tilapäinen rekisteristä poistuminen

VUOHELAINEN KARI 01.12.2013 17:41

Poistin retkeilyautoni rekisteristä. Osaako kukaan laskea,paljonko maksaa, jos otan auton esim viikoksi taas käyttöön. Minulla on käytössä kaupunkiauto.Miten sen vakuutuksien ja verojen käy, jos se seisoo viikon.???

KURVINEN ESKO 01.12.2013 18:01

Tarkoitatko, että poistit liikenteestä Trafin termiä käyttäen? Kun jaat vuodessa maksamasi trafin maksut 52:lla niin saat viikkohinnan. Minulla se lienee noin 12 euroa. Liikennevakuutus ei ole voimassa auton ollessa pois liikenteestä, kasko tai osakasko on ainakin minulla voimassa, eli palo, varkaus, ilkivalta. En muista vakuutussummaa mutta eihän se halpa ole täysistä bonuksista huolimatta. Kun otat auton viikoksi liikenteeseen niin se maksaa netissä 4 € ja taas pois liikenteestä niin toiset 4 €. Tähän päälle vakuutuksen osuus ja trafin osuus. Tämä selostus koskien liikenteestä poistoa. EKu

Käyttäjän lisäys viestiin 1.12.2013 klo 18:05:09 Trafin kannattavuuslaskuri http://www.trafi.fi/tieliikenne/rekisterointi/rekisteri-ilmoitukset/liikennekaytostapoisto/liikennekaytostapoiston_kannattavuuslaskuri

VIRTA URPO 01.12.2013 18:02

Eikös siellä samalla sivulla ollut kannattavuuslaskelma mistä poistitkin käytöstä

HAAPANEN TIMO 01.12.2013 18:15

Liikennevakuutusmenee nollille ja kasko putoaa lähes puoleen. Kaskon hinta riippuu auton arvosta.

Verojen päiväkohtaiset maksut näet maksamastasi laskusta.

@timppa

KOISTINEN TOIVO 01.12.2013 19:58

http://www.karavaanarit.fi/ajankohtaista/etuteltan-puheet/matkailuautot/?E26555M=34&x26555=91295168. Tuossa aiemmin puhuttua. En lukenut kaikkea, liekkö apua. Toivopoika

EEROLA TEEMU 02.12.2013 04:05

Saat asian parhaiten selville, kun kysyt samasta paikasta, missa poistit sen rekisterista. Naiden palveluiden hinta vaihtelee eri katsastajilla. Myös vakuutusmaksujen hinnat. Lyhytaikainen ( muutama pv ) vakuutus on aina kalliimpi ku pitka, konttorilta otettuna.

Ei kannata poistella rekisterista ellei aio pitaa poissa pitkaan. Silloin paras ja halvin on ylivoimaisesti liikennekaytosta poisto/ -otto, niinku jo on kerrottu.

KARJALAINEN ALPO 02.12.2013 08:52

Minulla tulee jo kolmantena päivänä säästöä 0,60 €:a, viikossa 12 €:a ja kahdessa viikossa 32 €:a tuon Trafin laskurin mukaan. En ole koskaan käyttänyt näitä lyhyitä poistoja, mutta talvella olen pitänyt 2-3 kk:ta seisonnassa kovimmilla pakkasilla ja kun ei ole ollut tiedossa reissuja. Tänä talvenakin pistän seisontaa joko itsenäisyyspäivältä tai sitten joululta.

Ja jos sitten tekee mieli tienpäälle niin helppohan se ottaa taas liikenne käyttöön.

KÄRKI KAARLO 04.12.2013 07:49

meillä oli 4 päivää auto liikenteessä. käyttöön otto 4e , trafin lasku 10e. poisto 4e. vakuutusmaksu 4e, tältä ajalta.trafilla on vähimmäislaskutus 10e.siitä voi laskeskella. kk.

Käyttäjän lisäys viestiin 4.12.2013 klo 07:55:12 nyt tuli taas tarvetta ottaa auto liikenteeseen. itsenaisyyspäiväksi. kannattaahan se pitää rekisterissä lähes viikon. sit taas poisto. hullun hommaa.säästäähän siinä kun taas muutaman viikon seisottaa.kk.

EEROLA TEEMU 04.12.2013 12:28

Muutin tuota otsikkoa, koska rekisteristä poistaminen on ihan oma ja kalliimpi operaationsa. Nuo mainitut 2x4 + 10= 18 euroa ovat kaikille samat. Kuitenkin tilapäisen käyttöönoton kulujen suuruisen summan ikään kuin kuolettaminen vaihtelee suuresti riippuen onko auto verotettu kevyemmin CO2- perusteilla vai painon mukaan ja myös vakuutusmaksujen suuruudesta. Karkeasti ne voivat vaihdella n. 5-10 päivän välillä.

Otan m- auton käyttöön silloin kun sitä tarvitaan, enkä pidä sitä yhtään pitempään liikennekäytössä kuin tarvetta on, ellei seuraava tarve ole aivan muutaman pv päästä. Miksi seisottaa sitä pihassa, jotta Trafin 10 euron vero "tulisi käytettyä" ,koska vakuutusmaksuilla ei ole tällaista minimisummaa, niin ne loppuvat kuin käyttökin. Niinpä käytöt vaihtelevat viikonlopusta muutamaan viikkoon, n. 8- 10 kertaa vuodessa.

VEIJOLA ESA 04.12.2013 18:44

Onkohan tuo 10 € vähimmäismaksuperiaate ymmärretty oikein näissä keskusteluissa? Näin opastaa trafi.

Miksi ajoneuvoveron minimimäärä on 10 euroa? Pienin maksuunpantava määrä verokaudelta on ajoneuvoverolain (1281/2003, 62 §) mukaan 10 euroa. Verokauden pituudella ei ole merkitystä. Jokainen maksaa ajoneuvoveroa vain omalta hallinta- tai omistajuusajaltaan, jolloin näitä 10 euron verolippuja saavat ainoastaan henkilöt, jotka omistavat auton verrattaen lyhyen aikaa tai myyvät sen aivan autokohtaisen verokautensa alussa. Veron 10 euron vähimmäismäärä vastaa yleisessä verotusmenettelyssä noudatettua määrää. Tätä pienempää summaa ei ole katsottu tarkoituksenmukaiseksi maksuunpanna. Ei ole katsottu voitavan säätää, ettei veroa maksuunpantaisi lainkaan lyhyiltä omistusajoilta. Muutoin veroa olisi helppo kiertää siirtämällä autoa lyhyin väliajoin henkilöltä toiselle. Lyhyen verokauden ongelman voi välttää seuraavin tavoin: autokauppaa tehdessä ostaja ja myyjä voivat sopia siitä, että myyjän verovelvollisuus alkuverokaudelta siirtyy ostajalle. Ostajan ilmoituksen perusteella alkuperäiset veroliput kumotaan ja tehdään uusi verolippu ostajalle myös myyjän alkuverokauden osalta. Ostaja voi ilmoittaa tästä Trafille esim. puhelimitse. 10 euron suuruisen minimiveron voi myös välttää myymällä auton ennen verokauden alkamista auton voi myydä samana päivänä eteenpäin tai poistaa sen rekisteristä samana päivänä, jona sen on ostanut

Em. perusteella olisi väärin laskea jokaisen seisontajakson ajalle 10€ kuluna ns."pohjalle" johon lisätään 2x4€ palvelumaksuja ja lisäksi muut vakuutus ja verokulut. Vai miten te asiantuntijat tämän käsitätte?

HAAPANEN TIMO 04.12.2013 19:19

Ei kai sitä pohjalle lasketakkaan. Jos pitää käytössä vain päivän, tai kaksi, kuitenkin niin lyhyen ajan ettei laskennallisesti veroja mene yli kympin, niin silloin peritään se minimi kymmenen euroa.

Itse kun olin maksanut veroja 'sisään' useamman satasen ihmettelin miten se maksu menee. Tiedustelin asiaa ja trafin ihminen katsoi autoni tietoja. Kertoi kympin maksuja olevan useampia, ne menevät ikään kuin tililtä. Mun käyttöni muodostuu loma-aikaa lukuunottamatta pe-su reissuista, jolloin laskennallinen vero jää alle kympin ja se kymmenen peritään sieltä 'tililtä'

Meidän autossa vakuutukset, 2x4€ ja vero tekee rapiat 20€ pe- su.
Olen muuttanut koko ajattelutavan siihen että maksetaan käytöstä ja muun ajan auto seisoo.

@timppa

EEROLA TEEMU 04.12.2013 19:29

Tuolla Timo jo asian kertoikin. Oh linkistä löytyy kun vähän kelaa Trafin tieto, että verokausi katkeaa liikennekäytöstä poistettaessa. Ei siis ole silloin 12 kk.

http://www.trafi.fi/autoilu/verotus/ajoneuvovero

AHOLA JARI 04.12.2013 19:45

Sen verran pitää korjata 10€ minimimaksukäsitettä - se on pienin laskutettava ja perittävä summa. Eli jos seisontajakson (sen aikana verosaldo 0€), ja otat auton käyttöön lyheksi aikaa, esim. että verotettava syntyy 4€ edestä - laskun summa tulee olemaan 10€, mutta +6€ jää "verotilillesi". Tuo summa hyvitetään seuraavalla käyttöjaksolla.. Eli maksat vain käyttöpäivistä. Päälle tietty palvelumaksut (netti tai konttori).

Laskujen kanssa saa olla todella tarkka, koska Trafi ja vak.yhtiöt lähettelevät kuukausia etukäteen seur. maksukautta. Itse olen tehnyt Excel-taulukon, jossa näen tarkat päivähinnat veroista ja vakuutuksista - ja vielä pilkottuna maksukausille ja käyttäjaksoille. Vakuutustyhtiö mulla hyvittää seisontapäivistä täydet 100% summmasta, vakuutussisällön pysyen samana.. Heidän laskutusvirheitä korjautin, niin sain ajella loppukesän laskuitta (saamista jäi reilu kymppi).

Verosysteemissä on se mätä, että ei voi maksaa ennakkoon esim. tietämänsä 14vrk, vaan sieltä mätkähtää maksutavan mukainen "mälli" - jos et maksa eräpäivään mennessä pyydettyä summaa, auto on käyttökiellossa. Itse pyrin pätkimään niin lyhyisiin, että eräpäivä on käyttöjakson päätyttyä - Trafi vaan ei saa reskontraa ajantasalle edes seur. päivänä, vaan lähettelee turhia karhuja. Se ei myöskään kerro laskussaan että "tämä korvaa xx.xx.xxxx päivätyn laskun" tms..

Verotilikäytäntö auttaisi näitä pelejä, jotka seisovat suuren osan vuodesta.

HAAPANEN TIMO 04.12.2013 20:08

Minä olen sitten käsittänyt väärin trafin virkailijan selityksen. Mun ymmärtääkseni hän nimenomaan sanoi kympin ottoja olevan siitä mun sisällä olevasta summasta.

@timppa

Käyttäjän lisäys viestiin 4.12.2013 klo 20:11:37 Vielä kertasin Jarin tekstiä. Mikä järki nillä olisi periä kymppi siitä mun rahasta ja sitten palauttaa siitä osa takaisin sinne.

AHJOS TIMO 04.12.2013 20:25

Kyllähän siellä Trafissa jonkinlainen verotilisysteemi on ja se ei ole autokohtainen vaan omistajakohtainen. Vaihdoin autoa viime vuoden marraskuussa, siis 2012. Edellisestä autosta olin maksanut liian paljon ajoneuvoveroa. Ylimäärää ei palautettu vaan se jäi silloin sinne "tilille" ja sitä käytettiin nyt vielä marraskuussa 2013 erääntyneen uuden auton ajoneuvoveron maksuun.

JANHONEN MATTI 04.12.2013 20:52

Faktat selviää kun googlettaa 1281/2003

Lain mukaan ajoneuvoveron vähimmäismäärä om 17 euroa. Lain 62 §. Pienin perittävä veron määrä sensijaan on 10 euroa. Nämä menee usein sekaisin kun puhutaan veron määrästä.

Ja sekin kannatta huomioida, että verokausi päättyy aina kun auto poistetaan väliaikaisesti liikennekäytöstä ja uusi verokausi alkaa kun auto jälleen palautetaan liikennekäyttöön. Lain 14 §.

Vero on omistajakohtainen ja auton maksettua veroa voidaan kuitata toisen omistan/haltijan toisen auton veron maksuun.

AHOLA JARI 04.12.2013 21:31

@timpalle:

Ymmärtääkseni jos sulla on "verotililläsi" saldo reippaasti plussalla (ja yli 10€), ei niiden pitäisi lähettää edes alle 10€ käytöstä laskua..Ellei nyt käsite verokausi (joka alkaa 1. käyttöpäivästä) sotke hommaa, koska minimaksu on 10€, mutta jokatapauksessa tuosta summasta pitäisi palautua niiden käyttämättömien päivien osuus - aika hassu systeemi..

Minulle asiakaspalvelusta "täti" vielä selitti käsitettä minimaksu. Outoa mulla oli se, että kun olin veron maksukautta 3/4 (heinä-syyskuu) viimeistä korjattua laskua katsellessa, että ennen eräpäivää on vielä yksi lyhyt käyttöjakso. Ajattelin heidän lähettävän uuden laskun. Kun soitin syyskuussa ennen eräpäivää perään kun oikaisulaskua ei kuulu, tämä "täti" sanoi: " Maksa vaan se avoin lasku..koska Trafin saatava on alle 10€, he eivät lähetä siitä laskua/hyvitä edellistä, vaan se siirretään seuraavalle käyttöjaksolle saatavana." - mun tapauksesa vuodelle 2014. Liekö tuossa paletissa vaikuttanut aina ennen eräpäivää tehty liikennekäytöstä poisto; tuli aina uusi lasku ja erä päivä taas siirtyi..

Ts. mun verotili on pakkasella ~7€ - koroista ei ole tietoa :)

Käyttäjän lisäys viestiin 4.12.2013 klo 21:50:58 Matti:

Ajantasainen versio sanoo: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20031281#L10P62 "62 §

Pienin perittävä, maksuunpantava ja palautettava määrä

Maksuunpantavan ajoneuvoveron vähimmäismäärä on 10 euroa lukuun ottamatta tämän lain 20 §:n mukaista ajoneuvoveron lisämaksuunpanoa. Veroa palautetaan, jos palautettava määrä on viisi euroa tai sen yli. Alle viiden euron palautus voidaan siirtää seuraavan maksuunpanon hyvitykseksi. (5.8.2005/611)

Pienin perittävä veron määrä on 10 euroa. Tämän määrän alittava saatava tai yhteenlaskettujen saatavien määrä peritään ainoastaan erityisestä syystä, jollaisena voidaan pitää saman verovelvollisen lukuisia tai tahallisia virhesuorituksia.

Ajoneuvoveron maksuunpanoon, perintään ja palauttamiseen ei sovelleta veronkantolain 47 §:ää. (5.8.2005/611)"

EEROLA TEEMU 04.12.2013 21:32

Käykää nyt kuitenkin lukemassa tuo linkki, missä selviää, - jos ymmärtää sen sanoman- , että uusi verokausi alkaa aina kun auto otetaan liikenteestä poiston jälkeen uudelleen liikennekäyttöön ja loppuu aina kun poistaa sen tilapäisesti liikennekäytöstä. Verokauden maksu on vähintään 10 e, siis esim. 3 vrk käytöstä, mutta jos käyttö on 20 vrk, niin se kymppi menee osaksi varsinaista veroa, koska veron määrä ylittää 10 e rajan.

Minulla on yhteensä 5 autoa, joista maksan autoveroja ja niistä yksi on m- auto. Olen siitä asti, kun m- autolle tuli painoon perustuva n. 300% lisävero maksanut kaikkien muiden autojen verot m-autosta kerätyillä liikaveroilla. Siis TILILTÄ, JOKA ON NIMELLÄNI TRAFISSA (uskoisin, että joku tili siellä on koska maksetut verot täsmäävät). Näistä 10 e laskuista en tiedä tarkemmin, koska ei sieltä mitään yhteenvetoa koskaan tule.

Trafi laskuttaa pari kertaa vuodessa m- autosta yhteensä 400- 500e, vaikka lopullisen veron määrä jää alle puoleen siitä. Loput siis hyvitetään muille autoille. Kirjanpitoni mukaan laskutus on ollut oikein. Ainahan osa siitä 10e:sta menee oikeasti veropäiviin. Esim. 3 vrk käytöstä ehkä 2 vrk:sta menee Trafille "voittoa" ylimääräiset n. alle 4 euroa.

Käyttäjän lisäys viestiin 4.12.2013 klo 21:38:04 Helpotusta sen verran, että asia kerrotaan linkin viimeisessä osiossa ennen sen loppua. Kannattaa lukea "molemmat osiot", ehkä kahteen kertaan.

VEIJOLA ESA 04.12.2013 21:44

Epäselvältä vaikuttaa vieläkin, mutta selvisipä se miksi trafi vielä hyvittää jo ajat sitten myydystä autoista maksettuja veroja. Sehän ottaa pakkolainaa autoilijalta vähän kuin verottajakin. Kylläpä se on ilman exellejä vaikea seurata maksuja. Jotain pöllöä tässäkin nykysysteemissä on.

EEROLA TEEMU 04.12.2013 22:05

Kyllä minusta asia on selvästi sanottu siinä linkissä. Ottaahan päähän ne ennakkoon maksettavat m- autoverot, mutta systeemi on että maksut etukäteen. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Äskettäin vältti taas maksamasta n. 200 euron veron vaki- h- autosta, kun m- auton maksut sen korvasi.

AHJOS TIMO 04.12.2013 22:08

Mielestäni Trafin lähettämään maksuvahvistukseen pitäisi lisätä tieto, paljonko kyseisen maksun jälkeen "tilillä" on vielä rahaa jäljellä.

JANHONEN MATTI 04.12.2013 22:13

Verotili on ensisijassa auton omistajan/haltijan sotu- tai Y -tunnukohtainen ja toisijaisesti autokohtainen. Systeemi toimii ihan hyvin. Jos haluaa minimoida sisälle maksettavan rahan voi jakaa maksut neljään erään. Maksuerin määrän voi maksaja määritellä aina verokauden ensimmäsitä erää maksettaessa. Laskun eräpäivä on aina 42 päivän päästä kunkin verokauden alkamisesta.

Sisällä olevan rahan kuittasuoikeus on taas osa verolakeja ts. valtiolla on laillinen oikeus käyttää kuittausoikeutta. Tämä tarkoittaa sitä, valtio voi käyttää verovelvollisen valtiolla sisällä olevan rahan verovelvollisen toisen veron tai toisen auton veron maksun. Jos toisen auton vero maksetaan yhdessä erässä kuittausta ei voi tehdä kun lasku ei ole Trafin reskontrassa avoin.

Vrt. On tulossa veronpalautus ja siihen väliin ehtiikin ulosottomies´ja kuittaa veronpalautuksen.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.