hiiri vai metsämyyrä?

Heikki Makkonen 21.09.2022 11:14

Caravan-lehdessä 5/2022oli kolumni, jossa kerrottiin hiirien vierailusta asuntoautossa.
Minä epäilen, että kysymyksessä on metsämyyrä. Ne hakeutuvat kesän jälkeen asumuksiin, varastoihin, puuvajoihin ja yhtä hyvin asuntoautoihin ja -vaunuihin. Meillä niitä tunkeutuu talon rakenteisiin, viime talvenakin kuului seinistä ja välikatosta jatkuva rapina. Laitoin viime syksynä kuistille pyydyksen, jolla sain yli kaksikymmentä elukkaa, kaikki metsämyyriä. Minulla on taas pyynti käynnissä, ja saalista tulee jatkuvasti. Nuo veijjarit ovat erittäin hyviä kiipeilijöitä ja ne tunkeuvat sisään hämmästyttävän pienistä rakostista, niin että niitten pääsy on vaikea estää.
Metsämyyrä ei ole se, joka tekee multakasoja pihoille ym. paikkoihin. Ne ovat vaarattomia, mutta metsämyyrä kantaa virusta, joka aiheuttaa ns. myyräkuumetta. Olen sairastanut sen, ja se on ikävä sairaus. Sain viruksen todennäköisesti varastossamme asustelleista metsämyyristä.
Esim. täältä löytyy lisää tietoja metsämyyrästä:
https://luontoportti.com/t/3138/metsamyyra
Olkaa varovaisia niitten kanssa!

Antero Virkkala 21.09.2022 19:49

Meillä molempia. Hiirellä vartaloa pitempi häntä, myyrällä lyhyempi. Hankalia loukuttaa niin ettei sivusaaliina tule lintuja. Yksi konsti on peittää loukku laatikolla, jossa on pieni reikä. Linnut eivät yleensä mene pimeisiin paikkoihin.

Toivo Koistinen 21.09.2022 20:07

Linnut menevät pimeän, koska ne menevät linnun pönttöönkin. Minä tein juurikin niin, että laatikko hiirenliskun ympärolle, ja siihen hiiren mentävä reikä.
Oli tiainen mennyt, jalasta kiinni, ja kuollut. Siihen loppui se taru. Liekkö sen ansiota, että katiskasta tulleita perkkaan tuolla navetan takana, nin opastui kettu sinne, ja on siittäasti tämäntästä pyöriskelyt pihapiirissä.
Pyytelee myyrät, ja hiiret.
Tp


Mejän rauhotettu hiirikoira.
muokattu: 22.9.2022 07:10
Kari Rautiainen 22.09.2022 08:25

Joo. Suomessahan on 6 hiirilajia, ja 11 myyrälajia. Että lajitunnistus vaatis pikkasen enemmän tietoa. Niitä pihan kekoja tekee vesimyyrä ja kontiainen. Kontiaistakin edelleen moni sanoo maamyyräksi vaikkei se edes ole jyrsijä ollenkaan.

Heikki Makkonen 22.09.2022 09:05

Metsämyyrän tunnistaa hyvin siitä, että sillä on punaruskea selkä.

Heikki Makkonen 22.09.2022 09:15

Minun loukkuuni meni kerran talitianen. Laitoin sen jälkeen loukun pieneen, pitkään pahvilaatikkoon. Sen jälkeen siihen ei mennyt lintuja, mutta viime kevättalvella loukussa sätki lumikko. Minun piti lopettaa se kunnolla. Pahaa teki, ja lopetin pyydystämisen.
Hiljattain ladoin ylimääräisistä pihatiilistä tukevan "uunin", jonka toisessa päässä on pienet raot kivien välissä. Siitä eivät varmasti mene linnut eikä varmaan lumikkokaan. Ei myöskään uusi koiranpentumme pääse käsiksi loukkuun.
Loukku on kolossa ohuen puuliuskan päällä. Loukun kokeminen tapahtuu ottamalla toisen pään tiili pois ja vetämällä puuliuskan päällä oleva loukku ulos. Muutama metsämyyrä on tähän mennessä mennyt loukkuun.

Toivo Koistinen 22.09.2022 20:29

Liekö vielä sitä myyräkuumetta. Jos on, niin kannattaa olla varovainen. sairastin sen sillon kun ööri tuli valtarahaksi. Muistan siittä kun kulin ajamasa tumpperia lähelä Sodankylää, että tämä juhannuksen alla sairastamani korona oli melekiin lasten leikkiä sen rinnalla.
Elimistö pysähtyi, ja tohtori suunnitteli lähettävänsä minut Ouluun yliopistolliseen, ellei kohta herää sisukset. No Onneksi seuraavana yönä tapahtui, että kun tohtori tuli kysyyn, miten on tilataanko kyyti, niin kerroin.
En osaa sisuskaluista muutakun, että posliinipönttö yölä soi kun aisakello, ja hajulla olis karkotannu vaikka päälletulevan karhulauman.
Mutta voimat vei se kokemus.
Asian vierestä, hitto kun katosi se video jostain letkasta, missä oli se omateko retkiauto, mulla jäi se keskiin, kun kävin pois palstalta.
Tp

Antero Virkkala 22.09.2022 21:43

Jyrsijöille riittää paljon pienemmät reiät kuin linnuille. Jos haluaa sinitintille pöntön, jota kirjosieppo ei ryöstä, siihen laitetaan 28-millinen reikä. Kirjosieppo vaatii 30-millisen reiän, ja talitintti ja pikkuvarpunen 32-millisen. Joku tubettaja kokeili, minkä kokoisista reiistä hiiret kulkivat. Jos muistan oikein, mikään ei mennyt 15-millisestä ja kaikki mahtuivat 20-millisestä. Itse olen nähnyt, kuinka jyrsijä pakenee tiiliverhoilun tuuletusraosta (kahden tiilenpään väli, josta laasti on jätetty pois. Mittasin raon, oli 11-12 mm.
Jos siis laittaa loukun peittävään laatikkoon 20-25 millin reiän, niin linnut ovat turvassa.

Heikki Makkonen 23.09.2022 13:49

Minulla oli myyräkuume kauan sitten. Menin sairaalaan tutkittavaksi. Sanoivat, että joku flunssa se vain on. Kun tulin kotiin, soittivat sairaalasta ja käskivät tulla heti takaisin. Tarkemmin tutkittuaan totesivat, että se onkin myyräkuume.
Muutamia päiviä oli flunssan tapainen olo, ja oli kova kuume. Onneksi tauti meni ohi ilman pahempia vaurioita.
Pahimmillaan myyräkuume voi vahingoittaa munuaisia.

Kari Rautiainen 23.09.2022 22:29

https://www.biltema.fi/vapaa-aika/puutarha/tuholaistorjunta/hiirenloukku-keinulauta-2000046794?gbraid=0AAAAADSNfwglMp8PJ1jAs5z5XFe9UFu_e&gclid=Cj0KCQjwsrWZBhC4ARIsAGGUJuoKk1cWjST6BfuVEcbd8TKjDE5gPW-p0UrE9MKe3THmzIJHkRago00aAtS1EALw_wcB

Vettä noihin on tapana laittaa, tai pakkasnestettä. Nesteestä otus ei pääse hyppäämään pois. On osoittautunut erittäin toimivaksi.

Toivo Koistinen 24.09.2022 07:03

Toimii kyllä, Mutta minulle sattuu. Nimittäin liekkö menny kylpyyn, tai istunut laudan päähän, mutta löytyi hukkuneena pikkulintu siittä.
Siihen loppui se pyyntimuoto, kuten mansikkamaan rastasverkko, johon tarttui pikkulintu. Onneksi selvisi eloon. Toisella kerralla, kun laitetiin lintuvapaa verkko, nin taas tartui ja kerkisi kuolla.
Onneksi onnettomuudessa oli se, että oli rengastus terrorirstien jäljiltä rengas jalassa, ja hangannut sen pahasti. hautasin renkaan kanssa tuntemattomaan paikkaan.
Siihen loppui se verkkopeittely, ja rakentelin erimoisia linnun pelokkeita, että kuulemma pelotti ihmisiä se haalariukko.
Paras vissiin karkottaja oli kun laitoin radion AIV pöntön sisään soimaan ajatimella, että määrävälein soitteli ylen ohjelmaa kulkijoille.
No kyllä niitä mansikan puolikkaita oli silti, mutta muutama vain poimintakerroilla, mutta eläin vahinkot loppui
Tp

Seppo Lokasaari 24.09.2022 09:14

Metsän keskellä kun asutaan, niin hiiriä ja myyriä riittää ja pakko on käyttää tuota ämpäri ansaa vaikka ei minulla siinä keinulautaa ole. Auringonkukan siementen haju houkuttelee niitä hyvin ja tuo nousulautahan pitää- olla, toki nurmikon vieressä metsänlaidassa voi ämpärin myös upottaa maahan.
Pitänee vähän asiaa vielä kehittää, että laitan verkon päälle ja pieni reikä mistä pääsevät ämpäriin. Kyykäärmeet on sitten toinen juttu, kun alkoivat muutama vuosi sitten ottamaan aurinkoa matalimmalla terassilla ja voinen väittää, että niiden osalta myyrä karkoittimet toimivat.
Meillä on niitä 4kpl ja niiden hankinnan jälkeen ei ole tarvinnut rauhoittaa pihasta yhtään käärmettä, mutta tiellä niitä jää viikoittain useita autojen alle.

Kari Rautiainen 24.09.2022 09:49

Tuotekehitys on sitte edennyt tämmösiin vempaimiin.
https://www.fruugo.fi/mousetrap-slide-bucket-kansi-hiiri-rotta-trap-flip-n-slide-mouse-trap-bucket-sieppari-vain-kansi-on-mukana-ei-ampari-pakkauksessa/p-84244708-173730678?language=fi&ac=croud&gclid=Cj0KCQjwsrWZBhC4ARIsAGGUJuqGn3XE-G8vGcYQjItIh4v4PHbjOVeTV9hjjBohgeY1FpYztqnmLwIaAlJYEALw_wcB

Heikki Makkonen 27.09.2022 13:08

Olen minä tuollaista kiikkuakin harkinnut. Jätin sen pois vaihtoehdoista, koska aikoinaan ILP:in kondenssivesiastiaan hukkui orava. Vettä oli sen verran, ettei orava pystynyt ponnistamaan ylös eikä yltänyt paljun reunalle. Muutenkin minusta on parempi, ettei jätä elukoita hukkumaan vaan tappaa ne kerralla.
Tuo minun alussa mainitsemani "tiiliuuni" on turvallinen muille eläimille ja toimii hyvin.

Toivo Koistinen 27.09.2022 14:52

Kyllä samaa mieltä. Jos pyytää tappaakseen nin heti tappavat.ettei tarvi kitua siinä vesiastiasa oottaen kuoloa.
Ketun jalkaraudat on hankala esimerkiksi, koska kettu jos ei riitävän tiheään koe, voi purra jalkansa poikki.
Lisänä sekin, että niitä on tartunut karhun tassuun, ja se ei ole hyvä.
Parasta siis heti tappavat, tai elävänä pyytävä loukku, johon sen voi joko lopettaa, tai kulettaa pois sillä.
Meilläkun tahtoo oravakanta lisääntyä pihassa linturuokinnan avulla, ja näätäkanta on huvennut, nin pyydän likoja pois minkin loukulla, koska tahtovat navetan puolella levitellä villoja, ja latopääskyn pesiä häiritä, koska ne pesivät avopesissä, ja koska tappokielto on, niin pistän auton peräkonttin, ja kuletan metsään..
Tp

Kari Rautiainen 27.09.2022 22:18

Samaa mieltä periaatteessa, mutta.
Aina se mutta.
Kun sähkötön mökki seisoo 9-10 kuukautta tyhjänä helevatan kaukana kotoa, tiettömän tien takana, niin kuka niitä loukkuja siellä käy kattomassa. Pakkasnesteessä ne ei kauan meloskele. Lattian alla pottukellarissa mulla ämpäri ja yhtenä keväänä oli 18 kpl myyriä siellä. Mutta mökin puolella ei ole enään myyränpaskoja näkynyt.

Antero Virkkala 02.10.2022 23:09

Eräs malli elävänä pyydystävää loukkua. Takana näkyvästä laudasta tulee katsojaa kohti akseli, joka kannattaa pulloa kuin keinulautaa. Pullo on lievästi takapainoinen, jotta pullon suu pysyy ylhäällä kun pullossa ei ole saalista. Hiiri kiipeää portaita aterian (esim. muutama pähkinä) toivossa ja laskeutuu pulloon. Pois se ei sitten pääsekään, kun pullon suu painuu alas hiiren painosta ja portaat tukkivat tien. Metalliklipsin avaamalla pullo irtoaa akselista hiiren jälkikäsittelyä varten.

Liitetiedostot

an170112-302.jpg
Heikki Makkonen 03.10.2022 11:45
Kari Rautiainen

Samaa mieltä periaatteessa, mutta.
Aina se mutta.
Kun sähkötön mökki seisoo 9-10 kuukautta tyhjänä helevatan kaukana kotoa, tiettömän tien takana, niin kuka niitä loukkuja siellä käy kattomassa. Pakkasnesteessä ne ei kauan meloskele. Lattian alla pottukellarissa mulla ämpäri ja yhtenä keväänä oli 18 kpl myyriä siellä. Mutta mökin puolella ei ole enään myyränpaskoja näkynyt.

Pakkasnesteastia on sinun tapauksessasi hyvä ratkaisu.

Kari Rautiainen 03.10.2022 19:37
Heikki Makkonen

Pakkasnesteastia on sinun tapauksessasi hyvä ratkaisu.

Niinpä. Periaatteena kyllä pidän sitä äkkikuolema juttua, mutta tähän juttuun en ole keksinyt miten sellanen järjestetään.

Ja onhan noita, joku tunkee elävästä madosta koukun läpi. Ja toivoo sen elävän kauan ja oikeen kiemurtelevan houkuttelevasti.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.