Norjasta lyhyt raportti

RAASU PERTTI 11.06.2013 22:40

Täältä löytyy kilokaupalla hyvää tietoa Norjaan haluaville, mutta ajattelin laittaa muutaman mieleeni tulleen jutun, nyt kun parhaillani olen täällä, vuonoajelulla. Stavangerin-Bergenin kulmilla, juuri nyt Odda'ssa. Tarkoituksenani vuonoihin tutustua kunnolla, Trondheimiin asti.

Jos vain auto ja äijä kestävät. Auto vanhenee viidellä vuodella, kuski kuudella - ja nuortuu samalla kun ihailee mahtavia maisemia.Aikaa ja rahaa on syytä varata reilusti. Tiekaupppias on saanut myytyä tänne miljoona kilometriä vanhaa tietä, ja koska maata täälläkin on rajoitetusti, on sijoittelussa käytetty mielikuvitusta ja tippaleipäpursotinta. Yksi ainoa mutkamerkki on ja se on pystytetty rajalle; parin sadan metrin jonkinlainen suora on ihmeellinen harvinaisuus, koko tiestö on montaa mutkaa, kurvia, nousua, laskua, tunnelia. Parhaimmissa mutkissa näkee oman autonsa vessan ikkunan. Vaunuyhdistelmällä en tänne omilla taidoillani lähtisi, nytkin joudun tiekemmissa kohtauksissa ja kurveissa laittamaan silmät kiinni.

Lautat maksavat, dieseli n. 1.80 litra, ruoka kallista; onneksi olin täyttänyt kaapit kotoa lähtiessäni ja vielä Ruotsissa. Jotenkuten hinnoissa tuntuu olevan vain vaniljakeksit... Ja täällä ei oikein tunneta pre-paid -liitymiä, niitä ei suosita, ei voida kontrolloida väkeä. Modeemitikun ja gigatavun saa kahdeksi viikoksi reilulla viidellä kymmenellä eurolla; lisägigat sitten maksavat parikymppiä viikoksi. Korttikin löytyy, kolmekymppiä ja se pitää ruhtinaaliset 200 MB kuukaudeksi. Noitakin oli vaikea hommata, aktivointi kesti ja vaati monta soittoa; olisi tarvittu asuinpaikka täällä ja sostunnuksia... Kaupassa sentään joustivat ja kikkaililivat. Kioskeista voi kyllä ostaa surfausaikaa päiväksi, mutta se on kalliimpaa kuin nettailu kotimaan kortilla täällä verkossa.

Eli se mikä minulta unohtui ja unohtui - kannattaa ehdottomasti ottaa se Soneran liittymä; millä kaikenlaisen bitinsaa liikkumaan kotimaan halvoilla hinnoilla. Jos on iPad käytössä, niin mikäs sen hulppeempaa kuin isolta näytöltä vain katselee missä mennään... Totta toki muidenkin firmojen laitteilla. Onneksi kännykässä on Nokian GPS, ja hyvin toimii ilman korvausta. Ainakaan puhelimen loki näyttää nollia siirretyn datan määrässä. Ovathan kartat puhelimen muistissa. Tuttu naisääni varoittaa vielä nopeusrajoituksista ja turvakameroista. Ihmeelistä! Katsotaan sitten joskus tuleeko minkään valtakunan laskua. Tietullit käyvät näppärästi, kun vain rekisteröityy ao. sivuilla ja antaa luottokorttinsa numeron. Neljänkympin euron verran otetaan rahaa lokerikkoon, josta joka kerran käytettäessä maksullisia osuuksia vähän hupenee; kun tietili on tyhjä, uutta otetaan automaattisesti; ylimääräiset luvataan palauttaa joskus. Kamerat kuvaavat rekkarin, itse ei tarvitse tuolla päätä vaivata. Näppärää!

Sää on ollut kaunista, poutaa; korkeatkaan mittarilukemat eivät takaa helteitä, täällä tuntuu tuulevan aina.

TENLEN SAULI 11.06.2013 23:06

Kallistahan siellä on, mutta uskomattoman hienot maisemat. Poikkea dahlsnibballa, strynin laskettelukeskuksessa ja peikonportaiden näköalapaikalla. Jötunheimin kansallispuiston läpi kulkeva tie on kans hieno. Onko siellä vielä paljon lunta vuorilla?

RAASU PERTTI 12.06.2013 01:19

Joo, lunta näkyy ja paljon, alhaalla kesä vihertää ja sinertää. kaunista kaunista, aivan salpaavat näkymät.

KAMUNEN SAKARI 02.07.2013 16:23

Mitenkä taipuu/ mahtuu vaunuyhdistelmällä peikonpolun ajeleminen? Kokemuksia kyseisestä reitistä odotellaan mielenkiinnolla?

RANTANEN MATTI 02.07.2013 18:00

Tsau! " Peikonpolku" Joo hurja oli 1980:tä luvun puolivälissä,kun ajettiin KO.tie Maasturin vetämällä CD telivaunulla,kieli piti olla keskellä suuta että pääsi onnellisesti alas,eli vaarallinen oli! 2006 oltiin M-autolla, liekö olleet sotkemassa ojan penkkoja,ei vaineskaan olivat Norskit oikein kunnolla levittäneet polkua,sitähän ajeli ilokseen kunha vaan rattia pyöritteli oikeissa paikoissa.Ollaan käyty 7 kertaa Norjan reissulla ja aina ihailtu suunnattomasti maata.Ehkä juuri tuo polttoaineen kalleus on tehnyt sen ettei ole tullut paljon enää siellä käytyä. Terv;Matti.

KAMUNEN SAKARI 02.07.2013 20:28

Eli uskaltaa lähteä. Tyhmä kysymys: mikä on M-auto? Joo kyllä maisemat on komiat. Ollaan itsekin varmaan 6 kertaa käyty ja tämä olisi toinen kerta vaunulla. T-Sakari

Käyttäjän lisäys viestiin 2.7.2013 klo 20:46:28 No tietenkin sehän on matkailuauto.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.