Kotkanpesä Berchtesgaden

MÄKINEN JARI 09.05.2013 16:58

Kesäinen matka olisi tarkoitus suunnata kohti Pohjois-Italiaa. Matkan varrelle osuu myös, pienen mutkan kautta Berchtesgaden. Historiallinen nähtävyys, ja milenkiintoinen paikka. Googlettamalla löytyi tietoa paikasta, mutta myös tieto että paikka ei ole enää auki museona.

Onko kellään tarkempaa tietoa, kannattaako paikkaan mennä tutustumaan vai suunnataanko suosiolla kohti Brennerin solaa ja Italiaa

HALME MARTTI 09.05.2013 21:53

Omasta käynnistä aikaa useita vuosia. En tiedä, onko joskus ollut museona. Muistelen jostakin lukeneeni, että siitä ei ole tehty museota sen johdosta, etteivät uusnatsit ottaisi sitä "pyhiinvaelluspaikakseen". Huikeiden näköalojen takia paikalle kannattaa mennä. Samoin käytössä on aatunaikainen hissi, millä noustaan ylös. Silloin kun kävimme paikalla oli sellainen systeemi, että ajoneuvot jätettiin kauas alas parkkipaikalle. Parkkialue oli riittävä ja matkailuautot oli myös huomioitu. Parkkipaikalta ostettiin lippu ja lipussa oli kellonaika ja bussin numero, jolla ylemmäs ajettiin. Piti siis osata mennä oikeaan aikaan oikeaan bussiin. kaikki toimi saksalaisella täsmällisyydellä. Muistaakseni kysyttiin myös paluuaika. Siitä ei sitten ylhäällä pidetty niin tarkkaa lukua. Mekin tulimme alas hieman aiemmin. Bussi ajoi jyrkkää ja kapeaa tietä ja sen päätepysäkiltä käveltiin pitkää tunnelia vuoren sisään ja sieltä hissillä varsinaiseen kotkanpesään. Ylhäällä ei ollut mitään muuta, kuin komeat näköalat ja itse kotkanpesästä tehty ravintola. Muu osa rakennuksesta ei ollut yleisölle avoinna.

JANHONEN MATTI 09.05.2013 23:51

Melkein sanoisin, että mene suoraan Italiaan. Mutta jos noin maisemien vuoksi, niin mene sinne Italiaan vaikka Grossglocknerin kautta niin tulee niitä maisemiakin matkaan.

SEPPÄLÄ JARMO 11.05.2013 09:00

Taitaa olla suljettu siksi, että siellä on vielä niin paljon lunta.

LUOTO KARI 11.05.2013 09:30

Lunta, sumua ja vähän pakkastakin näyttäisi olevan ainakin tänä aamuna: http://webtv.feratel.com/webtv/?design=960p&pg=7F98D269-5DFE-4FC9-99BF-97B5D8DA821F&cam=3003

Viime kesänä tuolla käytiin, silloin oli ylhäälläkin parisenkymmentä astetta. Kuten edellä jo on todettu, muuta ei ravintolan lisäksi ole tarjolla kuin upeat maisemat. Edellyttää tietenkin, että sää on selkeä ja näkee alas laaksoon.

KÄMÄ JUHA 11.05.2013 11:51

Pääsyä saattaa rajoittaa myös kivivyöryt, jos lohkareita on pudonnut tielle niin voi olla koko päivän suljettu, meille kävi näin.

JANHONEN MATTI 11.05.2013 13:48

Kävin siellä joskus äitienpäivänä ja lunta oli silloin vielä Hochtorin tunnelin (2505 m) suulla suuaukon yläreinaan saakka eli noin nelisen metriä.

SAARI RISTO 11.05.2013 16:07

Kävimme pari viikkoa sitten paikan päällä Berchtesgadenissa. Ylös Kotkanpesälle ei päästy, koska se avataan vasta toukokuun puolessa välissä. Markkinoivat sitä kahvilana, josta on komeat näkymät jne. Sakut näyttävät karttavan Hitleriin liittyvää markkinointia.

SILMUNEN HANNU 11.05.2013 16:07

Terveisiä Berchtesgadenista, minne pyöräretkemme meidät pari viikkoa sitten vei! Pitkään olin sinne toivonut tieni käyvän ja nyt se onnistui, ja parahultaisesti aikaan, jolloin turistimassat puuttuivat. Mikä tarkoitti tosin myös sitä, ettei esim Kotkanpesä, saksaksi Kehlsteinhaus ollut auki, ei edes Königseen turisti-info.

Kehlsteinhaus aukeaa 15.5 ja turisti-info lupasi avautua 1.5.

No, minulle tuo Kotkanpesä olisi ollut vain lisäbonus, alueen luonto oli se, mikä minua tuonne vei, enkä joutunut pettymään. varsinkaan kun saavuimme alueelle lännestä päin hiukan eriloista reittiä pitkin; autoilta suljettua pikkutietä Itävallasta aikamoisen nousun kautta, tietä, mikä saapuu Ramsaun takana olevalle pienelle lähes erämaiselle Hinterseelle lounaasta, ja jäimme yöksi tuon järven ainoaan hotelliin ja saimme tuijotella parvekkeeltamme vuorten takaa nousevaa täyskuuta:) Saksan ja Itävallan rajan ylitimme ylhäällä solassa osittain lumihangessa, ja rajan molemmin puolin sijaitsee kesäkaudella käytössä olevia retkeilijöitä palvelevia ravintoloita. Tuonne rajaseudulle, minkä kautta risteilee muhkea määrä retkireittejä (niin kävelijöille kuin pyöräilijöille) pääsee kesällä kummastakin maasta pikkubusseilla, joten päivän patikkaretken voi aloittaa sieltä ja kävellä sitten alas laaksoon tai rajan tuntumasta voi kävellä korkealle ylös, ja tulla bussilla takaisinkin. Molemmin puolin on tiessä muutama 23 % nousu, eli todella jyrkkiä pätkiä on tiedossa:) Fillaria tavaroineen oli jopa vaikea taluttaa ylös tuossa jyrkkyydessä, ei tahtonut saada jalkaa kääntymään nilkasta semmoiseen asentoon, että homma olisi toiminut. Mutta luonto huikean jylhää, retkeilijöille hieno kohde.

Berchtesgadenhan on tuon nimisen pikkukaupungin lisäksi kansallispuisto, mikä muodostuu vuorista niiden syliin jäävästä vehreästä laaksosta, minkä pohjan tunnetuin ja vaikuttavin erityisnähtävyys lienee kapea vuonomianen järvi, Königsee, minkä tavoittaa vaikeita polkuja lukuunottamatta vain sähkökäyttöisillä vesibusseilla, mitkä kesäisin pysähtyvät Sankt Bartholomeon luostarin (30min yhteen suuntaan) lisäksi myös järven eteläpäässä, mistä menee helppo kävelyreitti vielä Oberseelle.

Me pääsimme vain luostarille, jolta johtaa jyrkähkö polku pienen jäätikön reunalla ja lähes tasamaan reittejä aivan lähimaastoon. Ravintolasta saa ruokaa ja järven rannalla saa helposti puoli päivää aikaa kulumaan ilman ainuttakaan kävelyretkeä, vain maiseman kauneudesta nauttien.

Puolivälissä vesibussimatkaa, kaikukalioden kohdalla veneen perämies tms antaa hienon näytteen kaiusta soittamalla trumpetilla kappaleen, minkä kaiku toistaa äärettömän kauniisti. vesibusseja lähtee äsännöllisin väliajoin Königseen Pohjoispäästä, siitä ainoasta kohtaa järveä, mihin noin vain pääsee. Isojen parkkipaikkojen, vessojen ja turisti-infon jälkeen rantaan kävellään kunnon markkinakdun läpi, ja siinä ranta jo onkin, muutaman kauniin ravintolan ja vesibussilaiturin reunustamana. Järven rantaa ei kulje kävelytie eikä rantabulevardi eikä järveä muutamaa sataa metriä kauemmaksi edes siinä oevan mutkan takia näe, ellei lähde vesibussilla retkelle.

Vajaan kilometrin päässä järven tästä päädystä on lähin leirintäalue, muutama muu on eir puolilla laaksoa. Seudulla on myös pari kylpylää, suolakaivos.vierailuja ja Hitlerin aikakaudesta kertova Dokumentationshaus, Kotkanpesän lisäksi. Täysipainoisen loman aikekset ovat siis helposti kasassa, muutamankymmenen kilometrin kokoisessa laaksossa ja lähivuorilla, eikä Salzburgiinkaan ole kuin reilu kivenheitto matkaa!

Tervemenoa, t.Kaarina

Käyttäjän lisäys viestiin 11.5.2013 klo 16:47:26 Ohhoh, anteeksi, tulivat nuo kuvat melko suurina, en yhtään muistanut koko pienennysjuttua, kun en tänne ole kuvia aikoihin laittanut, vain paikkoihin, mitkä pienentävät kuvat itse sopivaan kokoon!

Königsee kuva on otettu vesibussin ikkunasta juuri ennen Sankt Barthelomeon luostarille saapumisesta, ja luostari (tai sen kirkko) on se näkyvä rakennus.

Kehlsteinhaus (Kotkanpesä) on otettu pokkari-Leican sähköisellä zoomilla hyvin kaukaa, mutta isinä nyt näkyy se tie, mitä pitkin bussit ihmiset lähes perille vievät. Siinä missä tie loppuu, siirrytään vuoren sisällä kulkevaan hissiin, mikä hoitaa loppumatkan.

Berchtesgaden 1 kuva on otettu sieltä Hinterseen takaisesta vuoristosta. Tuolle riippusillalle pääsee suoraan siltä autoilta kielletyltä, ainoastaan kansallispuiston sisäistä liikennettä hoitaville erikoisbusseille sallitulta tieltä, mikä myös retkireittinä toimii sekä kävelijöille että fillaroitsijoille.

JANHONEN MATTI 11.05.2013 18:04

Jos suinkin on aikaa niin tuo Kaarinan mainitsema vesibussiristeily kannattaa ehdottomasti tehdä. Kun vuoret vastaa trumpetin soittoon sitä voi pitää suorastaan elämyksenä.

TUHKANEN JUKKA 16.05.2013 00:06

Käytiin 2010 siellä. Tuolloin 18 ja 17v. pojille oli aika helppo luoda kiinnostusta kertomalla paikan ja isännän historiasta. Ja kiinnosti se meitä muitakin. Museosta ei ole kysymys, valokuvia paikan historiasta on jonkin verran näytteillä samoin kuin tarinaa paikasta ylipäätään. Saksalaiset tosiaan ovat aika varovaisia tämän aikakauden historian kanssa, varmaan ihan syystä. Näkymät upeat, bussimatka ylös ja alas korkeanpaikankammoiselle vaimolleni oli aikamoinen koettelemus kapealla vuoristotiellä. Hän totesi kuitenkin että nythän tuokin on nähty, ei tarvii enää mennä...Katsomisen arvoinen mielestäni.

YLISUUTARI JOUNI 27.05.2013 07:21

Kyllä minunkin mielestä käymisen arvoinen paikka, vaikka ei varsinaisesti mikään historiallinen museo olekaan. Pelkästään maisemat olivat jo käymisen arvoiset, liitoskohdat Euroopan julmaan historiaan jo sitten pelkkää plussaa. Tuolla noista maisemista muutama kuva ja vähän juttua vuodelta 2010:

http://kaikkienkaveri.blogspot.fi/2010/07/yhdestoista-maa-ja-yli-neljatuhatta.html

PATOJA PEKKA 24.08.2013 06:25

Millaisilla koordinaateilla Kotkanpesä löytyy?

AHJOS TIMO 24.08.2013 08:15

Tuohon blogiin sisältyvä panoraamakuva on valtavan upea! Minkälaisella kameralla se on otettu?

YLINIEMI SEPPO 24.08.2013 09:59

Koordinaatti N 47,36,40 E13,2,30 Kokeile tuolla.

YLISUUTARI JOUNI 24.08.2013 10:39

Tarkoitat ilmeisesti tuota 2010 ottamaani panoraamakuvaa Berchtesgadenista. Se on otettu ihan normaalilla Nikonin järjestelmäkameralla, jossa objektiivina on 8 mm kalansilmäobjektiivi. Kuvat on sitten yhdistetty tietokoneella siihen tarkoitetuilla ohjelmilla virtuaalipanoraamaksi.

Periaatteessa tuollaisen panoraaman voi kuvata millä tahansa kameralla, mutta tuollaista kalansilmäobjektiivia käytettäessä ei tarvitse ottaa kuin kuusi-seitsemän kuvaa eri suuntiin, joista panoraama sitten yhdistetään. Joissakin älykännyköissä on myös nykyään ohjelmia, joilla tuollaisten kuvaaminen onnistuu jonkinlaisella laadulla.

Jos asia kiinnostaa enemmän, niin netistä löytyy kyllä paljon lisätietoa. Sieltä olen itsekin näiden kuvaamiseen neuvoja hakenut.

JANHONEN MATTI 24.08.2013 12:18

Kun menette Jounin kuvin innoittamana noille seuduille, niin varatkaa aikaa käydä Köningsseellä risteilyllä. Hullumminkin voi aikaansa viettää. Risteilyn lähtöpaikka Schönau am Köningsee. Leirialuekin on ihan lähellä.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 24.08.2013 12:42

Kotkanpesän parkkipakan sijainti löytyy tuolta http://goo.gl/maps/0IolY Sieltä löytyy muitakin nähtävyyksiä ja Tomtomiin saat paikat tuolta http://www.saunalahti.fi/hamal0

SUOMI SEPPO 25.08.2013 19:39

Ei pitäisi aina valittaa mutta kuitenkin. Mikäli laitatte koordinaatteja (kiitos) niin olisi kiva jos laittaisitte siinä muodussa että copy/paste systeemillä sen voisi laittaa suoraan kuukkelin mapsiin. @seppo

YLINIEMI SEPPO 25.08.2013 20:17

47°36 40 N 13°02 30 E

TUPPURAINEN PETRI 25.08.2013 20:39

Ja aikoinaan myös kotkanpesän ravintolasta sai hyvää ruokaa :) Tarjoilijan suositus oli "Bayer Special", ja kyllähän sillä nälkä lähti ;)

HÄMÄLÄINEN MARKKU 26.08.2013 14:13

Nuo koordinaatit 47°36 40 N 13°02 30 E ovat Kotkanpesälle, mutta ei niillä tee mitään ellei ole kävelyretkellä. Autot kun on jätettävä parkkipaikalle joka on sijannissa 47.630795,13.052852

YLINIEMI SEPPO 26.08.2013 15:26

"24.8.2013 klo 06:25:23 PATOJA PEKKA Lähetä yksityisviesti Millaisilla koordinaateilla Kotkanpesä löytyy?"

Tämmöistäkin kysyttiin!

HÄMÄLÄINEN MARKKU 26.08.2013 16:32

Niinhän tuo Pekka kysit millä koordinaateilla Kotkanpesä löytyy. Ei ollut tarkoitus vähätellä millään tavalla Sepon antamia koordinaatteja. Kuten vastasin koordinaatit ovat oikeat, mutta autoilija ei tee sillä tiedolla mitään, kun sinne ei pääse autolla.

Noilla Sepon antamilla koordinaateilla voi katsoa Googlen kartalta mihin Kotkanpesä sijoittuu, mutta autolla sinne mentäessä on auto jätettävä parkkipaikalle ja matka jatkuu bussilla.

Aikoinaan kun kävimme ensimmäisen kerran etsimässä Kotkanpesää ei ollut nettiä ja Berchtesgaden kylässä ei ollut minkään näköistä viittaa tai opastusta paikalle, niinpä sitä ei löytynytkään.

Myöhemmin löysin paikan jostakin esitteestä ja paikka on tullut bongattua parikin kertaa. Nyt on helppoa kun on Netti ja Googlen kartat.

Toinen vaikeasti löydettävä paikka oli Aatun Sudenpesä Puolassa sinnekään kun ei ollut mitään viittoja.

HAAPANEN TIMO 26.08.2013 16:39

Nyt kun työntää nuo Markun parkkipaikan koordit mapsiin, ja kartan auettua klikkaa sitä vihreää nuolta, ilmestyy näkyviin koordit tälläisenä +47° 37' 50.90", +13° 3' 10.24" Tuo kun on mun mielestäni paras muoto niille. Eet ja ännät vain paikoilleen, pyöristys, pari numeroa pois perästä ja talteen.

@timppa

HÄMÄLÄINEN MARKKU 26.08.2013 17:14

Riippuu mihin niitä koordinaatteja käyttää.

Googlelle kelpaa myös muodot 47 37 50.86, 13 3 10.27 +47° 37' 50.86", +13° 3' 10.27" N47° 37' 50.86", E13° 3' 10.27" 47° 37' 50.86" N, +13° 3' 10.27 E 47.630795, 13.052852‎ N 47.630795, E 13.052852‎ 47.630795N, 13.052852E

Eli lähes miten vain. Naveissahan se on kiinni asetuksista. Paperikartalla taas tuo N ast min sek E ast min sek on yleensä toimivin

YLINIEMI SEPPO 26.08.2013 17:56

Suwalkista kun menee sujenpesälle saa n.120km ajaa meleko huonua tietä.

Tänäkesänä oli lisäksi jonkulainen pätkä tietöitä. Opasteet on huonot ,ainut opastaulu oli sujenpesällä olevalle hotelille.Miksi ??

JANHONEN MATTI 26.08.2013 18:32

Eipä taida tulla pisteitä sen enempää Itavallalle kun Puolallekaan Hitlerin asunpaikkojen esittelystä saati, että loisivat uusnatseille pyhiinvaelluspaikan.

JOKELA TUOMO 26.08.2013 19:39

Katsomisen arvoinen paikka...EHDOTTOMASTI suosittelen käyntiä siellä! Kunhan vaan ei koukkaa Itävallan puolen kautta! On meinaan kokemusta siitä asiasta....maksoi meinaan 120€ extraa....ja oli maksettava välittömästi KÄTEISELLÄ...kun on kuulemma ne "moottoritie maksut"...ja kun kerran joutuu ajaan n.1km moottoritietä pitkin niin maksu on maksettava....vaikka sitä ei erikseen edes missään mainita!

Käyttäjän lisäys viestiin 5.4.2014 klo 22:58:00 Kävin asiasta vielä pitkän sähköpostin vaihdon Suomen Itävallan suurlähettilään kanssa....eikä hänkään voinut kuin valittaa tapahtunutta! JOTEN...toivotinkin kaikki itävaltalaiset tervetulleeksi Suomeen (ja KÄTEISTÄ riittävästi mukaan; jotta riittää "tietulleihin" täällä Suomessa!)

Käyttäjän lisäys viestiin 15.12.2014 klo 23:16:01 Eikä se tie edes ollut mikään varsinainen moottoritie. Vaan eräänlainen liittymä, kun tulimme moottoritien kautta Saksan puolelta Itävaltaan, navigaattorin opastuksella!

TUPPURAINEN PETRI 26.08.2013 20:37

.ja kun kerran joutuu ajaan n.1km moottoritietä pitkin niin maksu on maksettava....vaikka sitä ei erikseen edes missään mainita!

Häh??

Kyllä me aikoinaan ihan Saksan puolelta ajeltiin sinne eikä tarvinnut mistään Itävallan motarin kautta koukata. Lähellä oli hyvä leirintäalue missä vaunu majaili ja sit autolla mentiin siihen parkkipaikalle ja bussilla loput. Tosin sitten lähdettiin kyllä Itävaltaan ja tarrat heti rajalta eikä mitään ongelmia ylimääräisten maksujen kanssa.

AHJOS TIMO 29.08.2013 11:13

Luin vasta pari päivää sitten paikan historiasta Wikipediasta ja yllätyin tiedosta, että A.H. ei viihtynyt siellä, kävi vain noin 10 kertaa ja oli vain puolisen tuntia kerrallaan. Se ei siis ollutkaan millään tavalla hänen "pesänsä". Hän oli saanut sen puolueeltaan 50-vuotispäivälahjaksi.

Yritin myös selvittää, mitä paikan saksankielinen nimi "Kehlsteinhaus" olisi suomeksi. Loppuosa tarkoittaa kivitaloa, mutta sanalle "Kehl" en löytänyt muuta selitystä kuin että se on erisnimi. (Bürstner on kotoisin Kehlin kaupungista, joka on lähellä Ranskan Strasbourgia.)

TOIVONEN MARTTI 29.08.2013 11:58

Tuo "kehlsteinhaus" jakaantuu osiin enempi tyyliin "kehlstein" ja "haus". Täysin vahvistamaton ja mihinkään perustumaton arvaus on että huippu jolla kotkanpesä sijaitsee on saanut nimensä muodon mukaan, "Kehlstein" voisi olla murteellinen muoto sanassta "Kegelstein", "kartiokivi".

Ja sitten tehtiin kartiokivelle talo ja tuli Kehsteinhaus.

Tälle kyllä varmaan löytyisi vahvistus netistä jos viitsisit kuukkeloida tarpeeksi. Tai jollei löytyisi niin se pitäisi sinne laittaa. mot

SILMUNEN HANNU 29.08.2013 12:28

Noin se menee niin kuin Martti sanoo. Sen huipun, millä talo on, nimi on Kehlstein.

Ja kun Kehlsteinille tehtiin talo, Haus, siitä tuli Kehlsteinhaus.

Nillä kaikilla huipuilla on nimet, ja osa perustuu johonkin vanhaan tarustoon. Kehlsteinilta Königseen vastakkaisella puolella korkein huippu on herra Watzmann, jonka koko perhe, vaimo ja seitsemän lasta on kivettyneinä huipuiksi, mutta tarina jäi hiukan epäselväksi. Joku kuningasa perheineen oii joko niin paha tai sitten hyvä että heidät piti kivettää joko esimerkiksi tai rangaistukseksi...juu ei sii mikään oleellinen osa tarinaa puutu...:) Jos joku muistaa/tietää, kuulen mielelläni sen:)

t.Kaarina

AHJOS TIMO 29.08.2013 15:03

Tuntuu uskottavalta! Toisaalta gehl = keltainen, joten Gehlstein tarkoittaisi keltaista kiveä.

Tuossa omassa kirjoituksessani teeskentelin tyhmempää kuin olenkaan. Huomasin kyllä kartalta, että sinne johtavan tien nimi on Kehlsteinstraße, joten tiesin nimen muodostuvan osista Kehlstein ja Haus. Halusin vain samalla briljeerata sillä tiedolla, että autoni on peräisin kaupungista, jonka nimi on Kehl. :)

NYYSSÖNEN KAJ 30.08.2013 15:01

Minä olen katsellut tätä Hitlerin pesää toiselta huipulta paikkakunta Königssee joka on järven pohjoispäässä. siellä on Campingplatz Grafenlehen kävelymatkan päässä järviristeilystä kuten Gondoolihissi 1800 m korkeuteen. näkymä on upea mm. Königsseelle

https://maps.google.fi/maps?hl=fi&ll=47.601128,13.008413&spn=0.028011,0.076561&t=h&z=14&layer=t

TOIVONEN MARTTI 30.08.2013 15:33

Senverran on tuota kielihistoriaa tullut opetelluksi että tiedän että äänteet harvemmin muuttuvat voimakkaammiksi, suunta on useimmiten heikompaan suuntaan varsinkin kun on kyseessä useampitavuinen sana. Kun paino ei ole aina sanan alkutavulla niinkuin suomen kielessä heikkenee alkutavu helposti. Siis muutos voisi olla suuntaan "gehl" -> "hehl" mutta ei todennäköisesti suuntaan "gehl" -> "kehl" silloin kunkyseessä on yhdyssanan alkuosa.

Mutta tiedä noista kaikenmaailman murteista, on voinut käydä jossain Baijerissa vaikka kuinka. mot

HAAPANEN TIMO 30.08.2013 15:53

Saksasta mitään ymmärrä, eikä tämä asiaan kuulu, mutta eikös keltainen ole gelb

@timppa

AHJOS TIMO 30.08.2013 20:14

Onkohan muissa maissa sellaista, että kansan suussa esim. Greta Garbosta voi tulla Kreetta Karpo? Venäläiset taas lausuvat Hitlerin nimen "Gitler". Noissa siis G muuttuu K:ksi ja H muuttuu G:ksi, mutta vain ulkomailla.

Haapaselle: Toki keltainen on Saksan kirjakielellä "gelb". "Gehl" on murteellinen ilmaus samalle värille.

TOIVONEN MARTTI 30.08.2013 21:12

Keskenään vieraat kielet on sitten luku sinänsä: meillä oli vaihto-oppilas Turkista ja kun hän meni ravintola Hermanniin kertoi hän menevänsä ravintola Germanyyn. Hoo ja gee on monissa kielissä vaihtelevia.

Se kreetta johtuu kai yksinkertaisesti siitä että g on suomen kielelle vieras äänne, muista kielistä lainattu. Suomalaisella on vaan ekplosiivinen klusiili eli 'k'. Suomalainen tanssii tankoa, ei taivu kanki tangoon.

G on vieras, samoin c ja sen huomaa kun katsoo vaikka kuinka monella tavalla fiatin ruhtinaskuntaa merkitsevä mallinimi tälläkin palstalla esiintyy. On dugatoa ja tukatoa ja dukatoa ja joskus näkyy jopa ducato.

Ei se ole keltainen, se on keilamainen. mot

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.