Kerro vinkkejä ensikertalaiselle

EPÄILYS KIRSI 24.07.2012 20:39

Ostimme ekan m-auton kuukausi sitten ja syksyllä olisi tarkoitus ajaa Espanjaan talvehtimaan. Eniten mietityttää se, missä olisi parasta yöpyä Euroopan läpi ajaessa. Löytyykö matkaparkeista ja campingeistä hyvää opaskirjaa? Onko uimahallien lisäksi muita paikkoja, joissa on mahdollisuus iltasuihkuun, jos käyttää matkaparkkeja? Kaikki vinkit aloittelijalle ovat tervetulleita muistakin aiheista.

JANHONEN MATTI 24.07.2012 21:11

Camping-alueista on mm. sellaiset kirjat kun Europa Campig+Caravaning tai DCC Campingführer Europa Molemmat uudistetaan vuosittain ja nyt myynnissä on tietenkin 2012 painos. Ei niitä joka vuosi kannata uusia koska vuosittaiset muutokset on sittenkin vähäisiä. Kustakin oppaasta löytyy yli 5000 campingia 35 maasta

Stellplatzeista on mm. ADAC´n julkaisema Stellplatz Fûhrer jossa on yli 3500 stellplatzin tiedot. Oppaasta löytyy stellplatzeja 21 maasta.

Kirjoja voi tilata netin kautta vaikkapa Autoliiton palvelusta johon käy samat tunnukset kun näille sivuille. Ja taitaapa niitä olla myynnissä myös SFC:n verkkokaupassa jonne pääsee näiltä sivuilta.

Kirjoista näkee kunkin alueen palvelut.

Eli kyllä paikoissa löytyy. Näistä yöpymispaikoista ollaan niin montaa mieltä kun on miestäkin mutta henkohtaisesti suosittelisin alottelijalle, joko stellplatzeja tai camping-alueita etenkin eteläisemmässä Euroopassa.

MAKKONEN JANI 24.07.2012 23:52

Terve! Vanhana rekkakuskina voisin kertoa että Saksasta kun lähtee ajelemaan kohti espanjaa niin valtaväylien varressa on erittäin tasokkaita taukopaikkoja joista löytyy suihkut ja ruuat. Sekä niissä on vartioitu "nukkuma"alue. Itse olen nukkunut useita kymmeniä öitä tällaisilla paikoilla ja mitään ei ole koskaan tapahtunut. Ja kannattaa muistaa vanha sanonta: Missä on paljon rekkoja parkissa niin se on hyvä paikka :) Tämä pitää paikkansa edelleen. Itse puhun tästä yli 15 vuoden kokemulsella niin rekan ratissa kuin asuntoautonkin ratissa ;) Hyvää ja turvallista matkaan sinne aurinkoiseen epsaniaan. Toivottelee Jani

HELLE RAUNO 25.07.2012 09:24

Olemme viettäneet 3 talvea etelässä (Marokko). Joa Sinua kiinnostavat matkakertomukseni Euroopan osalta, niin laita osoitteesi. Lähetän sähköpostia rauno.helle@gmail.com

AHJOS TIMO 25.07.2012 09:39

Jani Makkonen kirjoitti: "Missä on paljon rekkoja parkissa niin se on hyvä paikka :)"

Mutta ovatko rekkakuskien käyttämät suihkut yms. aina muidenkin kuin rekkakuskien käytettävissä?

(Tämä kokemus on kotimaasta, mutta se herätti edellä esittämäni kysymyksen: Yövyin kerran Jyväskylässä ABC-asemalla ja pyysin aamulla saada mennä alakerrassa olevalle suihkuosastolle. Sinne johtavien portaiden yläpäässä oli lukittu portti, joka avattiin kassalta rekkakuskeille. Niitä meni sinne useita. Mutta minullepa sitä ei avattukaan, vaan neuvottiin käymään suihkussa yläkerran ravintolan invavessassa. Siinä sitten kävinkin ja pelkäsin koko ajan, että oven ulkopuolella joku odottaa hätäisenä vessaan pääsyä.)

HAAPANEN TIMO 25.07.2012 09:58

Eikä ne valtaväylien taukopaikat mitään viihtyisiä ole. Kova meteli koko yön. Jos siirtymäpäivänä aamusta lähtee liikkelle on jo alkuillasta (n.18.00) varmasti tarpeeksi istuttu eikä ole kiva viettää loppuiltaa huoltsikan asfalttikentällä rekkojen välissä. Kivoja Stellplatzeja löytyy aivan motareiden lähistöltäkin.

@timppa

JANHONEN MATTI 25.07.2012 10:05

Rekkojen paikoille ei kuitenkaan kannata mennä tai ei saakkaan mennä.- Rekkojen P-paikan merkin alla kun on lähes aina lisäkilpi joka osiittaa, että paikat on vain rekoille. Rakkapaikoista on myös pulaa ja on ihan tarpeetonta vaikeuttaa rekkamiesten taukopaikan etsintää tunkemalla niiden paikoille.

Ja on siinä sekin, että joskus näin kesähelteillä siellä saattaa haista kusi aika voimakkaasti.

TUOVINEN PENTTI 25.07.2012 10:36

Menepä rutukokoukseen Hartolaan elokuussa.Sieltä löytyy tietoa Espanjaan menosta ja siellä olemisesta.Tapahtuma 10-12 pv elokuuta Koskenniemen leirintäalueella.

ALAKULJU AULI 25.07.2012 11:05

Nuo Matin edellä mainitut kirjat ovat hyvä. Ja jos haluaa netistä tutkailla niin nämä sivut hyviä. http://www.stellplatzfuehrer.de/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=26 http://www.promobil.de/stellplatz-145.html http://www.reisemobil-international.de/stellplaetze/camping-info/ http://maps.adac.de/ ja tässä Saksan 70 hienointa Stelplatsia. http://www.top-platz.de/Anwendungen/topplatz.php

Niin ja myös linja-autoille merkittyyn P-paikkaan ei saa asuntoautoa parkeerata. Asuntoautoille on omat paikkansa. Kyllä olemme parkissa olleet rekkojenkin paikalla kun välillä ei vain tilaa ole muualla.

On aika runsaasti Stelplatseja joissa on siistit suihkut jotka toimivat yleensä 50s.

Suosittelen kyllä poikkeamaan moottoriteiltä lähikyliin tai kaupunkeihin. Dieselinkin saa 10-20 senttiä halvemmalla, baanojen ulkopuolelta. Nytkin viikonloppuna katsoin että hintaeroa oli noin 15s. Tietysti tuosta nyt ei paljoa säästöä tule pitkällä matkalla mutta samalla voi käydä kaupassa ja yöpyä rauhallisimilla paikoilla.

JANHONEN MATTI 25.07.2012 12:33

Tuosta rekkapaikoilla parkkeeraamisesta vielä, kun on tullut siihen joskun itsekin syyllistyttyä. Vaan voi niissä kokea ihan "mukavia" yllätyksiäkin. Kerran kävi niin, että kun aamulla herättiin niin toisella puolella oli "hieman" tuoksahtava sikalasti josta lähtevää sika-canelia eläinkuljetusauton sivuilla olevat viilennyspuhaltajat mukavasti levitti, ja toisella puolella olevan auton kupeessa oli säteilyvaaran merkit. "Onko ihanampaa aamua kuin tää".

Pahin oli kuitenkin se kun Hampurissa Stillhornin taukopaikalla heti sen jälkeen kun oli alettu nukkumaan, viereiselle paikalle ajoi oikein äänekkkäällä kylmäkoneella varustettu kylmäkuljetusauto. Nuku siinä sitten.

HIETAVUORI JUHA 25.07.2012 12:46

Siellä se rekkamieskin koettaa nukkua kylmäkoneen pauhussa. Ja vähän lähempänä tätä masiinaa .......

Käyttäjän lisäys viestiin 25.7.2012 klo 12:49:42 Joo pysytään vaan vähän kauempana ammattimiesten paikoilta.

Rekkamies evp.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 25.07.2012 15:49

Omat suosikkini matkalle ovat Board Atlas http://www.reisemobil-international.de/stellplaetze/bordatlas/ http://www.verlagshop.de/epages/62516764.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/62516764/Products/BA2012

Siitä löytyy ilmaisiakin paikkoja ja paikkoja majatalojen yhteydessä jossa maksat majoituksen esim. iltaruokailulla. Parhaimmillaan olemme saaneet ilman muuta maksua suihkut, sähkön ja vesihuollon kun olemme syöneet edullisen illallisen.

Toinen suosikkini on ACSI Eurocamping CD tai jos on netti niin http://www.eurocampings.net/fi/eurooppa/

Molempien edellämainittujen tiedot saa naviin POI paikkoina joten osoitettakaan ei tarvitse naputella ja kirjasta tai CD:ltä saa tiedot etukäteen, jos navi on käytössä.

Käyttäjän lisäys viestiin 25.7.2012 klo 15:51:12 Niin menasi unohtua, matkanähtävyyksistä mainostan omaa sivuani http://www.saunalahti.fi/hamal0

HAAPANEN TIMO 25.07.2012 16:20

Samat kuin Markulla, ACSI ja Bord Atlas. Autoroute vielä lisäksi, ei paperikarttoja. Atlaksessa on nyt uutena hyvä sydeemi, kun lataa paikat naviin, navi osoittaa kirjan sivun josta tarkemmat tiedot löytyvät. Pelkkien koordinaattien perään ei kannata ajella.

@timppa

JANHONEN MATTI 25.07.2012 16:45

Tuosta ACSI:sta sen verran ketjun aloittajalle, että kun menet sen johdattamana jonkun alueen nettisivuilla niin sivuille präntätyt suuntaa antavat hinnat on omaa alennuslipukemyyntiä edistääkseen lätkäisty yläkanttiin. Näin ACSI systeemi näyttää edullisemmalta kun mitä se todellisuudessa on. Ja alennuspaikkojen aika- ja paikkarajoituksista ei usein puhuta mitään.

Ja sekin kannatta huomata, että kattavuus nimenomaan hyvien alueiden osalta ei ole paras mahdollinen. Muuten toimii kyllä.

Ja jos käytössä ei ole AutoRoutea niin osta ehdottomasti hyvä karttakirja jossa on sekä koko Europpan kartta että tarkempi kartta karttasivuina. Löytyy mm. Atlaksena tai ADAC:na saksalaisilta huoltoasemilta. Aika vähän on niitä jotka osaa hahmottaa koko Eurooppan 4" navin ruudulta.

AHONEN KAI 25.07.2012 16:51

"Atlaksessa on nyt uutena hyvä sydeemi, kun lataa paikat naviin, navi osoittaa kirjan sivun josta tarkemmat tiedot löytyvät."

Onko tuossa taas mukana DVD-levy, vai mistä ne ladataan?

Itse käytän Ipatin koordeja kesäaikaan.

;)

HÄMÄLÄINEN MARKKU 25.07.2012 17:11

Tuolta löytyy http://www.bordatlas.de/overlays.php

AHONEN KAI 25.07.2012 18:03

Kiitos

SUOMI SEPPO 25.07.2012 18:15

Kai on näköjään siirtynyt kesäaikaiseen extreme matkailuun. @seppo

HAAPANEN TIMO 25.07.2012 18:26

Tuossa on kevään juttu aiheesta: https://karavaanarit-fi.directo.fi/ajankohtaista/etuteltan-puheet/matkailu-ulkomailla/?x26399=86213226

@timppa

HÄNNINEN JUKKA 25.07.2012 20:02

Latasin kahdelle eri muistikortille vanhaan tomppa xl:ään . Nyt on koko Eurooppa stellplatsitettu. Kiitos linkistä !

HÄNNINEN JUKKA 25.07.2012 20:14

Noista suihkuista senverran, että Saksan, Ranskan ,Espanjan rastasplatseilla on lähes aina hyvin siistit suihkut. Pitkän ajopäivän päätteeksi baananvarrella suihku ja sitten Ausfahrttiin yöpymään. Suihkuihin pyydetään yleensä autonavaimet pantiksi ja maksetaan kun tuodaan suihkun avain takaisin. Rekkaparkkien suihkuun pääsee kun huutelee akuaa ja heiluttaa pyyhettä ja autonavaimiaan kassalla.

HOLMSTRÖM JAANA 26.07.2012 01:04

Me ajamme aina maksullisia moottoriteitä matkalla Espanjaan, Onhan ne hiukan tyyriitä mutta oletamme että varkaat eivät viitsi maksaa tiemaksuja ja siten ne ovat hiukan turvallisempia. Saksassa ja Ranskassa on tasaisin väliajoin stell- ja ratz-platseja (Ranskassa ne ovat nimeltään aireja) ja niistä tiedotetaan kyltein hyvissä ajoin. Niissä on suihkuja ym. peseytymistiloja, ruokaa joka varsinkin Ranskassa on tosi hyvää ja muita palveluita. Ne ovat hyvin tasokkaita. Yövymme tarvittaessa niiden hyvin valaistuilla paikoitusalueella jotka koemme turvalliseksi,. Jotkut paikat ovat vartioitujakin. Rekkojen välissä ei tarvitse yöpyä, yleensä paikalla on muitakin matkailuautoja yöpymässä. Me muuten teemme niin, että laivan saavuttua Traveen illalla lähdemme heti ajamaan, Ajamme Saksan halki mahdollisimman nopeasti. Tämä siksi että rakastan ranskalaisia ruokakauppoja, jo supermarketeissa on hyllymetreittäin jännittäviä juustoja, pateita ja ihania leivonnaisia ynnä muita herkkuja. Ja erikoiskaupat vielä päälle. Kun ajattelenkin boulangeria, patesseria tai charcuteria iskee matkakuume väittömästi....

KUJANPÄÄ MARKKU 26.07.2012 08:47

Jep. Ja Italian liha- ja leikkeletiskit ovat aivan mahtavia. Itku meinas päästä kun kotiinpaluun jälkeen joutu menemään paikalliseen markettiin.

ALAKULJU AULI 26.07.2012 11:10

Hedelmiä ja vihanneksia on kaupoissa ja toreilla suuret valikoimat ja ne saa ostaa tuoreina. Liha- ja leiketiskit täällä Euroopassa ovat kaupoissa runsaita. Jopa moottoriteiden varsilla isojen taukopaikkojen välipala/ruoka tarjonta ja esillelaitton näkeminen on elämys, ei kaikissa paikoissa.

Saksan ohi ei kannattaisi vain nopeasti ajaa. Tietysti on makuasia mistä tykkää ja mitä haluaa nähdä. Niin mekin teimme aijemmin aina lomamatkoilla, Saksan kautta vain ajoimme nopeasti palmujen alle lämpöön. Nyt täällä asuessa on huomannut kuinka valtavasti täällä on nähtävää ja hienoja paikkoja. Rikas historia keskiajalta.

Tässäpä ketjun aloittajalle ja muillekkin muutamia näkemisen arvoisia paikkoja etelä-Saksasta.

Varmasti se kuuluisin nähtävyys on linnoista, Neuschwanstein. Linnan on hienolla paikalla ja kaunis ulkoa mutta sisältä ei erikoinen. http://www.neuschwanstein.de/index.htm Saman Herran koti on jo upea sisältä. http://www.herren-chiemsee.de/deutsch/n_schloss/index.htm ja kesämökki tässä. http://www.linderhof.de/ Muita hienoja linnoja, http://www.burg-hohenzollern.com/startpage.html http://www.burg-hohenzollern.com/startpage.html -tällä on kattava 3000 aseen kokelma lisäksi http://www.schloesser-magazin.de/de/salem/Startseite/341792.html

Moselin-laakso kylineen ja kaupunkineen on näkemisen arvoinen laakso ja ehkä teidän menomatkalla Espaniaan. http://www.mosel-ferienland.de/

Boodencee-järven ympärillä on paljon nähtävää. Minusta hienoin pieni kaupunki josta löytyy uusi-ja vanha linna, on Meersburg. http://www.meersburg.de/ceasy/modules/cms/main.php5?cPageId=11 Josta kannattaa tehdä laivareissu kukkasaarelle ihastelemaan ja käymään perhostalossa.
http://www.mainau.de/ http://www.google.com/search?q=Insel+Mainau&hl=fi&client=firefox-a&hs=mWO&rls=org.mozilla:fi:official&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=0czmT87bH4botQbj_eiYAQ&ved=0CFUQ_AUoAQ&biw=1137&bih=600

Tämäkin Hitlerin kesämökkikin on näkemisen arvoin hyvällä ilmalla. http://www.kehlsteinhaus.de/

Yksi hienoimpia tai ehkä hienoin vanhakaupunki Saksassa on Rothenburg ob der Tauberissa. Joulun tunnelmaan pääsee kesälläkin joulukaupoissa ja Joulumuseossa. Joulumuseon yhteydessä kauppa jossa ei voi kuin ihastella, upea on,.. Paljon ihania pieniä kauppoja. http://www.germanplaces.com/de/deutschland/rothenburg-ob-der-tauber.html http://www.weihnachtsmuseum.de/

Ja automuseoihin suosittelen myös tutustumista, http://www.bmw-welt.com/web_rb/bmw-welt/de/bmw_museum/overview.html http://www.porsche.com/germany/aboutporsche/porschemuseum/ http://www.mercedes-benz-classic.com/content/classic/mpc/mpc_classic_website/en/mpc_home/mbc/home/museum/overview_museum.flash.html

Käyttäjän lisäys viestiin 26.7.2012 klo 16:25:34 (http://www.burg-hohenzollern.com/startpage.html)

Oikein: http://schloss-sigmaringen.de/ -tällä on kattava 3000 aseen kokelma lisäksi

-auli-

ALAKULJU AULI 26.07.2012 13:05

Unohtui ihan tämä kulkupelimuseo, karavaanarille mielenkiintoinen museo. :)

http://www.erwin-hymer-museum.de/ http://www.autobild.fi/artikkeli/15191/saksassa-toimii-hieno-asuntovaunumuseo/

Käyttäjän lisäys viestiin 26.7.2012 klo 13:12:35 Tien toisella puolen on Hymerin tehdas.

JANHONEN MATTI 28.07.2012 14:34

Yksi asia johon te tuonne Espaanjaan mennessänne törmäätte on Ranskan ja Espanjan tietullit. Alla linkki jossa on yleisellä tasolla tietulleista asiaa kohdassa Euroopen stolls Theaas:n sivuilla Sivuilla on paljon muutakin tietoa jota on hyvä tietää kun Euroopassa liikkuu. Kunkin maan tietullit saa auki klikkaamalla karttaa tai klikkamalla esnin maan nimen ja hae toimintoa. http://www.theaa.com/allaboutcars/overseas/european_tolls_select.jsp

Tästä allaolevasta linkistä taas aukeaa Ranskan tietullit. Ensin on tullimaksut ja sitten alla kartta tulliteistä. Normaalisti kaksiakselinen matkailuauto joutuu II-luokkaan. Huom. kartaan merkityt hinnat on laskettu I-luokan mukaan ja II-ryhmän hinnat on niitä noin 58 % kalliimmat. Sivuilla on myös muuta tietoa tulliteistä ja Ransakan teitä, taukopaikoista jne. http://www.autoroutes.fr/en/key-rates.htm

Asetan linkistä löytyy Espanjan tietullitietoja. Espanjan hinnat noin suuntaa antavia ne voi katsoa theaa:n sivuilta. http://www.aseta.es/Eng/index.php?Seccion=home

Tässä on sitten osoite www.michelin.com karttaohjelman sivuille. Viamichelinin avulla voi myös laskea reittejä ja myös tiemaksuja useiden eri kriteerien mukaan. Se kannattaa huomata, että karttaohjelma laske tiemaksut I-luokan ja niiden kriteerien mukaan jotka laskentaan annatte esim nopein, lyhin, vältä moottoriteitä jne.

Ikuisuuskysymys karavaanarien keskuudessa on se kuinka paljon maksullisia teitä käyttää vai käyttääkö lainkaan. On niitä jotka on sitä mieltä, että ne kannattaa kiertää, toiset taas on sitä mieltä, että miksi hyviä teitä pitää kiertää, Visa vinkumaan ja nopeinta moottoritietä perille.

Optimi lienee käyttää osin maksullisia ja osin maksuttomia esim. Ranskan N-teitä, jotka ovat monilta osin aika hyviä joskin liikenneympyrän kiertoon ja kylien läpiajoonkin on syytä varautua. Jos laskette matkabudjettinne tiemaksuihin 200-250 euroa m/p niin sillä kyllä pärjää kun hieman reittiään valitsee. Tämä on laskettu nopeimmaan reitin mukaan välille Travemunde-Hannover-Kassel-Frankfurt-Mulhouse-Lyon-Montpellier-Perpignan-Figueres-Barcelona-Alicante-Santa-Pola. Matkaa kertyy 2430 km ja tiemaksuja 100-125 e/suunta tievalinnoista riippuen.

Käyttäjän lisäys viestiin 28.7.2012 klo 14:37:13 Oikea osoite on tietenkin www.viamichelin.com

JANHONEN MATTI 29.07.2012 15:55

Muutakin tuolla maailmalla tarvitaan kun karttoja ja naveja. Tässä muutamia tärkeimpiä joita pitkämatkalaisen kannattaa huomioda jo ennen matkaa.

Eurooppalainen sairausvakuutuskortti Sen saa KELA:sta lisätietoja www.kela.fi ja sieltä kohta Kela-kortit. Kannattaa vilkaista myös ainakin kohtaa sairastuminen/sairaanhoito ulkomailla/tilapäisesti ulkomailla.

SOS International, Kööpenhamina www.sos.dk Kansainvälinen Kööpenhaminassa päämajaansa pitävä vakuutusyhtiöiden omistama SOS-keskus joka palvelee Pohjoismaisia matkavakuutuksen ottaneita henkilöitä 24/7/365 myös suomen kielellä. Yhtiöllä on nykyisin toimisto myös Suomessa. Kannattaa ehdottomasti SOS-keskuksen toimintaan sen nettisivuilta ja tallentaa yhteystiedot kännykään ja tärkeisiin yhteystietoihin.

ICE-tunnuksen tallentaminen kännykkänumeroihin Tämä on jäänyt aika vähälle huomiolle. ICE = in case of emergency = hätätapauksen sattuessa Auttamisen ammattilaisille kännykkänumero on joka on tallennettu muotoon ICE. +358......... kertoo, että numero on autettavan lähiomainen ja voi antaa tietoja potilaasta. Suostumuksella tietenkin.

Green Card Ei ole Espanjan matkalla pakollinen. Tilattavissa matka-ajalle kuluitta omasta vakuutusyhtiöstä.

Matkavakuutus Se on jokaisen harkinnassa ottaako vai ei. Jos ottaa tai on jo aiemmin ottanut vaikkapa jatkuvan matkavakuutuksen niin kannattaa tarkistaa sisältyykö siihen ehtoja matkan keston tai vaikkapa henkilön iän suhteen. Matkavakuutus voi olla jatkuva mutta siinä voi olla ehtoja matkan keston suhteen esim. 45 päivää max tai 3 kk max. Ja matkavakuutuskortit tietenkin mukaan. Yleensä matkavakuutuskortissa on painettuna SOS Internationalin yhteystiedot.

Karavaanarin tiepalvelu SF-Caravanin jäsenetuna on saatavissa hinauspalvelu kokonaismasaltaan <3600 kilon autoille. Listietoja saat näiltä sivuilta kohdastaJäsenyys/Jäsenedut/Karavaanarin tiepalvelu ja AL-kauppa. Autoliiton sivuille www.autoliitto.fi voit kirjautua karavaaritunnuksillasi ja saat siltä myös jäsenalennuksen vaikkapa karttakirjoihin.

RUTU-sakki Etelän talvehtijoilla on oma kerho josta lisätietoa saat www.rutusakki.fi Kerhon jäseneksi voi liittyä vain virallisissa kokouksissa joista seuraava on Hartolassa 10.-12.8.2012. Katso myös Rutujen sivuilta laivainfo ja sieltä rutualennukset + special-lähdöt.

Visa- tai muut luottokortit Ainakin kaksi korttia mukaan. Ja tietenkin yhteystiedot josta kortit voi perua jos ne vaikkapa häviää.

Ulkoministeriö www.formin.fi Löytyy mm. lähetystöjen ja konsulaattien yhteystiedot ja maakohtaista tietoa varsin paljon.

Tärkeät yhteystiedot myös paperilla mukaan. Ei ole pahitteeksi koota paperille listaa mahdollisesti tärkeistä yhteystiedoista. Pankki, Visa, laivayhtiö, jne.

RAUTAVUORI JORMA 29.07.2012 20:07

Mahtaako olla vakuutusyhtiötä, jolla jatkuvassa matkavakuutuksessa ei olisi rajoitusta 3 kk max? Tietääkö kukaan?

JANHONEN MATTI 29.07.2012 22:13

Tuskin on mutta 3 kk vakuutusaikaan voi saada saa esim. 3 kk"lisäpalikan" lisämaksua vastaan. Asia selviää pyytämällä tarjous vakuutusyhtiöltä. Onhan näitä tarpeita pitkiin vakuutuksiin muillakin kun karavaanareilla,

MARTTILA RAIMO 29.07.2012 23:25

Ainakin Pohjolalta löytyy lisäpalikoita, siis kuukausia tarpeen mukaan. Joutuu toimittamaan lääkärintodistuksen kunnostaan ja siitä riippuu myöntävätkö lisävakuutuksen vai ei.

NYYSSÖNEN KAJ 30.07.2012 13:19

Raskaan kaluston parkkipaikat saksa - Ranska . Espanja:

Saksassa Rastplaz:it teiden varsilla ottaa vastaan sekä pieniä autoja että rekkoja, viikonloppuisin kun rekka liikenne in kielettyä nämä paikat ovat täynnä useinkin, silloin eivät edes rekoille varatut paikat riitä vaan joutuvat panemaan sinne minne mahtuu. Tällöin pikkuauto rekkapaikalla härnää rekkamiestä. Joka tapauksessa suihkut ja vessat ovat kaikkien matkailijoiden käytettävissä. Autohof:it ovat kanssa auki kaikkille kulkijoille, Autohof on kuitenkin niin reilusti mitoitettu että sinne yleensä madtuvat kaikki rekat ja muille kulkijoille on varattuna lyhyempiä parkki ruutuja. Autohofit ovat maksullisia (yli yön) parkkipaikkoja. Useimiten parkkimaksun saa takaisin Autohofin kaupasta tai ravintolasta kun käyttää niiden palveluja. Hyvät suihku ja WC-tilat. Luxenburg. Kokemusta vain A1 tien Saksan rajan lähellä olevasta wasserbillig huoltoasemasta. Hyvä ruoka siistit WC:t ja suihkut. Tupakka kevät 2012 3,30€/ 20kpl aski Ranska: Aire du XXXXXX ketjun tunnusmerkit: Hyvää Suihkut ja WC:t parkkitila pääteiden varrella riittää arkipäivinä. Huonoa: automaattikahvi eikä kunnon ruokaa, viikonloppuisin joka läpi täynnä rekkoja ja niitä riittää usein satoja metrejä pientareella moottoritien puolellakin. PS! poikkuksiakin löytyy Rekkaravintolat: Eivät ole uusien teiden varrella vaan vanhemmalla tieosuudella, useimiten N- ja D- tien varressa missä kaikki liikenne meni ennen. Nämä parkkipaikat ovat aina yksityisiä ja omistaja on ravintola. Eli sinne ei saa pysähtyä tai jäädä yöksi jos ei käytä ravintolan palveluja. Hovimestari ohjaa autot parkkiruutuun ja kysyy että jäätkö yli yön. Henkilöautoille ja muille pienille kulkuvälineille on usein varattu omat paikat. Mitä enemmän rekkoja sitä parempi hinta/laatusuhde. PS! Ravintolan pöydät täytetään viimeistä paikka myöten ennen kuin seuraavaan pöytään siirrytään. Espanja: Ravintolat/Huoltoasemat tunnistus jälleen parkkipaikan kokoluokasta. Useimiten kohtuuhyvää ruokaa kohtuu hinnalla. Suihkut ja WC:t löytyvät. Useimiten liikennemerkein eroitetty rekkojen parkkitilat muista kulkijoista.

Yleistä näistä kaikista: Jos matkaatte kimpassa useampi auto täyttäkää tuo 22 m pitkä rekkaruutu kokonaan niin eivä katso teitä karsaasti

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.