- Etusivu »
- Etuteltan puheet »
- Matkailu ulkomailla »
- Skotlanti ja Englanti
Skotlanti ja Englanti
Hei, onko jollain jotain "ehdottomasti käymisen arvoisia paikkoja" antaa vihjeenä, kun aikomuksena on maalis-huhtikuun taitteessa tehdä pyöräretki Skotlannista eteläiseen Englantiin?
Yritän laittaa linkkinä kartan, mille olen reittimme hahmotellut, eli auto jää mantereelle ja lähdemme junalla Calaisista Lontoon kautta Invernesiin, mistä polkaisemme pyörät liikkeelle, Ulko-Hebridien kautta alas päin, pitkin West Hihgland Waytä (140km pitlä retkipolku) ja muutamien kansallispuistojen kautta Bathiin, Englannin ainoa kuuma lähde roomalaisine kylpylöineen sekä uusi nykykäyttöön ja maalina on Stone Henge.
Koskaan ennen ei tuolla päin maailmaa ole tullut käytyä, että kaikki tieto kiitollisena vastaan otetaan!
http://goo.gl/maps/eHgKq
t.Kaarina
Käyttäjän lisäys viestiin 13.2.2013 klo 19:34:44 Mutta kun siis liikkeellä olaan fillareilla, ei voida siksakata ihan mahdottomasti, kun aikaa on vain max kaksi ja puoli viikkoa pyöräilyyn. Ulko-Hebridit ja West Higland Way sekä Bath ja Stone Henge on se runko, mikä on kiinteä, mutta niiden ympärille voidaan reittiä rakentaa miten vain...nuo kansallispuistot ja Cotswoldin laitoin reitille, koska niiden arvelen meitä miellyttävän...
Maallikolle parempi olis huhti-maaliskuun välissä kipasta tuo reissu. Minkälainen on päivä ohjelma noin suurinpiirtein, pyöräily,ruokailu,pyöräily,kohteisiin tutustuminen ja majoitus. On senverran insinöörin vikaa ettei osaa haaveilla ilman "tarkkaa" dataa. Hyvää reissua
t Jelmi
Päiväohjelmassa on hyvin yksinkertaisesti pyöräilyä, pyöräilyä ja pyöräilyä:) Sopivassa välissä ruokailua, ja joskus illalla, joskus myöhäänkin illalla, majoittuminen. Kohteena on oikeastaan koko tuo Skotlannin ja Englannin luonto, ja läpiajettavat kylät. Jos kohdalle sattuu "oikea nähtävyys" sopivaan aikaan, menemme mielellämme myös linnaan,luostariin, luolaan, museoon jne sisälle. Ja lepopäivän ratoksi saatamme jättää pyörät majapaikkaan, ja kiivetä kävellen vuorelle, niin kuin sille Ben Nevisille,Skotlannin korkeimmalle, joka kyllä on vain plus miinus Haltin korkuinen:)
t.Kaarina
kuinka paljon pyöräilette päivittäin ja mikä on matkan kesto. Sain sellaisen mielikuvan että menette junalla sinne ylös ja laskettelette alas muutamassa päivässä. Toivottavasti ei vaikuta jankkaamiselta.
t Jelmi
Mielestäni kirjoitin, että pyöräilyn kesto on max kaksi ja puoli viikkoa. Poljemme siis päivässä niin paljon kuin tilanne vaatii...kokonaispituus näyttäisi olevan ainakin 760 mailia mikä on 1223km, ja tämä suora veto googlemapista...eli liäsäntyy luonnossa kummasti...keskimääräiseksi päivämatkaksi tullee tuommoinen 80km...
t.Kaarina
Käyttäjän lisäys viestiin 13.2.2013 klo 20:58:15 Jos kohde on riittävän mainoa, ollaan me joskus tehty 100km ylimääräinen mutka (50km ylämäkeen pyreneille ja alamäki takaisin), vain, jotta pästiin Luziin kylpemään ja Sirque de gavarnien umpisolaan fiilistelemään:)
Silloinkun kirjoitit lisäystä minä etsin näppäimistöltä isoa M kirjainta kirjoitukseni alkuun.Tuo ei ole tärkeä asia. Mutta lisäyksesi valaisi kummasti reissua. Edelleen mielenkiintoista reissua teille.
t Jelmi
Skotlanti on niin täynnä nähtävää että siellä tuollainen viikon pikapyrähdys on vain pintaraapaisu, siellähän on näitä asuttuja "Museolinnoja" joihin pääsee tutustumaan pienellä tai suuremmalla sisäänpääsymaksulla. Jos kerran West Highland wayta meinaatte tulla on melkein heti alkupäässä Oban niminen kaupunki jossa löytyy nähtävää vaikka kok päiväksi. Kannattaa käydä katsastamassa "The Bridge Across The Atlantic" - Atlantin ylittävä silta hieman Obanista lounaaseen saarella on myös liuskekivilouhimo jolla on mielenkiintoinen historia. Kun pääsette etelämmäksi muistakaa vierailla Hadrianuksen muurilla joka aikoinaan eroitti Rooman valtakunnan barbaarisista skoteista, eroittaen vielä tänä päivänä Skotlannin Englannista. Kun liikutte polkupyörillä muistakaa Brittein saarten yllättävät sääolot, sää saattaa vaihtua 3-4 kertaa tunnin aikana, (kokemusta on), Ben Nevikselle nousu saatta yllättäen katketa lumipyryyn tai umpisumuun, vaikka alhaalla olisi kaunis auringonpaisteinen ilma. Pyöräteitä Brittein saarilla on vain asutuskeskuksissa, eikä sielläkään kovinkaan tiuhaan. Huomioliivit kannattaa pitää päällä pyöräillessä, myös turvaviiri pyörään oikealle puolelle. Tässä vähän matkaevästä teille, Hyvää lomaa toivottaa Lefa
Vietin nuoruudessani unohtumattoman kesän Loch Awessa (Se on Länsi-Skotlannissa Highland``sin alueella lähellä Obania) kesätyöläisenä silloisessa Guest Housessa. Loch Awen kylässä on Skotlannin toiseksi korkein vuori Ben Cruachan, suosittu paikka patikkaretkille. Ben Gruachanilla on myös voimalaitos joka on auki turisteille. Loch Awessa löytyy erityyppisiä majoitusvaihtoehtoja, B&B on oikein hyvä, aamiaiset ovat tukevia ja isäntä neuvoo mielellään patikointireittejä, nähtävyyksiä ja kertoo kylän tapahtumista. Loch Awen kautta menee tie mainittuun Obaniin, siellä käytiin aina vapaapäivinä syömässä taatusti Skotlannin parhaita fish and chipseja ja pyyntituoreita mereneläjiä. Varmaan niitä saa vieläkin. Obanista tehdään laivamatkoja Mullin saarelle ja Ionaan joka on pyhä saari. Siellä on ekumeeninen yhteisö ja siellä kokoontuu erilaisia uskonnollisia ryhmiä. Kannattaa vierailla. Loch Awen toista rantaa vie tie Inveraray´hin, joka pieni kaunis kaupunki jonne turistit eivät juuri eksy. Tien varrella on Argyllin klaanin kuvankaunis linna. Siellä filmattiin Downtown Abbeyn Skotlannin jaksot. Linna on juuri entistetty, sisätilat ovat upeat (kuvista olen katsonut). Kannattaa käydä linnan kahvilassa teellä. Kyläläiset tosiaan kokoontuvat iltaisin kylän bubissa keskustelemassa päivän uutisista. Kannattaa mennä mukaan ainakin kuuntelemaan paikallista murretta. Minulta meni kuukausi ymmärtää sitä. He järjestävät mielellään paikallisissa Village Halleissa skotlantilaisia juhlia. muistaakseni nimeltään Geilich, kannattaa katsoa kylien ilmoitustauluja. Niissä soitetaan skottiaista kansanmusiikkia ja tanssitaan kansantansseja. Sekaan vain, ne ovat hauskoja, helppoja ja vauhdikkaita.Kansanperinne on siellä hyvin elävää ja sitä vaalitaan. Niin olin unohtaa. Higland Gamesit täytyy nähdä, ne ovat omanlaisensa kokemus, siellä kilpaillaan mm. tukin heitossa. Tietoja näistä kaikista varmaankin löytyy netistä. Voi tuli nuoruus mieleen! Jos mahdollista, tekisitkö jutun lehteen, saisin fiilistellä!
Käyttäjän lisäys viestiin 14.2.2013 klo 06:02:55 Unohin mainita, alkukesästä Sotlannissa on valtavasti mäkäräisiä ja hyttysiä, silloin sinne ei kannattaisi mennä. Paras aika olisi alkusyksy. Retkille kannattaa aina ottaa sadevarusteet mukaan, melko takuuvarmasti päivän aikana tulee sadekuuroja.
Ben Nevis on meren rannalla ja Halti on jo valmiiksi aika korkealla meren pinnasta mitattuna. On tullut molemmilla käytyä ja kyllä Ben Nevis on kovempi homma. Jyrkempää nousua ja suurin osa poluista kivikkoa.Huipulla on lunta myös heinäkuussa. Siinä juurella mistä vaelluspolku lähtee on hyvä leirintä-alue, nimeä en enää muista.
T: Masi
Pyöräreittinne alkupiste näyttää olevan Fort Williamissa. Kaupungin ympäristössä on tosi upeat maisemat, todellista Highland``sin aluetta. Fort William sijaitsee Loch Linnen pohjukassa. Sieltä pääsee laivalla vuonon suulle Obaniin, tai sitten pyörateitä ajaen. On upeat, melko karut maisemat. Tämä vain vinkiksi jos haluaa käydä Obanissa.
Suuri kiitos kaikesta tähän astisesta, ja lisääkin saa neuvoa! Tässä on tulut niin paljon kaikkea jännä, että riittää seuraavallekin reissulle.
Pyöräretkemme alkaa jo Invernesistä, minne menemme junalla. Invernesistä poljemme Ullapooliin, sieltä laivalla Ulko-Hebrideille, pari saarta poljetaan alaspäin ja sitten laivalla Skyen saarelle, sen poikki poljetaan ja sieltä laivalla Malaighiin, mistä poljetaan Fort Williamisin, mistä poljetaan West Highland Way, minkä jälkeen poljetaan Englanti alas Stone Hengelle.
Obania joku muukin mainosti, mutta sinne on Fort williamsista yli 40 mailia...onko se jotenkin aivan erityinen paikka vaiko ne maisemat silelä vuonolla?
Noilla saarilla vallitsevat keliolosuhteet ovat se seikka, miksei tuonne ole tullut aimemin mentyä, Suomessa ja Norjassa (missä kuvittelen olevan jylhempää kuin Briteissä) on saatu ihan riittämiin joka kesä sadetta ja viileää,,,mutta kevät voisi olla hekä tuolla parempi aika, ja kesällä pääsee jonnekin aurinkoon vielä..
Ei kai niitä hyttysiä ja mäkäräisiä vielä maalis-huhtikuussa ole, ei kai, eihän?:)
Corepukujen rinnalle täytyy kehittää jotain enemmän hengittävää, nopeasti kuivuvaa mutta pikkusateen kestävää vaatetusta, corepuvut päällä ei jaksaisi kahta viikkoa polkea, ei ne niin hyvin hengitä kun reippaasti polkee...
Kysyn vielä kohta jotain, nyt ei toimi pää...Hyvää ystävänpäivän loppuiltaa kaikille!
t.Kaarina
Käyttäjän lisäys viestiin 14.2.2013 klo 23:13:37 Se on totta että Haltille noustessa ollaan Kilpisjärvellä jo 480metrissä ja nousu Haltille tapahtuu useamman päivän aikana, loppunousu ei tunnu missään erityisesti. Lähinnä vain hain sitä korkeuden tuntua, verrattuna joihinkin alppien nyppylöihin, mutta tiedän kokemuksesta sen, miten jo Loofoteilla 500m suoraan meren pinnasta tunturin huipulle on kunnon nousu. Lunta varmaan on maliskuun lopulla, mutta kompassit on aina mukana, joten sumu tai lumisade saatetaan selvitä...? ..Haltille muinoin noustu talven lumimyräkässä umpisukkulalassa kahden kompassisuunnan avulla..en siis aioi mitenkään vähätellä Ben Nevisille kiipeämistä, tiedän ja tunnen olosuhteet missä keli vaihtuu tuosta noin vain..
Kaarina, kun "risteytät" norjan vuonomaisemat ja suomen lapin tunturit sinulla on aika hyvä kuva Skotlannista, sekä saarista että ylämaasta. Taannoin reissattiin vaimon kanssa vuokra autolla 3 viikkoa ristiin rastiin ylämaita ja sisä-hebridien saaria. Kun pääsette reissullanne Glasgown korkeudelle maisemat "litistyvät" yksitoikkoisen kumpuileviksi, "pyöräilyystävälliseksi tasamaaksi." Miten olette ajatelleet koiran kanssa? Hollantia kohti lähdössä itse tässä maalis- huhtikuun taitteessa. "Kevätlomaa" odotellessa Lefa
Ei Oban ole mikään erityinen kaupunk,i varmaan samantyyppisiä kauniita pikkukaupunkeja löytyy ympäri Skotlantia. Obanin parhaimpia puolia on ympäröivä luonto, vuoristo on upeata. Obanista on hyvät yhteydet lähisaarille, näkee hylkeitä ja tietysti pyhä saari Iona on kuulemma tunnelmaltaan erityinen. Mutta tehän menette Hebrideille että saaristoa tulee nähtyä. Eräs jännä asia Obanissa on, lähikukkulalla on amfiteatteria muistuttava pyöreä iso rakennus. Mutta ei se ole amfiteatteri, kuulemma joku pohatta 1800-luvun lopulla rakennutti sen työllisyystöinä. Että kaikkea sitä näkee. Ei kevätaikaan ole hyttysiä mutta kesäkuussa niitä ja mäkäräisiä on sakeanaan. Jos joskus menette Skotlantiin uudelleen niin suosittelen kylätansseja ja Higland gamesia, niissä kokee skottilaista kulttuuria aidoimmillaan. Ja sadevarusteet kannattaa pitää aina mukana. Minä harrastin kerrospukeutumista, vettä pitävä takki oli päällimmäisenä, vaatteita lisäilin ja vähentelin sään mukaan.
Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.