Yleistä loma-ajoista

Soleil Suomalaiset Karavaanarit Maailmalla 17.01.2019 13:12

Tässä loma-ajoista vähän ajatuksiani. Ehkä myös näitä asioita kannattaa ajatella, kun suunnittelee kesälomaa tänne etelämmäs Eurooppaan.

Olen tuonut monesti jo vuosien aikana esille, mutta haluan tuoda taas kerran sen ettei kevät ja alkukesä ole täällä keski- ja etelä Euroopassa tavallista arkiaikaa, vaan siihen sisältyy koululaisten lomia sekä monia arkipyhiä. Tähän Saksa ajatukseen, kun ottaa mukaa vielä naapurimaiden lomat ja arkipyhät, niin ainakin moottoriteillä riittää paljon myös ulkomaalaisia autoja.

Katselen tätä saksalaiskoululaisten lomakalenteria, kun täällä kahdeksan vuotta asuneena vähän jo suunnittelemme alkaneen vuoden lomia. Tuosta näkee myös naapurimaiden koululaisten lomat.

https://www.schulferien.org/Schulferien_nach_Jahren/2019/schulferien_2019.html

Baden-Württemberg osavaltiossa on koululaisilla pääsiäisloma 15.04. - 27.04, helluntailoma 11.06. - 21.06 ja kesäloma 29.07. - 10.09.
Bayerin osavaltiossa pääsiäisloma ja helluntailoma on samaan aikaan. Kesäloma loppuu vain päivää aiemmin 29.07. - 09.09.

Lisänä on neljäntoista muun osavaltion koululaisten lomat, jotka ovat aina puolta Saksaa aikaisemmin.

Oman mukavan lisän tähän tekevät arkipyhät, jotka vaihtelevat vuosittain ja niihin vaikuttaa pääsiäisen ajankohta. Pääsiäinen on niin kuin Suomessakin 19-22.4 ja vappu 1.5.

Lisänä täällä Saksassa ja taitaapa nämä olla sitten aikalailla naapurimaissakin. Arkipyhä keskellä viikkoa, joka tietää monissa työpaikoissa myös pitkää viikonloppu vapaata ja sen myötä lomalaisia enemmän. Pitkien viikonloppujen yhteyteen myös ne joilla ei ole koululaisia ottavat mielellään myös lisä lomapäiviä. Huomioitavaa myös on se etteivät kaupat ole auki arkipyhinä eikä normaalistikaan sunnuntaisin.

Christi himmelfahrt 30.5, to ( pitkä viikonloppu 30.5-2.6)
Pfingstmontag, 10.6, ma ( pitkä viikonloppu 8-10.6)
Fronleichnam, 20.6, to (pitkä viikonloppu 20-23.6)

Miten muka saksalaiskoululaisten lomat ja arkipyhät vaikuttavat etelämpänä Euroopassa. Kyllä ne vaikuttavat aivan Kroatiassa asti ja puhumattakaan pohjois-Italian järviseuduilla. Saksalaiskoululaisilla on lomia suunnilleen joka toinen kuukausi ja silloin myös vanhemmat pitävät lomiaan, ympäri vuoden. Eli pääsiäislomalla, helluntailomalla sekä kesälomalla on puoli Saksaa lomalla yhtä aikaa. Sillä on iso vaikutus joka paikassa. Elokuussa me aina kuljemme Saksassa, kun täällä on niin hiljaista, kun ihmiset ovat menneet naapurimaihin lomille. Huvittavaa on aina, kun ajelemme tyhjillä pienemmillä teillä tuolloin. Loma kyllä näkyy leirintäalueilla, moottoriteillä ja turistipaikoissa, joita elokuussa aina välttelemme.

Huomioitavaa on tuota koululaisten lomakalenteria katsoessani se ettei toukokuussa ole yhtään heillä lomia eikä silloin ole myöskään yhtään arkipyhää paitsi tuo Christi himmelfahrt 30.5 torstaina. Kesäkuu onkin sitten vilkas lomakuukausi.

Jospa näistä tiedoista olisi jollekin teistä vähän hyötyä. Mukavia lomasuunnitelmien tekemisiä sinne jokaiselle! Tiedän yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella, että niitä on aina niin mukava tehdä. :)

Ps. Me karavaanarit vietimme Joulun näissä lumimaisemissa.

https://soleilblogi.blogspot.com/2018/12/23-27122018-uudenlainen-joululoma.html

Ja heti alkuvuodesta suuntasimme myös tien päälle lähes kahdeksi viikoksi. Uusia mukavia ja mieleen jääviä kokemuksia saimme kerättyä mm. kun illalla oli huppumies ikkuna takana. Tuo asia saa käteni vieläkin tärisemään, mutta ei tuosta lomamme pilalle mennyt. :)

Soleil

Matti Janhonen 17.01.2019 17:36

Oman kokemukseni mukaan parasta aikaa karavanaarille on mennä Eurooppaan ja vallankin Etelä-Eurooppaan huhtikuun 15. päivästä toukokuun lopun välisenä aikana.

Tällöin noudatetaan matalan sesongin halvempaa hinnoittelua niin laivalla, camping-alueilla ja ravintoloissa.
Liikenne on vähäisempää, vähemmän ihmisiä kohteissa ja sää kuitenkin Suomen kesää vastaava.
Keväällä reissatessa ei myöskään ole niin kuuma kun keskikesällä, jolloin lämpö vallankin vanhemmille ihmisille voi olla niin päivällä kun yölläkin liian korkea.
Kun vuodet ei sään suhteen ole veljeksiä niin sään suhteen kevätsään vaihtelut voi olla suurempia kun syys-lokakuussa.

Syyskaudella taas hyvää reissuaikaa on syyskuun alkupäivistä aina tuonne lokakuun loppuun, joskin syykuun ensimmäisen puoliskon päivälämpötilat voi olla Välimeren maissa aika korkeita.
Muuten perustelut on samat kun kevätkautta koskien.
Tämä ajoitus tekee sen, että varsinaisen Suomen kesän voi pyhittää kotimaan matkailulle ja jos tekee sekä kevät että syysmatkan niin vuoden kiertoon tulee 7 kesäkuukautta ja 5 talvikuukautta.

Välimeren maissa kysynnän kasvusta johtuva hintajousto voi olla yllättävän suuri, ts. siellä otetaan rahat pois turistilta silloin kun sitä on tarjolla. Näistä hintakausia voi sisältyä vuoteen jopa viisi.
Tämä periaate aiheuttaa korkeasesongissa juhannuksesta elokuun loppupuolelle voimakkaan hintojen nousun ja esim. camping paikka jonka toukokuussa saa 22-23 eurolla (neljä-viisi tähteä) maksaakin heinä-elokuussa 60-65 euroa per yö.

Timo Haapanen 17.01.2019 19:15

Toissavuonna satuimme saksojen yhdistymisen päivänä (Tag der Deutschen Einheit ) joka on 03.10. Obelinkiin ostoksille. Parkkipaikka oli täpötäynnä saksalaisia matka- autoja ja kauppa tietty saksalaisia. Maanteillä päivää ei huomannut. Tämä juhlapäivä on muuten ainoa joka on säädetty liittovaltiotasolla, muut juhlapäivät päätetään osavaltiotasolla.

Tänä vuonna ko. päivä osuu torstaiksi joten silloin on varmaankin perjantaina 'Brückentag' eli siltapäivä joksi tälläistä välipäivää kutsutaan.

Tässä saksalaisille on oikein ohjeet miten hakea lomapäiviä.
https://xn--brckentage-beb.info/2019/brueckentage-deutschland-2019.html

@timppa

Markku Hämäläinen 17.01.2019 21:23

Hyvä kun joku jakaa tietoa erikseen sit kysymättä +++

Soleil Suomalaiset Karavaanarit Maailmalla 18.01.2019 09:57

Matti, niin onkin hyviä lomailuaikoja nuo mainitsemasi. Kesä täällä on jo yleensä vapun aikoihin, kun ensimmäinen heinäsato niihin aikoihin kerätään. Viljaa puidaan jo kesäkuun lopussa eikä silloin vielä ole syksy, niin kuin se Suomessa on jo viljanpuinti aikaan. Kesäkuukausi on täällä vielä syyskuukin. Lokakuu vielä kesäisen lämmin, mutta jo syksyn tuntuinen. Näin ne ajatukset ovat muuttuneet vuodenajoistakin.

Alku keväästä ja sekä syyskuun puolen välin jälkeen saa kuitenkin varautua siihen ettei jokainen leirintäalue ole auki, jos joka yön haluaa leirintäalueilla yöpyä, mutta kyllä niitä auki oleviakin on. Nuo pääsiäinen ja arkipyhä viikonloput on kyllä jo sellaisia, joskus ne ovat jo toukokuussa, että jos haluamme olla juuri tietyssä paikassa ja leirintäalueella, niin on varattava paikka etukäteen. Kyllä myös saa varautua pitkinä viikonloppuina ja kesä aikaan siihen, että tietyt matkaparkitkin kaupunkien lähettyvillä täyttyvät matkailuautoista jo varhain iltapäivästä. Kahtena ensimmäisenä täällä asumisen vuotena Itävallassa törmäsimme siihen ettei kesä aikaan päässyt edes leirintäalueelle yöksi tai kahdeksi, kun tulijoita on pitemmäksikin aikaa. Tässä viime kevään pitkän viikonlopun reissussa onkin hyvä esimerkki etelä-Tirolista kun otimme tietoisen riskin emmekä varanneet paikkaa leirintäalueelta, mutta hyvällä tuurilla saimme, olisiko ollut toiseksi viimeisen paikan matkaparkista.

https://soleilblogi.blogspot.com/2018/05/9-1352018-etela-tirolissa.html

Kyllä tuo Italia on yksi ongelma paikka näin talvella. Sen saimme kyllä kokea nyt alku vuoden lomalla. Joka paikassa on portit kiinni, jopa parkkipaikka tyyppiselle matkaparkissakin on pysähtyminen kiellettyä monin paikoin. Ja aukoilevalla rosvo kurkkii ikkunasta, mutta tuosta myöhemmin enemmän, kun pääsen jutuissani sinne asti. :)

Saapa nähdä millainen kevät tänä vuona tulee, kun jo nyt on korkealla vuorilla neljä ja puoli metriä lunta. :) Tuskin kesästäkään tulee niin kuin kaksi edellistä ovat olleet mahtavan lämpimiä. Meillä oli viime kesänä kymmeniä yli kolmenkymmenen asteen lämpöpäiviä.

Timo, tuolloin Saksojen yhdistymispäivänä ei ole koululaisilla lomaa, joten se ei näykään niin teillä, mutta kyllä se näkyy juuri noin kun tekin näitte.

Tuossa on hyviä malleja kuinka saa pitempiä loma pätkiä noiden arkipyhien kanssa. Taas me karavaanarit emme halua tuollaista etua käyttää, kun silloin on tungosta joka paikassa. Me nautimme, että saamme lähteä päivän tai kaksi pidemmälle viikonloppu vapaalle alkukesästä usein. Täällähän viikko sisältää viisi lomapäivää, kun Suomessa kuusi. Eli täällä 30 lomapäivää on kuusi viikkoa lomaa.

Markku, kiitos ja ole hyvä. Blogista en edes ala tekemään mitään ohjekirjaa, kun se olisi liian työlästä, mutta kerron jos jotain asiasta kysytään. Moni asia on myös arkisen tuttua, joka jää tähänkin kirjoittamatta.

Matti Meikäläinen 18.01.2019 11:21

Saksa on iso maa ja kesälomat ovat jakautuneet koko kesän ajalle eri osavaltioissa alkaen kesäkuusta ja jatkuen pitkälle syyskuuhun.
Ja teollisuus ja rakennuksethan jää lomalle pää-osin heinäkuun toisena viikonloppuna.
Ja tuohon aikaan on myös suurin osa koulujen kesälomista, vain parissa eteläisimmässä lomat jatkuvat koko elokuun.

https://www.schulferien.org/Schulferien_nach_Jahren/2019/schulferien_2019.html

T : Masi

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.