Eurooppalainen sairaanhoitokortti.
HAAPANEN TIMO
01.12.2010 19:02
Tilatkaa joutessanne:
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/040504143116MH?OpenDocument
Vähän alempaa klikkaus "Kelan asiointipalvelu" Tilausvaiheessa ruksi kohtaan jossa kysytään, lähetetäänkö uusi kun entinen vanhenee.
Siitä se sitten tulee maailman tappiin. Ei maksa mittään.
@timppa
TOIVONEN MARTTI
01.12.2010 19:22
Jep, ollut meikäläisellä jo useamman vuoden ja sitä ennen oli mukana se mikälie 111vaimikäsenytoli lomake.
Hupaisa piirre muuten on että tuo eurooppalainen sairausvakuutuskortti kelpaa kaikkialla Euroopassa paitsi ei Suomessa...
mot
YLINIEMI SEPPO
01.12.2010 20:09
Timo kiitoksia saraanhoitokortin vihjeestä.
Hyvä olla kortti mukana reissussa.
KOIVISTO ARI
02.12.2010 10:40
Joo hommatkaa ihmeessä tuo kortti jos liikutte ulkomailla. Itsellä on omakohtaisia kokomuksia kortin käytöstä kun kesällä 2008 olimme Venetsian kupeessa Punta Sabbionissa ja tarkoitus oli viettää ilta jalkapallon EM-kisojen loppuottelua seuratessa, mutta seurasikin ohjelman muutos. Ennen reissua olin ollut pienessä nenä operaatiossa ja ilmeisesti kuumuus aiheutti, että jokin verisuoni sanoi poks ja veren vuoto ei millään lakannut. Verta tuli nenästä, sitten sitä tuli suuhun ja lopulta sitä valui silmistäkin. (ei muuten näytä kovin nätiltä) Ambulanssilla sitten mentiin Jesolon ensiapuun. Koko laitoksesta löytyi yksi ainut sairaanhoitaja joka osasi välttävän englannin. Kommunikointi oli aika hankalaa, mutta kun hän kyseli passia tai vastaavaa niin iskin eurooppalaisen sairaanhoitokortin käteen niin voi sitä kiittelyn tulvaa. Kertoi että nyt homma hoituu helposti. Mitään papereita ei tarttenut täyttää eikä homma maksanut mitään eikä jälkeenpäin kyselty mistään mitään. Korttia palautettaessa kertoi miten helppoa heidän on toimia kun potilaalta löytyy kyseinen kortti ja toisaalta miten harvalla sellainen on.
Ari
SILMUNEN HANNU
02.12.2010 14:04
Kyllä meillä noi eurooppalaiset sh-kortitikin on, mutta en ole vielä keksinyt mihin niitä tarvitaan, kun kuitenkin on hyvä matkavakuutus???
t.Kaarina
JANHONEN MATTI
02.12.2010 15:08
Kyllä kortti on hyvä olla olemassa. Sehän osoittaa hoitoa antavalle yksikölle mikä maa "viulut" maksaa. Passilla suomalainen saa sairaanhoitopalveluja vain pohjoismaissa.
Kaikkia tapauksia ei voi hoitaa ulkomaillakaan yksitysklinikoiden kautta. Vaikkapa sydänkohtaus, aivohalvaus tai muu vakava sairauskohtaus, ambulanssisiirrot jne. tapaukset hoidetaan usein julkisella puolella ja hoito on kallista jos sen itse joutuu ensin maksamaan.
Voi käydä myös käydä niin, että ensiavun lisäksi muuta hoitoa ei aloiteta ennen kun on varmistettu kuka kulut maksaa.
No silloin toki voi soittaa Kelan ulkomaanyksikköön ja saada maksusitoumuksen jota vastaan hoitoa jatketaan.
Tällöin on kuitenkin syytä varautua kieltensevotukseen jos on jossain iiroonkäkkärässä. Silloin on hyvä olla kv-sairausvakuutuskortti olemassa, jonka terveydenhuollon ammattilaiset kyllä tuntee.
NIEMINEN RAIMO
02.12.2010 15:39
Siitä asti on kortti ollut kun sitä alkoi saamaan.Nykyinen kortti on voimassa 26.4.2012 asti.En sitä onneksi ole koskaan tarvinnut.Aina on kuitenkin matkassa mukana niinkuin passikin.
@rami
SILMUNEN HANNU
02.12.2010 15:39
Mutta kun kuitenkin on se vakuutus, mikä kattaa parhaan mahdollisen hoidon, kaikki kuljetukset yms...niin hoidon aloittamiselle ei ole mitään estettä.
Kyse onkin silloin kenties vain sitä, kenelle kulut lankeavat, kelalle vai vakuutusyhtiölle? Vai?
t.Kaarina
JANHONEN MATTI
02.12.2010 15:40
Tässä kohtaa on hyvä paikka muistuttaa ICE-numeron/numeroiden tallentamisesta kännykkään. Jos joutuu esim. sairauden tai onnettomuden vuoksi tilanteeseen jossa et itse kykene soittamaan niin ICE-tunnus lähiomaisen puhelinnumeron edessä kertoo auttajalle, että kyseessä on henkilö jolta auttaja voi kysyä lisätietoja potilaasta, hänen lääkityksestään jne.
ICE+358.... ja siinä se on. Numeroita voi kukin tallentaa haluamansa määrän.
Toinen numero joka kannattaa tallentaa on Pohjoismaiden vakuutusyhtiöiden omistaman
SOS Internationalin numero +45389219.
Numero on myös Creen Cardissa.
Numerossa on 24 h päivystys ja palvellaan suomen kielellä.
Jos joudut sairaalahoitoon, saatujen sairaanhoitopalvelujen laskutuksesa on ongelmia tms. niin soitto sinne ja saat apua.
Nämä nyt on näitä vanhoja juttuja mutta nostimpahan esiin kun sopivat tähän Euroopalaisen sv-korttikeskustelun jatkoksi.
PS. Kirjoitin tuossa edellä virhellisesti kv-sairausvakuutuskortista. Oikea nimi on tietenkin Eurooppalainen sairausvakuutuskortti.
LIIMATAINEN HANNU
02.12.2010 15:48
Kerran olen joutunut sairaalaan Ranskanmaalla, oli minulla se vakuutusyhtiön kortti kun tivasivat 'kuka maksaa' mutta se ei riittänyt, piti faksata kotikuntaan joka sitten sitoutui kustantamaan hoidot. Silloin ei vielä ollut mitään Eurooppalaista sairausvakuutuskorttia olemassakaan. SOS-Internationallaista Kööpenhaminasta sain sitten muuta helppiä. Oma suurlähetystö ei tehnyt mitään.
JANHONEN MATTI
02.12.2010 16:13
Noista Kaarinan vakuutuksen ehdoista kun en tiedä niin en kommentoikkaan. Mutta noin yleensä kuinkahan moni lukee matkavakuutukset ja nimenomaan ne kohdat, jotka antaa vakuutusyhtiölle oikeuden evätä korvaus.
Vallankin vanhoille ihmisille pirullisia ovat ne sairaudet jotka on ennen vakuutuksen ottoa todettu ja niitä on hoidettu, mutta niistä ei ole ilmoitettu/huomattu ilmoittaa yhtiölle vakuutusta otettaessa.
Vaikkapa paha sydämen rytmihäiriö ulkomailla hoidettuna käy esimerkiksi.
NIEMINEN RAIMO
02.12.2010 16:34
Esim.Eurooppalainen tarjoaa matkustajavakuutusta vain hoitokulujen osalta 3kk 95€.Voit siis mennä yksityisvastaanotolle veloituksetta,ottavat vakuutuspapereista tiedot.Mahdolliset lääkkeet joudut itse maksamaan.Näitä lääkekuluja ja mahdollisia muita kuluja haet sitten kirjallisesti tai sähköisesti vakuutusyhtiöltä,kulutositteet pitää tietysti säilyttää.Se kuinka palvelu toimii ei ole mitään havaintoa.Linkissä kehutaan vakuutusta,verrataan eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin
https://www.eurooppalainen.fi/eurooppalainen?cid=331410607&srcpl=4
@rami
HÄMÄLÄINEN MARKKU
02.12.2010 16:42
Ettei menisi liian vakavaksi kerron omakohtaisen kokemuksen n. 10 vuoden takaa.
Olimme Sardiniassa ja minulla tulehtui silmä, joten lääkäriin.
Kylältä ei kuitenkaan löytynyt kuin kunnallinen lääkäri joka totesi, kipeä on.
Hän kirjoitti reseptin ja kun minä tarjosin matkavakuutuskorttia hän pyöritteli sitä, eikä tiennyt mitä olisi pitänyt tehdä kortilla tai 111 kaavakkeella.
Lääkäritäti puhui italiaa ja ranskaa, minä taas suomea ja englantia, joten kommunikointi oli hiukan heikkoa.
Lopputulos oli ettei lääkäri maksanut mitään, koska se oli myös pakallisille ilmainen, selitti hoitaja yhtä huonolla englannilla kun itse käytän.
Ei lysti siihen loppunut, kun menin apteekkiin reseptin kanssa sain myös lääkkeet ilmaiseksi.
Tosin täytetyt paperit, samoin kuin resepti, olivat isoja ja monta päällekkäin
SILMUNEN HANNU
02.12.2010 16:57
Meillä on kerran kauan sitten Ranskanmaalla sattunut tilanne, että esikoisemme, silloin 4v, kasvoista halvaantui toinen puoli. Menimme lääkäriin,( farkkukaupan myyjä sulki putikkiime jotta pääsi pyhänä opastamaan meidät avoimen läkärin vastaanotolle) ja lääkäri pojan tutkittuaan kirjoitti meille lähetteen Grenobleen isoon sairaalaan. Siellä poikaame hoiettiin/tutkittiin pari vrkautta, isäs asui siellä hänen kanssaan ja minä kahden vauvan kanssa hotellissa.
Kotona tutkimuksia jatkettiin kun poika vaan väsyi ja oli pieniä outoja oireita. Lopulta meidän vaatimuksestamme suostuttiin ottamaan borreliooso-vasta-aineet, ja sehän se oli paha.
Sitten pari viikkoa sairaalassa ja sen jälkeen pari viikkoa joka päivä antibiotteja suoneen poliklinikalla käyden.
Vakuutus maksoi kaiken, myös sairaalan Suomessa ja minun hotellin Grenoblessa, ei mitään ongelmia missään. Ihan tavallinen matkavakuutus silloisessa Sammossa.
Borreliooso oli muuten silloin,v 92 niin uusi sairaus, että saimme selostaa sairaalassa joka päivä jollekin tutkijalle koko tapauksen alkaen suo-alueesta Camarquessa...se nimittäin euroopassa ja amerikassa voi tarttua myös hyttysten pistosta...
t.Kaarina
SILMUNEN HANNU
02.12.2010 16:59
Kiitos tuosta ice tunnuksen kertomisesta!
t.Kaarina
HÄMÄLÄINEN MARKKU
02.12.2010 17:12
Nuo ICE numerot kannattaa myös numeroida.
Itse käytän numerointia poikieni kielitaidon mukaan, ei silti etteikö molemmat pärjää englannilla ja ruotsilla.
Toisen pojistani työkieli on englanti joten hän on ICE1.
Toinen on tosin sairaanhoitaja, mutta ei puhelimessa varmaan kysellä hoito-ohjeita.
Nykyajan koulutetuilla nuorilla kun on englanti toinen kotimainen ja ruotsin lisäksi vielä joku muu, kuten meidän pojilla ranska ja saksa.
Eli numerointi esim:
ICE1 Ville
ICE2 Liisa jne.
Näin soittaja tietää kenelle kannattaa soittaa ensin ja tietää myös vastaajan nimen.
HAAPANEN TIMO
02.12.2010 20:06
Mulla on If:n Travel Insurance Card, koskaan en ole tarvinnut, voi toimia hyvinkin, tai sitten ei.
Hyvä lisä tuo sv-kortti kuitenkin on, kun on niin edullinenkin.
@timppa
HÄMÄLÄINEN BRITA
03.12.2010 22:02
Arvoisat matkaajat.Etelän talvehtijoiden vaakuutukset-osastossa, 15.10. keskusteltiin samasta asiasta ja sieltä löytyy lisävinkkejä.Allekirjoittaneelta 31.10.omakohtainen tieto.Hyvää Joulun odotusta.Hämy
AHJOS TIMO
04.12.2010 20:30
Minullakin on ICE-numerot olleet jo pitkään käytössä. Ihmettelen kuitenkin, millä tavalla joku ulkopuolinen auttaja saa ICE-numerot esille, jos kännykässä on näppäimistölukitus päällä? Vai onko tarkoitus, että onnettomuuden uhri avaa kännykkänsä tai sanelee/kirjoittaa avauskoodin ennen kuin menee tajuttomaksi?
Kännykän varastamista ajatellen on kuitenkin mielestäni turvallista määritellä, että näppäimistö menee automaattisesti lukkoon oltuaan käyttämättömänä esim. 1 minuutin.
SILMUNEN HANNU
04.12.2010 20:47
Mistä näppäimistölukituksesta ja koodista oikein puhut?
t.Kaarina
AHJOS TIMO
04.12.2010 20:50
Eiköhän noissa Haapasen mainitsemissa korteissa ole sama ero kuin että kotimaassakin voi hakea vaihtoehtoisesti hoitoa joko julkisesta tai yksityisestä terveydenhuollosta. Yksityinen vakuutus korvaa vain vakuutusehdoissa rajatut tapaukset, mutta julkinen terveydenhuolto joutunee ulkomailla antamaan Kela-kortin haltijalle saman hoidon kuin antaisi siinä maassa asuvalle.
Jos ihmisellä on jo ennen matkalle lähtöä jokin tunnettu perussairaus, matkavakuutus ei ehkä korvaa matkalla alkaneen sairauden hoitokuluja, jos sitä voidaan pitää aiemmin havaitun sairauden "liitännäissairautena".
AHJOS TIMO
04.12.2010 22:24
Kaarina kysyi: "Mistä näppäimistölukituksesta ja koodista oikein puhut?"
Näppäimistölukko estää tahattomat soitot (ns. taskusoitot) sekä soitot löydetyllä tai varastetulla kännykällä. Saapuvaan puheluun voi vastata lukkoa avaamatta, mutta jos haluaa itse soittaa, lukko pitää ensin avata. Kymmenen vuotta sitten Nokian kännyköiden näppäimistölukko avattiin painamalla "Avaa" ja * (tähti). 2000-luvulla ostamissani se avataan painamalla ensin "Avaa", jolloin näyttöön tulee teksti "Suojakoodi:". Sen jälkeen syötetään itse määritelty numerokoodi, jonka pitää olla vähintään 5 numeroa. Jos koodi on syötetty oikein, näyttöön tulee "Näppäimistö käytössä". Muussa tapauksessa "Väärä koodi" ja näppäimistö pysyy lukittuna.
Näppäimistölukituksen voi asetuksissa itse määritellä (ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä, määritellä suojakoodin, lukittuuko näppäimistö automaattisesti tietyn ajan kuluttua). Mielestäni lukituksesta on hyötyä joka päivä, mutta haittaa vain siinä harvinaisessa tilanteessa, jolloin toisen ihmisen pitäisi voida soittaa puhelimellani minun tietämättä.
SILMUNEN HANNU
04.12.2010 22:29
Ahaa! Toki tuo näppäinlukko on käytössä, mutta ei sen jälkeen mitään koodeja. Ja kaikissa puhelimisa se perusnäppäinlukko aukeaa samalla kaavalla. En vain ymmärtänyt että joku pitää siinä sen jälkeen jotain lukkokoodia päällä.
t.Kaarina
MANNINEN RISTO
05.12.2010 11:44
Minullakin vuoden ikäinen puhelin johon voi valita lukituksen koodilla tai ilman. Se ilman on valikko + tähti.
HÄMÄLÄINEN MARKKU
05.12.2010 13:08
Lisäksi joitakin Nokialaisia voi etäohjata lukitukseen tekstiviestillä, jolloin puhelin vaatii lukituksen aukaisun, edeltä käsin asetellulla numerosarjalla.
Minulla on lisäksi käytössä F-Securen AntiTheft jota käyttämällä voin myös etälukita puhelimen, katsoa koordinaatit missä puhelin on, sekä tyhjentää siitä kaikki yksityiset tiedot.