 20.07.2014 15:53

Ei kerro esite paljonko haukkaa virtaskaa verkosta. Milläköhän invertteri/aggregaattiteholla se käynistyisi? €seppo

AHJOS TIMO 20.07.2014 16:04

Ilmoituksen otsikossa oleva "(discontinued)" tarkoittaa, että sen valmistus on lopetettu.

ÖGÅRD PÄRRE 20.07.2014 19:59

Suuri problem. Jos ei osaa keittää kun yhtä ruokaa kerrallaan. Ystävän neuvo, tilaa aivan oman maun mukainen auto. Mutta kannattaa ensin kysyä hintaa. Keittämisiin puuroa/kahvia/munia(kanan) tai vaikka paistaa beikkonia.

EEROLA TEEMU 20.07.2014 23:22

Sori Martti Muurimäki. En tarkistanut linkkiä sen paremmin, koska yleensä myynnissä on esillä ja hinnoiteltuina vain saatavilla olevia tuotteita. Tarjolla on kyllä muitakin pienehköjä mikroja, mutta ei noin pientä eikä 500 wattista, vaan ehkä 600 wattista ja ainakin pitempää kokoa.

GE:n Minin sattaa löytää käytettynä esim. joltain saksalaiselta sivustolta tai yksityiseltä, koska jenkit tekivät siitä vain 220/240 Volttisena. Googlelta voi löytää yhtä ja toista, kun käyttää aikaa etsintään. Sorry vielä ja peukkua että löytyy sopiva. Joku veneilijä Suomestakin saattaisi myydä omansa?

KÄNSÄLÄ JUHA 22.07.2014 11:12

Syy miksi itse en käytä kuin yhtä liesiä , sitäkin lähinnä kahvinkeittoon ,

Johtuun siitä ettei matkailuautolla liikkuessa ihmisten energia tarve ei ole niin suuri kuin kotona esim. ruohoaleikatessa tai polttopuitahakatessa tms.

Aamut yleensä viili/jogurtilla voileipä kahvi , päivällä jossain lounaspaikassa seisovassa pöydästä lämmin ateria ( päivän tärkein ateria ) . Jossain välissä sitten kahvi riippuen missä tai millaisessa paikassa kulloin satutaan olemaan , illaksi leirintä alueelle tultua joko grillataan paikallisella , tai jotain iltapalaan ja ehkä kahvi .... ihan miltä tuntuu .

http://www.laskurini.fi/terveys/kalorilaskuri/energiantarvelaskuri

PALIN MATTI 22.07.2014 21:03

Jovain tuntus ouolta tehä autosa tai peräkärrysä ruokaa iliman kolomea keittoliekkiä. Joskus ko tehemä jotaki iltapallaa, ni pittää ottaa vielä paistinuuni ja Kraameriki avuksi.

HOSIONAHO OSMO 22.07.2014 22:52

On se tosiaan aika käsittämätöntä ja erittäin itsekästä ihmetellä, että miksi ihmeessä liedessä on enemmän kuin kaksi levyä vain koska itse ei enempää tarvitse.

Pitäisikö minun ihmetellä, että miksi maailman kaikissa vaunun liesissä ei ole neljää keittolevyä ja uunia+grilliä ja tietenkin vielä erillistä mikroa kuten meidän vaunussa on, niin ja tietenkin ulkokäytössä kaasugrilli näitten lisäksi. Empä ala ihmettelemään, koska ymmärrän varsin hyvin että perheitä on erilaisia ja eri kokosia määrältään ja sitä mukaan käyttötarpeet vaihtelee.

KARJALAINEN ALPO 22.07.2014 23:06

Näinpä!

TOIVONEN MARTTI 23.07.2014 09:14

"On se tosiaan aika käsittämätöntä ja erittäin itsekästä ihmetellä, että miksi ihmeessä liedessä on enemmän kuin kaksi levyä vain koska itse ei enempää tarvitse. "

Ei sitä kannata turhan paljoa moittia, ihmiset nyt vaan ei huomaa etteivät kaikki toimi joka tilanteessa ihan samalla tavalla.

Eihän siitä ole kauaakaan kun tällä palstalla keskusteltiin siitä miksi ihmeessä autoihin pitää rakentaa tilaa vievät vessat. "Eihän vessaa kukaan käytä kun alueilla on hyvät vessat" oli jonkun argumentti. Ei huomannut että on monia jotka eivät koskaan oleskele noilla toisille niin välttämättömillä 'alueilla'. Niin ja joillakin voi olla vaikka eturauhasongelmien takia vähän turhan tiheä vessan tarve öisin. Lähde siitä sitten aina ulos joskus aika kaukanakin olevaan veskiin.

Suihkukoppien tarpeellisuus on jo todellakin mietinnän arvoinen mutta onneksi voi valita ostaako auton jossa erillinen suihkukoppi vai ei. Muistan kyllä joitain kertoja kun erillinen suihkukoppi meidän autossa on saanut palvella alkuperäisessä tarkoituksessaan. Normaalistihan se on kylpytakkien yms. pitkien tilaa vievien vaatekappaleiden säilytyspaikka, katossa on vaatetanko ja siihen henkareilla vaatteet.

Parhaalta oma suihkukoppi taisi tuntua kun katseli ensin kuinka oikein kylmänä päivänä Tukhoman maratonin jälkeen ihmiset olivat kylmävesisuihkussa kevytpeitteistä kyhätyissä karsinoissa saadakseen juoksun liat ja suolat pois iholta. Itse meni nautiskelemaan lämpimästä suihkusta omassa autossa.

Silloin on asiat hyvin jos ihminen saa käyttöönsä sellaisen matkailukulkineen joka vastaa juuri hänen tarpeitaan ja tottumuksiaan! mot

Käyttäjän lisäys viestiin 23.7.2014 klo 09:22:58 Tuo aloittajan lause " Nuo tehtailijat eivät tunnu paljoakaan tietävän autojen oikeasta käytöstä tässä mielessä?" kyllä osoittaa lievää ymmärryksen puutetta. Ehkä jopa lievää törkeämpää?

HAAPANEN TIMO 23.07.2014 09:28

Juuri näin on asia.

Tuosta vessasta. Kaikki ei ole edes huomanneet autonsa/vaununsa vessan olemassaoloa päätellen siitä kun oli pitkä keskustelu aiheesta 'saako auton taakse kuseksella'.

Meinaan, kannattaako lähteä vessan vierestä ulos tarpeilleen vaikkei käyttäytymissääntöjä tapaisi noudattaakkaan.

@timppa

VIRTANEN VESA 23.07.2014 09:43

Eipä tuo Tompan mielipide sen huonompi ollut kuin Martin jo henkilökohtaisuuksiin menevä, Tompan mielipide on hänen mielipiteensä.

HALINEN HARRI 23.07.2014 11:54

Kyllä se vessa joskus on hyvä ihan kaupunkiliikenteessä. Kesäkuun alussa Tukholman keskustan läpiajon ruuhkassa iski se kuuluisa tosi pissahätä.
Jono liikkui silloin tällöin muutaman metrin. Hyppäsin kuskinpukilta - kävin vessassa ja sillä aikaa jono oli liikkunut noin 10-15 metriä. Kukaan ei ollut hermostunut edes viereisessä jonossa. Ehkä se auton takana käynti olisi herättänyt kenties kiusallisia katseita naapuriautoista. Mietipä miksi?

TOIVONEN MARTTI 23.07.2014 12:34

"Martin jo henkilökohtaisuuksiin menevä"?? Oliko mahdollisesti lauseeni 'Ei sitä kannata turhan paljoa moittia, ihmiset nyt vaan ei huomaa etteivät kaikki toimi joka tilanteessa ihan samalla tavalla. ' liian kärkevästi sanottu?

Juu, myönnän kyllä että kritisoin lievästi Tomin lausetta 'matkailuauton oikeasta käytöstä'. Kenelläkään ei kai voi olla hallussaan tietoa siitä mikä on oikeaa ja väärää matkailuauton käyttöä. Mutta ' henkilökohtaisuuksiin menoksi' en kyllä tuota laske. Aiheetta enempään. mot

POIKULAINEN ESA 23.07.2014 14:24

Ihmetellykkin kun juttua riittää keittolevyistä. Nyt ollaankin jo siirrytty paskiksiin. Se onkin yksi valinta peruste ioka pitää ensimmäisenä tarkistaa vaunua vaihtaessa. Sen jälkeen voi jo muutakin tutkailla vaunusta/autosta.

ISOAHO MAARIT 10.08.2014 19:38

Täh!! ei liesituuletinta!! meillä concorde 650 xr:ssa on 3 liettä ja uuniki! saa vaikka kinkun uuniin jouluna :D

POKKINEN TAPANI 10.08.2014 23:55

Teillä Maarit taitaakin sitten olla matkailuauto. Meillä on myös sellainen, vaikka on jo niin vanha, että silloin kun se oli uusi niin vielä niitä asuntoautoiksi kutsuttiin. Kyllä liesituuletin on ihan mukava käytössä, etenkin silloin kun tulee paljon höyryä. Kinkkuja emme ole uunissa paistaneet, mutta leivottu on monenlaista ja uunin griili oli lasten kanssa väliin kovassakin käytössä. Samoin suihkusta en luopuisi suimin surmin. Etenkin kevään pilkkiretkillä on joskus pitkän päiväreissun jälkeen mukava tulla kuumaan suihkuun, -tapani-

AHOLA JARI 11.08.2014 12:01

".. meillä concorde 650 xr:ssa on 3 liettä ja uuniki! .."

Tämä on varmaan saivartelua, mutta tarkoitit varmaan, että siinä yhdessä liedessä on 3 poltinta :)

ISOAHO MAARIT 11.08.2014 23:25

:D Vanha on meidänkin auto (-89) ja paljon on opeteltavaa ja jotakin aina laiteltavaa. Liesi kuitenkin-siis jossa on ne 3 poltinta :) - ja uuni ja liesituuletin pelittää hienosti. Suihkukin löytyy, mutta vielä ei olla päästy sinne asti tässä matkailun vaiheessa :D ;D

LEPOLA SAKARI 12.08.2014 09:54

Meillä on Rapido 9083, siinä on kolmiliekkinen liesi, kaasu-uuni ja vakiovarusteena liesituuletin. En muista onko kolmea liekkiä samaan aikaan koskaan tarvittu, mutta kahta on. Hyvä kaasu-uuni on erinomainen väline ruuanlaitossa. Meillä myös laitetaan paljon ruokaa autossa ja kesäaikaan kaasun ulosotto on myös hyvä grillatessa. Toimivalle keittiölle osaa antaa arvoa varsinkin pidemmillä reissuilla. Osa toimivaa keittiötä on myös kunnollisen kokoinen jääkaappi ja pakastin johon sopii vähän tavaraakin.

PALIN MATTI 12.08.2014 09:58

Tuohon Sakarin kommenttiin ei voi sanoa muuta kuin, että aivan niinkuin olisi se minun suullani sanottu!

KJON!

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.