Englantiin kesällä - kertokaa vinkkejä

SILJAMÄKI ANTTI 22.01.2013 21:44

Hei!

Olemme suunnittelemassa matkailuautomatkaa Englantiin kesäkuussa. Aikaa saarella on noin kolme viikkoa, joista osa vietetään Lontoota ihastellen. Lueskelin tällä palstalla olevia aiempia kokemuksia/kirjoituksia Englannista. Kovin paljoa niistä ei irronnut paikkavinkkejä. Syy taitaa olla siinä, että saarella ei ole karavaanareita käynyt viime vuosina kovinkaan suuria määriä FICC-leiriä lukuunottamatta.

Olisin kovin iloinen, jos saisin tätä kautta kohdevinkkejä Englantiin Lontoon lisäksi. Reittiä ei ole vielä hahmoteltu, joten nyt on aika kerätä muiden kokemuksia. Tavoite on katsastaa sekä kaupunki- että luonto-/maaseutupaikkoja mahdollisuuksien mukaan. Myös leirintäaluevinkit ovat tervetulleita.

Etukäteen kiitellen.

LEHTIMÄKI TAPIO 23.01.2013 16:16

Itellä on sama suunnitelmissa, kyselin viimeevuoden lopulla Auto-Sleepers Forumilta reittineuvoja ja vinkkejä poi'sta. Ensimmäinen vinkki oli; älä mene matkailuautolla Lontooseen! Vilkaiseppa tämmösiä; http://www.campingandcaravanningclub.co.uk/ukcampsites/ ja http://www.lovecamping.co.uk/ ja vielä tämmönen http://www.viamichelin.com/. Auto-sleepers Forumilta voi katella myös vinkkejä; http://www.autosleeper-ownersforum.com/

VIRTANEN JUKKA 23.01.2013 16:46

Me ollaan kahtena kesänä oltu Englannissa matkailuautolla. Pari viikkoa kummallakin kerralla, tosin viime kesänä kierrettiin myös Irlanti ympäri. Englannin maaseutu on ihan kuin jostain TV-sarjasta. Hienoja, pieniä ja vanhoja taloja sekä kyliä. Tiet kapeita ja mutkaisia. Pubeja joka kylässä. Ihmiset kivan ystävällisiä yleensä. Mieleen on jäännyt esimerkiksi Oxford ja sen ympäristö. Oxfordissa on camping-alue kävelymatkan päässä vanhasta keskustasta. Kannattaa muuten rekisteröityä Caravanning Clubin ulkojäseneksi. Englannissa clubilla on paljon alueita ja jäsennumerolla on helppo ilmoittautua alueelle. Rekisteröinti ei maksa mitään. Etelärannikolla on myös mukavia paikkoja, kuten Hastings. Elokuussa rannikoilla on kyllä kovasti oman maan lomailijoita. Walesin rannikolla on upeita maisemia. Me mentiin sieltä Fishquardin pikkukaupungista lautalla Irlantiin. Pohjoisempana jäi mieleen Yorkshiren hienot niityt, ja Yorkin kaupunki. Näkemättä jäi vielä ainakin Cornwallin niemimaa ja Skotlanti, joissa olisi varmasti hieno käydä. Englannissa on hirveä määrä roundaboutteja eli liikenneympyröitä. Niihin tullaan aika kovaa. Tööttiä ja keskisormea tulee, jos menee vähänkään jonkun eteen. Ainakaan meidän Hymeristä ei näy takaoikealle, joten aktiivisesta apukuskista on paljon hyötyä. Ongelmia on ollut myös Tom Tomin kanssa. Se ohjaa välillä tosi kapeille ja pienille teille, vaikka valintana on nopein reitti. Apukuskille kannattaa antaa myös oikea kartta, että tietää missä mennään. Campig-alueista vielä sen verran, että pienemmissä ei ole useinkaan päivystystä iltaisin. Alueille kannatta mennä jo iltapäivällä. Kaupat alueilla ovat surkeita, eikä niissä ole myöskään ravintoloita. Sen lisäksi sijaitsevat useimmiten keskellä peltoja, kaukana kylistä tai kaupungeista. Joten omat eväät kannattaa huolehtia etukäteen. Tosin bussiliikenne toimii yllävän hyvin, ja monelta syrjäiseltäkin alueelta pääsee lähikaupunkiin julkisella. Ja sitten vielä ne ilmat. Minä en muista montaakaan päivää niin ettei olisi satanut. Ilmat vaihtuvat nopeasti, mutta hyvät sadevehkeet tarvitaan. Ja lämmintä vaatetta.

HYTÖNEN RAIMO 23.01.2013 17:38

Noinhan se pääpiirteittäin menee, kuin Jukka edellä kirjoittaa.

Lisäpointtina kannattaa huomata kauppojen (pienemmät ja torit) taso, en todellakaan ostaisi niistä ulkotilassa vapaasti roikkunutta sikapaistia evääksi. Toki maaseudulla on hienoja maisemia, mutta joskus niihinkin kyllästyy.

Toinen jonkinasteinen ongelma on vasemmanpuoleinen liikenne, joka tuottaa äkkinäiselle helposti yllätyksiä. Erityisesti juuri tuon oikean puolen kuolleen kulman suhteen, johon törmää etenkin suuremmissa kaupungeissa.

Ja tietty, eurothan eivät siellä käy maksuvälineeksi kovinkaan monessa paikassa (Visa ja Mastercard kyllä kelpaa).

YLITALO ASTA 23.01.2013 17:51

Tämä teos on oiva yöpymisiä varten. http://www.facilemedia.nl/britstops.html

T: Masi

AALTONEN JUKKA 24.01.2013 10:44

Suur Lontoon low emmission alueelle ei kannata mennä asuntoautolla jos se ei ole päästötasoltaan euro 3 tai suurempi. Maksaa 100 puntaa vuorokausi jos ei maksa sakko 1000 puntaa. Muutkin vaativat ennakkorekisteröitymisen (ohjeet löytyy netistä) joka vapauttaa päivämaksusta. Itsellenikin tuli Lontoonkäynnin jälkeen 1000 punnan uhkasakko. Lontoossa 10 tuhansia kameroita jotka kuvaavat autoja alueella. Itse rekisteröinti onnistui jälkikäteen (autoni euro 4) joten vältyin sakolta. Nyt voi ajella ilmatteeksi alueella vuoteen 2019 asti. Hyvä leirintäalue Crystal Palace paradais josta bussilla keskustaan helposti. Vasemmanpuoleinen liikenne ei ole ongelma. Runsaat liikenneympyrät helpottavat huomattavasti. Jos eksyy u-käännöksissä täytyy keskittyä. Ehdottomasti kanattaa mennä On se niin erilainen kuin manner Eurooppa.. Itseäni ei kaduta pätkääkään vaan mennään uudestaan.

HAAPANEN TIMO 24.01.2013 17:03

Eihän se vasemman puoleinen liikenne tee mitään kuolleita kulmia. Samat pimeät ne on normaali liikenteessäkin ellei ole peilejä tarpeeksi. Vanhakorinen Ducato vaatii pyöreät panoraamat ison peilin alaosaan vaikka siellä alempana on omat laajakulmat.

Aina katse ensin pikkupeiliin, liike näkyy siitä, sitten varmennus isosta. Näin pakuilla menty pari miljoonaa ilman kylkikosketuksia.

Vaaditaanko vielä teippaukset puolivaloihin?

@timppa

SILJAMÄKI ANTTI 24.01.2013 20:57

Kiitos kaikille vastanneille tähän astisista vinkeistä. Päästöjen osalta autossani on viime kesäiselle Saksan matkalle hankittu päästötarra (Euro 4). Käyköhän se Englannissa?

Vielä kaipailen vinkkejä paikoista/kaupungeista, joissa erityisesti kannattaisi käydä Lontoon lisäksi. Lontoon lähellä oleva Crystal Palace on jo bongattu sopivaksi leirintäalueeksi Lontoo-ajaksi.

AHONEN KAI 24.01.2013 21:37

Tuosta päästötarrasta, kun se on kerran maksettu se on siinä vai?

Laivalla kun käytiin Middlesboroughissa jos paikallinen jalkapalloseura oli hävinnyt oli kylällä ulkonaliikkumiskielto ulkomaalaisilla, lappasivat turpaan ihan vaan omaan vitutukseensa kaikkia ulkkareita.

Nuo enkkuharmaapäätkään kaikki ihan mukavia ole näissä matkavehkeissä, täällä ainoastaan suomi, saksa, itävalta, hollanti edustettuna paikallisten lisäksi, ja ihan jees, yksi hiili, johon puhalletaan.

AALTONEN JUKKA 25.01.2013 07:55

Tästä linkistä löytyy tietoa päästöasioista. Saksan eurotarra ei käy.
http://www.epcplc.com/clients/tfl/lez/home.php

HÄMÄLÄINEN MARKKU 25.01.2013 13:42

Tuolla voi harjoitella Brittiläistä liikennettä

http://goo.gl/maps/rMHbL http://en.wikipedia.org/wiki/Magic_Roundabout_%28Swindon%29

HAAPANEN TIMO 25.01.2013 16:35

Tarvitsiko Jukka, teipata umpiot? Siis siksi ettei vääränpuoleinen epäsymmetria häikäise. Joskus näin piti tehdä.

Ainakin kannattaa tarkastaa että valoissa on säätövaraa alaspäin matkavarustuksessakin.

@timppa

AALTONEN JUKKA 26.01.2013 09:47

Itselläni on projektorivalot joihin hankala laittaa mitään. En satamassakaan kyllä nähnyt kenelläkään mitään teippauksia. Kanaalin lautoilla oli kyllä myynnissä autoilijan paketteja joissa oli kaikki tarvittavat varusteet Englantiin ja Ranskaan mm. ranskassa pakollinen alkometri (kertakäyttöisiä). Jos menee Calaisista laivalla ei kannata ajaa suoraan kopeille niinkuin Tanskan salmissa vaan suoraan terminaalin toimistoon josta liput voi ostaa. Laivoja lähtee tunnin välein. Hinta menopaluu oli kesällä 2012 asuntoauto ja kolme henkeä 300 euroa.

HAAPANEN TIMO 26.01.2013 10:21

Jeps. Enää ei sitten teippejä tarvita. Ei paha hinta.

Ylempänä on pikkuisen pidempi laivamatka, voi olla vielä edullisempi: http://www.google.fi/search?q=Ramsgate+Dunkerque+ferry&oq=Ramsgate+Dunkerque+ferry&sourceid=chrome&ie=UTF-8

@timppa

VEHNILÄ JUHANI 30.01.2013 15:30

miksei kukaan kerro junalla menosta? vuosia sitten mentiin ja oli tosi mukava ja nopea. Englannin päässä suoraan moottoritielle kohti Lontoota. Hinnat vuorokauden ajan mukaan ja yö matka ei paljon eronnut laivalipusta. Ajo junaan vaunun kanssa tosi helppoa, ohjaajia oli riittävästi ja oma radioasema kertoi tilanteen.

PELKONEN ERKKI 03.03.2013 22:41

mo

olemme käyneet kaksi kertaa enklannissa ja toisella niistä kiersimme myös irlannin. menimme molemmilla kerroilla calaisista doveriin ja takaisin. huomasimme, että lauttalippujen hinnat vaihtelivat huomattavasti riippuen vuorokauden ajasta. aamuyön lähdöt olivat selvästi halvempia. calaisin terminaalin parkkipaikalla, lippumyymälöiden vieressä voi yöpyä kymmenien muiden asuntoautoilijoiden seassa. terminaalin matkailukeskuksen toisessa kerroksessa, vessojen vieressä on ilmaiset suihkut, jotka ovat vapaasti käytettävissä. yövyimme ja peseydyimme mennen tullen! tuosta vasemman puoleisesta liikenteestä jäi sellainen tuntu, että sen omaksui nopeasti ja kolmen viikon jälkeen oli taas opettelu oikeanpuoleiseen liikenteeseen.

terviisin eerekki p

PEURA EERO 28.07.2013 21:27

Saiko aaltosen Jukka 100 punnan päivämaksun takaisin kun ilmoitti autonsa low emission listaukseen.?

KATEISTO EERO 09.04.2015 10:45

Tarkastelin tuossa Englannin low emission päästötodistuskaavaketta, jotta saisin tarran, että Lontoon ympäristövyhykkeelle ajo olisi ilmaista. Siinä on monta kohtaa, jossa pyydetään esim. rekistero-otteen valokopiota ja viimeisen katsastuksen kopio. Täytyykö niitä papreita lähettää, jotta saisi tuon luvan. Autoni on mallia 2008.

SILJAMÄKI ANTTI 09.04.2015 12:05

Minä skannasin rekisteriotteen pdf-muotoon ja lähetin sen lomakkeen liitteenä.

Englannin reissumme oli hieno kokemus. Olen kirjoittanut blogiini "Aina Karavaanari", tarinaa käytännön asioista Englannissa reissaamisesta :

http://deppeli.blogspot.fi/2014/08/matkailuajoneuvolla-englantiin.html

KATEISTO EERO 13.05.2015 15:18

Kuule Jukka. Sanoit, että uk caravanning clubin ulkojäseneksi voi liittyä ilmaiseksi. En ole löytänyt kohtaa, missä sen voi tehdä. Voitko kertoa minulle?

SILJAMÄKI ANTTI 13.05.2015 18:31

Minä kyllä maksoin jäsenmaksut molempiin klubeihin. Sitä vastaan sai hyvät materiaalit.

SILMUNEN HANNU 13.05.2015 18:52

Jäikö sulle Antti ,tai muille Briteissä olleille, jotain mieikuvaa siitä että miten tuolla suhtaudutaan koiriin?

Kun saattaisi olla ajatuksissa pyörräretkeilyä siellä suunnalla, ja silloin pitäisi koiran päästä ruokapaikkoihin ja majapaikkoihin mukaan, leirintäalueiden lisäksi...

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 13.05.2015 18:55

Entä yöpyminen leirintäalueiden ulkopuolella?

Jonkun listan matkaparkeista kerran löysin eli niitä ainakin on, mutta entä ihan villi yöpyminen, onko siitä jotain säännöksiä...muistan joskus jotain kuulleeni, siksi kysyn..

t.Kaarina

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.