TV-lupa Norjan matkalla

LINDROOS LAURI 24.08.2012 22:05

Monella on asuntovaunussa tai -autossa telkkari. Tunnollisena kansalaisena pohdiskelin oman laitteen laillista katsomista lomareissulla Norjassa. Pitääkö lyhyellä matkalla olla maan oma vai riittääkö Suomen tv-lupa? Järki puolsi jälkimmäistä, mutta mieltä vaivasi tarina kaverin tv:n takavarikosta ja isosta sakosta. Pitihän tästä ottaa selvää, ihan mielenkiinnosta. Soitto kotimaan Viestintävirastoon oli valaiseva: on toimittava maan lakien mukaan. Jaha. Myöskään Norjan lähetystö ei osannut heti vastata turistin outoon kysymykseen, mutta lupasi selvittää menettelyn konsultoituaan ao. virastoa Norjassa. Tämä kesäperjantaina, joten kiitos ja 100 pistettä hienosta palvelusta lähetystölle! Vastaus soitettiin: oikeasti pitäisi mennessä ilmoittaa hallussaan olevasta tv:stä Norjan tulliin, joka kirjaa sen tietokantaan ja sitten Suomen luvalla voi katsella rauhassa kuukauden. Sehän riittää mainiosti ja on turistin kannalta ihan järkevä juttu. Tosin virkailija arveli harvan tuota ilmoitusta tekevän. Idea tietysti onkin lukita aikaraja, joka tietysti tarkoittaa myös ilmoitusta palattaessa. Tämä siis virallinen versio.
Hyvää ruskareissua t. Lauri

PALM PEKKA 25.08.2012 07:52

Mitenkäs sitten Ruotsissa. Jos ajaa ruotsin läpi Norjaan onko ensin Ruotsin rajalla ilmoitettava, sitten kun poistuu Ruotsist. Sitten ilmoitus Norjan tulliin ja taas kun poistuu Norjasta. Onneks on noi yhteiset tulliasemat nin käy ilmoitus kahteen maahan yhdellä kertaa. Kun sitten vaan löytää sitä henkilökuntaa. Taidan jättää TVn kottiin. ITE

LINDROOS LAURI 25.08.2012 10:54

Odota Pekka alkuviikkoon, eiköhän tuokin selviä. Kysymys on pieni, mutta mielenkiintoinen, eikä asiaa ole oikeastaan tullut edes ajatelleeksi. Vasta kaverin kertomus havahdutti selvittämään. Eihän ole kiva menettää vehkeitään valtiolle ja vielä rahaa päälle:-) Palataan t. Lauri

HALINEN HARRI 25.08.2012 13:24

Heti kun ensimmäinen rangaistus suomalaiselle tulee Ruotsista tai Norjasta ehdotan sen jälkeen kun talouskohtainen vuosimaksu tulee Suomessa käytäntöön että ulkomailta tulevilta peritään sama maksu jo rajalla. Jos maksuja ei tule ollaan vastavuoroisia ja annetaan nauttia suomalaisista ohjelmista ilmaiseksi koska katsomisesta ei tule meille lisäkuluja.

WILHELMSSON LEIF 25.08.2012 22:57

No eihän kukaan välitä tai seuraa katsotko sinä tv,tä Ruotsissa tai Norjassa eikä muuallakaan Euroopassa. En ole koskaan edes reagoinu siihen, tänä kesänä pari kertaa Ruotsissa ja Norjassa käyneenä Ja nyt etelä Europpaan menossa niinkuin ollut tapana. En ymmärrä mistä tommoinen päähänpisto edes tullut.

LINDROOS LAURI 28.08.2012 22:33

TV-lupa Ruotsissa: Ruotsin Suurlähetystö selvitti menettelyn ripeästi, josta suuri kiitos! Esimerkkinä oli oleskelu Ruotsissa enintään 30 pv:n ajan, jolloin maan lain mukaan tv-maksua tarvitse maksaa tv-vastaanottimista, jotka on tuotu maahan tilapäistä käyttöä varten ja ovat tullivapaita. Radiotjänst tarkisti asian vielä lakiosastoltaan, jonka mukaan 30 päivää lasketaan tilapäiseksi oleskeluksi.

Ruotsin ja Norjan kanta turistin telkkarilupaan on nyt selvitetty. Miten sitten EU-maissa yleensä? Koska vastaus ”noudatetaan kunkin maan lakia” ei tyydyttänyt, esitin kysymykseni Suomen Ulkoministeriön EU-asioista vastaavalle taholle ja myös viestintäministerille. Saanen vastaukset kohta.

Pieni ja vähäpätöinen asia? Ehkä, mutta karavaanarikin voi olla kunnon kansalainen ja yrittää noudattaa lakipykäliä:-). Tämän tiedon hankkiminen vaan tuntuu perin työläältä ja erään tulkinnan mukaan pitäisi ilmeisesti ostaa yli 40 eri valtion lakikirjaa asian selvittämiseksi… Palataan asiaan t. Lauri

NIEMINEN VEIKKO 29.08.2012 09:13

Minulla on sellainen käsitys, että Norjassa, jossa on analoginen järjestelmä, ei kuvaa saa suomalaisella televisiolla näkyviin. Ainoastaan ääni tulee.

WILHELMSSON LEIF 29.08.2012 09:39

Norjassa on digilähetykset kyllä mutta sulla pitää olla MPEG4 televisio ninkuin myös Virossa. Nykyään kaikissa uusissa televisioissa pitis olla tämä pakkaus käytössä.

LINDROOS LAURI 01.09.2012 05:54

EU-maat yleensä: vaatimus TV-luvasta asuntovaunussa tai –autossa. Eurooppatiedotus on asian yksinkertaiseksi selvittämiseksi tehnyt paljon työtä, selvitellyt kysymystä usealta taholta, ja kertoo, ettei asia ole kovin paljoa selkiytynyt eri maiden käytäntöjen osalta. EU:lla on kuulemma hyvin vähän sanomista asiaan, sillä tv-yhtiöitä seurataan lähinnä vain mahdollisen määräävän markkina-aseman näkökulmasta (valtiontuet yms.) – eikä yhtenäistä lainsäädäntöä tv-luvista. Monessa maassa Euroopassa ei edes ole tv-lupakäytäntöä. Tullin mukaan television kuljettaminen EU-maasta toiseen on sinänsä ihan vapaata. Asia pitäisi siis selvittää jokaisesta maasta erikseen, mikäli haluaisi täyden varmuuden. Yksi keino saada maakohtaista tietoa eri EU-maista on Europe Direct –verkosto: http://europa.eu/europedirect/meet_us/interactive_map/index_fi.htm (kartasta voi klikata haluamaansa maata ja esiin tulevat tiedotuspisteet) http://ec.europa.eu/avpolicy/reg/tvwf/faq/index_en.htm (tietoa EU:n audiovisuaalisesta politiikasta).

Palataan alkuperäiseen kysymykseen: Suomen- vai asianomaisen maan lupa? Tuli selvitetyksi Norjan ja Ruotsin osalta, sen sijaan EU-alueen käytäntö on hämärä. Kuvittelen, että tämäkin asia olisi jotenkin hoidettu direktiivin määräyksellä, onhan sitä määritelty muitakin tärkeitä asioita, kuten esim. kurkun suoruus ja venetervan käyttö. Nähtäväksi jää mitä vastaa Viestintäministeriö.
Hyviä telkkari-iltoja t. Lauri

NYYSSÖNEN KAJ 02.09.2012 09:00

Olettahan aina muistaneet käydä punaisen linjan kautta kun lähdette ulkomaille?

Näin tulee tehdä jos matkassa on yli 500 Mummon markan arvoinen laite = 83€. Tämä on tullimääräyksien mukaan tarpeellista mikäli tuotte tuon laitteen takaisin Suomeen ettekä halua mksaa tullia + muita tuontimaksuja siitä. Ei ole summia päivitetty kun on "unohdettu" pykälä tuo jo.

Samoin kuin ei tarvitse käytännössä TV lupaa jos elelee kirtolaisena hetken maassa kuin maassa (länsi Eurooppa) eli karavaanarina. Kun haet maahan Residenciaa niin asia muuttuu pysyväksi käytönnöksi.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.