Integroidun Hymerin sähköistä kysymys

KANTOLA TIMO 31.08.2013 14:16

Kävipä niin, että aamulla kun piti lähteä liikkeelle, oli starttiakku toteuttanut varoituksensa. Sähköt oli hukassa, mutta onneksi takatallissa oli jo uusi, eilen ostettu Optima odottamassa.

Akun vaihdettuani, starttaus oli helppoa. Hyvin pyörii ja mittarit näyttää 13 Voltin virtaa levossa.

Mutta jonnekin katosi peruutuskameran, satelliitti- ja ufox-antennien sähköt. Mistähän kannattaisi alkaa etsiä?

NIITTYARO TAPANI 31.08.2013 15:24

Ihan aluksi hieman tekniikkaa. 13 Voltin (V) virtaa ei ole koko maailmassa vaan vaikka 13 Voltin jännite, virran yksikkö on Amperi (A).

Voltti on staattinen yksikkö, jännite voltteina ilmaistuna ei vaadi kuormaa vaan se esiintyy levossakin, vaikkapa 12V. Amperit taas vaativat kuormaa vaikka tuon startti moottorin ottaman tehon joka lienee virtana noin 200A.

En tiedä millainen sähkökeskus on Hymerissäsi mutta minulla on siellä kuskin penkin alla keskus jossa ne virtapiirit jaetaan. Siellä on ainakin minulla pieni kytkin jolla saa akun katkaistua jonkin (kolauksesta päätellen) ison kontaktorin kärkien kautta. Jotta virrat saa päälle uudelleen katkaisun jälkeen pitää sitä pientä kytkintä hieman hiplata. Minulla on siellä Electrbloc EBL 99 G jonka on valmistanut SCHAUDT niminen firma. Kun tuota pientä on räplätty niin pitää vielä asunto-osan hallintapaneelista naksauttaa virrat päälle ja vasta sitten jääkaappikin suostuu toimimaan. Olen pari kertaa joutunut kokeilemaan kun jääkaappi piti resetoida.

Eri alihankkijoiden tarvikkeilla homma saattaa pelata erilailla. Veikkaan kuitenkin noiden värkkien olevan hupiakun takana eikä starttiakulla ole tekemistä niiden kanssa. Asunto-osan sähköillä ei ole paljoakaan tekoa startin kanssa mutta saman boxin kautta tulee latausvirta ajon aikana hupiakulle jolloin se on rinnan starttiakun kanssa.

SUOMALAINEN RITVA 01.09.2013 19:31

Tarkista EBL:än etu taulusta sulakeet olisko "kärvähtynyt" ja jos ei ala pelittämään niin minulla on kunnostettuja EBL- 99 latureita . T.Rauno

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.