Norjanhulluus, onko sitä?

PÄTSI EERO 27.07.2012 12:56

Tuosta toisesta Norjaa koskeneesta viestiketjusta sain inspiraation laittaa pienen gallupin: Onko Norjanhulluutta (vrt. Lapinhulluus)? Jos tunnustat olevasi Norjanhullu, niin kuinka usein olet käynyt ja onko järkevää syytä, miksi Norjaan aina uudestaan? Onko suosikkialuetta Norjassa? Mikä Norjassa voisi olla paremmin. Tässä perheemme tilastoa ja perustelua:

-Käyty joka kesä vuodesta 2003 alkaen. Joinakin vuosina kaksi kertaa kesässä.

Perustelut -Ei hyttysiä(rannikolla) -Merikalastus -Norjalainen elämäntapa, ihmiset -Luonto, karut olosuhteet,hienot maisemat -GrillPolsen

Alueena Kilpisjärven korkeudelta pohjoiseen Venäjän rajalle asti.

Mikä voisi olla paremmin? Pohjois-Norjassa saisi olla enemmän leirintäalueita muillekin kuin Norjalaisten lautamajoille. Matkailijamäärät ovat kohtuulliset, mutta saksalaisia kuppikuntia saisi olla vähemmän ja muita kansallisuuksia enemmän vastaavasti.

t.EP

LINDROOS LAURI 27.07.2012 15:21

Tunnustan olevani Norjahullu, eli tautia on. Juuri tultiin, oli 17. kerta. Ensi vuonna viimeistään takaisin. Jaa kui? Emmää vaa tiä, mutta mennään kuitenkin. Aina yhtä hienoa on! Suosikkialueet ovat siinä Tromssan ympärillä, eikä saksalaisista ole ollut mitään haittaa, pikemminkin päin vastoin. Hyviä reissuja vaan t. Lauri

LAUKKANEN MAURI 27.07.2012 15:42

Ei ole Norja hulluuta ainakaan minulla;olen käynyt siellä varmaan kymmen kertaa,juossut maratonia Tromsassa ja Nordkapissakin on kuntoiltu,mutta joku asia ei vaan ole siellä kohdallaan.

Negatiivisa muistoja vain,kuinka ne rekat on kiinni puskurissa,kaikki on hinnoiteltu pilviin,tursaka on mitä on ja myös ne jättiravut.

Kun ajan Suomessa piironkin korpeen ja jalkaudun,tunnen olevani kotona ja luonto täällä on vielä raiskaamaton,on marjaa, kalaa ja luonnon rauhaa,mitä muuta se ihminen tarvitsee?.

Madi in Finland,totesi laukkanen.

PAASONEN RAIJA 27.07.2012 17:08

Tunnustaudun Norjanhulluksi, olen parikymmentä vuotta joka kesä käynyt ja tänä kesänä reitti oli Oslo, Bergen, Sognevuono, Jotunheimenin vuoristo, Trondheim, Narvik, Kiiruna, Levi ja sieltä hiljalleen Etelään. Maisemat kiehtoo, vapaus ja turval- lisuus ensin tuli mieleen. Kallis maahan Norja on mutta kun itse valmistaa ruoat ja yöpymispaikkojakin vuonojen rannoilla ja vuoristossa on pilvin pimein ei tarvitse välttämättä leirintäpalveluita käyttää niin en nyt katsoisi et niin kalliiksi tulisi.

KUJANPÄÄ MARKKU 27.07.2012 21:07

No joo, asun aika pohjoisessa ja saan tarpeekseni pitää villapaitoja päällä, joten se Norjasta.

Käyttäjän lisäys viestiin 27.7.2012 klo 22:44:25 Siis aika pohjoisessa kun katsoo euroopan karttaa ja siitä Suomen sijaintia.

REINI SEPPO 27.07.2012 21:37

OOOON ,tunnustan jo vuodesta-75, joskin muutakin on huomattu!

LAHTI ANTTI 27.07.2012 22:06

Muutama reissu aikoinaan tehty sinne ja se riitti.

LINDROOS LAURI 27.07.2012 22:11

Onko se hulluutta, kuka sen määrittelee hulluuden? Jos jossain on kivaa, sinne yleensä tekee mieli:-) Stressiraja kulkee Vikajärven korkeudella, siinä kohtaa ajaa ensimmäinen musta xx-merkkinen sulkuviivalla ohi. Lauri

HAAPANEN TIMO 28.07.2012 08:41

Minä en oikein ymmärrä sitä matkailun tyyliä jossa vuodesta toiseen kierrellään samoja seutuja, mun mielestäni se on jonkinlaista tuhlausta koska käymättömiä paikkoja on kaikilla niin ettei vuodet riitä niitä koluamaan.

Koskee muitakin kun Norjassa kävijöitä. Helkkarin hienoja paikkoja on ympäri euroopan.

@timppa

HYTÖNEN RAIMO 28.07.2012 16:03

Samaa mieltä Laukkasen Maurin kanssa. En ole käynyt Norjassa vuoden 1991 jälkeen, jolloin tulimme siellä ryövätyksi (ihan oikeasti, ei vain korkean hintatason vuoksi).

Minun puolestani saavat kiehua rauhassa omassa (huippukalliissa) öljyssään.

ESKOLA PENTTI 28.07.2012 16:45

Timpalla on oikea asenne! Useimmat meistä elävät täällä vain kerran.

Kuitenkin, kaikille valinnanvapaus.

NYYSSÖNEN KAJ 28.07.2012 17:58

24 vuotta tehnyt töitä Norjassa, parhainna vuosina kävin siellä yli 30 kertaa vuodessa. Yhtenä vuotena panivat täyttämään veroilmoituksen Norjaan ja sain Norjalaisen henkilönumeronkin.

Hyvin rajatulla alueella siellä kuitenkin liikuin, pohjoisin paikka Trondheim.

Muut ilmasuunnat ovat sen jälkeen kiinnostanut ennemmän.

Norjalaiset ovat norjalaisia ja heillä on kaksi virallista kieltä, Nynorsk ja Bokmål. Norjalaiset viettävät aina samana viikonpäivänä kansallispäivää 17 toukokuuta kuin Suomi itsenäisyyspäivää 6 joulukuuta.

LAUKKANEN MAURI 28.07.2012 20:01

Asia ei liity ehkä Norja hulluuteen mutta Norjaan;

Kun olin nuorena miehenä venepakolaisena Ruotsissa,Göteborissa siitä on lyhyt matka Osloon ja pojathan lähdetiin sinne tyttöjä katseleen hienolla 280S Mersulla.

No siellä Oslossa ajetiin päin punaisia valoja,kun ne vaihtuu nopeaminn kuin Ruotsissa;oletus.

No poliisi se Norjan poliisi aloitti takaa ajon ja sai meidät kiinni,kun ne tajusi että Suomi poika velka mersulla on Oslossa ne vaan naureskeli,kun näkivät auton velka- kirjat ja että olemme Suomalaisia.

Muuten ois tullut kovat sakot jos ois oltu aitoja Svenssoneita!.

SUUMÄKI HEIKKI 29.07.2012 12:17

Norjafani jo vuodesta 1964. On sielläkin paljon nähtävää. Kun Norjan "suoristaa", ja kääntää sen etelän kautta ympäri, on toinen pää Roomassa. No onhan osasyy varmaan kalastuksellinen ( lohi ja jäämeren kalapaikat. hekuli

PALM PEKKA 29.07.2012 14:35

ON. Hulluus ja hulluus. Nämä Norjan ja Lapinhulluudet taitaa olla sitä positiivista hulluuslajia:) Lapinhulluus on kyllä vielä voitolla:) ITE

HIETAVUORI JUHA 29.07.2012 15:03

Minulla on taas sellainen hulluus että ei Norjaan enään ikinä . Ainakaan talvella . Syy siihen on vuosikymmenet siellä lumiketjujen kanssa rekalla ja täysperällä talvella taistelleena.

KUJANPÄÄ MARKKU 29.07.2012 15:20

Täysin kahjoo on ajaa Nordkappiin, katella hetki kallioita, vetäistä vetoketju kiinni ja kääntyä sitten takasin.

SUUMÄKI HEIKKI 30.07.2012 11:21

Vaikka olen kolunnut Norjaa, sekä suomen lappia vuodesta 1964 lähtien, en ole käynyt Nordkapissa, enkä aijo mennäkkään. hekuli

Käyttäjän lisäys viestiin 30.7.2012 klo 11:24:14 Kas kun Kaarina ei ole kommentoinut viestiin. Toisaalta sen voi arvatakkin hänen jutuistaan päätellen.(olisi mukava lisä)

ALAKULJU AULI 30.07.2012 11:59

Vuosia sitten olin Norja hullu. Oli pohjois-Suomessa asuessa mukava lähteä sinne missä eivät hyttyset kiusanneet. Monet reissut ja monta kuukauden reissua on tuohon vuonojen maahan tullut tehtyä ja etelästä pohjoiseen rannikko koluttua mutta itselläkin on Nordkappi jäänyt käymättä kun aina tuolloin mieli teki sinne jylhimpään ja kauniimpaan etelä-Norjaan. Geirangervuono on niiden kauniimpien käymineni paikkojen joukossa. Me ihmiset olemme erinlaisia ja sehän on suuri rikkaus. Minulle ei Norjahulluus riittänyt vaan halusi kokea ja nähdä enemmän. :)

RIIHELÄ ESA 30.07.2012 14:14

Suomen Lapissa ei ole poikittaisia (itä-länsi) teitä, joten rajalle tullessa on usein joko käännyttävä takaisin tai mentävä Norjan kautta toiselle raja-asemalle. Minuakaan ei Norja pahemmin kiinnosta, mutta niiden hyviä teitä pitkin on hyvä oikaista toiseen paikkaan Suomen puolella.

Jos täältä lukemani jutut pikkumaisista tullimuodollisuuksista ja älyttömistä liikennesakoista pitävät paikkansa, ei sinne viitsi mennä sitäkään vähää, mitä muuten ihan vaihtelunkin vuoksi voisi joskus kokeilla.

Siellä tuli käytyä useinkin joskus vuosikymmeniä sitten. Pakkohan ne Hammerfestit ja vastaavat turismiklisheet oli pakko nähdä omin silmin. Ainoa, mitä on jäänyt mieleen on se, että siellä oli aina kylmä. Vähän hullultahan se tuntui mennä sinne palelemaan keskellä Suomen lämmintä kesää, kun täälläkin saa palella muina vuodenakoina ihan riittävästi jos haluaa ja jopa halvemmalla, kuin Norjassa.

PALM PEKKA 31.07.2012 07:38

Ei ole tulli pysäytelly koskaan ja jos pysäyttäs nin työtänsä ne vaan tekkee, ja mulla ei ole mukana mitään laitonta ei edes perunoita. Sakkoja en ole saanut siellä yhtään sen sijaan suomessa yhden -80 luvun alkupuolella ajelen nopeusrajoituksien mukaisesti. Kyllä ne sielläkin hyväksyy sen pienen ylityksen ettei tarvi alinopeuksia ajella. Kylmä no nyt on täällä eteläsuomessa 15 että ei siellä sen kylmempää. Kesäkuun viimesellä viikolla Lofooteillä 16.

Jokainen reissaa omien mieltymyksiensä mukaisesti ja tämä karavaanaritouhu mahdollistaa sen loistavasti. Saa mennä minne tahtoo.

ITE

VALTONEN MARTTI 31.07.2012 22:39

On siinä vaan sitä 'jotakin' Jäämeren rannassa Euroopan laidalla. Keski-ja etelä Euroopan immeisille hyvinkin eksoottinen paikka. Meille ehkä liiankin helposti saavutettava. Siksi kaikki ei ehkä arvosta. Jokainen makunsa mukaan kuitenkin.

Käyttäjän lisäys viestiin 31.7.2012 klo 22:41:41 Tämän kesän reissu vaan jäi pituudeltaan 4 km Kaunispään pohjoispuolelle. Syynsä oli siihenkin.

LATVALA MARKO 01.08.2012 00:05

Kyllä se varmaan jotain Norjan hulluutta on sekin, että on tullut käytyä siellä joka viikko (poislukien lomat ) jo vajaat 9 vuotta joka viikko ja aina silloin tällöin parikin reissua viikkoon. Tietysti työreissuja. Mutta on siellä pohjoisessa vaan ihmisen aika hyvä olla. Olishan noita kotimaan hommia tarjolla vaikka kuinka paljon, mutta ei vaan kiinnosta riittävästi. Tämä on varmaan sitä "kulkutautia " Niin ja tällä hetkellä kirjoittelen Haapsalusta, Piksekestä, terveisiä Eestin maalta !

SILMUNEN HANNU 01.08.2012 12:11

Eihän se ole hulluutta jos löytää maailmalta paikan, missä on hyvä olla, ja haluaa sinne uudelleen!

Minulla on aivan mahdoton kulkurin vietti ja maailman näkemisen kaipuu, mutta Jäämeren rannoilla, erityisesti vesteråleneilla, on minun "sieluni maisema", ja sinne on itsensä järjestettävä kerran vuodessa vähintään sillä siellä vain on niin hyvä olla. Missään muualla en itseäni niin vapaaksi tunne, missään muualla ei yksiseliteisesti ole niin hyvä olla kuin niiden saarien rannoilla ja tuntureilla, rannattoman meren äärellä, kukkaketojen, lampaiden, hillasoiden ja keskellä. Se paikka vain on Paratiisi!

t.Kaarina

MOISANDER JOUKO 01.08.2012 20:01

Täällä Yliperällä asian voi käsittää vain yhdellä tavalla: Norjalaiset ovat ihan hulluja! Tulevat tänne ja elävät kuin siat pellossa....

VALTONEN MARTTI 01.08.2012 20:16

Noinhan käy yleensä kun matkaillaan maassa jonka oletetaan olevan sosiaalinen ja taloudellinen takapajula omaan verrattuna ! vrt. Suomalaisten Viron ja venäjän matkat aikoinaan.

UUTTU JUHA 01.08.2012 22:38

No empä tiedä onko se hulluutta, mutta en tiedä lähempänäkään olevan yhtä jylhiä maisemia. Vuonon rannalta löytyy kalastuksen yhdeydessä kaikkee kivaa katseltavaa, kuten pyöriäisiä jos sopivaan paikkaan eksyy. Pohjoisessa on lukuisia lohijokia joista Suomessa ei voi uneksiakkaan. Saatikka sitten lukuisat vuoristojärvet mahottoman kokoisine rautuineen (isoimmat + 8kg) ja joet joissa on hyvänkokoista taimenta perholla noukittavaksi.

Ei sitä silti aina kalassa tarvi käydä. Voi kiivetä nyppylälle ja paistella makkaraa ja ihastella maisemia ja siitä voi jatkaa matkaa mihin itse haluaa. Voihan sitä olla vaik löhöasennossa leirintäalueella ja grillailla jos siltä tuntuu. Nähtävää siellä ainakin riittää. Pohjoisessa on niin puhdasta (luonto, vedet), että pahaa tekee kun tulee Enontekiön etelä puolelle.

Käymme siellä joka kesä, eikä ole kertaakaan ollut mitään valittamista. Ajankohta vaihtelee kesäkuusta elokuuhun. Oleillaan yleensä olen jossain Lofootit - Hamninberg välillä.

PÄTSI EERO 06.08.2012 13:01

Moi!

Ihan mukava oli lukea, että on myös muita, jotka ovat jääneet koukkuun Norjan suhteen. Voidaan perustaa vaikka vaikka vertaistukiryhmä seuraavaa lomaa odotellessa. Muutaman soraäänen kommentit jätämme omaan arvoonsa, nämähän ovat makuasioita. Nyt alan syömään lounaaksi kala-aterian, jonka pääosassa on todella herkulliset norjalaiset kalapihvit. Ohje on saatu toiselta suomalaiselta matkailijapariskunnalta, joka taas oli saanut ohjeen norjalaisilta tarjottuaan heille savukalaa. Kiitos siitä heille, kalapihviohje on yksi parhaista mitä on matkan varrelta tarttunut mukaan. :)

PALM PEKKA 06.08.2012 17:38

NO MIKÄ SE OHJE ON. älä panttaa. ITE

PÄTSI EERO 06.08.2012 22:11

Ilman muuta pistän tulemaan. Ja eiku paistamaan...

PALM PEKKA 07.08.2012 07:48

Me lähdetään ensikesänä Juhannuksen maissa keski Norjaan. Onko muita lähdössä samaan aikaan. ITE

KOISTINEN TOIVO 07.08.2012 07:53

OHJE MULLE KANS. sanoo Toivopoika

PÄTSI EERO 07.08.2012 08:24

Toivopojalla on viestien vastaanotto pois päältä.

Käyttäjän lisäys viestiin 7.8.2012 klo 08:25:47 Myös itsellä oli. Heh :)

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.