Marokkoon menijöille ehkä hyödyksi

AHONEN KAI 18.11.2010 04:09

Algeciras-Ceuta-Marokko

Useat ostavat lippunsa Carlokselta A7 tie, liittymästä 112 etelän puolelle paikasta: 36°1045”N / 5°2627”W Konttorille mennessä jo huomaa hyvän paikan yöpyä muiden matkalaisten joukossa Lidlin pihalla, josta aamulla on lyhyt 8 km matka aamulaivalle.

Lautalla voit täytellä papereitasi, joita sait laivalipun oston yhteydessä kolmea sorttia, valkoisen, keltaisen ja vihreän moniosaisen, keltaista tarvitset vasta palatessasi. Lautalta tultuasi seurailet viitoitusta ”Marruecos”, tankkaa auto , aja Espanjan rajan yli.

Marokon puolella, aja jonon päähän, lukitse auto ja mene papereinesi ensimmäiselle kopille, jossa leimataan passi ja kirjataan maahan tulleeksi.

(oppaan saat pyytämättä 2 metrisestä 60 kiloisesta kaapu-ukosta, joka tahtoo kolikoita)

Sitten seuraavalle kopille jossa tarkastellaan auton rekisteriote ja leimataan se vihreä lappu.

Autoon ja jonon mukana tullimiehen pakeille, haluaa nähdä vihreän lapun, passin ja mahdollisesti auton sisätilat.

Vielä portilla on poliisit jotka haluavat nähdä passit, ja siitä baanalle.

100 metrin jälkeen tulet liikenneympyrään, ota ensimmäinen oikealle jyrkkään ylämäkeen, seuraa viitoitusta ”Tanger” tie on nelikaistaista El Jadidaan tai ~100 kilsaa Marrakesista lounaaseen asti.

Tie on maksullinen,(Marrakesin kautta maksaa 3-400dh/3-40€) ellei ole paikallista pätäkkää, niin ensimmäinen seinä löytyy rantatietä ajettaessa ensimmäisestä kylästä ihan tien vierestä. U-käännöksen jälkeen viitoitusta Tangeriin seuraten olet taas reitillä, mikäli olet tuohon suuntaan menossa.

Tetouaniin menijät jatkavat suoraan etiäppäin.

Rabatista 40 km eteenpäin tulee vastaan ”Casablancan Shell” siinä ravintolan vierustan parkissa on hyvä paikka yöpyä, untasi vartioi oikeasti koko yön vartija pesäpallo mailoineen, 20 dirhamia lienee kohtuu maksu hänen palveluksistaan.

Ja onhan toki kämppäreitäkin matkan varrella melkein joka kylässä

Jos sitten alkaa kylmyys vaivaamaan Agadirin seudulla, niin Länsi-Saharassa Ad Dakhlassa lämmintä saattaa olla enemmän. Toki tänä talvena saattaa olla vähän turhankin kuumat olosuhteet, ja käydä hengen päälle muillakin kuin astmaatikoilla tuonne meno ;)

(saldo taitaa olla tällä hetkellä 10 poliisia ja 800 saharalaista)

El Aaiun jälkeen tarvitset nipun Saharan lappuja, muutaman kymmenen kilsan välein saat niitä sujautella tyhjää kyseleville poliiseille tarkastuspisteillä mennen tullen.

Eurooppaan palatessasi ajat rajalle, pysäköit auton ja menet sen täytetyn keltaisen lapun ja passien kanssa ainoalle luukulle, jossa kirjaudut ulos maasta.

Hihassasi roikkunee pieni marokkolainen joka opastaa sinua tahtomattasi, muutamalla kolikolla pääset siitä eroon ja tullimiehetkin jättänevät ruuvimeisselillä kopistelut seuraavan pirkkamatkaajan autolle suoritettavaksi toimenpiteeksi.

Kartta kertoo lisää:

http://maps.google.com/maps/ms?client=firefox-a&hl=fi&ie=UTF8&msa=0&msid=109660114090440959162.00048037062bcd09f53ea&ll=31.877558,-8.701172&spn=8.48409,19.753418&z=6

HAAPANEN TIMO 18.11.2010 19:01

Jaaha! Kai on käyttänyt aikaansa mapsikoulussa,hieno homma. Hyvä kartta, siitä on iloa monelle.

On se maps kätevä, kun vain joku viitsii väsätä. @timppa

LIIMATAINEN HANNU 18.11.2010 20:31

Jösses, Kaitsuhan on nähnyt vaivaa tehnyt paljon töitä pirkkamatkaajien opastukseksi ja ohjeiksi! Hieno juttu. Thank's!

MANNER TAPANI 19.11.2010 14:03

Mainio opastus Kaitsulta.

Muutama sana taman kevaan reissulta Algeciras-Tanger-Algeciras. Liput myi samainen Carlos Gutierres liityma 112 Lidl. Meno sujui juoheasti, muutamaa "ahmed-ahnetta" lukuunottamatta. No naihinhan on totuttu matkojen varrella. Neuvoja saa kysymatta. Aivan kuin mokilla Savossa.

Helmikuun lopussa paluu ei sujunutkaan yhta letkeasti. Taytin lappuset, ajettiin tullin rontgeniin ja laivajonoon. Juuri ennen paattiin ajoa oli viela viimeinen tullin tarkastus ja sitten laivaan. Olin jo rampilla kun lipuntarkastaja totesi ettei tahan kaukaloon talla piletilla tullakkaan. Ei auttanut selittelyt (osaan kylla). Pakki paalle ja pihalle. Lahtoon n.1/2t.

Jatin karrin peravaunuineen ja pratkineen tullialueelle ja painelin takaisin yhtion putiikkiin. En repaissyt ovea saranan puolelta, (pinnahan ei saa palaa missaan tapauksessa, vaikka hieman koittelisikin) vaan suhteellisen tyynesti kysyin missa mattaa. Joo huomattiin juuri ettei CARLOS GUTIERRESSIN TIKETIT KAYKKAAN ENAA MEILLA ja vookitookilla pirautettin rampille, ettei sua saa laskea sisaan. SHUKRAN HABIBI =(kiitos kultaseni), totesin mina. LIPUT PITAA OSTAA TAALTA, sanoi Fatima...

Kysyin Abdilta eiko ongelma ollut jo siina vaiheessa tiedossa kun olin lippuineni tiskilla. Ei, saimme juuri tiedon, tokaisi Ibrahim. Missa POMO ? KYSYIN KOHTELIAASTI. Tulee kohta, sanoi Hakim... Aivan uskomatonta. Samalla POMO =(MERSU,KAMELINKARVATURKKI,KIILTONAHKAKENGAT, ERITTAIN TYYLIKAS HERRA) pyyhalsi Mersulla paikalle. Vaihdettiin parit kohteliaisuudet. POMO karjahteli muutamat arabiat. Otti asian hoitoonsa ja saattoi takaisin puattiin, joka seilasi heti. Kello oli 17.

Minulla oli ehka enemman onnea kuin ymmarrysta. Ilman POMOA olisin jaanyt rannalle ruikuttamaan. Ehka uudet piletit jne. Who knows... Olin jo pari paivaa odottanut myrskyparkissa laivojen seilausta. No, kiiretta ei ollut. Ja ainahan sita olisi voinut palata Herkuleksen luolia kaivelemaan. Upea paikka. Kannattaa piipahtaa. 20 km Tangerista Atlannin puolella. Myos jonkinlainen L-alue.

POMO korosti viela, etta ala osta lippuja Carlosilta. Jotain kranaa on taytynyt olla, koska muutama herne oli lirahtanut POMONKIN sieraimiin. Ruotsalaisella pariskunnalla, joiden kanssa menimme yli, oli samanlaiset ongelmat paluumatkalla...

Carlos Gutierres on varmasti edelleenkin erinomainen mesta hankkia liput. Mutta nyt vaan sattui kaymaan nain. Kannattanee kuitenkin tarkistaa lippuset huolellisesti. Gutierssin toimiston "sirpat ja kyllikit" eivat vakuuta pystyvina oppaina. Joten varmista rannassa laivayhtiolta myos paluu.

Tassa oli myos apuna kymmenien vuosien kokemus Arabimaista,Afrikasta,Intiasta joissa olen liikkunut pratkalla, autolla, bussilla, hevosella. Aina on taytetty lappuja, valilla vaaria. Aina on selvitty ja aina on tavattu POMO...

Naissa ja muissakin maissa liikuttaessa kannattanee tutustua tapoihin, historiaan. Muutama rivi helpottaa kummasti kun on vahan jyvalla -kusta tulee,mista menee...

Nahdaan paanalla,

Tapani Manner

AHONEN KAI 24.11.2010 17:38

Lainaanpa itseäni:

"100 metrin jälkeen tulet liikenneympyrään, ota ensimmäinen oikealle jyrkkään ylämäkeen, seuraa viitoitusta ”Tanger” tie on nelikaistaista El Jadidaan tai ~100 kilsaa Marrakesista lounaaseen asti. "

Ja totean Marrakesin ja Agadirin välisen maksullisen moottoritien olevan käytössä koko matkaltaan, tämä väli ei kestä enää kuin parisen tuntia.

Pirkkatiekin tietysti edelleen käytössämme ;)

HELLE RAUNO 27.11.2010 16:36

Juuri noin se meni. Ja tosi jouheesti. Tangeriin en mene enää ikinä. Se tulli on ihan hullu paikka. Nyt laivaliputkin ovat saman hintaiset 180 € meno/paluu. Jos joku ensikertalainen on lähdössä niin lähetän päiväkikirjani mielellään opaaksi ja ojennukseksi sähköpostilla.

rauno.helle@gmail.com

Marrakech

AHONEN KAI 27.11.2010 17:41

Moi Rauno,

Mistä ostit lipun?

Meille kanssa riitti yksi kerta Tangerin kaaosmaista maahantulosirkusta.

Parin viikon päästä etelän lämpöön mekin.

Portimão, +15,1°C

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.