Vältä Kroatiassa rantatietä ainakin Rijeka-Senj välillä

VIITANEN JORMA 29.05.2013 01:10

Rijekasta noin 25-35 km rantatie kohti Sibenikiä on varmasti koko kesän ajan pulmallinen reitti. Kapean tien merenpuoleisia kaiteita uusitaan.Tien toinen puoli on poissa käytöstä useissa kohdin. Liikennevaloin ohjataan, kumman ajosuunnan liikenne saa edetä/odottaa.

Pikkukaupungeissa on viemäritöitä, ja tie välillä perunapeltona.

Ja Senj lähestyttäessä on usean kilometrin matkalta asfaltti rullalla, kun uutta päällystettä tehdään.

Jos olisin tiennyt, olisin ajanut moottoritietä ja sieltä kääntynyt noin 20 km sivutien kautta Senjiin. Se on hieno, ja keskustassa aivan rannassa on leirintäalue ihan ok**.

JANHONEN MATTI 29.05.2013 15:57

Noin se on ja kun meren puoleisia kaiteita uusitaan tai vaihdetaan kivipilareita kaiteisiin niin "oja" on paikoin aika syvä.

HAKULINEN JOUKO 16.04.2014 20:09

Ovatkohan kroaatit saaneet työnsä tehdyksi viime kesänä? Olisi tarkoitus ajella kesäkuussa noihin maisemiin.

KATEISTO EERO 16.04.2014 21:09

Ajoimme neljä päivää sitten Sibenikistä Zadariin, jossa olimme Strarigradissa muutaman yön.Viime yönä nousi kova bora-tuuli. Puuskissa 34ms. Kysyimme respalta neuvoa, mitä kautta kannattaa ajaa pohjoiseen kohti KRK-saarta. Varoittelivat, ettei tällä tuulella kannata lähteä rantatietä ajamaan ja suosittelivat moottoritietä, joka kulki vähän sisempänä Kroatiaa. Ajoimme kohti moottoritien sisäänajoa, mutta moottoritie oli suljettu kovan tuulen takia. Kuulemma siltojen ylitys olisi harakirihommaa.Palasimme Starigrad-Paklenicaan takaisin ja mietimme, mitä teemme.Päätimme varoituksista huolimatta lähteä rantatietä kohti pohjoista. Tuulta oli edelleen niin paljon että vesi nousi pitkälle ylös myrskyn voimasta. Onneksi saimme ajaa sisäreunaa ja pääasiassa kolosella ja joskus nelosella.Onneksi selvisimme ehjin nahoin tänne KRK-saarelle ja myrskykin oli laantunut sen verran että saarelle sai ajaa. Muuten koko rantatie Sibenikistä ainakin KRK:n risteykseen oli loistokunnossa eikä yhtään tietyömaata näkynyt.Huomiseksi luvattiin parikymmentä astetta ja aurinkoista ja heikkotuulista. Että terveisiä vaan kaikille.

LAIHO HANNU-PEKKA 17.04.2014 11:07

Tuo Adrianmeren rannikon bura (tai bora) on petollinen tulli, jonka kanssa matkailuautoilijan ja vaunuilijan kannattaa olla varovainen.Se näet saattaa nousta tosi yllättäen ja voimistua käsittämättömän nopeasti. Onneksi paikalliset ihmiset yleensä varottelevat turisteja, jotka harvoin seuraavat paikallisia radiokanavia ja liikenneinfoa. Pahimmat bura-alueet ovat Velebit-vuoriston alueella (Senj, Josipol, Karlobag, Gospic). Myös Zadarin alueella ja Maslenican sillan tietämissä on mitattu järjettömiä tuulen voimakkuuksia. Eli Maslenican sillalta vuorille noustessa ja Sveti Rok-tuneliin ajaessa, tai rannikolle päin laskeutuessa, kannattaa aurinkoisinakin päivinä olla hereillä. Vuorten solissa puhaltava tuuli saattaa yllättää Adrianmeren maisemia ihailevan. Juuri tuolla Maslenican alueella on mitattu voimakkaimmat burat - ennätys on yli 300 km/t, mutta tuollaisia 200 km/t elo 50-60 m/sek tuulia on joka vuosi. Viranomaiset sulkevat onneksi tiet pahimpien tuulian ilmaantuessa, mutta keväällä ja syksyllä kannattaa itsekin kysellä säätiedotusten perään. Burahan syntyy kylmän mantereen ja lämpimän meren yhtymäkohdassa. Merella lämmin ilma nousee yläspäin ja vetää mantereelta korvausilmaa alas vuoirten rinteitä. Itselläni on bura-kokemuksia muutaman vuoden takaa, kun ajoimme Rijelasta alaspäin. Tuuli yllätti ja koetin väkisin edetä johonkin sopivaan "turvapaikkaan". Onneksi pääsimme Senjiin asti ja siellä olikin siten tie suljettu. Ajaminen pelotti ihan tosissaan, kun bura riepotteli ja ravisteli Hymeriä niin että oli vaikeuksia pysyä omalla ajolinjalla.

KATEISTO EERO 17.04.2014 17:31

Tuo kuva, jonka otin auton ikkunasta yöpymispaikassamme Straigradissa lähellä Zadaria osoitti että tuuli puuskissa saattoi olla 40-50 metriä sekunnissa, koska tuulen voimasta vesi nousi patsaina monen kymmenen metrin korkeuteen. En ole Suomessa moista nähnyt. Välillä tuntui että automme seisoi vain kahdella pyörällä, niin tuuli osui puuskina Plantaza autocampin pihalle. Suurin osa isoista asuntoautoista siirrettiin paikan omistajan pyynnöstä yöllä sisemmäs pihalle pois aivan rannan tuntumasta.Rantatietä, kun lähdettiin ajamaan, välillä laaksoista tuli hirmuisia puuskia, että ratista joutui pitämään kiinni kaksin käsin.Ainoa asuntoauto, joka tuli vastaan Zadarin ja Senjn välillä, oli suomalainen. Sitten tuli vastaan muutama teräskorinen itävaltalainen ja saksalainen.

KERÄNEN KAUKO 17.04.2014 20:11

Olitteko tuolla?

KATEISTO EERO 17.04.2014 20:56

Acsi-leirintä zadarista lahden ympäri rantatietä, pohjukasta n15 km. Perheen pitämä apartmani ja autoille paikat. 14e per yö. S uosittelen.

Käyttäjän lisäys viestiin 17.4.2014 klo 20:58:16 Siis Plantaza

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.