Maksuvälineet itä-euroopassa?

JYLHÄ HANNU 27.02.2012 19:17

Jos ei vielä ole kerrottu niin ollaan menossa kesällä Kroatiaan :) ja matkan varrelle sattuu muitakin kuin euro maita. Latvia, Liettua, Puola, Tsekki, Kroatia, Unkari ja Slovakia. Joissakin maissa viivytään päivä tai useampi, osa ajetaan vain läpi. Saako joka maassa polttoainetta Visalla vai täytyykö olla ko. maan valuuttaa? Miten ruokakaupat ja leirintäalueet? Kuinka hyvin saa paikan päällä turvallisesti nostettua/vaihdettua valuuttaa vai pitääkö jo Suomessa osata arvioida kulutukset kussakin maassa?

Epätietoiset Virpi ja Hannu

HAAPANEN TIMO 27.02.2012 19:38

Kyllä minä olen vaihtanut. Pienet kaupat ja kämppärit, sekä mahdollinen tekninen häiriö.

Rahat pakastepusseihin aina rajan jälkeen, kaikki taskut tyhjiksi myös kolikoista. Se on nolo pyöritellä väärän maan kolikoita kaupan jonossa. Uudet hynät taskuun ja kurssilaskukoe matkan ratoksi.

Mukavahan se on jossain torilla käydä tai kahvilla poiketa pikkupaikassa.

@timppa

JANHONEN MATTI 27.02.2012 19:47

Kaikissa noissa maissa polttoainetta saa Visalla. Rahaa voi nostaa "seinästä" ainakin suuremmissa paikoissa. Automaateissa voi ensin tehdä kielivalinnan näytöllä mutta Suomen kielistä versiota sieltä ei löydy. On aina hyvä pitää käteistä mukana sopiva summa siltä varalta jos korttiyhteys ei toimi tai kortti ei kelpaa. Joskus huoltoaseman tai kaupan kassalaite ei jostain syystä hyväksy korttia vaikka kortissa ei mitään vikaan. On tullut joskus sekin mieleen, että haluavat vain käteismaksun ja jättävät Visan nuolemaan näppejään. Aina vaan vähäisemmäksi se käteisen tarve on käynyt. Mutta niitäkin paikkoja on, jopa Saksassa. Kroatia on jo pitkään ollut kaksoisvaluutan maa ja maassa toimii niin eurot kun kunatkin. Slovenia ja Slovakia ovat euromaita.

Käyttäjän lisäys viestiin 27.2.2012 klo 19:56:41 Ei ole pahitteeksi jos mukana on kaksi Visaa tai toinen muu kansanvälinen luottokortti.

Käyttäjän lisäys viestiin 27.2.2012 klo 19:59:25 Ja jos jotain yllättävää sattuu niin kortin limiitin kasvattamien käy puhelinsoitoilla.

AHOLA JARI 27.02.2012 20:12

Samaan tyyliin Matin kanssa on menty jo vuosia, kuten viime kesäkuinen Kroatian reissu balttian maiden, itä-Puolan, Slovakian ja Unkarin kautta - paluu lännenpää Slovenia, Itävalta, Tsekit.. Ei ennakkoon rahan vaihtoa vaan markettien seinästä ja myös maksut korteilla; Visa, Vise-E ja Neste (balttiassa ja Puolassa asemia). Lativa ja Liettua viimeksi vain läpiajomaina, ettei ollut tarvetta valuutalle..

Visa Debit/Credit -kortin kanssa usein vaikeuksia saada debitin puolelle, mutta Visa-E toiminut parhaiten kaupoissa. Kun taas eri maksuautomaatit toimivat parhaiten Visan Creditillä.

Pienemmillä l-alueilla saa varautua valuutalla maksuun, kun taas isommilla käy kortit.. Jotenkin on jäänyt mielikuva Saksasta, että se on korttimaksujen kehitysmaa :)

TURUNEN HARRI 27.02.2012 22:07

Matilta ja Jarilta täyttä asiaa.

Lisäisin sellaisen ehdtuksen, että käy netissä katsomassa oman pankkisi sivuilta löytyykö tietoa missä kaikkialla maailmaa pankkikorttiasi voit käyttää.

Olen Handelsbanken'in asiakas. Voin tsekata pankin sivulta kaikki maapallon Handelsbanken'in toimipisteet, konttorit, myös maat missä kortti toimii.

Oletan vastaavan palvelun löytyvän kaikilta pankkiryhmittymiltä.

RANTALA SEPPO 28.02.2012 18:43

Hei, hyvin on Visa toiminut Balkanin kaikissa maissa. Käteistä on nostettu joka maassa automaateista. Itävallassa on Mastercard enemmän käytössä kuin Visa, samoin muutamissa muissakin maissa. Uusi debit-credit -kortti herättää hämmästystä ulkomailla, jopa Ruotsissa, mutta kun itse neuvoo kassalla miten kortti toimii,niin no hätä. Ja dieseliä on aina saanut kaikilta huoltamoilta Visalla. terv Marjo-Riitta

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.