kaasupullot Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa

MARTTINEN ARI 05.07.2010 00:52

Moi! Ollaan lähdössä vaunulla ekaa kertaa rajojen ulkopuolelle. Ensin sukujuhliin Ruotsiin, siitä Tanskaan ja mahdollisesti Saksaan. Kannattaako hankkia Suomesta 10kg sivuventtiilipullo ja 5kg grillipullo varmuudeksi täysinä kun ovat molemmat vasta puoltyhjiä eli puolitäysiä :) vai saako molempia pulloja myös helposti Ruotsista.

ARO PERTTI 05.07.2010 08:23

Kyllä pulloja saa helposti Ruotsista,Tanskasta ja Saksasta ,kun ostaa pullon kuorineen mutta Ruotsissa kaasupuloa ei voi käyttää ilman adepteria (sisäpuolinen kierre ulkopuoliseksi). Suomalaisia pulloja EI vaihdeta missään edellä mainituista maista paikallisiin. Tanskassa ja Saksassa ehkä kierteet sopivat mutta kaasu on ostettava pulloineen (kallista)eli ota ihmeessä niin paljon kaasua Suomesta matkaan kuin voit.

Kaasun täyttöpaikkoja voi löytyä mutta Ruotsissa tarvitset (ulkopuolinen kierre sisäpuliseksi) adepterin. Kallista lomaaikaa tuhrantuu täyttöpaikkojen etsiskelyssä!

MARTTINEN ARI 05.07.2010 09:20

Kiitos tästä tiedosta. Kaippa se on käytävä vaihtamassa noi puolityhjät pullot täysiin Suomessa.

MARTTINEN ARI 05.07.2010 10:23

Mitenkäs oli sen grillipullon laita, eli onko Ruotsissa samanlainen päältäpainettava venttiili ja 5kg vaihtopulloja?

ARO PERTTI 05.07.2010 11:50

Suomalaisia pulloja ei vaihdeta Ruotsissa,samoin ei Ruotsalaisia pulloja vaihdeta Suomessa vaikka molemmat ovat EU-maita. Kansalliset asetukset estävät tämän. Ruotsissa on ollut joskus näitä päältä painettavia pulloja,en tiedä onko enää mutta ei niitä vaihdeta kuitenkaan näitten maakohtaisten asetusten johdosta.En myöskään tiedä jos jossain rajan pinnassa pohjoisessa harjoiten jonkin laista vaihto kaauppaa mutta tuskim.

AHJOS TIMO 05.07.2010 19:11

"Kansalliset asetukset estävät tämän."

En tiedä asetuksista, mutta Kippari-Caravan Oy (Rastila, Helsinki) tietääkseni kuitenkin myy ja vaihtaa erimaalaisia kaasupulloja. Tuskin he laittomasti toimivat.

LAHTI ANTTI 05.07.2010 20:01

Ja kannattanee muistaa paljonko saa kerralla kaasua kuljettaa mukanaan.

http://www.lappeenrannanakkujakone.fi/Nestekaasu/Nestekaasut.htm

ARO PERTTI 05.07.2010 23:30

Mitäs siitä Rastilasta on iloa kun on Ruotsissa,siellä kelpaavat vain Ruotsalaiset pullot.Yritä sitten vaihtaa Ruotsalaista pulloa Suomessa muualla kuin Rastilassa.Se voi olla hankalaa jos asuu kaukana Rastilasta.

Kaksi P11 pulloa toinen sivuventtiili ja toinen painoventtiili,riittävät kauan kesällä, kun ei menee lämmitykseen kaasua.Kyllä P11 ainakin parikesää grillaa vaikka joka päivä ja toisella keittää sekä käyttää jääkaappia varmasti yhden kesäloman vaikka missä.Sähkön käyttö ei ole kiellettyä Ruotsissa, eikä ole sen kalliinpaa kuin Suomessa (2-4 €/v). Mittarisähkö vielä halvempaa siellä missä sitä myydään (1-1.5 € kWh)

Hyvä adapteri sarja varmistaa kaasun saannin jokapaikassa.Joten luottavaisin mieliin matkaan vaan. :-)

MARTTINEN ARI 06.07.2010 09:21

Kiitoksia neuvoista. Rastila ei ole kaukana, joten svedu-pullo sieltä jo valmiiksi ja adapteri niin pärjäisi varmaan ruotsissa pitkään. Hyvä tietää tulevaisuutta ajatellen.

3-viikkoa ollaan reissussa joten luulisi pärjäävän yhdellä 11 kilon sivuventtiili pullolla ja 5 kilon painoventtiilipullolla grilliin. Pieni vaunu joten eipä juuri mahdu pulloja enempää ja aisapainokin jo kasvaisi. Aurinkopaneeli hoitaa sähkön tarpeen, kaasulla lähinnnä jääkaappi, ruoanlaitto ja lämmitys jota tuskin paljon tarvii.

ARO PERTTI 06.07.2010 11:01

Jos vaunua ei voi lämmittää sähköllä siellä mistä sitä saa,niin ota mukaan pieni auton sisätilan lämmitin. Se ei ota paljon tilaa ja sitä voi säilyttää autossa.Tällä tavalla riittää varmasti sinun omat P11 ja H6 pullot jos ne ovat täysiä. Ruotsissa on kaasu kallista. Veikkaisin että huoltoasemilla ainakin 50-60 € P11 ja ja muuallakin 30-35 € ( esim. Rami Rent Swedol ja CC:n leirintäalueet).Jos löydät jonkun kaasun jakeluaseman (AGA tai muu) niin sieltä ehkä saa kaasua 30€ pintaan ( P11 )Muilla leirintäalueilla,kuin CC:n, tahtoo olla huoltoasema hinnat.

Tanskassa ja Saksassa on kaasu huomattavasti halvempaa ,olen muistavinani että joku rajakaupoista olisi kaupannut kaasua keväällä 15 € ( P11, H11).

Ruotsissa ja varsinkin Saksassa on ruoka halvempaa kuin Suomessa,Tanskassa suurinpiirtein kuin Suomessa, Siellä pitää kokeilla Tanskalaisia leivin tuotteita.Leivät wienerleivät ja muut suussa sulavia.Leipomot leipovat tuoretta leipää 2 kertaa vuorokaudessa ,aamulla ja iltäpäivällä. ;-)

ARO PERTTI 06.07.2010 11:28

Meni vähän pitkäksi mutta näet rajakaupa kaasuhinnat suoraa tästä ja vähän muitakin hintoja. :-)
http://fi.calle.dk/products/productlist.aspx?searchtext=Gas&storeid=6&MenuItemID=0&RL=True&CurrentPage=0&LPS=True

KANTOLA TIMO 06.07.2010 18:27

Näin kesällä onneksi kaasua kuluu olemattoman vähän. Juuri tultiin parin viikon Saksan reissulta, eikä mennyt edes yhtä 11 kilon pullollista.

Onkohan EU-edustajissa yhtään karavaanaria, joka voisi alkaa tehdä työtä tässä kaasupulloasiassa. Kaikkien EU-maiden matkailijoita, ei pelkästään meitä suomalaisia haittaa sama ongelma, kun ei saa pulloja vaihdettua.

Nyt tietenkin taas joku alkaa mainostaa täytettäviä pulloja ja täyttöadaptereita, mutta minä ainakaan en haluaisi moisten kanssa pelata, vaan vaihtaa pullon missä kohdalle sattuu.

KATAJISTO VESA 07.07.2010 16:19

Yllä kyseltiin sellaisten EU-edustajien perään, joita karavaanareiden ongelmat kaasupullojen osalta (tarkemmin: liittimien erilaisuuden aiheuttamien ongelmien) kiinnostaisivat. No, heitä on ja tässä esimerkki viimeaikaisesta MEP:n kirjallisesta kysymyksestä Komissiolle ja saadusta vastauksesta:

Aihe: Kaasupullojärjestelmä Euroopassa http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2009-6686+0+DOC+XML+V0//FI

Monessa Euroopan unionin jäsenvaltiossa kotitalouksissa käytetään kaasupulloja. Monet eurooppalaiset tarvitsevat kaasupulloja kuitenkin ennen kaikkea harrastaessaan leirintämatkailua. Koska kaasupulloja on turvallisuussyistä mahdollista kuljettaa mukana vain rajoitetusti, ongelmaksi muodostuu usein pullojen uudelleen täyttäminen paikan päällä.

Eurooppa-adapterisarja on jo otettu käyttöön, mutta yhtenäisiä täyttämistä koskevia määräyksiä ei vielä ole. Jokaisella jäsenvaltiolla on siten erilaisia säännöksiä. Usein kaasupulloja ei ole mahdollista täyttää huoltoasemilla, vaan vain täyttämiseen erikoistuneissa paikoissa, joita ei kuitenkaan ole joka taajamassa.

Komissiolta pyydetään vastausta seuraaviin kysymyksiin:

Aikooko komissio pyrkiä yhdenmukaistamaan lainsäädäntöä tällä alueella? Eikö komission mielestä olisi toivottavaa taata mahdollisuus kaasupullojen täyttämiseen jokaisessa jäsenvaltiossa?

Vastaus http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2009-6686&language=FI

Answer given by Mr Kallas on behalf of the Commission

European Union legislation harmonises the rules for transportable pressure equipment through Directive 1999/36/EC(1) (this directive is currently under revision). This directive sets out the construction and inspection rules for the cylinders and in some cases their valves. European Union legislation does not cover the accessories used to connect the bottles to the refilling equipment. The rules for the construction and use of these accessories are covered by national law and in some cases EN Standards. The Commission currently has no intention to propose harmonised legislation in the area.

JANHONEN MATTI 07.07.2010 20:13

Hyvä ja aiheellinen kysymys, mutta väärä lähestymiskulma asiaan. Ei EU-komissiota ole ennenkään kotitalouksien ja karavaanarien asiat hytkäyttäneet. Olisi kannattanut lähestyä asiaa siitä näkökulmasta, että erilaiset maakohtaiset standardit on vapaan kaupan este ja ovat omiaan edistämään protektionismia Unionin alueella.

ARO PERTTI 08.07.2010 11:51

Linkistä voitte lukea mitä muut tekevät kaasuasian hyväksi.menin suoraan asiasivulle.

http://www.caravanclub.se/index.php?option=com_content&task=view&id=859&Itemid=28

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.