Pohjois-Norjaan kesällä

TUOMINEN MARKKU 04.06.2012 09:51

Meillä on yhdistelmä(vaunu 8 m + henkilöauto) ja tarkoituksena on kesälomareissulla poiketa pieni lenkki Norjan puolelle. Kilpisjärveltä Altaan ja Karasjoen kautta takaisin Suomeen. Millaisia ovat tiet, pärjääkö tuollaisella leveällä yhdistelmällä ja veturin ollessa tavallinen etuvetoinen auto? Koira on sirutettu ja rokotukset annettu, ekinokokki lääkitys annetaan vielä ennen lähtöä. Onko Altan lähistöllä hyvää leirintäaluetta, jota voitte suositella? Kyselin tätä samaa eri otsikolla olevan viestin yhteydessä eikä tullut vastauksia, josko nyt tulisi?

LATVALA MARKO 04.06.2012 10:15

Kyllä siellä pärjää ihan hyvin. Tiet on kohtuullisen hyviä juuri tuolla lenkillä, toki muutamia kapeampia pätkiä osuu matkan varrelle. Näin rekkakuskina kun ajelen siellä työkseni, niin aika yleinen ongelma kapeilla teillä on juuri tuo leveys, Eli kaksi 2.60 leveää rekkaa mahtuu kohtaamaan kohtuullisen hyvin, mutta rekka ja 2.50 leveä ei meinaa millään mahtua. Eli ihan rohkeasti pientareet käyttöön. Altassa on leirintäalue muutaman kilometrin Hammerfestin suuntaan. Itse en kylläkään ole kyseisellä alueella vieraillut, joten siitä ei kokemusta. Puskaparkkejahan on vähän joka mutkan takana. Yksi ihan ok paikka on Talvikissa, 30 km ennen Altaa. Siinä on Shellin D-piste, vesisäiliöt saa täytettyä ja hyvät vessat ja jopa suihkukin, mutta suihkun oven avaamiseen tarvitaan Shellin luottokortti. Vessan ovet aina auki.

KIISKI OSMO 04.06.2012 12:44

Viime kesänä Altassa käydessä olimme yön leirintäalueella Alta River Camping. Pari kilometriä Kautokeinoon päin joen varrella. Siisti, hyvätasoinen paikka.

LAAKSO LAURA 04.06.2012 16:44

Olemme myös yöpyneet Alta River Campingillä. Siinä on vierekkäin kolme leirintäaluetta. Nämä toisetkin näyttävät ihan asiallisilta.

Altassa kannattaa käydä ainakin Alta Museumissa (museossa). Se on pari kilometriä ennen kaupunkia Kilpisjärven ja Tromson suunnasta tultaessa vasemmalla puolella tietä. Museo ei ole pelkästään sisätiloissa, vaan ulkona on kilometrin puolentoista mittainen kävelyreitti, jonka varrella on kivikautisia kalliopiirustuksia. Alta-joen rantaa voi myös kävellä pitkiäkin matkoja, jos sellainen kiinnostaa.

VALTONEN MARTTI 04.06.2012 18:51

Onkohan noista alueista jokin NAF:in, eli Norjan autoliiton ? Sellaisella olen telttaillut valovuosia sitten. Silloin paikallinen nuoriso häiriköi oikein urakalla vieressä olevaa tietä myöten ajelemalla edestakaisin alueen kohdalla 2-pyöräisillä pärisköillään. Kuten sanottu....valovuosia sitten.

TERVO JARI 04.06.2012 19:08

Markku, kauanko on aikaa varattu tuolle Norjan reissulle ja mistä päin reissu alkaa ?

Kerkeisitkö käydä kenties Lofooteilla ? Lofooteilla näet "läpileikkauksen" Norjasta . . .

Sinne ei ole loppujenlopuksi pitkästi, tiet on hyvät, lauttoja ei tarvi käyttää jollei halua, tunneleita pitkin pääsee Lofooteille . . .

Jos kiinnostaa, tuossa jutunjuurta Lofooteilta:

https://karavaanarit-fi.directo.fi/jasensivut/jasenpalvelut/jasenkeskustelu/?x26564=56035965

Tuossa Lofoottien lisukkeena Vesteroolenit :

https://karavaanarit-fi.directo.fi/jasensivut/jasenpalvelut/jasenkeskustelu/?x26564=80966042

Ja tuossa Lofoottien lisukkeena mm. Geiranger :

https://karavaanarit-fi.directo.fi/jasensivut/jasenpalvelut/jasenkeskustelu/?x26564=72408848

Tärkeää tietoutta Norjasta:

http://www.kolumbus.fi/matti.gronroos/norjafaq.html

LINDROOS LAURI 04.06.2012 22:26

Altassa kolme aluetta peräkkäin. Alta River C kiva ja siisti, samoin viimeinen eli NAF:n alue. Nostavat siitä sillanpielestä iltaisin todella isoja lohia, kannattaa seurata tapahtumaa. Käy myös katsomassa Altan kanjoni. Komeaa seutua! t. Lauri

TUOMINEN MARKKU 05.06.2012 12:24

Kaunis Kiitos kaikille vastaajille ja erityisesti Jarille, jonka sekä omakohtaiset että kerätyt tiedot Norjasta saivat meikäläisen hiljaiseksi. Ei siksi, etteikö kaiken sen tiedon avulla uskaltaisi Norjaan suunnata vaan siksi, että tämän kesän reissun tarkoitus on olla "kenraalinharjoitus" seuraavan kesän reissua varten ja tuli vaikeus rajata reissun aika vain niihin pariin-kolmeen päivään, joka nyt on mahdollisuus käyttää. Ensi kesänä, kun pitäisi olla eläkkeellä, aikaa on näemmä varattava viikkoja, jotta kaikkiin kiinnostaviin paikkoihin ehtisi tutustua. Lisäksi kalastusharrastus tulee aivan varmasti vaikuttamaan reitin valintoihin samoin tiet, joita on tarkoitus käyttää. Leveä ja pitkä yhdistelmä, joka tällä hetkellä on käytössä, hieman vieläkin arveluttaa. Ne tiet, joita tänä kesänä on tarkoitus käyttää, ovat ymmärrykseni mukaan soveliaita myös meidän yhdistelmälle ja niin ainakin Marko vakuutteli. Tuleeko eteen ensi kesäksi matkailuauton hankinta jää nähtäväksi. Kiitos vielä kerran ja Hyvää Kesää kaikille!

LATVALA MARKO 05.06.2012 18:13

Vielä muutama käytännön vinkki muillekkin norjaan matkaaville. Ensinnäkin tasa-arvoisia risteyksiä on paljon enemmän, kuin mihin Suomessa ollaan totuttu, ja ennenkaikkea aika yllättävissä paikoissa. Usein näyttää, että ristevä tie on vain joku pihatie, mutta saattaakin olla tasa-arvoinen. Hyvä esimerkki tästä on Altan "ohitustie" Aronnesveien, jossa kaikki tiet on tasa-arvoisia.

Toinen huomion arvoinen seikka on suojatiet. Niitten arvostus on ihan eri tasolla kuin meillä. Monesti näyttää, ettei jalankulkija vaivaudu vilkaisemaankaan tuleeko autoja. Ja monesti autot jo pysähtyy, kun jalankulkija on vielä metrien päässä lähestymässä suojatietä. Vaatii tarkkaavaisuutta, ettei tule äkkijarrutuksia.

Ja sitten ajonopeudet. Monesti sanotaan, että norskit ajaa kovaa, mutta se on vain osa totuutta. 4-5-6 ja 7 kympin rajoitukset kannattaa ajaa vain ja ainoastaan salittua nopeutta. Suuremmilla rajoitusalueilla en ole tutkaa nähnyt, mutta näitä pienempia tutkaavat aika usein. Ja sakot on aika paljon suurempia kuin meillä. Tutkaava poliisi istuu yleensä jossain retkijakkaralla tien penkalla, ne kun eivär saa ottaa nopeuksia vastaan tulevasta autosta.

Toivottavasti näistä on jollekin apua, tuskin ainakaan haittaakaan. Mukavia reissuja.

PÄTSI EERO 07.06.2012 15:23

Moi! Joka kesä käydään Pohjois-Norjassa. Kilpisjärven kautta mennään ja usein myös tullaan. Vaunu on 8 m ja leveys 250. Hyvin on mahduttu. Kiirettä ei kannata pitää vaikka kaikki muut pitäisivätkin. Etelästä tultaessa on jonkin verran ennen Altaa kohtalaisen pitkä ja jyrkkä nousu(ja lasku). Maisemat siinä mahtavat, yöpymispaikkaa ei oikein siinä kohtaa ole. Kokemuksen tuomana olen pyrkinyt suunnittelemaan, jos mahdollista, matkan siten että ajan pääväylää etelästä pohjoiseen. Se on leviän vaunun kanssa jotenkin mukavampaa kun ei tarvitse kohdata vuonoja kierrellessä kalarekkaa mutkassa ulkokurvin puolella. Alta on hieno kaupunki.

VALTONEN MARTTI 07.06.2012 16:49

"Se on leviän vaunun kanssa jotenkin mukavampaa kun ei tarvitse kohdata vuonoja kierrellessä kalarekkaa mutkassa ulkokurvin puolella. Alta on hieno kaupunki."

Niin ja jos ajaa toistepäin emäntä istuu melkein tyhjänpäällä ja melu on sen mukainen.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.