Vasemmanpuoleinen liikenne

SILVO JOUNI 25.07.2013 13:54

Minkälaisia kokemuksia teillä on vasemmanpuoleisesta liikenteestä? Miten sujuu liikenneympyrät myötäpäivään vaunun kanssa?

ANTTILA MARKKU 25.07.2013 14:14

Varovasti vaan,silta-aukot ja portit ovat hankalimmat.

ESKOLA PENTTI 25.07.2013 14:59

Tuskaisia, ei kokemusta vaunun kanssa, riitti pelkkä vetoauto.

LAHTINEN ERKKI 25.07.2013 18:10

Ajettiin nyt ensikertaa Englannissa vuokra-autolla. Onhan se aluksi hidasta kun kaikki tieto "kulkee aivojen kautta " eli normaali automaatio toiminnoista on hukassa. En kokenut ympyröitä erityisen vaikeina mutta kaistojen valinta ympyrässä tuotti jostakin syystä ongelmia. Kahden - kolmen päivän jälkeen alkaa ajaminen jotenkin tuntua tutulta. Kun pysyttelee ensin alkuun isommilla moottoriteillä ja ajelee vasenta kaistaa kuorma-autojen perässä niin saa vähän tuntumaa liikenteeseen. Muutoin liikenne tuntui rauhallisemmalta ja säännöllisemmältä kuin esim. Puolassa. Vaikutelma oli että tarpeettomia "hulluja" ohituksia ei ollut juuri lainkaan Ajamista voi nykyään "kuivaharjoitella" helposti kun esim. googlemapsista voi katsella risteyksiä ja opasteita ym. jo valmiiksi kotona.

SILJAMÄKI ANTTI 25.07.2013 20:39

Hei!

Kuukausi sitten palasimme 3 viikon Englannin kiertueelta matkailuautolla. Ajettiin 2400km ympäri saarta. Liikenteeseen tottuu, mutta siihen ei saa tuudittautua, että homma on hanskassa. Kiertoliittymät oli asuntoautolla haastellisia, koska näkyväisyys oikealle on rajoittunut. Samoin isojen, korkeiden ajoneuvojen ohittaminen kantateillä edellyttää apukuljettajan apua tähystyksessä.

Tieratamerkinnät Englannissa ovat ulkomaisille tosi hyvä apuväline, kuten myös navigaattori.

Jos haluat tarkempia tietoja, ota yhteys privaatti yhteydellä.

ALAVIUHKOLA MARKKU 25.07.2013 22:29

Yhtä apuvälinettä ehdottaisin vakavasti otettavaksi mukaan, lisätaustapeiliä oikealle, kartanlukijalle suunnattuna. Sellaisen me laitoimme kesken matkan ja siitä oli korvaamaton apu ympyröissä ja ohittajien havaitsemisessa.

HYTTILÄ ESKO 26.07.2013 08:11

Olen tuolla pyörinyt 1,5 kk yhteensä. Irlannin ympäri, Skotlantia ,Yorkshirea , Walesia , nyt Cornwallissa olimme pariviikkoa. Tiet voi olla jossain vähän kapeita. Vaunu 2,54 leveä ja isohko. sillä ei passa mennä kuvan teille, kuten muullakaan matkailukulkimella. Mukavia maisemia, paikkoja , ihmisiä. Osaavat antaa tilaa tielläkin, ei ole ostettu "omaa tonttia" määrätyltä kohtaa tiestä.

Käyttäjän lisäys viestiin 26.7.2013 klo 08:17:43 Ai niin , ei siinä vasemmanpuoleisessa liikenteessä ole mitään ongelmaa. Ekalla sadalla metrillä kun Doverista lähtee on pakko tottua siihen. Ettei tule kolaria.

EEROLA TEEMU 26.07.2013 16:26

Kokemukset ovat hyviä, koska kaikista paikoista on selvitty ilman naarmun naarmua. Pahin "aloitus vasemmalla " oli aikoja sitten Uudessa Seelannissa, mistä olimme ennakkoon vuokranneet pienehkön retkeilyauton ikäänkuin ongelmia välttääksemme. Vuokraamo Aucklandissa ehdotti kuitenkin, että saisimme käyttöön suurehkon täysverisen m- auton, painoakin liki 6 tonnia ilman lisämaksua, kunhan veisimme sen kiertomatkan päätepisteeseen Christchurchiin, missä autolle olisi käyttöä. B- kortti riitti siellä hyvin yli 3000 km reissuun.

Auckland oli silloin maailman vilkasliikenteisin autokaupunki, kerrottiin, mutta siitäkin selvittiin. Oikeastaan vaikeampaa on tottua takaisin oikeanpuoleiseen liikenteeseen, jos on ajanut pitempään vasemmalla. Suomalaisesta autosta oli paljon hyötyä mm. Irlannin kierroksella, jolloin kapeilla kiviaitojen reunustamilla ränneillä kuljettaja pystyi käyttämään kaiken tilan hyödykseen; vasemmalla kun istui.

Jäi sellainen mielikuva noista vasemmanpuoleisista maista, että helpompaa oli liikkua Suomi- autolla kuin paikalta vuokratulla ehkä siksi, että kanssakulkijat huomioivat turistin paremmin - siis ns. sivistyneissä maissa. Vuokra- autolla ajo Afrikassa vasemmalla puolella nosti helposti hien pintaan. Siellä halutaan valkonaamalle näyttää, kuka on liikenteen kunkku. Ei Joensuunkaan liikenne ole vieraspaikkakuntalaiselle ihan helppo nakki perjantaia- iltana. Vertaus saattaa ontua?

NYYSSÖNEN KAJ 28.07.2013 17:28

Vasemman puoleinen liikenne saattaa olla yleeisempi kuin oikeanpuoleinen. Kun olen kierrellyt maailmaa niin useimmin törmää vasemmanpuoleiseen liikenteeseen. Sitä on jo alkanut pitämään ihan normaalina ja tätä Suomalaista ihan utopistisen eriskummalliselta, jossa liikennemerkitkin luetaan niiden takapuolelelta.

Yli puolet valmistetuista ha autoista taitaa olla vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tarkoitetut. En ole paljoakaan ajanut vasemman puolen liikenteessä paitsi UK:n erissä osissa. Eikä sielläkään ajeta vasemmalla kaikkialla. Osa liikenteessä on oikeanpuoleista ihan vain näin Euroopassa.

EEROLA TEEMU 28.07.2013 21:45

Wikipedia ei anna linkittää aihettaan, mutta niitten mukaan maailmassa on nyt 36 maata, missä on edelleen vasemmanpuoleinen liikenne. Google- haulla "vasemmanpuoleinen liikenne" löytyy paljonkin asiaa aiheesta mm. milloin missäkin on siirrytty oikealle ( yleensä ei ole siirrytty vasemmalle). Joissain maissa on ollut paikkakunnittain molempia variaatioita. Hauskaa lienee ollut rajoilla ja niitten jälkeen hevosajoneuvojenkin aikana.

Eräs muistiin jäänyt tarina vasemmalla puolella liikkumisen eduista liittyy aikaan ennen autoistumista. Koska ihmisellä oikea käsi on yleensä vahvempi kuin vasen, niin kannatti kulkea tien vasenta reunaa -kuten Suomessakin nykyisin suositellaan. Silloin kivi oli oikeassa kädessä ja sillä oli helpompi osua vastaan tulevaan viholliseen, vääräuskoiseen vaanariin tai naapuriin joka sekin kyllä taisi kulkea vasemmalla puolella polkua kivi kädessään.

Siirtyminen vasemmalta puolelta oikealle ei ole helppoa. Muistan tämän nuoruuden ajan Ruotsista, missä olin niihin aikoihin kesätöissä kun siirtyivät 60- luvun puolivälissä vasemmalta oikealle. Aluksi oli muutama tunti liikenne seis aamuyöllä ja sitten sai ajaa ykkösellä jne. tai jotain sinnepäin. Liikenne oli pitkään sekaisin.

Käyttäjän lisäys viestiin 28.7.2013 klo 23:24:12 Korjaus: Suomenkielinen Wiki ei ole ajantasalla; syntyi nimittäin asiasta keskustelua.. Maailmassa on n. 75 maata tai pienempää itsenäistä aluetta, joissa on vasemmanpuoleinen liikenne. Asia ilmaistaan myös niin, että n. kolmannes liikenteestä on vasemmanpuoleista.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.