Etelä-Ruotsi + Tanska

PYLKKÄNEN ANTTI 09.07.2010 12:23

Perheen kanssa ollaan suuntaamassa pariksi viikoksi Etelä-Ruotsin ja Tanskan suuntaan. Millainen turvallisuustaso on yleisillä leirintäalueilla? Onko vaunuihin/autoihin murtauduttu/putsattu? Kaverin auto putsattiin loman alkajaisiksi Tukholman keskustassa kesän alussa, siitä oli hyvä jatkaa lomaa :(

RANTALA PERTTI 11.07.2010 00:20

Käytiin viime vuonna perheen kanssa (2+2+koira) parin viikon reissu Ruotsin läpi Tanskassa ja pohjois-Saksassa. Leirintäalueet olivat siistejä ja ainakin yhtä turvallisia kuin meillä Suomessa. Ei minkäänlaisia ongelmia. Oltiin liikkeellä kesäkuussa. Kaikinpuolin reissusta jäi positiivinen mieli. Ei muuta kuin matkaan.

ARO PERTTI 11.07.2010 08:49

Etelä-Ruotsi on aika turvallinen.Kuulin uutisista että maantie ryöstöt ovat vähentyneet huomattavasti etelä-Ruotsin levähdysalueilla ( n. 70%).Rosvot alkavat olla telkien takana tai siirtyneet toisiin maisemiin.Leirintäalueilla niitä ei ole esintynyt koskaan. Ongelma tähän aikaan vuodesta on löytää leirintäalue joka ei ole täynnä.Soitto etukäteen ei ole tyhmästi tehty! CC:n (Caravan Club of Sweden )alueilta saa helpoimmin paikan. Ilmat Ruotsissa ovat viime aikoina olleet kauniita.Kun vielä lisäksi ottaa huomioon että Ruotsi on suhteellisen halpa maa turisteille ja Ruotsalaisillekin niin tunkokseen saa varautua.

Tanskassa ja Saksassa voi olla helpompi löytää yösija leirintäalueilta kun on ajoissa liikkeellä, eli noin klo 17.00 iltapäivällä.Tämä koskee myös Ruotsia.

Me yövymme yleensä, jos ei ole päässyt alueille, pienten hautausmaitten kuupeella.Niilä o0n useimiten WC ja mahdollisuus juomaveden saamiseen.Rauhallista ,ei vaki asukkaat mölyä !

RIKKOLA ESA 11.07.2010 20:46

Tultiin pari viikkoa sitten ruotsi,saksa ja tanska reissulta,ei ollut mitään ongelmia.Kannattaa hommata pohjoismaiden leirintäkortti,kyselivät joka paikassa ja helpotti leirintää.Tanskassa on niin paljon leirintäalueita et varmaan löytyy tilaa.

ARO PERTTI 12.07.2010 10:13

Huom !! TEOLLISUUSLOMAT ovat alkaneet Ruotsissa ,Tanskassa ja Saksassa !!!Siis on oltava aikaisin iltapäivästä alueilla jos aikoo saada paikan.

Tästä 4-5 viikkoa eteenpäin on aivan eri ajat kuin kesäkuussa.

SFC:n jäsenkortti tai CCI ovat aivan yhtä hyviä kuin CCS, ellei parempia.

Minulta on kysytty kerran,sen olemassa olon aikana ,CCS korttia Ruotsissa,Tanskassa sitä ei ehdottomasta tarvitse, Saksassa se ei edes kelpaa. Sitä vastoin CCI kelpaa kaikissa edellä mainituissa maissa niinkuin SFC-korttikin.

VIITANEN JORMA 13.07.2010 17:37

Etelä-Ruotsi ja Tanska ovat hienoja alueita. Leirintäalueilla ei ole turvallisuusongelmia omien kokemusteni mukaan. Mutta ei niitä ole ollut maanteiden varsillakaan yöpyessäni Ruotsissa ja Tanskassa viimeisten 20 v aikana. Paikan olen toki aina katsonut, niin ettei ihan omituisiin pusikoihin ole yöksi sijoittuttu, Ruotsissa tosin syrjäisemmillekin paikoille, venesatamiin jne.

Toisin kuin edellä joku kertoi, minulta on vaadittu leirintäalueella hyvin usein Pohjoismainen leirintäkortti. Ei ole auttanut, vaikka olen tyrkyttänyt kv-leirintäkorttia ja/tai SF-Caravan korttia.

Mutta onhan Ruotsissa myös Ruotsin karavaanariliitonkin omia paikkoja. Sellaisillakin olen ollut. Esimerkiksi Kapellskärin lauttasataman vieressä on oikein mukava paikka ja ihmiset ystävällisiä. Tosin asiaan voi vaikuttaa sekin, että vaikka olen äidinkieleltäni suomea puhuva, puhun myös ruotsia (en virheettömästi).

Jos luet dekkareita, ja komisario Wallander on suosikkejasi, käy Ystadissa. Jopa lomamatkalla Varsovan keskustassa tapaamani italialaisperhe oli käynyt siellä katsomassa Wallanderin taloa.

Pitkin Ruotsin rannikkoa Tukholmasta Ystadiin on lukuisia hienoja rantapaikkoja, venesatamia ja leirintäalueita, joilla itse olen viihtynyt.

Omat kokemukseni murtautumisesta rajoittuvat kysymälläsi alueella kahteen tapaukseen. Toinen niistä oli kesällä 2008 Värnamon kohdalla huoltoasemalla sunnuntaiaamuna hieman ennen juhannusta kello 10.00. Matkailuautomme oli toviksi pysäköity bensiinimittareiden lähettyville lukittuna ja hälytin päällä. Olin kuitenkin unohtanut navigaattorin kojetaulun päälle. Menimme kahville huoltoaseman kuppilaan.

Kesken kahvinjuonnin minusta tuntui, että jonkun auton hälytin metelöi. Juoksin ulos. Auton vieressä oli autoomme ulkoapäin "tutustumassa" kaksi noin 30-vuotiasta kaveria, muutama muu seurasi tilannetta bensamittareiden luona. Kun juoksin paikalle, yritys autoon murtautumiseksi keskeytyi. Yrittäjät esiintyivät kuin olisivat muina miehinä katselemassa muitakin samassa rivistossä seisovia autoja. Nappasin navigaattorin taskuuni, lukitsin auton ja aktivoin hälyttimen uudelleen. Myöhemmin sain kuulla, ettei navigaattoria Ruotsissa pidä koskaan jättää näkyville autoon.

Toinen tapaus oli muutama vuosi aikaisemmin Lähellä Kööpenhaminaa hyvin suuren ostoskeskuksen pysäköintialueella. Iltapäivällä (arkipäivä) kello 14-15 käytössämme ollut matkailuauto seisoi keskellä suurta täynnä autoja olevalla P-alueella, noin 30 metriä pääovesta. Liikenne oli valtava ja ihmisiä paljon. Autossa ei ollut hälytintä.

Tullessamme takaisin kaupasta ihmettelin, miksi vaimon hansikkaat olivat asfaltilla auton vieressä. En ollut niitä varmasti siihen pudottanut. Sitten tajusin katsoa, onko auton ovesta pilkottava lukitusnappula alhaalla. Ei ollut. Silloin tajusin, että joku pitkäkyntinen on käynyt autossa.

Kaman lisäksi lähti pieni määrä rahaa, passit, vaatteita jne. Auton kaikki kaapit oli pengottu ja tavaroita, jotka eivät kelvanneet hujan hajan lattialla. Voro oli ilmeisesti kerännyt johonkin kassiin sen, mitä halusi viedä.

Koska autossa ei ollut hälytintä, kukaan ulkopuolinen lähellä autoa liikkuvakaan ei kiinnittänyt huomiota siihen, kuka autossa puuhailee ja mitä on tapahtumassa.

Poliisi totesi autoa tutkiessaan, että keskuslukko oli saatu aukeamaan työntämällä avaimen reijästä joki terävä piikki. Mitä ilmeisimmin osasivat avaamisen kovin hyvin, onneksi ei rikottu mitään.

Niin että ei se voro iske vain yöllä ja jossakin syrjäseudulla. Keskellä päivää, keskellä väenpaljoutta ja aivan vastoin odotuksiakin voro voi yrittää tunkeutumista.

Nämä ovatkin olleet ainoat murtautumistapaukset, kun olemme 30 vuotta matkailleet vaunulla ja autolla Suomessa, Pohjoismaissa, Keski- ja Etelä-Euroopassa ja myös vanhan Jugoslavian alueella sekä muualla Euroopan itäisissä osissa.

Trevlig räsa!

ARO PERTTI 14.07.2010 08:51

Väitän vieläkin että CCS ( Camping Card Skandinavia ) ei tarvita TANSKASSA ja että SAKSASSA se ei ole edes voimassa minnkä kortin nimikin jo kertoo ( Skadinavia ). CCI (Camping Card International) on voimassa Ruotsissa ,Tanskassa ja Saksassa. Ruotsissa on joitakin alueita jotka CCS :ää vaativat mutta jo yli 500 (http://www.campinggladje.se/ )leirintäeluetta ei sitä kysele vaan CCI tai SFC-kortti kelpaa.

Kun nyt noista harrastus vuosista taas tuli kyse niin meikäläinen aloitti tämän leirintämatkailun 60-luvulla ja Ruotsissa ollaan senjälkeen matkailtu vuosittain. Tanskassa ja Saksassa ei ihan yhtä paljon mutta niin paljon kuitenkin että tietoa on mitkä leirintäkortit näissä maissa ovat kelvollisia .

Varkauksista ja ryöstöitä ei ole kokemuksia kun puhutaan näistä ylläolevista maista.Olen lukenut kylläkin mutta omalle kohdalle ei ole sattunut.

Sitävastoin muualta on kaksi kokemusta.Prahssa yritettiin kerran viedä kaverin vaimolta sateenvarjo kädestä,ei onnistunut. Itseltäni on viety Bandungissa ( Indonesia ) ostokeskuksen hississä puhelin. Se oli lukossa ja paikallinen maksukortti sisässä joten puhelimen menetys oli marginaallinen.

Kapellskärin CC-alueella kohdellaan kaikkia hyvin karvoihin ja kielitaitoon katsomatta ja onhan alueella useita suomalaisia kausipaikkalaisia. Siellä kelpaa SFC-kortti mainiosti niinkuin kaikilla muillakin CC.n ( yli 35 ? )alueilla Ruotsissa.

Jag önskar ochså trevligt resa med eller utan CCS-kort !

PAANANEN PAULI 14.07.2010 12:08

Minäkin komppaan Camping Card Skandianavian puolesta. Lykkään aina kortin Ruotsissa, Norjasssa, Tanskassa joka paikkaan missä sillä saa alennuksia. Kortin haltijoille tulee " vuosikirje " jossa on piiiitkä lista alennuksia joita kortin omistaja saa näyttämällä korttia. Kannattaa ottaa lista mukaan reissuun. Viime kesänä Motalassa, vähän paremmassa miesten asusteliikkeen kesäalessa, näytin korttia kassalla. Myyjä joka osoittautui itse kauppiaaksi, hymyili leveästi kortille, ja antoi ostoksistamme lisä-alennusta, ja liike ei todellakaan ollut listassa !

Kortti maksoi aikoinaan muistaakseni jotain 20 eur ? en ole ihan varma? ja sen jälkeen 5 eur / vuosi. Meillä on tapana ostaa matkamessuilta Camping Card Skandinavian osastolta korttiin se 5 eur:n tarra ja näin varmistaa, että kortti on aina voimassa. Kortin ja vuosileiman/tarran saa myös ostaa kun menee camping-alueelle joka on korttialue.

Tulimme yhtenä kesänä Oslosta ja yritimme kotimatkalla tasokkaalle viiden tähden alueelle ilman korttia, kortti oli JÄÄNYT KOTIIN ! emme päässeet !

Poikamme oli Ruotsissa prätkäreissulla ja sanoi kotiin tullessaan, että kortti oli todella tarpeen. Vuokrasivat Ruotsin camping-alueilla mökkejä ja aina kysyttiin korttia. Västeråsissa kortti oli edellytys, että pääsivät sisään camping-alueelle ja saivat vuokrattua mökin. Poikamme ja kaverinsa eivät kuulu mihinkään prätkäjengeihin, vaan ovat tavallisia insinööriopiskelijoita, ja alla oli kyykkypyörät. Korttihan on, niinkuin muutkin camping-kortit, tavallaan takuu siitä, että asiakas käyttäytyy alueella asiallisesti ja noudattaa camping -alueen sääntöjä, jne. En toki tarkoita, että kortiton nyt huonosti käyttäytyisi !

Lähdemme menemään 22.6 Naantalista - Kapellskäriin ja kortti on meillä takuulla mukana ! T: Arja

AHOLA JARI 14.07.2010 12:17

Viime la 10.7 Umeå First Campingissa ei kelvannut SFC- tai CCI-kortit, vaan sitä kotiin jäänyttä CCS:sää (2009 tarralla) olisivat olleet vailla. Kuulemma "eivät saa kirjattua sisään" kuin kortinlukijalla pyyhkästen - liekö pakkomyyntiä 130 SEK uusi ..

Nooh, sisälsi siis 9€ arvoisen 2010-tarran, jonka nyppäsin tuosta Temp.Se -kortista kotona olevaan..

ARO PERTTI 14.07.2010 13:53

Aivan samat asiat takaa SFC-kortti tai CCI, eli alennukset samat kuin CCS-kortilla,CCI-kortissa vastuuvakutus.

Mutta kaikki saa tehdä ihan niinkuin itse haluavat. Minä olen joskus kiusallani näyttänyt sitä EU:n sairasvakuutus korttia ja sekin kelpaa monella alueella ainakin Ruotsissa.Uskon että Ajokortti tai Kelan kortti olisi kelvannut edellä mainituilla alueilla.Tiedän myös että kaikilla CC.n ( Caravan Club of Sweden)alueilla kelpaa CCI-kortti mutta ei välttämättä CCS.

Siis jokainen tulkoon onnelliseksi omalla tyylillään.

Kör försiktigt ! :-)

AHOLA JARI 14.07.2010 14:22

Pertille:

Minulle tuo respan väki "väitti", että he eivät voi kirjata tulijan tietoja manuaalisesti (edes tietokoneella), vaan tulijan tiedot voidaan lukea ainoastaan kortinlukijalla. CCI- tai SFC-kortin magnettinauhalta heidän systeeminsä ei osaa lukea ko. tietoja...

Siksipä he tekivät väliaikaisen CCS-kortin, jolle syöttivät tarvittavat tiedot ihan manuaalisesti SFC-kortilta (+ puhnro) sekä tarkistivat henkilöllisyyden ajokortista katsomalla. Lopuksi "pyyhkäisivät" sisään meikäläisen uudella CCS-kortilla... aikaavievää ja hankalaa..

Olen kyllä täältä lukenut, että muuallakin Ruotsissa kuin Uumajassa toimitaan näin..

ARO PERTTI 14.07.2010 19:22

Jari ! Minähän kirjoitin että jokainen tehköön niikuin itse haluaa. Toisaalta jos on asunut Ruotsissa yli 45-vuotta ja harrastanut matkailua Ruotsissa yhtäkaun niin pakostakin sitä jotain on oppinut matkailusta Ruotsissa ja miksei muuallakin mailmassa.

Minä en aio hankkia CCS-korttia. Sinä ja muutkin voivat se tehdä aivan vapaasti.Minua vain ette saa ylipuhutuksi valitan. Vielä kerran s , CC.n alueilla http://www.caravanclub.se/index.php?option=com_content&task=view&id=455&Itemid=505 näillä siis ja 500.lla muulla alueella kelpaa sekä CCI että SFC- kortti.

Myös Saksassa ja Tanskassa kelpaa sekä CCI että SFC-kortti.

Tänk på miljön, skaffa inte onödiga plastkort! :_)

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.