- Etusivu »
- Etuteltan puheet »
- Matkailu ulkomailla »
- Satelliittiantenni
Satelliittiantenni
Löydettiin vapaa-ajantarviketalon sivuilta camos csa-240m malli sateliittiantenni sellainen kupu toimii kuulemma liikkeessäkin eritoten kiehtoi se ettei siinnä ollut Mitään kääntyileviä härpäkkeitä eli kaikki piilossa tuon kuvun alla onko kellään kokemusta toimiikos tuo myös vai onkos vaan kaunis käytetään kuulemmas laivoissa ???!!
Katsoin netistä, sanottiin että näkyvyysalueet Astra, Eutelsat/Hotbird ja Sirius eli tarkoittanee, että em. satelliitteja vain voi käyttää. Kerroit toisaalla, että TV Finland kiinnostaa, ja se kanava tulee ainoastaan Thor 5- satelliitista eli kyseisellä Camos-antennilla ei suomalaista kanavaa näe. Kovasti ihmetyttää miten toimii liikkeessä, tavalliset lautasantennit edellyttävät esteettömän näkyvyyden satelliittiin, ei saa olla edes puunoksia edessä. Voihan olla, että Camos toimii jollain muulla tekniikalla en tiedä. Laivoissa tilanne tietenkin toinen näköesteiden kannalta. Älä vaan osta ennenkuin saat lisätietoa autokäytöstä ja Thor-satelliitin näkyvyydestä!
Kiitos avauksesta näin ajattelinkin olisi kiva jos muutkin kynnellekykenevät jotka Vain ikinä jotakin asiasta tietävät ja mahdollisia kokemuksia omaavat suomi tv katselusta euroopan turneelta avaisivat arkkua jakaen tietoa niin ei tarvitsis edetä musta tuntuu ehkä meiningillä tosin on sanottava että tuossakin tuli jo sellaista terminologiaa että pyyhkäisi yli sateliitin eli opittavaa on kaivan tuon osoitteen missä kyseinen vekotin on nähtävillä ja lisään sen tänne hetken kuluttua.
Eli osoitteesta www.vapaa-aika.com sitten osastolle sähkö sieltä televisiot ja tarvikkeet josta tv-ja sat.antennit niin pitäs ruveta näkymään camos 240 ja oliha siinä myös pykälää pienempi siinä mainostetaan näkyvyyttä myös liikkeessä Nin jotta viksummat vilkaiskaapas ja antakaas kommentteja
Kyllähän tuo kartta osin kattaa myös Thorin alueita, mutta onkohan vain esiohjelmoitu ko mainitut satelliitit virittimeen? Jos vrittimeen mahdollista ohjelmoida esim Thor niin pitäisi näkyä jos näkyvyysaluekartta ei valehtele. Nuo tekstissä mainitut satelliitit ovat niitä joita keski-eurooppalaiset katselevat ja on syytä epäillä että ainakin Vapaa-ajan käännös on suora käännös saksalaisesta. Voinee tarkistaa valmistajan kotisivuilta. Itse käytän merkittävästi isompaa lautasta ja sillä näkyy komeasti Thor keskieuroopassa = Pohjois-Ranska, Itävalta aina Unkarin rajalle saakka ja siitä pohjoiseen. Siis Camoksen lautasen koko saattaa rajoittaa näkyvyyttä esim. Espanjassa.
Eli lautasella jonka omistat on siis mahdollista seurata reaaliaikaisia lähetyksiä Suomesta mikä merkki kyseessä ja mitat entä suuntaus
Millään lautasella ei ole mahdollista seurata reaaliaikaisia lähetyksiä Suomesta, siis kaikilta kanavilta ja koko ajan. Katso TV Finlandin ohjelma esim tänään: http://www.yle.fi/ohjelmaopas/data/t50today.htm
Käyttäjän lisäys viestiin 12.10.2011 klo 19:15:20 Mia, katsoppas sieltä Vapaa-ajan Tarviketalon sivulta Camosien alapuolelta Oysterin eri malleja. Sieltä kun valitsee sopivan 85-senttisen lautasen niin on pakko olla käytössä eri luokkaa kuin Camos. Ei toimi liikkuessa mutta monikaan ei sitä ominaisuutta tarvitse. Ylivoimaisesti eniten näkee Oystereita, meillä on 85 senttinen Teleco (samanlainen avoin lautanen kuin Oystereissa) ja TV Finland on näkynyt Agadirin alapuolelle asti Marokossa.
Käyttäjän lisäys viestiin 12.10.2011 klo 19:21:52 Se on sitten tietenkin toinen asia mistä laitteen ostaa. Kunnollinen käytön opastus todella tärkeä.
Korjaan sen verran että kyllä voi esim. Canal Digitalin kortilla (Suomessa). Kortti on nykyään paritettu vain heidän virittimelleen jonka voi hankkia samalla kun tekee sopimuksen. Muihin virittimiin ei sitä kannata suoraan sovitella. Canal Digitalilta on saatavissa lista kuitenkin niistä virittimistä joihin se käy ja ko. viritintyyppi on ilmoitettava sopimusta tehdessä. Canal Digitalin ehdoissa lukee että korttia ei saa viedä maan rajojen ulkopuolelle eli sillä ei saa katsella suoria TV1, TV2, MTV3, Nelonen jne lähetyksiä. Ainakin aiemmin vanhoihin CD:n virittimiin voi myös virittää ilmaisia vapaita kanavia (ulkomaisia) ulkomailla/Suomessa katselua varten. Jos joku sopimuksensa vastaisesti kuljettaa tuon kortin ulkomaille se lienee kunkin omantunnon/CD:n/tekijäoikeuden jne ja asiakkaan välinen juridinen asia. Odotellaan tuoko uusi TV-lupamenettely/YLE -rahoitus vapautta samaan tapaan kuin vapaissa TV:n maissa. Kysyin Canal Digitalilta onko heidän nykyisiin virittimeensä mahdollista lisätä muita satelliittejä mutta vastausta ei tullut mutta kun kysyin uudestaan sain vältteleviä ja epävarmoja tietoja muistaakseni mm. että myös toinen satelliitti on mahdollinen. Kuitenkin tuo oman pesän suojelu oli mielestäni liiallista ja päädyin toisiin ratkaisuihin. Itse olen todennut suomalaisten kanavien näkymisen erään karavaanarikolleegan vaunussa. Ainoa "laillinen" tapa nähdä on siis tuo ruotsista ostettava TV-Finland-kortti koska myyntioikeudet omaava taho (lähes monopoli TV:mme) on antanut ne oikeudet heille kilpailun rajoittamiseksi. Muistaakseni kuitenkin esim. uutiset tulevat suorana mutta suurin osa kuten mainittiin koosteena TV1:n, TV2:n ja MTV3 jne jälkilähetyksinä mainoksista putsattuna. Muistaakseni TV-Finlandin saa nykyään myös "osavuosikorttina" kun se aiemmin piti lunastaa koko vuodeksi. Itselläni on Vantage viritin, tukeva kamerajalusta ja siinä muistaakseni 86 sentin lautanen ja virittämiseen jokunen taulukko jossa näkyy suunnat ja korkeusasteet eri kaupungeissa joilla pääsee noin suuntaan sekä hienovirittämiseen Schwaigerin Sat Finder Plus. Jotta noilla vehkeillä saa nopeasti (alle muutama minuutti) se vaatii harjoittelua ja kokeneemman avustajan ohjeita. Noita kokeneempia tapaa alueilla - ei kun salamana paikalle kun kaveri naapurissa alkaa lautastaan suuntaamaan. Tuollainen paketti joka minulla on maksaa alle 600 euroa ja sillä saa mainitsemallani alueella riittävät signaalit mm. Thorille. Moottoriohjauksella sillä sitten voi katsella mitä tahansa satelliittia kunhan asentaa Astran (19,2 ast) kohdalleen ja muutkin virittimeen.
Totta puhut, Harri. Mitä mieltä olet Mian kysymästä laitteesta? Kuvun halkaisija on n. 70 ja korkeus n. 30 cm, ei sen sisään kovin suurta lautasta mahdu pyörimään. En epäile etteikö se hyvissä olosuhteissa toimisi, mutta vaikea uskoa, että esim. mutkaisella tiellä ajettaessa pystyisi seuraamaan satelliittia ilman että kuva häipyisi välillä. Ja mitä ainetta mahtaa kupu olla ettei estä toimimista? Ei ymmärrä, ymmärrätkö sinä?
Terv. JR
Se kupu on jonkinlaista muovia ja antennisignaali menee hyvin sen läpi. Etelän mailla tuntuu noita kupuantenneja olevan muutamilla hollantilaisilla. He näkevät sillä hyvin omat ohjelmansa, mutta hollantilaisten ja saksalaisten ohjelmien katseluun Portugalin Algarvessa riittää hyvin halkaisijaltaan 40 cm:n normaali antenni.
Itselläni on 65 cm TenHaaftin Samy. Sillä näkyy TV-Finland hyvin myös Euroopan lounaisnurkassa.
Muut suomalaiset kanavat näkyvät vain noin linjan Pariisi Bugarest linjan pohjois puolella. Edes suurempi lautaskoko ei tuo muita suomi kanavia näkyviin Portugalissa.
Canal Digitalin kortin vienti on todellakin kielletty viemästä ulkomaille. He eivät kuitenkaan mitenkään voi tarkastaa missä korttia käytetään. Hankin kesällä CD:n Total kortin ja CD:n virittimen. Linkitin kortin virittimen kanssa ja kuvittelin, ettei kortti toimi muissa laitteissa. Hämmästyksekseni se kuitenkin toimii täysin myös TenHaafti virittimessä, joka ei ole heidän listoillaan.
Muutoinkin jos haluatte hyvän satelliittivirittimen, joka toimii 12 V:lla ja vie erittäin vähän virtaa niin TenHaaftin viritin on suosikkini.
Käyttäjän lisäys viestiin 13.10.2011 klo 19:25:11 Kesällä katselin suomen TV ohjelmia Unkarin kaakkoiskulmassa: https://picasaweb.google.com/101682333327407955804/SyysmatkaItamerenYmpari#5648452176974607826
En ole noiden asiantuntija, mutta siitä huolimatta minulla on oma mielipiteeni ilman kokemusta. HEH!
Tässä arvioni:
Ne toimivat Keski-Euroopassa niillä satelliiteilla joita sakut katselevat esim tuo mainittu Astra 1E-2C josta tulee kaikkein suosituimmat ja suurimmat saksalaisten tv-yhtiöiden ohjelmat (mm. RTL:n Formula 1 suorana).lisäksi sakut näyttävät katsovan muitakin xxE olevia satelliittejä. Varmaan myös esim. Thor näkyy ainakin Saksassa.
Kerran (tosin jo vuosia sitten) tapasin saksalaisen Norjassa joka koetti saada Astraa näkymään tuollaisella automaatilla mutta ei saanut. Korostan että siitä on yli 5 vuotta ja laitteet ovat parantuneet tehojen ja herkkyyden osalta.
Käyttämäni ammattisatelliittiliike suhtautui vielä 2009-2010 epäröiden niiden myyntiin suomalaisille kun kysyin mikseivät he alan tukkurina tarjoa niitä.
Nyt heillekin on ilmestynyt joitain automaatteja (kts. Suomen Antenni- ja Tarviketukku H:gin Malmilla. Muistaakseni www.sat.fi ) Tuosta liikkeestä olen saanut hyvää palvelua ja neuvoja ja huonoja alennuksia (tietävät arvonsa).
Olisi kiva kuulla jonkun joka on hankkinut Suomesta laitteen arviointi kuinka se toimii Suomessa.
Meillähän alueet sijoitetaan "metsään", josta on vaikea saada "näköyhteys" satelliittiin. Tämä on yksi syy jonka vuoksi olen tyytynyt kamerajalustaan jonka voi viedä esim. 50 metrin päähän kunhan varaan pitkän kaapelin.
Signaali ei kärsi noinkaan pitkästä vedosta.
EIKU www.sajt.fi
Heipparallaa taasen (Halinen)Elikkäs siis canal digital kortilla heidän omalla virittimellä näkyy suomi kanavat vaikka vahingossa eksyisi eurooppaan ja unohtaisi cd digiboxin autoon. Ja varmuudeksi tv finlandin kortti olisi hyvä matkassa . (Rautavuori)Katseltiinkin aluksi Oyster 85 kunnes törmättiin camos:iin nätti vaan pätevältä kun koko paketti oli samassa purkissa onkos muuten niin jotta euroopassa sateliittiantenni suuntautuu eritavalla taivaalle siis niinku vinkkeliin ku täällä pohjolassa . Ja nyt on kyllä sanottava että jo tv finlandin sisältö näytti riittävältä rikastuttamaan kielikylpyjä jos holaan kuuntelu alkaa mättämään ja halu selkokielen lähetyksiin iskee päälle ja ei tuo liikkeellä toiminta kriteerinä ole laittoi vain silmään ps meillä muuten navigaattorista tv kanavat toimii liikkeessä ja antenni vain ikkunassa imukupeilla kiinnioleva keppi ei tosin kaikkialla mutta aikaslailla paljolti
Olen ostanut Samy solar+ automaattiantennin Suomesta 5 vuotta sitten ja se toimii hyvin Lappia myöten. Tietysti siinä on tuo Harrin mainitsema harmi korkeista puista, koska sekä Thor että Astra ovat Suomessa vain 16-20 astetta horisontin yläpuolella. Vuosien varrella on oppinut parkkeeraamaan autonsa heti pysähdyttäessä niin, että eteläinen taivas on esteetön?? Vaikeita paikkoja varten mulla on digiboxi, mutta siinä tarvii joka paikassa ensin hakea paikalliset kanavat eikä kuvakaan ole niin selkeä, kuin satelliitista.
Heipparallaa, satelliitit ovat päiväntasaajan yläpuolella ja siksi täältä pohjoisesta katsoen paljon alempana kuin esim. Välimeren maissa. Ja siksi täällä helpommin näköesteitäkin osuu eteen.
Vaan mitens kun pälyilee norjalaisten lautasia Lofooteilla, niin ne osittaa kohti lofoottilaista maaperää. Muuallakin pohjoisessa tällaista näkee. Ampuuko se satelliitti signaalinsa kimmokkeena maankamarasta lautaseen ? Niinku pingispallo pöydästä.
Mulla on Oysteri 85 ja siinä 5 esivalittua sputnikkia, automaattihaulla. Maksaahan se vaan ei oo lupamaksuja, paitti se saamarin hölmösti junailtu TvFinland farssi. Mitä ihmeen pelleilyä moinen maastavientikielto kortille, sehän on aivan bulvaaniasta !
Oyster 85 cm ja Canalin kortti... Kokemuksella Thor näkyy vielä Garda-järvellä ihan ok kunnon signaalilla. Toinen reunakohta on Riviera, jossa vain aamuauringon noustessa pätki... keskeinen Ranska, Belgia, Hollanti myös OK
Juha
Teleco 85 cm ja Thor näkyy sata kilometriä Agadirin eteläpuolella.
Jukalle:
Katsopas tänne http://www.satlex.org/fi/azel_calc-params.html?satlo=19.2&user_satlo=&user_satlo_dir=E&location=69.67%2C18.97&la=69.67&lo=18.97&country_code=no&diam_w=75&diam_h=80
Siinä Tromssassa Norjassa lautanen suunnattu Astra ykköseen, signaali heijastuu mikropäähän vaikkei lautanen osoita symmetrisesti kohti satelliitia, joka on n. 12 astetta ylöspäin vaakatasosta.
Nuo ovat kiinnostavia tietoja nuo näkyvyysalueet eri lautasilla/virittimillä. Tiedottakaa jatkossakin toisille satelliittiharrastajille. Tuo Ranskassa pätkintä on mielenkiintoinen. Toissa kesänä kanaalin rannalla en meinannut saada millään virheetöntä näkyvyyttä pätki pitkin päivää. Antenni oli koko ajan oikeassa suunnassa signaalien mukaan. Sitten ajoin taajuudet sillä hitaalla haulla (Blind scanning) uudestaan. Sen jälkeen pelasi hienosti koko Länsi-Euroopan alueella aina sinne Unkarin rajalle sakka. Kun tulin kotiin en saanut kuvaa vaikka signaalit kohdallaan. Jälleen hidas taajuuksien haravointi - ja taas näkyi. Kuka osaa ratkaista? Oliko mahdollisesti Thorilla muutto vanhoista satelliiteista uudempiin kun olin sitä ennen viritykset olivat muistaakseni Thor 2/3 ja kotimaassa ne näkyivät hienosti? Tiedoksi: Jos virittimessäsi on tuo Blind scanning niin sillä virittämällä saat lisää kanavia näkymään. Olen tainnut viime vuonna virittää viimeksi ja kotona silloin Thorilta tuli muistaakseni 1600 kanavaa ja Astraltakin toista tuhatta. Tietenkin niin että mielestäni järjellisiä yhteensä vain noin 200. Siinäkin on niin paljon etten viitsi edes järjestellä vaan kirjaan mielenkiintoisimpien kanavanumerot. Noilla EPG-ohjemanäytöillä näkee helposti tarjontaa laajemminkin. En muista milloin siirto nykyisiin tapahtui, täytynee käydä tutkimassa satelliittien käyttöönottoa.
Harri, kerroit katsovasi taulukosta aluksi suunnilleen suunnat ja nousukulmat ennen varsinaista säätöä. Miten toimit mikropään kulman kanssa? Kokemukseni on, että sekään ei saa olla ihan mitä sattuu ja kun se vielä eri satelliiteilla vaihtelee niin miten toimit? Maassa olevan antennin kanssa vähän helpompi käännellä mikropäätä kuin auton katolla! Minusta väärä kulma voi selittää joitakin vaikeuksia näkyvyydessä.
Mia kirjoitti:
" ps meillä muuten navigaattorista tv kanavat toimii liikkeessä ja antenni vain ikkunassa imukupeilla kiinnioleva keppi ei tosin kaikkialla mutta aikaslailla paljolti"
Mikä navigaattori se tuollalailla toimii?
Mikropään kallistukseen en juurikaan ole tarvinnut puuttua. Jos ongelmia siirrän sitä noin 10 astetta kerrallaan ja katson mittarista muuttuuko arvo.
Kamerajalusta aina 90 astetta maahan nähden. Jaloillahan se on helppo säätää. Samoin mahdolliset tuulikiinnikkeet, itse käytän telttapiikkejä ja mustekaloja.
Itse lautasen kallistus:
Jo joskus muinoin merkkasin tussilla lautaseen viivan noin 10-15 sentin vatupassilla (esim. Biltema) kun sain jonkun satelliitin näkymään, viivan viereen paikkakunta. Se toimii ohjeena kun liikkuu samalla tasolla Euroopassa. Nyt niitä viivoja ja paikkakuntia on siinä kymmenkunta.
Yritän sanoa selvemmin: Kun lautanen maassa telineellään (90 ast maahan) tuo vatupassin pätkä mikrovarren kohdalle pystyyn ja liutan ylös/alas sitä kunnes se on viivojen välissä. Siihen passin yläpään kohdalle pikku viiva. Sitten haluttu satelliitti sivuttain. Kun ok, vielä tarkistus pystysuuntaa säätämällä paraneeko laatu. Harvoin paranee. Sama mistä satelliitista signaali tulee sillä nehän ovat lähes samalla korkeudella, eli 100-400 km korkeusero ei maassa juurikaan vaikuta, sivusuuntahan on se tarkempi.
Kun signaali on maksimi sitten se todellinen viiva ja paikkakuntamerkintä (tai asteet). Laitan taulukon liitteeksi jossa riittävästi valmiita asteita ettei tarvitse GPS:ää tai tietokonetta avata.
Kun kuljetin lautasta pyörätelineen ja auton perän välissä tussimerkinnät vaativat pari kertaa vuodessa uudelleen kirjoituksen kun sade kuluttaa permanent- merkinnätkin pois. Nykyään lautanen mahtuu korkeaan tavaratilaan eikä fillaritelinettäkään ole. Toivottavasti tästä apua.
Tuo epäilysi väärästä kulmasta saattaa olla joissain tapauksissa aiheellinen, mutta en koskenut antenniin kun virityksellä sain virheettömästi näkymään.
Pitää oikein tarkemmin miettiä mitä alasäin meno vaikutta tuohon kulmaan tai katsoa taulokosta joka on tässä keskustelussa, kiitos siitä!
Tässä tuo mainitsemani hakulaite, hinta n. 200 eli kallein osa kalustossani. Olen ollut tyytyväinen, lienee kuitenkin n 5 vuotta vanha malli joten ehkä uusiakin? Käyttöohje oli vain vierailla murteilla, joten jos joku haluaa saa minulta "pikaoppaan".
Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.