Normandian maihinnousu

PATOJA PEKKA 02.08.2012 22:34

Normandian maihinnousun seutuja on kehuttu vaikuttavana paikkana ja sinne olisi nyt tarkoitus mennä, mutta missä siellä kannattaa käydä?

Onko koordinaatteja tai ajo-ohjeita nähtävyyksien luo?

Onko seutuvilla muita mielenkiintoisia käyntikohteita ilman liittymää toisen maailmansodan maihinnousuun?

HELLE RAUNO 03.08.2012 08:13

Kävimme 3 vuotta sitten. Laita osoitteesi niin lähetän tarinaa jossa m.m. muutamia koordinaatteja. rauno.helle@gmail.com

HÄMÄLÄINEN MARKKU 03.08.2012 10:19

Pekka. Vilkaise tuolta minun sivulta se, ja muutama muukin paikka http://www.saunalahti.fi/hamal0

Oletko muuten ehtinyt käymään Suomessa lainkaan?

NYYSSÖNEN KAJ 03.08.2012 10:58

On se rannikko katsomisen arvoinen. Kokonaiskuvan saa D-day museosta jossa on runsas esineistö, pienoismallein ja kuvin esitetty missä ja miten se tapahtui. Alueella on runsaasti sotilashautausmaita mutta ne ovat auki vain päivällä, niiltä on poistuttava klo 17:00 mennessä. https://picasaweb.google.com/108494370080971186320/Portugal0910Kevat#5747257892863390834

PAANANEN PAULI 03.08.2012 11:33

kun ajattelee seuraavaa. Kävi nimittäin niin , että kolusimme tänä kesänä Normandian maihinnousurannikon alaosaa kuten , Caen Memorial museo, Utah,- ja Omah beachit, Le Point Du Hoc, Granville jne. jne. Vuonna 2004 maihinnousun 60-vuotisjuhlavuonna mentiin yläosa läpi, Dunkerguesta Caeniin asti.

Ostimme hyvät kirjat ja kartat Caenista Memorial museon myymälästä, ja niiden mukaan mentiin.

Oltiin Granvillessä, jossain lukuisista sotamuseoista, ja niitähän Normandian maihinnousurannikoilla riittää. Naisihmisenä alkoi ne sotahommat jo vähän pitkästyttää. Keräilin sotamuseoista esitteitä laukkuuni. Illalla " plazilla " niitä sitten kävin läpi ja lueskelin. Nyt pääsen sanomaan taas lempilauseeni joka kuuluu : ja siinä oli taas avioeron ainekset koossa !

Aivan Granvillen kupeessa oli nimittäin Christian Diorin museo !! ja minä missasin sen ! Kädessäni oli esite ja vielä sen välissä postikortti ( flyer ) jossa poseerasi itse Pirkitte Pardotti Diorin leninki päällä ! Otti niin pattiin, että huitasin pullon skumppaa samantien ja olin loppuillan pikkunotkeessa. Siitähän seurasi tuo otsikon olotila seuraavana aamuna.

Käytiin siinä sitten pikkukeskustelua : miten SÄ et huomannut, ja jos huomasit et varmaan sanonut, kun halusit niitä sotahommia vaan katsella, ja lähdetään takas Granvilleen, jne.

Yksi hyvä puoli asiassa on, nyt täyttyy ( ehkä ensikesänä jo ? ) palata taas ihanaan Normandiaan !

T: Arja

ANTIKAINEN ESKO 03.08.2012 15:02

Aikaa kannattaa varata riittävästi. Tässä suomenkielinen opaskirja Normandiasta:

http://www.tammi.fi/kaikki-ilmestyneet6/-/product/no/9789513141028

Caen: Viivyimme museossa 6 tuntia. Alakerrassa Nobel-palkinnon saajien sali. Autenttisista filmeistä koottu filmiesitys.

http://www.ricksteves.com/plan/destinations/france/dday2.htm

http://www.sacred-destinations.com/france/caen-memorial

http://www.aviationmuseum.eu/World/Europe/France/Caen/Memorial_de_Caen_Museum.htm

Tässä tietoa maihinnousurannikosta: http://wikitravel.org/en/D-Day_beaches

Sotamuseo Arromanches: http://www.musee-arromanches.fr/accueil/?lang=uk

Lisätietoa: http://www.normandie44lamemoire.com/versionanglaise/fichesvillesus/arromstcomus2.html

Arromanchesin lähellä on suuri saksalainen tykistöasema ja tulenjohtokeskus, tässä on pysäköintipaikka: 49 ast 20’ 36”, länteen 0 ast 41’ 29”. Näkemisen arvoinen. Ennen sitä Arromanchesin rannikolla näkee maihinnousualueen jäännöksiä meressä.

Siitä vähän vielä länteen tuleekin jo Omaha Beach. Siellä on oma museonsakin: http://www.musee-memorial-omaha.com/

Normandy Vaikuttava ja upeasti rakennettu American cemetery and memorial on osoitteessa 49 ast 21’ 26”, L 0 ast 51’ 11”:

http://www.abmc.gov/cemeteries/cemeteries/no.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Normandy_American_Cemetery_and_Memorial

http://battlefieldsww2.50megs.com/normandy_cemeteries.htm

http://www.dday-overlord.com/eng/military_cemeteries.htm

Suuri saksalainen hautausmaa: http://www.dday-overlord.com/eng/cambe.htm

Mont Saint-Michel, edellisistä lounaaseen: http://en.wikipedia.org/wiki/Mont_Saint-Michel

Le Mont-Saint-Michel: kirjoita Googleen ja lue! Yksi huippukohteista Ranskan pohjoisella rannikolla. Ei enää kaukana tuosta maihinnousurannikosta.

Tuohon Normandian matkaan voi yhdistää paljkon muutakin, jos kiinnostaa, kerro toivomuksia.

SAVOLAINEN TOIVO 04.08.2012 12:42

Siellä monumentin alakerrassa(niinkuin edellä esko kertoi)on elokuva jonka ovat kuvanneet molempien sotaosapuolien sotakuvaajat.Kannattaa todella maksaa ja katsoa elokuva ja todeta kuinka ameriikan poikia kaatui veteen ja hietikolle kuin hyttysiä. Ja kunnia niille nuorille miehille,jotka pelastivat silloin Euroopan! Kun olin katsomassa elokuvaa n.5 vuotta sitten sali oli täynnä ihmisiä,joista suurin osa itki kun tulimme salista ulos.Niin miehet kuin naisetkin. On se niin vaikuttava aito dokumentti! Kuka sitten pelastaa Europan nyt,kun kysymys on taloudesta.

JANHONEN MATTI 04.08.2012 14:23

Tuo Normandian maihinnousu ja sen tukitoimet liittyy Suomenkin historiaan hyvin olellisesti. Sitä vain ei ole liitetty Suomen historiaan kovinkaan tiiviisti syystä, että Suomen historia tuntee sanan Liittoutuneet ja etenkin Liittoutuneiden johdon tekemät Suomeakin koskevat päätökset huonosti. Tämä suomalaisten politikkojen hellimä erillisota-myytti ilmeisesti vaati painamaan nämä seikat taka-alalle myös historiankirjoituksessa.

Teheranin konfenssissa 28.11.-2.12.1943 Liittoutuneiden johtajat Roosvelt, Stalin ja Churchill sopivat Saksaa vastaa käytävästä sodasta, mm. maihinnoususta ja siitä, että kaikilta vastustajilta vaaditaan ehdoton antautuminen ilman että erillisrahaa sovitaan kenenkään kanssa. Suomen osalta. Neuvostoliitto tosin teki poikkeuksen sopimalla välirauhasta syyskuussa 1944.

Teheranin konferensissa sovittiin, että kun maihinnousu tapahtuu ja toinen rintama Saksaa vastaan avataan Neuvostoliitto aloittaa maihinnousua tukevan operaation itärintamalla ja niin tapahtui. Sotahistorian suurin maihinnousu Normandiaan aloitettiin 6.6.1944. 10.6.1944 Neuvostoliitto aloitti hyökkäyksen Suomea vastaa ja valtasi hyvin lyhyessä ajassa Karjalan kannaksen ja Viipurin. Vain pari vikkoa myöhemmmin 22.6.1944 Neuvostoliitto aloitti sotahistorian suurimman operaation käynnistämällä operaatio Bagraation joka oli suunnattu saksalaiset itärintaman keskustaa vastaan ja joka luhistui hyökkäyksen seurauksena. Tähän operaation pelkästään Neuvostoliiton joukoissa osallistui yli 2 miljoonaa miestä, 4000 panssaria 24.000 tykkiä. Tämän operaation tueksi tarvittiin myös Suomen rintamalla olleet miehet ja kalusto ja niinpä Neuvostoliitto käytännössä keskytti sodan Suomea vastaan 14.7.21944 ja välirauha solmittiin syyskuussa. Normandian maihinnousun myötä Saksa joutuu kahden päärintaman sotaan joiden välisä se vääjäämättä kovasta vastarinnasta huolimatta oli tuomittu tuhoutumaan.

Liittoutuneiden joukot kohtasivat Elbellä 25.4.1945 ja siihen joukkojen väliin kuvannollisesti jäi kansallissosialistinen Saksa - tai oikeastan vain se mitä siitä oli jäljellä. Saksa antautui ehdoitta 8.5.1945.

Toinen maailmansota ei tähän kuitenkaan loppunu Saksan antautumiseen vaan sodan painopiste siirtyi Japania vastaan käytävään sotaan Tyynellä merellä ja Mandsuriassa.

Ei ole pahitteeksi jos nämä kuviot ja mm. tämä Suomea koskeva osuus on mielessä Normandian maihinnousupaikoilla kävellessään.

PAANANEN PAULI 04.08.2012 15:10

Ostimme jo vuonna 2004 kolme Normandian maihinnousukirjaa, ja pari DVD:tä.

Mutta meidän mielestämme tänä kesänä Caenin Memorial museon kirjakaupasta ostamamme The beaches of the D-Day landings oli " maihinnousuturistille " erinomaisen hyvä . Kirjan teksti : Yves Lecouturier ja kuvat Isabelle Bournier.

Kirjan mukana tuli erillinen, tarkka kartta maihinnousurannikosta, ja taistelupaikoista, museoista jne.

Kirjassa on myös hyvin selkeät kartat tärkeimmistä hautausmaista. Hautausmaat on kirjan lopussa olevassa luettelossa. " Hautausmaakartassa " on selkeästi merkattu maittain jokainen hautausmaa, siviiliuhreja unohtamatta.

Kirjassa on asiat tiivistetyssä muodossa, ja hienot kuvat.

T: Arja

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.