Matkailu voi tulla kalliiksi Puolassa jos...

PARTANEN ESA 10.07.2013 13:03

Puolan liikennepoliisi pysäytti meidät Myslenicessä campingalue Koronan lähistöllä Krakowan ulkopuolella. Olimme ajaneet Budabestista lähtien tietä numero 7, jossa oli välillä kaksikaistaisia, osin päällysteltään huonokuntoisia teitä ja taas muutaman kilometrin pituisia pätkiä nelikaistaisia teitä joidenkin suurempien taajamien läheisyydessä. Tietä ei ollut mainittu maksullisena tienä Autoliiton Autoillen Euroopassa kirjassa. Papereta tutkittuaan poliisit totesivat, että meillä olisi pitänyt olla viaToll-laite, koska ajoneuvoyhdistelmämme rekisteripapereissa oli suurin sallittu kokonaismassa yhteensä 3530 kg, auton 2030 kg ja vaunun 1500 kg, .mutta auton rekisteripapereiden mukaan meillä on jarrullisen yhdistemän suurin sallittu kokonaismassa liikenteessä 3430 kg Vaunun omapaino on 1220 kg ja auton 1500 kg. Ristiriitaista siis. Liikumme aina ulkomaan reisuillamme kahden hengen kuormalla. Eipä tullut mieleenkään, että meidän yhdistelmämme olisi ollut yli 3500 kg:n painoinen. Maksu oli kova, 3000 slotia (reilu 700 €) ja se piti maksaa paikan päällä. Esimerkkinä mainittakoo, että jos ajat Puolassa ylinopeutta enemmän kuin 51 km/h, niin sakko on 500 slotia. Olemme matkailleet caravaanareina Puolassa vuodesta1986 lähtien ja nyt jouduimme ensimmäisen kerran poliisin kanssa tekemisiin ja tällaisen kohtuuttoman maksun kohteeksi.

Onko muilla kokemusta vastaavasta? Miten yhdistelmän kokonaispaino lasketaan, todellinen punnituksella todennettu vai rekisteripapereiden mukaiset suurimmat sallitut massat?

Ainakin kannattaa olla tarkkana Puolaan matkustettaessa kokonaismassojen kanssa, sillä periaatteessa lähes kaikki auto+vaunu yhdistelmät ylittävät kokonaismassaltaan tuon 3500 kg.

MILLASKANGAS JARI 10.07.2013 14:11

Puolassa on maksulliset tiet merkitty selvästi. Tuo mainitsemasi tie numero 7 ei ole maksullinen sen paremmin oman paperikarttani kuin google mapsinkaan mukaan.

ESKOLA PENTTI 10.07.2013 14:46

Suurlähetystön sivuilla on tällainen maininta lainaus alkaa ... "Puola

Puolassa on tiemaksu, joka koskee yli 3,5 tonnia painavia ajoneuvoja ja ajoneuvoyhdistelmiä sekä yli 9-paikkaisia busseja. Autoilijan on syytä selvittää tiemaksun tarpeellisuus raja-asemalle saapuessaan. Puolassa on käytössä sähköinen tiemaksujärjestelmä, josta saa lisätietoja osoitteesta www.viatoll.pl/en. Tiemaksuja varten ajoneuvo on rekisteröitävä yhteystoimistossa tai jakelupisteessä tai etukäteen internet-sivujen kautta. Ajoneuvoon on hankittava viaBOX-laite, jonka saa jakelupisteestä panttimaksua vastaan. Moottoritiet ovat kaikille maksullisia, mutta alle 3,5 tonnia painavien ajoneuvojen maksut maksetaan kassalla moottoritielle tultaessa. Edustuston saamien tietojen mukaan maksamattomista tiemaksuista on jouduttu maksamaan lähes tuhannen euron sakkoja." lainaus loppuu Miten tuota sitten onkin tulkittava?

Mitä papereita poliisi katsoi, kun totesi, että ajoneuvoyhdistelmänne kokonaismassa on 3530kg, kun rekisteripapereissa on "vain" 3430??

Oliko kuljettajalla yli 3,5 tn:n ajoneuvoyhdistelmän kuljettamiseenoikeuttava lupa?

Valitettava tapaus sinänsä, mutta perustunee todelliseen tulkintaan.

Yhdistelmä, kuin myös matkailuauto, kannattaa ajaa täydessä lomavarustuksessa vaa´an kautta, voi säästyä monelta ongelmalta.

Toki, jos tuntee kärsineensä vääryyttä, kannattaa asiassa tehdä pikaisesti reklamaatio ao. instanssille asian tarkempaa selvitystä varten.

Mainitset lopussa "periaatteessa lähes kaikki auto+vaunu yhdistelmät ylittävät kokonaismassaltaan tuon 3500 kg". Mihin perustat tuollaisen toteamuksen?

Harrastukset maksaa, niinpä tämäkin matkailumuoto.

HAAPANEN TIMO 10.07.2013 16:23

Kysymys olisi kannanut esittää ennen reissua. Tällä sivulla asiaa on käsitely useaankin kertaan.

Kokonaispainot lasketaan yhteen, ei auta vaikkei saisikaan laillisesti vetää kuin 3430kg. Rikemaksu on 3000 zlotya.

Kartassa tie on maksullinen. http://www.viatoll.pl/en/heavy-vehicles/map

Mikään kirja tai kartta ei voi olla ajan tasalla, Krakovan nurkilla on pätkiä jotka ovat tulleet maksullisiksi 30.3 tänä vuonna.

@timppa

MILLASKANGAS JARI 10.07.2013 17:56

Timo näkyy olevan aivan oikeassa, tie 7 on muuttunut maksuliseksi. Asiasta näkyy tuolla viatollin sivuilla pyörivän vielä mainosbannerikin vasemmassa yläreunassa.

HAKALA JANNE 10.07.2013 21:22

Tulin Puolan kautta viime viikolla yhdistelmällä jonka kokonaispaino on 3565 kg ja ajattelin etten hommaa sitä boksia vaan päästelen normimaksujen mukaan. Viimeisellä maksupisteellä tiukan oloinen täti katseli yhdistelmää ja alkoi pyytämään rekisteriotteita. Alkoi nousta hiki pintaan. Aikansa täti tiiraili otteita ja antoi sitten takaisin. Ehkä ei saanut selvää missä kohdin kokonaispaino on otteessa merkittynä. Onneksi jos sakot ovat tuota luokkaa!! Kiitos että mainitsit asiasta täällä - seuraavalla kerralla hankin boksin.

ENQVIST RAIMO 11.07.2013 09:29

Viime syksynä etelään mennessä ajoimme Puolan kautta, ja ajoimme moottoriteitä. Olimme vaihtannut zloteja maksullisten mootoriteiden vuoksi.Ei mitään ongelmia maksukopeilla.Meillä on yli neljäntonnin teliauto.Ei ollut mitään boxia , maksoimme vaan moottoritieltä poistuessa maksukopilla. raimo

HAAPANEN TIMO 11.07.2013 15:54

''Ei mitään ongelmia'' Kai ymmärrät että sulla vain oli tuuria. Maksukopin likka ei oleta jonkun tulevan naama peruslukemilla painavalla autolla kevyen kopille. Sanktiona sentään 3000 zlotyä vain rekisteriotteeseen kurkkaamisen takana.

@timppa

ASP TAPIO 11.07.2013 19:13

Huhuja.... Olin lukenut ulkoministeriön ilmoituksen, jonka johdosta pidin tärkeänä laitteen hankkimisen. Reittimme kulkee E67, 16, E77/S7, A1.

Tulimme viikko sitten Liettuasta, niin rajalla ViaToll kauppa oli suljettu. Tämän jälkeen alkoi laitteen metsästys ja sain hankittua ViaToll-laitteen (Towarowa 20,Olsztyn). Myyjä pyysi auton rekisteriotteen ja katsoin siitä autoni maksimi yhdistelmäpainon (4850kg)Minulla auto 2590kg ja vaunun kokonaispaino 2000kg. Myyjä kertoi, että kulkevalla reitillä oli vain maksullisia teitä S7/E77 ja A1!

ViaToll maksoi 120slotia ja tankkasin laitteeseen 120slotia, autoni kuulu euro4 ryhmään ja sen kustannus kilometrille oli 0,24 slotia ja lisäksi vaunun osuus oli 0,22 sloita, joten yhdistelmän kilometrikustannus maksullisilla teillä on 0,46slotia/km.

NYYSSÖNEN KAJ 12.07.2013 13:51

Ajamme elokuussa koko Puolan halki ei maksullisia teitä laskennallinen keskinopeus 40 - 50 km/h kahdella yli 3,5 tonnin pelillä. Menossa FICC ralliin Slawaan

RUOSTELA RAUNO 16.07.2013 22:21

Olimme viime kesänä ensimmäistä kertaa asuntoautolla Puolassa ja Varsovassa kun etsimme leirintäaluetta niin tietöiden takia en voinut kääntyä navin ehdottamaan suuntaan ja siinä sitten muutaman risteyksen jälkeen huomasin poliisiauton joka pysäytti edellä ajavan henkilöauton ja sitten meidät.

Syyksi selvisi että olimme ajaneet maksullista tietä ja siitä olisi pitänyt maksaa 500 slotin sakko. Olimme tulleet samana päivänä Puolaan ja tarkoitus oli vain ajella sen läpi joten taskussa ei ollut yhtään slotia! No, kaveri meni juttelemaan kolleegansa kanssa ja hetken kuluttua palasi takaisin ja pienen neuvottelun jälkeen maksoin hänelle 40€ käteen ja asia oli sillä selvä, ystävällisesti vielä ohjasivat meidät pois tältä maksulliselta tieltä.

Minulle jäi oikein positiivinen kuva Puolan poliisista, ehkä meilläkin sitten kävi tuuri ja pojat (poliisit) saivat 20€ per nenä omaan taskuun.

MÄENPÄÄ JUHANI 20.07.2013 13:47

No niin. Nyt on ajettu Puola taas kerran edestakaisin Kroatian reissulla. Menomatka itäistä reittiä ja takaisin keskeltä. Puolassa on kahdenlaisia maksullisia teitä: moottoritiet, joissa maksetaan rahalla tai kortilla, ei Via tollilla ja toiset tiet vaativat Via tollin. Itse en lähtisi ajamaan Puolassa ilman Via tollia, sillä niinkuin tästä keskustelusta käy ilmi, niin sakot ovat kovat. Via tollin saa helpoiten Liettua ja Puolan raja-asemalta. Boxin hintaa en muista, mutta minimilataus on 120 zlotia. Boxin saldon voi myös tarkistaa myyntipisteissä.

NORDSTRÖM SEPPO 20.07.2013 14:01

Niin, ja kannattaa muistaa, että via toll pitää olla vain yli 3500 kokonaismassaltaan olevissa ajoneuvoissa

JANHONEN MATTI 20.07.2013 14:50

Pääjako menee tietäkseni edelleen niin, että kokonaismassaltaan 3500 kg ja alle olevien ajoneuvojen ja ajoneuvoyhdistelmien ei tarvitse rekisteröityä viaTOLL järjestemään. Tätä painavimpien tarvitsee ja samalla tulee viaBOX- laite.

Mutta myös kokonaismassaltaan < 3500 kg ja alle ajoneuvot ja yhdistelmät voi rekisteröityä ja käyttää ViaTOLL järjestelmää vapaasti A2-tiellä Konin-Strykow ja A4-tiellä Wroclawskie-Sosnica ja maksaa tieveron sähköisesti.

http://www.viatoll.pl/en

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.