Syyskuussa matkailuautolla Saksaan ja vähän pyöräilystäkin siellä

HALME MARTTI 05.03.2011 22:21

Vuokra-auto varattu koko syyskuuksi. Ajateltu tutustua Saksaan ja varasuunnitelmana Ranska, jos ilmat huononee. Onko kellään antaa lausuntoa Pohjois-Saksan säistä syyskuun alussa. Polkupyörät otetaan mukaan ja aikomuksena pyöräillä Rügenin saarella ja mahdollisesti myös Syltin saarella. Myöhemmin ainakin Moselin laaksossa. Aion tilata Saksan matkailutoimistosta pyöräilyesitteen. Kysyisinkin nyt kokeneemmilta, löytyykö paikallisista matkailutoimistoista tai leirintäalueiden respoista jopa ilmaisia alueen pyöräilykarttoja. Maksullisiakin varmasti löytyy, mutta mistä helpoiten? Kaarinan eräässä kertomuksessa mainittiin kirjasta, missä on kaikki Saksan pyöräilyreitit. Ehkä en kuitenkaan tarvitse niin paksua opusta, kun ei olla läheskään Silmusten veroisia pyöräilijöitä. Luonnollisesti käynti vinkit ja kokeillut kämppärivinkit näiltä alueilta kiinnostavat. Viestinhausta olen löytänyt jo joitakin vinkkejä Rolf Niemen, Urpo Virran, Pauli Paanasen, Vesa Katajiston ja Kaarina Silmusen kirjoituksista. (Kaarinalle tiedoksi, että onnistuin vetämään välistä ja sain ostaa eräältä kokeneelta karavaanarilta viitisen kiloa karttoja, mm. Adac'in uudehkon erittäin tarkan koko Saksan karttakirjan, Michelinin Italian karttakirjan, sekä lähes koko Ranskan tarkat alueelliset kartat. Ja mikä parasta, kaikki asevelihintaan!) Onko kukaan lukijoista mennyt Syltin saarelle matkailuautolla. Autojunassahan sinne pitää mennä. Ilmeisesti Nebüll on oikea lähtöasema. Olikohan kyyti arvokasta? Onko kokemuksia kirjasta Matkan varrella Euroopassa, 26 kauneinta autoreittiä. Kirja on vuodelta 2006. Ilmestyiköhän lähivuosina vastaava kirja pelkästään Saksan kauneimmista autoilureiteistä, vai olenko nähnyt unta? Eiköhän tässä ollut näin aluksi riittävästi kysytymyksiä. Kiitos jo etukäteen vaivannäöstä!

KNAAPI JUHA 05.03.2011 23:25

Terve Martti!

Pikkuiselta osalta kokemuksia löytyy. Olen käynyt Rügenin eteläreunalla Lauterbach -nimisessä satamassa. Siinä on vastapäätä ihan lähellä DDR:n johdon erikoinen lomasaari nimeltä Vilm. Vesibussi kulkee Lauterbachista. Kävelymatkan päässä pohjoiseen on Putbusin linna. Se on Versaillesin "pienoismalli". Tosin siinä asuu useampia satoja perheitäja on katselemisen arvoinen. Putbusista itärannikon kylpyläpaikkoihin (20 - 30 km) kulkee kapearaiteinen höyryjuna nimeltä Der Rasende Roland (Raivoisa Roland). Savussa ja kiskonkolkkeessa löytyy. Ja ahteri säästyy. Rügen on hieno paikka ja varmaan vielä syyskuussakin.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 06.03.2011 10:38

Tuolla on muutamia käyntivinkkejä:

http://www.saunalahti.fi/hamal0

VIRTANEN JUKKA 06.03.2011 18:03

Oltiin 4 vuotta sitten Pohjois-Saksassa Rostockista noin 50 km länteen Kühlungborgissa syyskuun alkupuolella viikon verran. Se on nätti ja siisti pieni kaupunki aivan meren rannalla. Campingaluekin on ihan keskustassa: Campingpark Kühlungsborn. Polkupyörät olivat vain vaihtuneet rullatuoliin, koska emäntä mursi nilkkansa sauvakävelyreissulla Sveitsissä. Tiet ja kadut olivat hyvässä kunnossa ja kaupungissa on paljon hyviä ruokapaikkoja ja muita kuppiloita. Kämppärin huoltorakennus oli niin hieno, etten ole nähnyt missään muualla samaa. Keli oli ihan kesäinen, mutta meri jo viileä. Täällä oli vielä väkeäkin mukavan runsaasti paikalla, jolloin palvelutkin pelasivat. Muuten kokemukseni mukaan alkaa syyskuussa Keski-Euroopassa olla jo aika hiljaista campingrintamalla. Samoin ilmat kylmenevät selvästi. Monillehan tämä sopiikin paremmin. Romantische Strasse on myös Saksassa hieno. Rothenburg ja Dinkelsbühl varsinkin. Rothenburgissa on mukava kämppäri kävelymatkan päässä ja Dinkelsbühlissä on hyvä maksullinen matkaparkki ihan vanhan kaupungin kupeessa. Ihan tulee vesi kielelle, kun muistelee hyviä ruokia ja olutta Saksasssa. Nuo välimeren maitten ruuat Kreikassa, Kroatiassa ja Espanjanssa ovat aivan ylimainostettuja. No tämänhän on sitten eri juttua...

ANTIKAINEN ESKO 07.03.2011 10:50

Näistä löytyy pyöräilykarttoja:

http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/3850001520/fahrradkartende http://www.fahrradkarten.com/ADFC_Radtourenkarten/adfc_radtourenkarten.html http://www.fahrradkarten.com/ADFC-Regionalkarten/adfc-regionalkarten.html http://www.fahrradkarten.com/Deutsche_Radtourenkarte/deutsche__radtourenkarte.html http://www.fahrradkarten.com/Kreiskarten/kreiskarten.html

JANHONEN MATTI 10.03.2011 21:02

Tässä hieman Mosel-tietotoutta. http://www.mosel-reisefuehrer.de/ Ja Mooselin laaksostahan löytyy tietoa googlettamalla vaikka kuinka paljon. Kahdessa asiassa Moselin laakso on "paratiisi", liikuttaessa matkailuautolla ja pyörällä. Camping-alueissa ja stllplatzeissa löytyy, eikä pyöräteistäkään ole puutetta. Missään muualla en ole nähnyt bussien perässä erityistä polkypyörien kuljetuksen tehtyjä peräkärryä, joissa turistien pyöriä kuljetetaan.

SILMUNEN HANNU 12.03.2011 20:19

Vastaan nyt sitten tänne siitä Rügenistä:)

Sassnitzista mekin olemme pyöräilymme aloittaneet. Ensimmäisellä retkellä poljimme Jasmundin kansallispuiston kautta Königsthulin kalkkikivikallioille, sekä sieltä eteenpäin Kap Arkonaan ja Vittin kylään. Jasmundin Kansallispuisto on mahtavaa lehtometsää, kalkkikivikalliot näette jo Trelleborg-Sassnitz-laivalta, Gloven ja Breegen välinen kannas hienoa harvaa ja yllättävää mäntykangasta,. Kap Arkonaa lähestyttäessä pyöräreitti kulkevat keskellä ketoja, peltoja ja idyllisiä laidunmaita. Kap Arkonassa on majakka, linnoitusta, museo yms (Itäisen Saksan pohjoisin kärki) ja Vitt on söpö vanha kalastajakylä.

Sieltä takaisin tulimme kannaksen jälkeen sisäjärven rantoja seuraillen, mielenkiintoista pientä retkireittiä Neu Mukraniin saakka, minkä hostellista haimme sinne ekana yönä unohtuneen kännykän, ja jatkoimme sitten Proran lahtea Proraan, mitä ei kannata sivuuttaa, sehän on maailam pisin (n5km) hotellirakennus, mitä kylläkään ei koskaan ehditty ottaa hotellikäyttöön, mutta sotasairaalana yms sitä on käytetty. Nykyisin sen eteläpäädyssä on erittäin mielenkiintoinen Hitlerin valtakaudesta kertova museo.

Proraan tutustuu fillarilla parhaiten, sillä sen liepeitä saa polkea ihna vapaasti, ja pohjoispäädyn tuntumassa, paikassa mistä ohjataan kulku lasten telttaleireille, voi polkea sisään ja pyöräillä myös rakennuksen läpi, ja sieltä Proran hienoille hiekkarannoille. Tässä kohtaa on myös pieni museo.

Proran rannan pohjoispäässä, ihan Neu MUkranin alapuolella on hyvä kahvila/lounaspaikka, missä leivotaan koko ajan tuoretta herkkuleipää ja leivonnaista, ja lasi-seinistä sekä terassilta on upea näkymä merelle ja lahdelle. Sen vieressä on myös mainio matkaparkki.

Proran lahden eteläpäässä on upea vanha kylpyläkaupunki Binz, missä pitkä mereen työntyvä kävelylaituri, hyvin pitkä kauniiden puurakenusten reunustama kävelykatu ja vaikea valinta ruokapaikasta, sillä niitä on runsaasti:)

Binzistä olemme toisella kerralla jatkaneet lehtometsien (peuroja) halki Sellinin kylpyläkaupungin kautta Gageriin, mistä jatkoimme pienellä venellä (fillarit mukaan) Usedomin saarelle. Siinä heti Peenemündissä, mihin vene rantautuu, on sukellusvene museoituna niin autenttiseksi, että se on aika elämys...siellä on myös joku v2 ohjus ja natsien rakettien suunnitelukeskus museona. Sieltä me jatkoimme pyöräilyä Puolaan, minne pyörätie kulkee koko matkan rantaa seuraten, välillä aivan rannassa, välillä dyynien ja rantatalojen takana, puikahtaen tavan takaa rannalle. Eli uinti ja ruokailu on edelleen herkullisen helppo järjestää!

Laivareittejä kulkee tuolla rannikon suuntaisesti paljon, joten yhteen suuntaan voi fillaroida ja toisen tulla laivalla. Aikatauluja ja reittejä saa leirintäalueilta ja infoista.

Toisella retkellä jatkoimme Binzistä suoraan etelään, saaren poikki rannalle, Lauterbachin ja Neukampin kautta Garziin (kiva pikku kylä) ja sieltä Zudarin kautta eteenpäin ja lossilla yli meren sitten Greifsfeldiin jne...tätä reittiä jatkoimme 1000km alas koko itäisen Saksan, Berliinin itäpuolelta, Tsekin poikki ja vielä pätkä Saksaa Zwiesliin asti.

Ja uskokaa tai älkää, poljimme lähes koko matkan erilaisia pyöräteitä pitkin, niitä on kätketty sinne itäisen Saksan metsiin satoja kilometrejä, ja metsiä on enemmän kuin Suomessa!

Mutta vielä tuonne Rügeniin, se jälkimmäinen reitti Binzistä alas oli myös todella kaunis, erityisen viehättävää maalaismaisemaa ja kauniita rantoja sekä kaksi jännää rantataajamaa, missä molemmissa voi yllätys yllätys syödä:) Mutta sille nyt ei voi mitään, että pyöräretkellä tulee nälkä, ja syöminen on yksi niistä isoista pienistä iloista, ja kun fillaroi, ei tarvitse kaloreitakaan niin miettiä:)

Sieltä Gartzista pääsee sitten takaisin sisämaan kautta jos ei halua Graifswaldiin mennä.

Kaiken kaikkiaan ,varmaan koko saari on viehättävä, nuo nyt ovat meidän reittimme, en tiedä ovatko parhaat, mutta kaiken sen poljen mielelläni ihan joka kesä uudelleen!

Lüneburgin nummia hehkutan myös aina kun vain mahdollista. Niissä on jotain taian omaista pysähyneisyyttä ja levollisuutta. Polkuja ristiin rastiin vaikka kuinka, ja niiden varsilla ihania pikkupikkukyliä ja ruokapaikkoja:)

Voisin laittaa viimekesän pyöräretkikuvat jakoon oman otsakkeen alle, jos ne vaikka jotakuta kiinnostavat.

t.Kaarina

HALME MARTTI 15.03.2011 12:55

Suuret kiitokset kaikille Teille, jotka olette nähneet vaivaa tämän kysymykseni tiimoilta. Erityiskiitokset Kaarinalle, joka vielä jaksoi kirjoittaa noinkin paljon asiasta. Toivottavasti vastauksistanne on hyötyä muillekin. Ainakin tse olen saanut tärkeää tietoa niistä jokaisesta. Nyt en vähään aikaan "kiusaa" kysymyksilläni.

Hauskoja matkansuunnitteluiltoja kaikille!

martti

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.