- Etusivu »
- Etuteltan puheet »
- Matkailu ulkomailla »
- Koiran kanssa Ruotsiin ja Norjaan
Koiran kanssa Ruotsiin ja Norjaan
Ensi kertaa koira mukana. Tapana reissata pohjoisessa ja tehdä hetken mielijohteesta pistoja Ruotsiin ja Norjaan. Mitä tulee ottaa huomioon, kun koira on matkassa? On rokotettu ja sirutettu. Millaiset paperit vaatii mukaan?
Tutkippa http://www.karavaanarit.fi/ajankohtaista/etuteltan_puheet/jasenkeskustelu/?E26564M=31&x26564=71014133 Siellä lienee vastaukset sinulle. Luonnikasta reissua.
Ruotsiin mentäessä "pitäisi" olla mukana todistus, että koiralle on annettu Rabies vet rokotus. Itse poikkeamme Ruotsin puolella tämän tästä koiran kanssa eikä kukaan koskaan ole kysynyt mitään papereita. Tosin näinhän on laita koko EU-alueella. Ethän esim. Keski-Euroopassa aina ole tietoinen, milloin olet jonkin maan rajan ylittänyt. Varmuuden vuoksi meillä on kyllä aina mukana aiankin kopio koiramme rokutuspassista.
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet_ja_terveys/tuonti_ja_vienti/sisamarkkinakauppa_eli_tuonti_ja_vienti_eu-jasenmaissa/koirien__kissojen_ja_frettien_tuonti_ja_vienti/vienti_ruotsiin/
Koiran ja kissan vienti muista EU-maista Ruotsiin
Nämä vaatimukset koskevat vain matkustajan mukana kulkevia lemmikkieläimiä, joita ei ole tarkoitettu myytäväksi tai luovutettavaksi uudelle omistajalle.
Jos eläin lähetetään ilman mukana seuraavaa matkustajaa tai on viennin jälkeen tarkoitettu edelleen myytäväksi tai luovutettavaksi uudelle omistajalle, on eläimen viennissä noudatettava kaupallisen kuljetuksen ohjeita.
TunnistusmerkintäEläimen on oltava tunnistusmerkitty mikrosirulla tai selkeästi luettavalla tatuoinnilla. Jos mikrosiru ei ole ISO 11784 -standardin tai ISO 11785 -standardin liitteen A mukainen, tulee eläimen viejällä olla mikrosirun lukemiseen tarvittava laite. Eläimen tulee olla tunnistusmerkitty ennen raivotautirokotuksen antamista. Tunnistusnumero on merkittävä rokotustodistuksiin ja laboratoriovastaukseen.
RaivotautirokotusEläimen on oltava rokotettu raivotautia vastaan kansainvälisen standardin (WHO) mukaisella inaktivoidulla rokotteella, joka sisältää vähintään yhden antigeeniyksikön annosta kohti. Raivotautirokotus tulee antaa ja tarvittaessa uusia rokotteen valmistaneen laboratorion suositusten mukaisesti. Eläinlääkäri merkitsee rokotuksen viimeisen voimassaolopäivän lemmikkieläimen todistukseen (ns. lemmikkieläinpassiin).
Suomessa tällä hetkellä käytössä olevat raivotautirokotteet ovat voimassa rokotteesta riippuen kaksi tai kolme vuotta, jos rokotus on annettu yli vuoden ikäiselle eläimelle.
Raivotautivasta-aineiden määritysEläimestä on otettava verinäyte raivotautivasta-aineiden määrittämiseksi aikaisintaan 120 vrk viimeisimmän raivotautirokotuksen jälkeen, mutta kuitenkin ennen rokotuksen voimassaoloajan umpeutumista. Jos eläin ensimmäistä kertaa raivotautia vastaan rokotettaessa rokotetaan kahdesti peräkkäin, verinäyte vasta-aineiden toteamiseksi on otettava jälkimmäisestä rokotuksesta aikaisintaan 120 vrk:n kuluttua. Verinäyte on tutkittava EU:n hyväksymässä laboratoriossa (Suomessa Evira) ja neutralisoivien vasta-aineiden pitoisuuden on oltava vähintään 0,5 ky/ml. Vasta-aineiden määritystä ei tarvitse jatkossa uusia, jos raivotautirokotus uusitaan rokotteen valmistajan suositusten mukaisesti (ennen rokotustodistukseen tai lemmikkieläinpassiin merkittyä viimeistä voimassaolopäivää).
Käsittely ekinokokkoosia vastaanEläimelle tulee antaa lääkitys ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan pratsikvantelia sisältävällä lääkkeellä enintään 10 päivää ennen vientiä. Eläinlääkäri antaa lääkityksen ja tekee merkinnän lääkityksestä lemmikkieläimen todistukseen (ns. lemmikkieläinpassiin). Poikkeuksellisesti ekinokokkoosilääkitystä ei vaadita eläimeltä, joka viedään suoraan Suomesta, Maltalta, Iso-Britanniasta tai Irlannista. Tällöin asiasta ei vaadita myöskään erillistä todistusta tai vakuutusta.
LemmikkieläinpassiEläimen mukana on oltava lemmikkieläimen todistus (ns. lemmikkieläinpassi), josta käyvät ilmi eläimen tunnistusta, raivotautirokotusta, raivotautivasta-aineiden määritystä ja tarvittaessa ekinokokkoosilääkitystä koskevat tiedot (osat I-V ja tarvittaessa osa VII).
Rokottamattomien pentujen vientiRokottamattomien koiran- ja kissanpentujen vienti Ruotsiin on mahdollista tietyistä raivotautivapaista EU-maista, myös Suomesta, jos vientiin on erityinen syy. Vienti edellyttää Jordbruksverketin myöntämää poikkeuslupaa. Poikkeuslupa on maksullinen. Kuitti maksusta on liitettävä lupahakemukseen. Vientiehdot ovat seuraavat:
* Eläin on alle kolmen kuukauden ikäinen vientihetkellä. * Eläin viedään suoraan kasvattajan luota, jossa eläin on syntynyt ja pidetty syntymästään saakka, eikä eläin ei ole ollut tekemisissä villieläinten kanssa. * Eläintä ei ole rokotettu raivotautia vastaan. * Eläin on tunnistusmerkitty mikrosirulla tai tatuoinnilla. * Eläimellä on lemmikkieläimen todistus (ns. lemmikkieläinpassi). * Eläin kuljetetaan Ruotsiin suoraan kasvattajan luota.Lupahakemus on toimitettava Jordbruksverketiin vähintään 30 vrk ennen suunniteltua vientiajankohtaa ja lupahakemukseen on liitettävä seuraavat tiedot/asiakirjat:
selvitys perusteista, miksi eläin pitäisi viedä Ruotsiin ennen kuin se täyttää Ruotsin normaalit vientivaatimukset, eläimen laji, rotu, syntymäaika ja tunnistusnumero, suunniteltu tuontipaikka ja -ajankohta, ostajan nimi, henkilötunnus ja osoite, kasvattajan nimi ja osoite, kasvattajan kirjallinen vakuutus siitä, että pentu on syntynyt kasvattajan luona, ei ole oleskellut muualla eikä ole ollut tekemisissä villieläinten kanssa. tieto siitä, matkustaako eläin omistajan / omistajan edustajan kanssa vai yksin.Ruotsin tuontivaatimukset perustuvat edelleen suurelta osin Ruotsin kansalliseen lainsäädäntöön. Evira ei voi antaa tulkintaohjeita epäselvissä tilanteissa eikä erityisvapauksia määräyksistä.
Norjaan samat määräykset kuin Ruotsiin
Ei kannata luottaa siihen, että kun jonkun koiran papereita ei ole tarkastettu, niin ei meidänkään. Tarkastamatta jäänee suurin osa rajan ylittäjistä. Mutta tiedän, että esim. kaksi vuotta sitten käännytettiin Tukholman satamasta takaisin koiria, kun paperit eivät olleet mukana. Ne olisivat olleet kunnossa.
Luonnikasta reissua
Kahden kuukauden reissu Slovenian ja Kroatian kautta Rivieeralle ja sieltä Biskajanlahdelle sisälsi monta rajan ylitystä. Yhdelläkää rajalla ei koiramme kiinnostanut ketään. Kysymys kuuluukin: entä,jos olisi kiinnostanut ? No, me olisimme selviytyneet näyttämällä koiramme passia.
Tapasimme matkan aikana reissulaisia, joilla koirien ja kissojen paperit eivät olleet kunnossa. Heillä oli koko ajan suuri huoli löytää " löysä raja " ja sellainen kellonaika, jolloin rajatarkkailua ei olisi ollut. Ilman asian mukaisia papereita ei kannata lähteä ulkomaille. Kyse on tietekin koiran terveydestä. Koiran passin hankinnassa menee helposti puoli vuotta ja maksaakin se jonkin verran.
Passin saa hankittua eläinlääkäriltä, minä pyysin sen kasvattajalta koiran oston yhteydessä. Eli siihen on tullut koiran tiedot,mikrosirutiedot, rokotustiedot, heisimatolääkitykset ja todistus raivotautirokotuksen vasta-aineiden määrityksestä. Ja se vasta-aineiden määritys vie jonkin aikaa, mutta kun se on tehty, niin rokottamalla koiran säännöllisesti, se pysyy voimassa jatkuvasti.
Takavuosina oli aina koira Pohjoismaissa mukana, kun pelkkä lääkärintodistus riitti. Nyt käytäntö on niin älyvapaa, etten ole koiraa vienyt rajojen yli. Sitäpaitsi Norjasta kiertää huhu, että siellä olisi suomalaiskoiria ammuttu ja vielä sakotettu omistajaa, kun paperit eivät olleet kunnossa. KOROSTAN, että äskeinen tieto on minulle kerrottua asiaa enkä väitä sitä todeksi.
Minusta asiassa ei ole mitään ongelmaa. Kun otat koiran ja rokotat sen kuitenkin alusta alkaen säännöllisesti ja kaikkea tarvittavaa varten, niin miksi et kokoa tietoja passiin ? Meillä ne on aina matkailuautossa mukana. En ainakaan täällä pohjoisessa ole kuullut mitään ampumisjuttuja !! Mutta mahdollinen karanteeni se vasta voi käydä kalliiksi.
T Vaimo
Koiran passin saa tarvittaessa nopeastikin.Eläinlääkäri ottaa verikokeen , ja se lähetetään Helsinkiin ja tehdään vastaainemääritys. Ei tässä ole mitään vaikeuksia ja kun kerran laittaa passin kuntoon ja huolehtii jokavuotisista rokotustarpeista voi huoletta matkustaa koiran kanssa niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Kun koiramme oli pentu, olimme lähdössä Norjaan ja olemme kuulleet, että Norja on hyvin tarkka maa. Koiramme on nyt 8 vuotta ja vasta tänä vuonna Unkarin tulli pyysi nähdä koiran paperit, ja passihan oli kunnossa . Joten ei kannata luottaa siihen, ettei kukaan koskaan kysy.
Tuula Alapeteri
Tatuointi riittää vielä tunnistemerkinnäksi tänä vuonna. Vasta ensi vuonna pitää koirat olla sirutettu! Tuula Alapeteri
Kyllä tarkastivat Kautokeinoon mentäissä heinäkuusa koiranpaperit ja koko auton,muuten ensimmäinen tullitarkastus minulle Norjan rajalla yli viiteenkymmeneen vuoteen. Eikä tarkastanut matkustajien papereita?
Ei todellakaan kannata luottaa tuuriin koirankanssa matkustellessa, koka ei voi tietää missä sattuvat tarkastamaan. Meillä tarkastivat Romanian rajalla. Jos ei ole passi kunnossa seuraamukset saattavat olla arvaamattomat, karanteeni 3-4 viikkoa ja se ei ole halpaa tai pahimmillaan lopetus. No meillä on koirien paperit kunnossa joten ei ollut ongelmia.
Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.