Raststätten ja matkailuvaunut

UUSITALO MARKO 14.12.2011 09:50

Onko kenelläkään kokemusta yöpymisestä matkailuvaunulla raststätte-alueilla Saksan moottoriteiden varsilla?

Olen kyllä yöpynyt matkailuautolla kyseisillä alueilla, mutta on jäänyt epäselväksi, onko vaunun kanssa yöpyminen sallittua.

JANHONEN MATTI 14.12.2011 10:37

Vaunussa yöpymisestä ei ole kokemusta, kun ei ole vaunua, mutta vaunujen vieressä autossa yöpymisestä kyllä. En kyllä ole nähnyt kenenkään enkä koskaan vaunumiehiä pois häätävän. Voisi oikeasta kysyä, että mikä olisi syy jos niin tapahtuisi? 'Kyllä siellä pienemmän kaluston puolella aina käytännössä yöllä tilaa on. Rekkojen puoli on eri juttu ja sieltä pienemmän kaluston on syytä pysytellä pois.

Tässä linkki josta saa tietoa noista raststätten paikoista. http://www.rast.de/

Ja tässä taas stellplaetz`ta http://www.mobilisten.de/stellplaetze/deutschland.php

TOIVONEN MARTTI 14.12.2011 12:35

En ole nähnyt pois ajettavan ketään vaunun kanssa yöpyvää. Joillakin raststädteillä on vielä erikseen paikat matkailuvaunuille ja -autoille osoitettuna matkailuvaunua esittävällä kilvellä. Eli sinne vaan kunhan jättää pöydät ja tuolit levittämättä pihalle.

Joillakin paikoilla on pieni yöpymismaksu, ostetaan huoltsikan tiskiltä merkki jota vastaan sitten saa aamulla ostaa vaikka aamiaista. Kannattaa hiukan katsella ettei tule sanomista jos on maksu maksamatta. Niin ja sanifairvessakäynti maksaa nykyään 70 senttiä mutta siitä hyvitetään vain 50 senttiä ostoksissa...

Ja tuo Matin huomautus ettei rekkojen paikalle yöksi on kyllä aiheellinen. Nykyään näkee melkein aina rekkoja henkilöautoille tarkoitetuilla paikoilla, joskus tekevät melkoisia operaatioita päästäkseen sinne kun kulkutiet on tarkoituksella tehty vain pienemmillä autoilla ajettaviksi.

mot

MÄKELÄ EERO 14.12.2011 12:47

Kun on rekkakuskin ajotunnit täynnä niin pakko on johonkin itsensä taiteilla. Sanktiot on melkoisia jos ylität ajoajan. Sitten vielä jos sattuu liikenneonnettomuuden osapuoleksi niin eipä käy kateeksi kun niitä ajoaikoja tutkitaan. Syyllinen olet vaikka et onnettomuuden aiheuttaja olisikaan. Onneksi ei omalle kohdalle koskaan sattunut. Mutta sen tiedän omakohtaisesta kokemuksesta, että jurppia osaa suunnattomasti kun rekkaruudut on parkkeerattu tukkoon laitteilla joiden ajoaikoja ei tarkkailla ja omat ajotunnit täynnä.

UUSITALO MARKO 14.12.2011 13:59

Saksassa tuo rekkaongelma korostuu lauantai-iltaisin, kun rekkojen on vääntäydyttävä sunnuntaiksi parkkiin johonkin. Sunnuntaisin ja pyhisin rekoilla on ajokielto. Silloin on rasthofien karavaanaripaikat ja usein henkilöautopaikatkin täynnä rekkoja.

Mutta kyllähän se karavaanari tarvitsee lepoaikansa siinä missä rekkakuskikin. Ajoneuvo voi karavaanarilla olla kevyempi, mutta lasti sitäkin arvokkaampi.

Mutta palatakseni alkuperäiseen kysymykseen, niin useimmilla rasthofeilla on pelkkä ruutupysäköinti muualla kuin rekka-alueilla. Vaunun kanssa liikkuvalla on tällöin vaihtoehtona parkkeerata joko rekkojen väliin tai poikittain ruutuihin. Tai irroittaa vaunu koukusta yhteen ruutuun ja vetoauto toiseen. Mutta tämä tulkittaneen jo leiriytymiseksi.

TOIVONEN MARTTI 14.12.2011 14:39

Jos ei ole muuta kuin henkilöautolle tarkoitettuja ruutuja niin poikittain vaan, näin näkyy kansa tekevän. Ja harvoinpa näkyvät nuo henkilöautoruudut niin täynnä olevan että siitä ongelmaa tulisi.

Tuossa tilanteessa minä pistän matkailuautonkin poikittain ruutuihin eikä siitä ole kukaan käynyt huomauttelemassa. Pitkä auto+vaunu tosin voi viedä hiukan vielä enempi tilaa mutta kyllä poikittain siihen asettuva rekka vie vielä paljon enempi.

Eerolle senverran etten ollenkaan paheksunut sitä että rekat tulee henkilöautopaikoille silloin kun rekkapaikat on täynnä, totesin vaan ettei se aina ole edes kovin helppoa päästä sinne kun kulku on tehty vaikeaksi. Joskus on vaan pitänyt ihailla miten ahtaista paikoista taitava kuski saa rekan tuotua.

mot

UUSITALO MARKO 14.12.2011 14:58

Tuo Matin antama sivusto www.rast.de on hyvä. Sieltä näyttää löytyvän paikkakohtaisesti, montako karavaanaripaikkaa kyseisellä "rastilla" on.

JANHONEN MATTI 14.12.2011 15:47

Sen verran vielä noista yöpymispaikoista, että raststättenit on 24h paikkoja ja asiakkaiden parkkipaikat on luonnollisesti lähellä ravintolaa. Joskus näkee kun, joku karavaanari on pistänyt autonsa parkkiin aivan ravintolan oven eteen ja käynyt makuulle. Aika ajattelematonta, sanoisinko öykkärimäistä käytöstä semmonen. Kannattaa ajaa hieman lyyskempään, jossa autojen ovet ei koko yötä lousku, eikä bussilasti ihmisiä juttele aivan ikkunan alla. Ei ne sillä Saksassa rosvoa, turha parkkeerata rappusille.

Käyttäjän lisäys viestiin 14.12.2011 klo 16:22:45 Autohof.de sivuilta on luettavissa, että Saksan teiden varsilta puuttuu yli 20.000 rekkojen pysäköintipaikkaa. Rekkakuskien kannalta ongelma on melkoinen, eikä ole olenkaan yhdentekevää kenen käytössä vähät paikat on.

NYYSSÖNEN KAJ 14.12.2011 15:52

Saksassa on Autohof paikat myöskin kaikkien autoilijoiden käytössä. Paikat ovat maksullisia mutta maksun saa palautuksena ravintolassa tai paikan kaupassa/huoltoasema.

http://www.autohof.de/index.php

Tässä linkki eräälle Autohof:ille https://picasaweb.google.com/115941655993677770228/KajPortugal0809#5326415416259161170

MÄKELÄ EERO 14.12.2011 17:41

Martti! En loukkaantunut. Otinpahan vaan kantaa oman kokemukseni perusteella. Monta kertaa on tarvinnut rekka menneessä elämässä taiteilla toinen toistaan ihmeellisempään paikkaan. Se ajopiirturi kun on puhunut armotonta kieltään. Joskus on rastipaikan poistumisrampillekin tarvinnut jäädä 8h tauolle ja voin kertoa, että kun apumiehenpuolen pyörät ovat pois asfaltilta ja laite melko vinossa, ei siinä kovin virkeäksi itseään tunne kun "lepotunnit" on täynnä ja ajo alkaa. :-) Hyvää Joulunalusaikaa myös sitä Joulua itseään kaikille saitilla

HIETAVUORI JUHA 15.12.2011 09:35

Eerolle.

Kovin on tuttua tarinaa. Joskus meni pitkäksi ajoaika kun alkoi liian myöhään parkkipaikkaa hakemaan. Näillä nykyisillä digi -autoilla pitää kyllä olla tarkempana,kun jää ne synnit näkyviin liian pitkäksi aikaa. Kiekoillehan aina jotain keksi.........JH

MÄKELÄ EERO 15.12.2011 11:44

Jess Juha. Totta puhut. Mutta ei se helppoa ollut kiekkoaikanakaan sitä historiaakin kun piti siellä mukana kuljettaa. En viitsinyt alkaa huijaamaan. Digipiirturit tekivät tuloaan kun minä lopettelin uraani. En joutunut niiden kanssa tekemisiin. Orpolan parlamenttissa puhuttiin, että niitäkin voi huijata

LALLO ARJA 16.12.2011 19:38

Eihän ne rastattet mitään puutarhapalstoja ole. Eikä ole vaunukansaa poiskaan ajettu. Ei myöskään kovasti kannattaisi arvuutella, ettei matkailijat saisi väärää informaatiota. Ei ole myöskään koskaan huom.ei koskaan yhdeltäkään karavaanarilta maksua peritty, kuten eräs kaikkitietäväinen on kirjoittanut. Joten ei kannata uusia matkailijoita harhaan johdattaa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.