Kolumbiassa koettua

KUJANPÄÄ MARKKU 13.02.2012 14:59

Cartagena Kolumbia 26.1.2012 - 10.2.2012 Aamusella lähdettiin ja jo iltapäivällä perillä oltiin, vaikka matkustettiin 14-15 tuntia Halifaxin välilaskuineen.

Maahantulo oli mielenkiintoista, mutta samalla aika kuppasta. Tosi virallisen ja tiukanoloisen rekisteröinnin yhteydessä otettiin oikein sormenjäljet. Tunti siinä kupatessa vielä meni ennen kuin päästiin ulos helteeseen ja bussiin joka vei hotelliin.

Hotelli oli viiden tähden Las Americas. Jo sisään tsekkauksessa tuli tunne, että täällä kaikki toimii tehokkaasti, palvelualttiisti ja ystävällisesti, mikä kahden viikon ajan tuli heidän taholtaan toteen näytettyä. Ranteeseen vielä All Inclusive ranneke joka oikeutti ruokailuun ja juomailuun veloituksetta. Aamiainen, päivällinen ja illallinen ruhtinaallisesta noutopöydästä. Lisäksi rantabaareista rannekkeella Cuba Libret ja Mojitot, niin ja oluset.

Hyvin kävi kone jouten eikä sutinut, eikä muuten ollu edes neliveto päällä. Liukkaasti toimivat baarimestarit, heillä tuntui olevan hyvä pito eikä kitkaa lainkaan.

Hotellilta tunnin välein ilmainen bussikyyti kuuden kilometrin päähän vanhaan kaupunkiin. Taksikyytikin kohtuullista ja kiinteähintaista. Sivu 14,000 rahayksikköä. Euro noin 2200 paikallista pesosta.

Aamiaisella kerran Miss Maailman näköinen tarjoilija kaatoi Juan Valdes - kahvia hieman niin, että pari tippaa roiskahti reunan yli. Kauheen pahoillaan hän yritti vaihtaa kuppia, mutta minä tietenkin ryhdyin lohduttamaan tyttöparkaa ja katsoin noin kauheeta mokaa läpi sormien.

Hotellialueen yleinen siisteys oli huippuluokkaa. Jopa ulkoalueiden siistijöillä oli aina vimosen päälle tekstiilit yllään. Henkilökunta oli koulutettu tosi hyvin, eivätkä suostuneet ottamaan tippiä ainakaan julkisesti. Huonesiistijälle jätin tyynyn alle pikkusen.

Aika usein papukaija tuli moikkaamaan ja lörpöttelemään ulkoterassille. Muuten siellä oli niitä maantiekiitäjien (jos joku piirretyistä muistaa) näköisiä lintuja ympäriinsä lentelemässä.

Cartagena oli puoliksi vanhaa, puoliksi uutta ja vähän siltä väliläkin. Miljoonakaupunki kuiteskin. Espanjalaisten valloittajien peruja oli vanhakaupunki jota kiersi kymmenen kilometrin muuri. Uutta oli pilvenpiirtäjät omalla alueellaan. Cartagenalla on upea ja synkkä historia joista aavistuksen sai museoista ja linnoituksista. Inkvisiitiomuseo oli sieltä vaikuttavimmasta päästä. Melkein uskomatonta kuinka kekseliäitä uskon ihmiset oli vääräuskoisia kiusaamaan, oikeemmin kiduttamaan. Kultamuseossa oli alkuperäisten inkkareiden luomuksia. Museo oli 'pankkiholvissa' ja aseistettujen vartijoiden vartioimana. Luostarikukkulalla ja kaupungin linnoituksella paljon historian havinaa. Pyhissä sodissa mikään ei ollut pyhää.

Kaunis oli silti Cartagena, varsinkin iltavalaistuksessa ja rumban rytmien takoessa pohjoisen mielen syövereihin puuduttavan samankaltaista jumputusta. Unescon leima vanhan kaupungin yllä tarkoittanee historiallisten kohteiden jatkuvaa entisöintiä, ainakin ylläpitoa.

Krääsän kauppiaat kadulla aika hankalia kun eivät kerrasta uskoneet. Toisaalta he eivät näyttäneet mieltään jos kauppoja ei syntynyt, niinkuin jossain päin muualla tapana useinkin on.

Vaikeeksi koin tilanteen eräässä smaragdikaupassa kun ajattelin pikkusen päivittää hintatietoja. Ehkä olisin voinut pikkuset korvanapit kullalleni ostaa, mutta kun ei. Kattelin kaksi sekuntia rauhassa ennen kuin viereen änkesi ihan kivabebanen tätsy. Jaaritteli ja kyseli kaikkea yhtä huonolla englannilla kuin itelläkin. Oli olevinaan kiinnostunut Suomesta ja yritti saada vaikutelman, jotta pikkusen minustakin. No, tätsy ei siinä kohdassa osannut näytellä hyvin. Kun siellä ei tuntunut löytyvän sopivan oloisia - hintaisia nappeja, niin ryhdyin hankkiutumaan ulos sanomalla, että mahdollisesti tulen uudelleen kun visa on hotellin kassakaapissa eikä käteisvarat taida riittää. Tuohan ei tätsyä pidätellyt, vaan hän tarjoutui lähtemään autollaan ajamaan ja kanssani noutamaan ko maksuvälinettä hotelliltani. Meinasin jäädä sanattomaksi, mutta keksin mulla olevan tapaamisen vartin päästä ja haluan mennä sinne yksin. Kiitos ja näkemiin. Hinnat jäi päivittämättä kun muihin alan liikkeisiin en enää uskaltanu mennä.

Suoritinpa kerran oikein virallisen valuutan vaihdon. Virkailija kaltereiden takana laati pitkän ja tärkeän näköisen raportin toimenpiteestä johon tarvittiin passitietojen lisäksi sormenjälki. Mustetyyny oli kalterin tällä puolella ja tip-top tiukka-asuinen virkailija ojensi luukusta pesoset, kera vanutupon, jolla pyyhkiä sormensa. Yleensä vaihdettiin valuuttaa hotellissa, mutta kerran Ulpukin halusi kokea sen ihanan virallisen vaihdon.

Näkyvästi ja runsaasti oli aseistettuja poliiseja joka paikassa. Hotellilla oli oma tiukka vartiointi. Vartiomiehellä oli oikein koiro ja pistooli. Pistooli oli koirollakin, heh heh. Taksin piti avata takaluukku kun hotellille saavuttiin ja meiltä tarkastettiin huonenumero. Hotellin edustalla rannan puolella päivysti partio jatkuvasti.

Ulpu otti paljon suulberia, minä virkistyin sillä aikaa muuten vaan. Ulpulla auringossa makoilun lomassa oli hotellin toimesta ohjattua rumbaa - zumbaa, mitä lie. Mujereksilla kuitenkin oli hauskaa kun komeet Hombret näytti liikkeet kuinka mennä. Hauskan näköinen oli eräs ikinuori silikonitissinen, yli kuuskypänen kanadalainen.

Paha ummetus yllätti Ulpun. Kakkeli ei meinannu irtoo millään. Minä pantomiimiesityksellä 'apteekissa' kuvaamaan mikä lyytillä vaivana, jotta rohtoja pitäisi saada. Paskan marjat, ripulilääkettä tuli, siksi ne myöhemmin osoittautuvat.

Kliffa pikku lomanen. Lämpöä reilu 30°.

Käyttäjän lisäys viestiin 13.2.2012 klo 18:18:34 Ohessa muutamia kuvatuksia.

https://picasaweb.google.com/majukuja/Cartagena?authkey=Gv1sRgCPPUkpTRv_OGuwE

LAHTI ANTTI 13.02.2012 15:27

Kiitos hyvästä matkakertomuksesta. Kiva, että reissu kokonaisuudessaan meni hyvin.

LIIMATAINEN HANNU 13.02.2012 17:11

Hyvältä lomalta kuullosti! Nyt on Kujis naattinut ja rauhottunut, ei ärhentele edes liimiksellekään saiteilla? :-)

KUJANPÄÄ MARKKU 13.02.2012 18:33

Upeeta Liimis jos mun reissu sai aikaan sen, ettei mun tartte sua tavoiltas puhutella.

Ans' kattoo.

LIIMATAINEN HANNU 13.02.2012 19:59

Hope so! :-)

HAAPANEN TIMO 13.02.2012 20:20

Ulpu ruskettuu kuva kuvalta, varmaan on tykännyt.

@timppa

NIEMINEN RAIMO 13.02.2012 21:09

Olipa erinomainen matkakertomus,kuvineen. @rami

KUJANPÄÄ MARKKU 13.02.2012 21:41

Jep. Ulpu tykkäs makoilla auringossa, minä haeskelin menninkäisenä varjoa.

KUJANPÄÄ MARKKU 13.02.2012 21:43

Kiitoksia kiitoksista.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.