Kansainvälinen ajokortti

ANTTILA MARKKU 13.02.2013 13:27

Tuli tossa mieleen.Kun nuo ajokortit muuttu EU:n myötä tommosiksi luottokortin kokosiksi.Vaimolla kun on vielä -71 myönnetty semmonen punanen taitettava pahviläpyskä niin tarviiko hän kansainvälisen kortin avuksi EU alueella?Tuli sitten toinenkin juttu mieleen,hänelläkin tais olla semmonen pankkikirjan näkönen sinikantinen ajokortti alkuun,kunnes ne muutettiin noiksi pahviläpysköiksi.

KOISTINEN TOIVO 13.02.2013 13:42

Muutama vuosi sitten mulla piti uusia kortti, ja silloin sanoi tyttö, että laita eu kortti. Tai oliko kansainvälinen, jos ajat ammattiliikennettä ulkomailla. Käsitin, että semmoseksi pitäis muuttua kaikki, ettei muu kelpaa. Toivopoika

JANHONEN MATTI 13.02.2013 14:03

Yhdessä EU-maassa myönnetty ajokortti kalpaa myös toisissa EU-maissa ja Sveitsissä ja Norjassa. Kelpaa myös Balkanin maissa.

Muutenhan ajokortin kelpaamattomuus olisi vapaan liikkuvuuden este.

Käyttäjän lisäys viestiin 13.2.2013 klo 14:19:27 Hieman täsmentäen. Suomessa otettiin käyttöön 1998 alusta lukien ns. EU-ajokortti. Tämä kelpaa kaikissa EU- ja ETA-maissa. Ennen v. 1998 myönnetyt ajokortit kelpaa voimassaoloaikansa.

ANTTILA MARKKU 13.02.2013 15:28

Tommosta vähän uumoilinkin,aloin vaan epäröimään kun pahvikortilla ja uudella EU kortilla nuo tekstit ei ole samanlaisia.

HAUTANIEMI ERKKI 13.02.2013 16:30

Mikä etu tulee mieleen tästä kortista. Sellaisessa tilanteessa missä joku haluaa kortin pantiksi, kannattaa antaa kansainvälinen. Sinulle jää oma kortti ja olet vapaa liikkumaan.

ANTTILA MARKKU 13.02.2013 18:27

Venäjällä ja vasallivaltioissahan se oli pakko pitää useampia mukana.En tiedä onko nykyäänkin sama meno.

LAINE SEPPO 14.02.2013 12:23

minun mielestäni jos ajokortin tiedot ovat vanhassa kortissa ilmoitettu jollain euroopassa yleisesti käytössä olevalla kielella (Ruåtsi tai Suomi ei käy pelkästään) niin kortti on silloin virallinen dokumentti ao. henkilön suoritetusta ajokokeesta.Ns,kansainvälinen ajokortti siis se vanha on just sellainen.

JANHONEN MATTI 14.02.2013 13:44

Älkääs nyt taas tehkö tästä elämää suurempaa kysymystä.

Ajokorttiasioissa Suomen sitoo Geneven ja Wienin tieliikennesopimukset. Itse ajokortista, ojo-opetuksesta, ikärajoista jne. taas säädetään direktiivin mukaisesti, mistä viimeinenkin tammikuussa voimaan tullut muutos kertoo.

Kyllä punaisessakin ajokortissa on oikeaan yläkulmaan painettu ranskaksi sanat Permis de Contuire = ajokortti. Ja siihen voitte luottaa, että kyllä kaikkien maiden poliisit ranskaa sen verran osaa, että tietävät tämän sanan merkityksen. Ts. mikä asiakirja heillä on kädessä ja onko ajokortti voimassa. Kortin omistajan ajo-oikeuden polisit näkee kortin kirjansarjasta A-T koska ne on direktiivin mukaan samat EU- ja ETA-maissa.

Ja jos muutatatte ulkomaille voitte vaihtaa korttinne tietyssä määräajassa maan omaan ajokortiin. Ja sama toisinpäin mutta se pitää huomata, että se edellyttää pysyvää asumista maassa.

SALONEN MARKKU 14.02.2013 14:34

Kyllä kannattaa vaihtaa, jos vaikka ulkomailla vuokraa auton. Uudessa EU kortissa sellaisia tietoja, joita tarvitaan ulkomailla. -05 Bulgariassa tuli tämä eteen. No sain kyllä auton vanhalla kortilla, mutta ylimääräisiä kaavakkeita joutui täyttämään ja vakuuttamaan.

Uudella helpompaa, vanhallakin pärjää tarpeensa mukaan.

AHJOS TIMO 14.02.2013 15:01

Tämä koskee kotimaisen ajokortin vaihtamista uuteen: Edellinen ajokorttini oli taittunut taskussa niin pahasti, että sitä piti teipata. Kun teippi alkoi herättää epäilyksiä esim. valokuvan vaihtamisesta, päätin vaihtaa kortin uuteen luottokortin kokoiseen korttiin. Koska olin jo monta vuotta käyttänyt silmälaseja ajaessani, pyysin uuteen korttiin merkinnän, että ajaessa täytyy pitää laseja, etten joutuisi joskus myöhemmin uusimaan korttia pelkästään heikentyneen näön vuoksi. Sen merkinnän saamiseksi vaadittiin kuitenkin silmälääkärin todistus.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.