Kroatia

NORDSTRÖM SEPPO 19.05.2013 11:37

Olen seuraillut vuosien ajan keskustelua ulkomaanmatkoista ja niiden turvallisuudesta. Hyvä on turvallisuudesta huolehtia. Se on oikein. Mutta kun minulle on monikin karavaanarit sanonut ettei uskalla lähteä kun ovat palstaa lukeneet ja pitää autossa olla kaikenlaisia ketjuja ja lukkoja ettei varkaat tule. Sitten on tiemaksuja ja vaikeita ympäristötarroja. Ei kannata lähteä.

Itse Eurooppaa rösynnyt siellä ja täällä Ukrainaa myöten. Normaalilla autolla ilman mitään ylimääräistä kommervenkkia. Maalaisjärki vain mukana. Hyvin on pärjätty. Ainoat vahingot on joidenkin kaupunkien ahtailla kujilla syntyneet pienet naarmut.

Ei ole Euroopan kiertäminen tähtitiedettä. Rohkeasti matkaan. Matkanvarrella asiat selviää.

Terveisiä aaltojen loiskeista Kroatian Splitistä

JANHONEN MATTI 19.05.2013 11:47

Noinhan se on. Jos joka paikassa pitää voroa varoa niin eihän siitä "mualiman kiertämisestä mittään tule". Jos poikkeat Sibenikissä niin kokeile camping Solarista. Mielestäni hyvä paikka.

HJELM ARTO-VEIKKO 19.05.2013 14:52

Rosvot ja kielitaito ovat ylimainostettuja. Avoiminmielin ja ymmärtäen ettei maailmalla asiat suju niikuin kotona.

t Jelmi

HELENIUS TEEMU 19.05.2013 16:20

Jeps, tämänkaltaista keskustelua on mukava lukea eikä niitä ainaisia pelotteluita. Me ollaan kanssa Eurooppaa kierretty ristiin rastiin ja ilman ongelmia.

Se on omasta asenteesta kiinni se lähtö, jos ei uskalla/halua niin helpompi perustella itselle lähtemättä jättäminen näillä vaaroilla ja muilla :)

SUOMI SEPPO 19.05.2013 19:05

Reissaajan puutteellisen kielitaidon korvaa monin verroin raha. Se jolla on rahaa saa helposti pelveluja. Ei kannata aliarvioida itseään kielitaidon puutteesta. Moniko saku tänne tullessa puhuu sanaakaan suomea ? Hyvin pärjäävät jos vain on euroja mukana. @seppo PS. Helsingin keskustassa on monia ihmisiä ryöstetty ja kumminkin tännekin uskaltaa tulla.

Käyttäjän lisäys viestiin 19.5.2013 klo 21:05:42 Hjelmille : Enpä usko että venäläisten synti on se rahan käyttö vaan se kyllä löytyy aivan muualta. Tarkoitin sitä että alkuasukas pisnesmies haluaa sitä mitä meillä on ja me mitä hänellä on tarjota. Tämä tilanne selvittää monesti heikonkin molemminpuolisen kielitaidon. Eipä basaarin kauppias häpeä yhtään sitä ettei osaa meidän kieltä. Miksi meidän pitäisi hävetä sitä ettemme osaa heidän kieltä ?

HJELM ARTO-VEIKKO 19.05.2013 19:48

Venäläiset käyttävät esimerkiksi Thaimaassa reilusti rahaa mutta ystävällistä palvelua eivät saa. Suhtautumalla tasavertaisesti "alkuasukkaisiin" saa parhaan kohtelun.

t Jelmi

JANHONEN MATTI 19.05.2013 20:49

Täytyy ajatella niin, että niillä on ne palvelut joita me tarvitsemme ja meillä on se raha mitä ne tarvitsevat - kyllä se yhdistää.

Tuosta kielitaidosta. Jos matkani olisi kielitaidostani kiinni, en olisi tehnyt yhtään matkaa. Pitkät puhumiset vain sotkee kun kaksi huonosti ymmärtävää alkaa sökkäämään. Kevään matkalla Kroatiaan autoni tehostajan pumpusta irtosi paineletku moottoeritiellä. Öljyt ulkona, ohjaus jäykkä ja mikä pahinta juntturin ulkopuoliset kierteet tuhosi hetkessä puolet laturin hihnasta. Mitäs siinä letku kiinni, öljyä säiliöön ja sivureikkureilla raksin hihnasta riekaleet pois ja matka jatkui. Minulla oli varahihna mutta en ruvennyt sitä kovassa vesisateessa moottoritiellä vaihtamaan. Vaihdoin uuden hihnan Sibenikin campingilla ja matka jatkui Dubrovnikiin. Ajattelin ostaa uuden varahihnan Dubrovnikista ja kysyin respasta onko kaupungissa mersu-dealeria josta saan sopivan hihnan. Ei ollut. Pyysin virkailijaa soittamaan taksin, joka tulikin parissa minuutissa. Näytin hihnaa taksikuskille, hän katsoi sitä ja sanoi vain shop. Johon minä Jes. Hän ajoi varaosakaupan eteen jossa näytin rikkinäistä hihnaa ja näytin lapusta kauppialle P6 1100 ja se oli siinä. Kortilla maksu 26 euroa tai jotain ja kiitokset päälle. Eukun taksiin ja sanoin kuljettajalle old city gate ja hetkessä oltiin vanhan kaupungin portilla, koko keikka hintaan 16 euroa. Neljällä sanalla + runsailla kiitoksilla hoitui koko keikka ja minulla oli uusi laturin hihna ja olin vanhan kaupungin portilla.

Ps. Jos sielläpäin liikutte ja tarvitsette autoon jotain niin kannattaa poiketa. MEHANIZACIJA II d.o.o Put Vladimira Nazora 9. 20000 Dubrovnik.

Liike on ns. vanhan ajan varaosakauppa, Toki tietokoneitakin on mutta paras tietokone lienee tiskin takan oleva noin kuusissakymmenissä oleva kauppias itse. Meni kun kätkölleen.

Käyttäjän lisäys viestiin 19.5.2013 klo 21:16:58 PO. Sprinterin hihnan mitta kahdella painopyörällä 2100 ja yhdellä 2080.

SILMUNEN HANNU 19.05.2013 21:50

Maailma on kaunis ja ihmiset etupäässä mukavia, rehellisä ja ystävällisiä. Mutta maailma on myös suuri ja joukkoon mahtuu erilaisia ihmisiä, erikoisia tilanteilta ja itselle outoja tapoja. En ymmärrä alkuunkaan, että niistä kertominen olisi pelottelua. Enkä sitäkään, että maalaisjärjellä muka selviää.

Minulla on lankomiehenä saamelainen, joka osaa kotiinsa useamman sadan kilometrin matkan erämaan poikki ilman karttaa ja kompassia säässä kuin säässä, kävellen, hiihtäen, moottorikelkalla. Mutta tullessaan ekaa kertaa elämässään Helsinkiin, ollessaan siis aikuinen, hän oli aivan hukassa; ei tajuakaan siitä, miten siellä voi löytää tietään yhtään minnekään, siellä korkeiden talojen keskellä kulkevissa kapeissa sokkeloissa. Ei saamelaismiehen maalaisjärjellä tehty mitään olosuhteissa, missä ei ollut miehelle tutuuja elemnttejä, ei mitään, missä/miten toteuttaa maalaisjärkeään.

Kun meille reilu puolitoista vuotta sitten olitin hankkimassa elämämme ekaa koiraa, ja luimme kirjoja koirasta ja sen koulutuksesta ja kasvatuksesta, saimme osaksemme neuvoja, että ei siinä kirjoja tarvita, maalaisjärjellä hommasta selviää. Millään ihmeen maalaisjärjellä koirista, niiden toiminnasta ja sielunelämästä mitään tietämätön ihminen kouluttaa koiran? Ei niin millään, ennen kuin on ottanut selävä että miten koira toimii.

Ihan samoin on helppo kuvitella, että jos jää Saksassa huoltiksen pihalle yöksi, kannattaa mennä rauhalliselle ,pensaikkoon rajoittuvalle reuna-alueelle yöksi, jotta saa olla itse rauhassa, eikä ole toisten tiellä eikä silmätikkuna. Ei välttis tule ilman kokenemmpien neuvoja mieleen, että pitääkin toimia aivan päinvastoin, asettua mahdollisimman lähelle huoltiksen sisäänkäyntiä, kirkkaiden valojen alle ja lähelle toisia, jos haluaa välttää mahdollisten rosvojen aikeet. Jne. Jne.

Turvavyöt meistä toivon mukaan jokainen laittaa päälleen ajomatkan alkaessa, ja mahdollisimman moni taitaa ainakin yrittää hankkia auton, missä on turvatyynyt. Kotiovet lukitaan, pihoille hankitaan liiketunnistimella varustettuja lammpuja, kerros-ja rivitaloissa monella on turvalukkoja/ketjuja ja usealla omakotiasujalla on joku hälytys.

Kokeeko joku turvavöiden käyttöpakon kolareilla pelotteluna? nehän laitetaan päälle, jotta mahdollisen kolarin kohdalle tullessa henkikulta säilyisi, ja vammat jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.

Miksi se, että joku kertoo laittavansa asuntoauton etuovien ovien väliin ketjun, ja asunto-osan oveen puukalikan aina nukkuessaan leirintäalueden ulkopuolella, olisi pelottelua? Tai jos joku kertoo tapoja, miten taskuvarkaat toimivat Barcelonan ja Nizzan kaduilla? Tai miten Venäjällä kannattaa toimia poliisin yrittäesä sakottaa tarpeettomasti. Tai että varaluottokortti/vararahaa kannattaa jemmata auton rakenteisiin eikä siltikään lompakkoa kannata pitää takataskussa. Jne.Jne.

Minusta lehti sekä tämä palsta kertovat siitä, kuinka kivaa ja antoisaa matkustaminen on, mutta onneksi joukkoon mahtuu myös tietoa siitä, mitä kaikkea erilaistakin vastaan voi tulla, ettei jokaisen ole pakko oppia kaikkea kantapään kautta.

itse ajattelen niin, että kun tiedostaa "vaaranpaikat", voi keskittyä ulkomailla olemisesta nauttimiseen, eikä tarvitse koko ajan hermoilla kaikesta.

Ja niin kuin Jelmi jo sanoi, olemalla ihmisiksi saa ihmismäistä kohtelua:) Ruokalajia voi tiedustella määkimällä ja ammumalla, kiitos ja päivä ko.maan kieltä ja ystävällinen hymy kantavat pitkälle. Ja sitä paitsi ainakin Stockmanilla myydään aivan mainioita kuvasanakirjaa, mikä toimii kaikkialla maailmassa!

Ihania ja antoisia reissuja kaikille, haaveita vain todeksi tekemään!

t.Kaarina

HJELM ARTO-VEIKKO 19.05.2013 22:14

Meillä tubeless tappi hajosi illalla leirintä alueella, aamulla irroitin pyörän vein sen alueen taksikuskille,näytin venttiiliä ukolle. Hän nosti sen vanhan S mersun konttiin ja toi puolentunnin päästä takaisin,olikohan 10e. Ei paljoa tarvinnut puhua. Dubrovnikin vanha kaupunki on tosi upea.

t Jelmi

Käyttäjän lisäys viestiin 20.5.2013 klo 14:52:28 Tapaus sattui Marakeshissä leirintäalueella josta oli taksi kuljetus keskustaan.

NORDSTRÖM SEPPO 20.05.2013 15:15

Kun aloitin tämän keskustelun kimmokkeena oli se kun Budapestissa tapasin kaksi karavaanaripariskuntaa jotka kertoivat, että talvella heidän haaveenaan oli tehdä matka Budapestiin omilla matkailuautolla. Mutta kun he olivat aikansa meidän palstoillamme pyörineet ja. Lukeneet kaikenlaisista ketjuista ja ylimääräisistä lukoista joilla auto pitää varustaa ja sitte vielä vartioida jommankumman vieressä koko ajan. Tiemaksuja ja ympäristötarratkin heistä tuntui vaiheilta asioilta. Olivatkin päättäneet tulla budapestiin lentämällä. Karavaanariuden ihanuus onkin se,että jokainen voi taaplata tyylillään. En ole ketään opettanut enkä väärintoimimisesta syyttänyt. Olen vain omista kokemuksistani halunnut kertoa ja tuoda esille, ettei Euroopan kiertely mitään sankarimatkailijan luonnetta vaadi. Suomi on pieni maa. Ihmisiä on muuallakin ja valtaosa välittää kanssaihmisistään ja auttaa tarvittaessa. Kielitaito on aina eduksi mutta ilman yhteistä kieltäkin asiat yleensä selviää. Kun arvostat toista ihmistä saat arvostusta itsekkäistä,

Seppo Nordström

VÄÄNÄNEN IINA 20.05.2013 16:18

Naisena voisin oman lusikkani soppaan pistää ;)

Vuosia sitten tein kolmen lapsen kanssa autolla telttareissun Tanskaan. Pari vuottta myöhemmin kahden lapsen kanssa Via Balticaa Saksan, Tanskan ja Ruotsin kautta kotimaahan.

Tosi moni pelkäsi mun puolestani ja ihmetteli, että miten mä naisena uskallan lähteä reissuun ilman miestä. Noh hengissä ollaan edelleen kaikki eikä mitään ihmeellisyyksiä sattunut. Miehen tilalla oli maalaisjärki ja ehkä se auttoi ;)

NORDSTRÖM SEPPO 20.05.2013 18:12

Niin se on Iina, niin se on. Lähtemättä et voi palata ja eksymättä et löydä perille. Tabermannia vapaasti mukaillen. Ja ennen lähdön hetkeä on nähtävä se mitä nähdä haluaa. Itsekin olen vahinkojen kohteena ollut enimmäkseen kotioloissa rakkaassa Suomessa. Rohkeasti matkaan. Jossakin vaiheessa sitten tulee se lopullinen päämäärä jossa ei turvaketjuja ja lukituksia tarvita.m

Siihen asti kuljetaan kun on kulkemaan pantu.

Seppo Nordström

MERIKALLIO VELI-PEKKA 20.05.2013 19:12

Mitenkäs Seppo heräsi aiheeseen vasta nyt, sitähän jauhettiin kevättalvelle kuukausitolkulla.

Oma yhteenvetoni tuolloin oli, jotta jokainen tulkoon oman paranoiansa kanssa juttuun kuin hyväksi näkee. Ne turvalukot, ketjut, hälyttimet ja muut ääniefektit, kalterit yms. hilavitkuttimet eivät ammattirikollisia ja huumehörhöjä estä menemästä minkäänlaiseen autoon. Erilaiset helppoheikit tekevät ihmisten peloilla ja ennakkoluuloilla tilinsä. Vain oikea vahtikkoira todettiin tehokkaaksi.

Itsekin olen tähän asti pärjännyt normaaliällillä, ensimmäistäkään turhaa himmeliä en ole autoihini rakennellut. Autonvalmistaja ne hälyttimet, ajonestot ja muut turvalaitteet on sinne asentanut ja sillä siisti, kunhan itse muistaa ovensa lukita, se riittää vakuutusyhtiölle, mikä ei muutoin noteraa millään lailla noita ylimääräisiä leluja autoissa.

Näillä mennään tästäkin eteenpäin, eikä pelota ensimmäinenkään rosvo yhtä paljon kuin nuo humpuukimaakarit.

Käyttäjän lisäys viestiin 20.5.2013 klo 19:14:56 Höh, huomasin, että otsikko oli "Kroatia", olimme viime syksynä Krkin saarella, ihan lupsakka paikka, vaikkei se kesäiselle Päijänteelle pärjääkään.

HAAPANEN TIMO 20.05.2013 20:20

Mulla ei ole koskaan ollut minkäänlaista pelkoa kulkea missään. Siitä huolimatta olen investoinut pari-kolmekymppiä lisälukituksiin jotka ohjaavat mahdolliset rosvot toisiin autohin.

Mitään pelkoa täällä ei lietsota. Paljon neuvoja lisälukituksista on tullut, käyttäköön hyväkseen kuka haluaa.

Avaukseen viitaten. Jos ei ympäristötarraa ole pystynyt täällä olleilla neuvoilla hankkimaan, voi ollakkin viisainta kulkea julkisilla välineillä.

@timppa

TOIVONEN KAIJA 22.05.2013 00:47

Oltiin just päivää vaille 3 viikoa Kroatiassa. Krk-saari Jezevac. Sibenik Solaris. Krka Camp Marina. Zadar, Nin, Zaton. Joka paikassa turvallinen fiilis. Ei just kämppäreillä lukittu autoa, kun lähdettiin suihkuun tms. Kauppojen pihoilla ovet lukkoon, mutta jätettiin auto ilman vartijaa. Tuntui ihan turvalliselta paikalta. Kelit hiukan vaihteli, mutta ainakin nenät on punaisena ;)

http://kaijapasila.blogspot.fi/

Käyttäjän lisäys viestiin 22.5.2013 klo 00:49:39 Muoks! Näitä lukitushommia mietittiin meilläkin etukäteen. Ei hankittu kettinkejä eikä rottweilerin haukkuja eikö mitään. Luotetaan terveeseen järkeen ja leirintäalueisiin. Ei olla yövytty villeissä parkeissa. Ei tästä asuntoautosta saa murtovarmaa kassakaappia mitenkään!!!

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.