Latvian reissu heitetty

VAINIKAINEN AKI 19.07.2013 22:23

Vastapainoksi varmasti aiheellisille varoituksille Baltian maihin matkaaville - reissu voi ja todenäköisesti meneekin hyvin. Meidän viime ja tämän kesän kokemukset ovat pelkästään positiivisia.

Tänä vuonna olimme vaunulla viisi yötä Virossa (Pärnussa Konse ja Green Camping, Kablissa Lepanina Hotell sekä Tallinnassa Piritan Harbour Camping) sekä neljä yötä Latviassa Siguldas pludmalessa. Viimeksimainittu Gauja-joen varrella, kansallispuistossa, tarjosi meille paratiiisimaisia tunnelmia...lämpöä, hiekkarantaa, edullista ja hyvää ruokaa, melontaretken, neuvostoaikaisen jättimäisen bunkkerin Ligatnen kylässä (www.bunkurs.lv), huiman Tarzans seikkailupuiston (www.tarzans.lv) aivan leirinnän naaprissa sekä tietysti Turaidan linnan.

Turvallisuuteen kiinnitettiin sen verran ylimääräistä huomiota, että vaunu oli yksin ollessaan aina leirintäalueella ja autossa oli ylimääräinen räikeän punainen rattilukko, jota muistin käyttää satunnaisesti. Ajoon laitoin aisan yhteen läpimenoon kevyen riippulukon estämään kahvan nousun niin, että vaunua ei tuosta vain olisi autosta toiseen vaihdettu, olisi ainakin leikkurit tarvittu. Kuulapäässä oli sitten järeämpi munalukko vaunun ollessa yksin parkissa. Osoittautui, että tällä kertaa nämä varotoimet olivat tarpeettomia, olen varma, ettei yhdistelmäämme lähestytty rikos mielessä kertaakaan. Mitään viitteitäkään ei tällaisesta ollut. Voi tosin olla, että vanha vaunu Solifer Jubilee -90 ei ketään kiinnostaisi ketään yhtään missään!?

Että meillä meni tällä kertaa nappiin, myös kelien suhteen ja näillä varautumisilla lähdemme seuraavallekin Baltian reissulle.

HYVÖNEN JANNE-PETTERI 18.08.2013 22:55

Käytiin 5 hlö perheen kanssa Virossa ja Latviassa kesäkuun alussa 2013, kaikki meni hyvin eikä ongelmia. Yövyttiin Latvian puolella Apalkans:in leirintäalueella, joka oli todell. positiiviinen kokemus(siistiä ja hyvä palvelu) sekä Rakarissa...

HYVÖNEN MATTI 19.08.2013 06:46

Meillä oli myös heinäkuun loppupuolella reilun viikon kestänyt Viron kierros. Ajettiin a-autolla reitti; Tallinna - Haapsalu - Kuressaari - Pärnu - Viljandi - Tarto - Rakvere - Tallinna.

Minkäänlaisia ongelmia ei ollut koko reissun aikana, vaikka yövyttiin puskaparkeissa joka yö. Eikä autossakaan ollut lisälukkoja, eikä hälyttimiä. Päivisin auto seisoi kaupungeissa kauppojen- tai muissa ilmaisilla parkkipaikoilla, kun meillä oli polkupyörät mukana, joilla ajelimme kaupungeissa.

Edes Helsingissä ei taskuvarkaat vieneet meiltä lompakoita ja passeja.:-)

Kaikinpuolin myönteinen kuva jäi Virosta matkailumaana. Saattaa olla, että ensi kesänä menemme uudestaan, jäi paljon vielä näkemätä.

KOSKINEN JANI 19.08.2013 08:06

10 päivää vietettiin myös Virossa heinäkuun alkupuolella. Mitään ongelmia ei ollut eikä huomattu, mutta nyt viikonloppuna huomasin että asunto-oven alkuperäinen lukko ei toimi, avain ei käänny lukossa. Lisälukkona meillä abloyn varaston oveen tarkoitettu lukko mitä käytetään aina. Eli ainakin kesän aikana tuo lukko on mennyt jumiin, epäilen että on jossakin vaiheessa ropellettu. Etuovissa kun oli aina remmeillä jumitettu lukitusnupit alas niin niitä ei auki saa lukkoa vääntämällä (niinkuin ruotsissa sisään tulivat).

Mutta kaikinpuolin hyvä lomahan siellä tuli vietettyä :D

Ainoa mikä pisti silmään oli paikallisilta puuttunut hyväntuulisuus vai miten sen sanoisi, olivat siis vakavalla tuulella.. Eli kovin suomalaiselta vaikutti kaikinpuolin.

HELLE VESA 19.08.2013 15:29

Tulipa itsekin parin viikon pyörähdys heitettyä perheen kanssa juhannuksen aikoihin. Liettuan Kaunaisista siirryimme klapedaan ja siellä kävimme paikallisessa kaupassa ( Rimi ), josta oli näkyvyys autollemme ikkunan kautta. Parkkipaikalla vilkas liikenne ja kello oli n. 14.00-15.00. Pikaisen juomahakureissun jälkeen autolle ja järkytykseksi kyljestä joka ei kaupan ikkunasta näkynyt, oli keittiön ikkuna palasina. Kaikki kaapit oli pengottu ja kaikki autoon jäänyt elektroniikka varastettu. Ovien edessä turvasalvat jotka vaikeuttavat sisäänpääsyä estivät oven käytön mutta ikkunathan heikko lenkki. Autossa ei ollut hälytintä, mutta uskokaa nyt on. No onneksi ei muuta vahinkoa kuin ikkuna ja kauppareissu oli poikkeuksellinen koska menimme kaikki sisään ja kaupassa käynti oli nopea n.20 min.

Koitimme saada poliisia paikalle jotta vakuutusyhtiön kanssa olisi helpompi asioida mutta parista lupauksesta huolimatta ei niitä näkynyt. No olihan kauppa edelleen lähellä josta ostimme teippiä, jolla saimme ikkunan paloja yhteen jotta vedontunne pienenisi tulevilla siirtymillä. Teipattu ikkuna kesti loppureissun sadekuuroineen ja vakuutusyhtiön kanssa asiointi ei nostattanut hiuksia lainkaan. Vaan mentiin ehtojen mukaisesti ilman ongelmia. Uusi ikkunakin tuli muutamassa viikossa liikkeeseen ja oli juuri oikea.

Ennen kotiutumista. Konsesta reilu kilometri keskustan laidalle löytyi hammasklinikka joka hoiti ensiavun reissussa lohjenneelle vaimoni hampaalle. 30€

Edellisvuosien mukaisesti Baltiaan taas ensi kesänä ? Luultavasti joo !

RAUTELIN ARTO 19.08.2013 23:13

Noista hälytyslaitteista.

Vesa oli pysäköinyt parkkipaikalle jossa oli vilkas liikenne, Moni ohikulkija oli varmaankin huomannut, kun autoon murtauduttiin, siihen kuitenkaan mitenkään reagoimatta. Tuskin hälytystorvi olisi siihen mitään vaikuttanut.

On meinaan kokemusta Liettuasta, vilkkaan torin laidalta keskellä päivää, ikkuna rikki etc.

En paljon laskisi niiden varaan.

HELLE VESA 20.08.2013 04:14

On totta ettei hälytin välttämättä häiritse näitä nilkkejä. Mutta hälyttimen lauettua hälytin soittaa minun ja vaimon puhelimeen.

Mutta kieltämättä paras ennaltaehkäisy on että joku jää autoon ja on näytillä vaikka ohjaamossa.

HONKANEN JAAKKO 21.08.2013 21:58

Kyllä hälyttimistä hyötyäkin on, vilkkuuhan siinä samalla vilkut ja mulla lisä ledivilkkuja on kuin helvetin peräseinä. Tallinnan kesktürkilla yrittivät sisään mutta ei ollu kanttia mennä lukko vain ovesta rikki, ku valot alko vikkuu. Täytyy aika rauta hermo olla jos niissä valaistuksissa sisään menee mitä mullakin on.

KORSIJÄRVI SEIJA 23.08.2013 12:49

Positiiviset kokemukset jäi meillekin kolmelle perheelle jotka ajelimme Via Balticaa pitkin Puolaan Slawan F.I.C.C ralliin. Yövyimme aina leirintäalueilla ja näissä maissa matkan varrella kauppoihin poiketessamme jäi joku miehistä varmuuden vuoksi paikoitusalueelle seuraamaan "liikennettä" autojemme ympärillä.

HAAPANEN TIMO 23.08.2013 15:53

Mun mielestäni ei saa antaa periksi murtautumisen mahdollisuudelle niin että autoon pitää jäädä vahtimaan. Mitä lomaa sellainen on? Se on luovutusvoitto rikollisille.

Varustautua pitää, mutta rennosti kauppoihin koko porukka.

@timppa

YLISUUTARI JOUNI 23.08.2013 17:47

Kyllä se on varmin luovutusvoitto rikollisille, jos jättää matkailuautonsa vartioimatta vähänkään vilkkaammalle paikalle tai esimerkiksi suurkaupunkien markettien parkkialueille tai kadunvarsille. Hälyttimet, ylimääräiset lukot tai varoitustarrat eivät asiansa osaavaa varasta estä eivätkä edes mainittavasti hidastakaan. Ammattimies menee sisälle jostain luukusta tai ikkunasta muutamassa sekunnissa, eikä välitä mitään hälytinten pikku pirinöistä, koska tietää sen, ettei niihin reagoi kukaan muu kuin auton omistaja. Varsinkaan ulkomailla.

Kummasti se vaan laskee varkaiden mahdollisuuksia ja kiinnostusta, jos etupenkillä istuu joko vöyreä satakiloinen isäntä tai vaihtoehtoisesti kaksi sen 40 kiloista palveluskoirarotuista matkakaveria. Joskus ovat hämäräveikot jo kierrelleet autoa, mutta eivätpä ole vielä koskaan sisälle asti yrittäneet. Todennäköisesti ovat valinneet kohteekseen sen parkkialueen toisen asuntoauton, jonka omistajat ovat olleet rennosti kaupoissa shoppailemassa? :)

Kaupassakäynti on muutenkin yliarvostettua touhua ja loma tuntuu lomalta ihan muista syistä. Jos ei satu omistamaan koiraa, joka toimii kokonsa ja uskottavuutensa puolesta autovahtina, niin suosittelen kyllä yhden matkaseurueen jäsenen jäämistä vuorotellen autonvahdiksi. Sillä välin, kun muu seurue hankkii hyvää ruokaa ja juomaa, autovahti voi vaikka surffata netissä ja suunnitella seuraavia kujeita matkalle. Ja voi olla oikeasti rentona, mikä ei ainakaan itseltäni onnistu, jos joutuu käymään kaupassa pelko perseessä.

Miksi ottaa turhia riskejä, kun ongelmat voi ehkäistä hyvin pienellä vaivalla?

SUOMI SEPPO 23.08.2013 20:21

Meillä loppuu kyllä reissaaminen siihen jos täytyy 7/24 pelätä rosmoja tulevan joka reijästä sisään. Suomen ulkopuolella netissä surffaaminen on valitettavasti ainakin meillä jäänyt hyvin pieneksi kun ei ole ollut yhteyttä. 35v etelässä resuumisessa on jäänyt tappiolle yksi uimapatja ja yhdet haisevat pojan lenkkarit, nekin molemmat leirintäalueella (täytyisiköhän koputtaa puuta). Olemme kyllä itsemme näköisiä eli köyhiä. Järki mukana mutta hysterisointi pois. @seppo

YLISUUTARI JOUNI 23.08.2013 21:10

Juu, jokainen tietysti taaplaa tyylillään ja tuurillahan ne isotkin laivat seilaa. Ainakin aikansa.

Vaan enpä ole kovin monelta kuullut matkakotia tyhjennettäneen, jos paikalla on ollut omaa porukkaa tai vahtikelpoisia koiria. Toisaalta taas eräiltäkin on kulkuvälineitä putsattu, kun on rennosti jätetty kalusto vartioimattomana kadun varsille tai parkkipaikoille ja lähdetty viettämään täysipainoista lomaa ilman huolen häivää.

No, ensimmäisen ei toivotun vierailun jälkeen saattaa mieli muuttua rennon loman viettämistavoista heilläkin? :D

Hysteria on tietysti turhaa ja jokainen lopulta päättää, minkälaisia riskejä haluaa ottaa. Tosiasioiden hyväksyminen tuskin on kuitenkaan hysteriaa. Suomessa riskit ovat pienemmät ja varsinkin itään sekä etelään mennessä ne kasvavat tuntuvasti. Pienistä riskeistä huolimatta reissaaminen ei kyllä ainakaan meillä ole loppumassa, päinvastoin.

Kannattaa muuten myös ottaa selville, miten oma vakuutusyhtiö suhtautuu elektroniikan, kameroiden ja tietokoneiden säilytykseen vartioimattomassa autossa koti- ja ulkomailla. Eri vakuutusyhtiöiden korvauskäytännöissä on suuria eroja ja jotkut vakuutusyhtiöt voivat evätä korvaukset varkaustapauksessa jopa kokonaan. Tuota elektroniikkaa kun tuppaa olemaan monella karavaanarilla kuitenkin mukana yhä useammin esim. aiemmin mainittua nettisurffailua varten.

KORSIJÄRVI SEIJA 23.08.2013 23:37

Jounia lainaten: "Kaupassakäynti on muutenkin yliarvostettua touhua ja loma tuntuu lomalta ihan muista syistä". Asiasta aivan samaa mieltä! Loma on loma ihan muista syistä, mutta pakko sitä jääkaappiakin on joskus matkan varrella täyttää...

HAAPANEN TIMO 24.08.2013 09:33

Kaksin reissussa ollessa on aika tylsää jos porukka pitää jakaa vahtivuoroihin.

@timppa

YLISUUTARI JOUNI 24.08.2013 10:26

Kahdestaan reissatessa on kieltämättä tylsempää jakautua eri porukoihin. Siksi meillä onkin yleensä nuo koirat mukana. Ne eivät valita, vaikka jäävät kauppareissun ajaksi vahtimaan autoa. Ja hyvin ovat hommansa ainakin tähän saakka hoitaneet.

HELLE VESA 24.08.2013 23:43

Minusta kaikki perustuu loppujen lopuksi tuuriin. Järjellä ei reissussa voi vaikuttaa moneenkaan asiaan. ( Edes rengasrikkoon, vesisateessa. Itellä tuuria, ei onneksemme koskaan sattunut. Saati reissun keskeyttäminen jonkun esim. Kolarin vuoksi. )

No nyt huono tuuri kauppa reissulla ! ( Vaikka Baltiassa)

Saksassa Lidl hyvä kauppa asioida, pienehkö kauppa ja parkkipaikka sijoittuu usein kassojen takaiseen ikkunaan. Autonkin saa jätettyä niin että esim. Perä ikkunaa kohti jolloin molemmat kyljet nähtävissä koko kauppareissun ajan. ( Tosin jääkaapin täyttö aika turvallista suorittaa koko maassa, käsittääkseni muutenkin,turvallisempaa kuin Baltiassa.)

Mutta Baltiassa todella paljon nähtävää ja esim. Camping alueilla turvallista, onhan ne yleensä vartioituja alueita. Sieltä on hyvä lähteä tutustumaan lähiympäristöön.

Jos on tuuri oikein huono, tapahtuu se murto vaikka suomessakin. Eikä sen pelko ole peruste jättää reissua tekemättä ja kokematta.

Mutta kokemuksesta viisastuneena ottaisin edes sen navikaattorin mukaan kauppareissullekkin, eikä se kamerakaan loppupeleissä paljoa enää paina. Onhan siellä itselle tärkeitä kuviakin. Varsinkin jos kaikki autosta kaupoille suuntaavat.

Itse odottelee innolla seuraavia todennäköisiä Baltiankin lomia !

YLISUUTARI JOUNI 25.08.2013 07:40

Molempia varmasti tarvitaan onnistuneen loman viettoon, siis sekä järkeä että tuuria. Ja vain toiseen noista voi itse vaikuttaa, joten sen kuuluisan maalaisjärjen käyttäminen ei ole ollenkaan pöljempi vaihtoehto, ei edes kaupunkilaisille.

Jos haluaa parantaa mahdollisuuksiaan viettää sellaista lomaa, jolla rosvot eivät vie kameroita, navigaattoreita eivätkä sitä kuuluisaa patjan alle piilotettua matkakassaa, voi tehdä pienempiä tai isompiakin asioita, joista useimmat on jo käyty moneen kertaan läpi tälläkin keskustelupalstalla. Onpahan ainakin tehty hyvän loman eteen se, mikä itsellä on kohtuullisesti tehtävissä. Loppu jää aina sen tuurin varaan ja kaikesta varautumisesta huolimatta reissaavalle aina sattuu ja tapahtuu, valitettavasti joskus myös ikäviä asioita.

Mitä tulee vielä tuohon kaupassa käyntiin, niin ne tuoreet potut ja mehevimmät pihvit on varmasti huomattavasti helpompi valita sieltä hyllystä ostoskärryyn, jos pystyy välillä kääntämään katsetta pois sieltä parkkipaikalta. Niskathan siinä jo kipeytyy, jos koittaa kymmenen sekunnin välein käännellä päätä parkkeeratun auton ja myynnissä olevien tavaroiden välillä. Ja se kymmenen sekuntiakin voi riittää ammattirosvolle sisäänmenoon esimerkiksi auton heppoisesta muovi-ikkunasta, jos se sinne tosissaan mielii, eikä sisällä ole mitään tai ketään, joka sinne menoa estää tai hidastaa.

Ainakin itselleni tuollainen niskat jäykkänä auton kyttääminen kuulostaa kovin stressaavalta ja turhaltakin osalta lomaa, joten mieluummin jään vaikka sitten sinne autoon itse vartioimaan, jos koirat eivät satu olemaan matkassa. Ja paremmat eväät se vaimo muutenkin yleensä osaa sieltä hyllystä poimia. Mitä nyt joskus pitää vain kauppaan lähtiessä muistuttaa, ettei vahingossa ajele ostoskärryillä kokonaan oluthyllyn ohi! ;)

PS. Tuostapa tulikin mieleen, että pitäisi jostain löytää uuteen autoon Fiamman turvasalpa ulko-oveen. Onko kenelläkään tietoa, mistä moisen tällä hetkellä saisi edullisimmin? Ei 100 % varmaksi esteeksi, sillä sitähän se ei ole, vaan ennaltaehkäisyksi ja hidasteeksi. Ja rosvoille, ei vaimolle :)

SUOMI SEPPO 25.08.2013 12:17

Nyt en malttanut olla vastaamatta äskeiseen: Minkä ihmeen takia lukitsee itsensä auton sisään turvasalvalla kun sitä autoa ei jätetä yksin. Voisihan päiväsaikaan ovi olla vaikka auki. Istuskelee siinä oviaukossa lukemassa kirjaa kun mamma on ostoksillä. Jos ryöstäjä tulee sittenkin niin se voi tulla kirveen kanssa vaikka läpi seinän.

YLISUUTARI JOUNI 25.08.2013 17:54

Enhän nyt toki turvasalpaa sen takia asuntoautoon asenna, että sitä sisällä ollessani päällä pitäisin. Sehän olisi typerää ja myös tolkuttoman hankalaa. Ensin pitäisi käydä ulkokautta lukitsemassa turvalukitus ja sitten kavuta etukautta auton kyytiin. Sehän olisi lähinnä huvittavaa! Sen verran isokokoinen kaveri olen muutenkin kooltani ja lempeä luonnoltani, että kutsumattomat vieraat tosiaankin tarvitsevat kättä pidempää, jos sisään mielivät, joten auton ovet kyllä ovat auki, jos itse sisällä istuskelen ;)

Turvasalpa onkin sellaisia tilanteita varten, jolloin autossa ei ole ketään sisällä, ei koiria eikä ihmisiä, jolloin se voi ehkäistä ainakin sen, ettei oven kautta kanneta isompaa omaisuutta ulos. Kotimaassa ja varsinkin täällä kotiseuduilla autoa satunnaisesti työmatkoilla käytettäessä tai sitä bändin keikkabussina käytettäessä sisällä ei luonnollisestikaan ole joka tilanteessa ketään istuskelemassa.

Eli hidasteena tai ennaltaehkäisijänä tuollainen salpa kyllä toimii, vaikkei estäkään muovisten ikkunoiden kautta kulkemista. Jotkut tosin ovat sitä mieltä, että turvasalvan takia korjauskustannukset tulevat kalliimmaksi, kun rosvo tekee suurempaa vahinkoa salpaa rikkoessaan, mutta tiedäpä tuota? Kahdessa edellisessä autossa on salpoja ollut käytössä ja koskaan ei sisään ole tultu, ei edes yritetty. Tuuriako vai järkeviä parkkipaikan valintoja, kummasta lie ollut enemmän kyse?

HAAPANEN TIMO 25.08.2013 18:06

Tuli mieleeni tuosta etuoven kautta kapuamisesta, näin taannoin uudehkon matkailuauton jossa ei ollut hupipuolella ovea lainkaan.

Transit oli alustana ja ohjaamossa istuimet aivan rinnakkain, kaikki kulku takaosastoon tapahtuu apumiehen ovesta.

Kuskikin joutuu kiertämään ulkokautta ellei könyä siitä toisen penkin ohitse.

Taisi vähän poiketa asiasta tämä:))

@timppa

YLISUUTARI JOUNI 25.08.2013 18:38

Meillä oli tuo edellinen auto täysintegroitu Bürstner Aviano ja siinä ei ollut kuin yksi ovi vehkeen oikealla kyljellä, josta kuljettiin sekä asunto-osaan että etupenkeille. Ei siis etuovia laisinkaan. Hyvin sillä matkanteko kuitenkin nelisen vuotta sujui ja ainoat tilanteet, jolloin kuskin ovea olisi kaivannut olivat satunnaisilla tietullipaikoilla, joissa kuskin ikkunasta ei ylettynyt hoitamaan maksua tai kuitin ottamista. Yleensä sekin tosin onnistui, mutta pari-kolme kertaa noiden vuosien aikana oli jonkun mentävä ulos tiemaksua hoitamaan.

Hyviä puolia sen sijaan keksin helposti. Mitä vähemmän ovia, sen lämpimämpi, hiljaisempi (ei suhisevia tiivisteitä) ja vedottomampi auto. Ja jokainen ovi on myös yksi reikä lisää, mistä varkaat voivat suunnitella sisääntuloa. Tässä uudessa puoli-integroidussa on edelliseen verrattuna kaksi ovea lisää, joten nyt pitää totutella siihen, että melkein joka nurkalta pääsee sisään. Vaan eiköhän siihenkin taas totu.

Mielenkiintoista onkin se, että mitä kalliimmasta täysintegroiduista autosta on kyse, sitä todennäköisemmin sen vakiovarustukseen eivät etuovet kuulu laisinkaan. Kuten esim. Niesmann Bischoffeissa tai muissa vastaavan hintaluokan autoissa. Ovatko ne etuovet sittenkin köyhyyden merkki? ;)

HÄNNINEN JUKKA 26.08.2013 09:11

Kurkkaapa Jouni ebay.de ja laita hakuun Fiamma Security 31. Jos tarvitset Fiamman turvalukkoa (pyöreä avain, ei tiirikoitavissa) niin lähetä yv.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.