Matkailuautolla venäjälle, vinkkejä!

KNUTARS EINO 02.06.2010 08:23

Olisi tarkoitus kiertää Laatokan rantoja pitkin Sortavalaan ja sieltä Suomen puolelle Niiralan kautta. Lähtö joko Vaalimaalta, tai Nuijamaalta. Minkälainen teiden kunto? Onko turvallisuusriskejä, joita tulisi huomioida?

Kertokaapa kokemuksianne. Tarkoitus lähteä viikolla 14 matkaan.

eikka

HYTÖNEN RAIMO 02.06.2010 12:24

Tiet välillä Niirala - Sortava kohtalaisessa/välttävässä kunnossa, välillä Sortavala - Käkisalmi huonossa kunnossa (tietöitä ja muutenkin heikompikuntoisia). Käkisalmesta Pietarin suuntaan olosuhteisiin nähden tie varsin hyväkuntoista samoin Viipuri - Pietari väli. Vaalimaalta Viipuriin tie vaihtelee tyydyttävästä hyväkuntoiseen.

Turvallisuusriskejä on. Viipuri on nykyisin todellinen (tasku)varkaiden pesäpaikka, jossa vaara menettää rahansa ja arvoesineensä on erittäin suuri. Esimerkkinä mainittakoon kahden viikon takainen visiitti alueelle, jolloin yhdeltä seurueemme jäseneltä napattiin Pyöreän tornih torilla seteli kädestä ostosten maksun yhteydessä. Saatiin onneksi juoksemalla kiinni ja raha takaisin. Matkanjohtajan mukaan edellisellä retkellä oli niin ikään viety yhdeltä seurueen jäseneltä muun muassa passin sisältänyt lompakko, mutta tälläkin kertaa seurueen jäsenet saivat varkaan kiinni, mutta joutuivat silti maksamaan passista saadakseen sen takaisin. Samoin juuri luonani käynyt saksalainen tuttavani kertoi Viipurin vierailustaan, jossa oli menettänyt povitaskussa sijaitsevan lompakkonsa teille tietymättömille.

Riskit ovat siis huomattavat, mikä näkyy jo muihin Euroopan maihin kaksinkertaisina vakuutusmaksuina (matkavakuutus). Ja nämä ovat ajantasaista tietoa, eli perustuvat enintään kolme viikkoa vanhoihin kokemuksiin.

En käske enkä kiellä, mutta itse en lähtisi kyseiseen maahan matkailuautolla ilman pakottavaa tarvetta. Ja paikkojen sottaiisuudesta en puhu mitään, nehän näkee jokainen sinne matkaava itsekin.

HYTÖNEN RAIMO 02.06.2010 12:31

...ja et varmaankaan aikonut matkalle viikolla 14. - sehän on jo ollut ja mennyt;-)

KNUTARS EINO 02.06.2010 12:44

No viikot viilettävät vinhaa vauhtia ja kyyähän kyseessä on viikko 24.

Kiitokset vinkeistä. Olen kyllä matkaillut suunnalla Niirala-Sortavala useammankin kerran ja keraan matkailuautollakin. Sortavalassa on vartioitu paikka Piipun Piha- nimisen hotellin parkissa ja se on kyllä turvallinen paikka.

Lähinnä kysymys onkin Sortavalan eteläpuolinen tiestö ja mahdolliset turvalliset yöpymispaikat. Eikka

KNUTARS EINO 02.06.2010 12:58

Terve taas! Tietysti laitoin väärän kuvan liitteeksi. Laitetaan sitten uusiksi pari otosta Sortavalasta.

Eikka

LIIMATAINEN HANNU 02.06.2010 16:11

Kerran olen matka-autolla ajellut Sortavalaan, pari yötä oltiin siinä Piipun juurella, ei ongelmia. Lahjottiin joku jeppe joka sanoi olevansa alueen vartija, ei paljon maksanut, ruplilla lahjus, muutama kymppi, pari evroo.

Toinen keikka oli Niiralasta Sortavalaan, ei oma auto mutta kuskiksi jouduin kun äijät vähän irroittelivat Sortavalassa, ei ollut ajokuntoista kuljettajaa muita kuin minä No, tietysti sitten sakotkin sain kun en ollut ottanut ajokorttia mukaan. Siitäkin selvittiin lahjuksilla, parikymmentä euroo, miliisi vain oli epäluuloinen, ei tiennyt euroista mitään, oli juuri silloin markat hylätty ja eurot käyttöön. Uskoi lopulta miliisi että käypää rahaa. Väitettiin että on 200mk, hyväksyi.

Oli kevättalvi ja tiet uskomattoman huonossa kunnossa, pari kaappiakin tippui seinältä autosta. Viipuriin päästiin. Itseltäni ei ole koskaan varastettu Viipurissa mitään, mutta nähnyt olen tapahtumia, varkaita siellä on.

HYTÖNEN RAIMO 02.06.2010 16:59

Aivan. Tiedät siis paikan. Samassa paikassa mekin oltiin (siis Piipun Pihassa - myös kyseisessä hotellissa), jossa on aidattu ja jatkuvasti vartioitu pysäköintialue. Sivumennen sanoen se hotellikin oli ihan kelvollinen, mitä ei voi todellakaan sanoa muusta Sortavalasta.

ANTTILA MARKKU 02.06.2010 17:08

Ei voi ymmärtää ihmisen halua matkustaa semmoseen maahan jota ryssä asuttaa.Siellä ei ole mitään ryssän rakentamaa miksi sinne pitäis päästä.Ainoo jos sinne erämaahan haluaa kalaan ilman että kohtaa venäläisiä sitä vois koittaa.Venäjälle ei kannata mennä,oikeastaan edes maksusta.

ANTTILA MARKKU 02.06.2010 17:11

Vielä edelliseen purkaukseen liittyen.Minä en tiedä kuin kaksi mitkä on venäjällä toimivia ja toinen niistä on veturit.

LIIMATAINEN HANNU 02.06.2010 17:19

Seikkailu ja jännitys, Anttila Markku, se se sinne vetää. Onhan siellä pikkasen erilainen systeemi kuin koto-Suomessa, ja se lahjontakin on ihan kivaa kun vain kohtuudessa pysyvät.

Venäjän maalla sanotaan olevan kaksi hyvää 'tuotetta', ja ne ovat ruisleipä ja tykit. Tiijä tuota, kokemusta ei ole kuin siitä ruislumpusta. Hyvää se on. Nii, ja votkakin parhaimmillaan on hyvvee!

HYTÖNEN RAIMO 02.06.2010 17:36

Tietty - joku tunari painoi vahingossa enteriä...

Eli niistä tieoloista: Bussimatka Sortavalasta Käkisalmeen kesti viisi ja puoli tuntia, tosin siihen sisältyi kaksi lyhyttä pysähdystä (kumpikin alle puoli tuntia) Lahdenpohjan ja Kurkijoen alueella. Kun kyseinen matka on noin 130 km, niin siitä voit päätellä teiden kunnon, minkä lisäksi vielä huomioitava sekin, että kuljettaja oli ammatikseen tuolla alueella liikkuva ja hän tunsi reitit etukäteen. Jos vähennetään hövelisti tunti edellämainitusta ajasta pysähdyksiin, niin keskimääräiseksi matkanopeudeksi muodostuu kolmisenkymmentä kilometriä tunnissa.

Ohessa pari kuvaa välin nähtävyyksistä. Ensin kuva Jaakkiman hyvin ilmastoidusta kirkosta (sisäkuva, kattoa ja ikkunoita ei ole) ja tyypillisestä nykyvenäläisestä pihapiiristä ko. alueella. Esimerkiksi entisen maatalouden mallipitäjä Kurkijoen pellot kasvavat pajukkoa eikä mitään uutta ole saatu aikaiseksi.

HYTÖNEN RAIMO 02.06.2010 17:53

Ja tässä ne kuvat...

HYTÖNEN RAIMO 02.06.2010 18:03

tai tässä

VIRTANEN JUKKA 03.06.2010 18:51

Olemme kulkeneet Venäjän puolella Karjalassa jo 15 vuoden ajan joka vuosi jossain, mutta aina maasturilla. Matkailuautolla on kyllä riski siinä, että tiet ovat niin huonoja. Sortavalaan pääsee hyvin, mutta siitä etelään Lahdenpohjan jälkeen tie on ihan toivoton, jollei sitä ole lanattu hiljattain. Käkisalmen lähellä on jo taas päällystettä, mutta kovin paljon kuoppia. Jos on matkailuautossa reilusti maavaraa, eikä välitä vaikka korin saumat rapisevat, niin mikäs siinä. Muuten siellä ei ole sen enempää pelättävää kuin Suomessakaan. Vakuutukset vaativat yleensä yöpymisen vartioidulla alueella. Kaupungeissa sellaisia löytyy, Viipurissakin Hotelli Druzban edestä. Hyvä vaihtoehto on ajaa Sortavalasta Petroskoihin joko Pitkärannasta Prääsään tai Aunuksen kautta Laatokan rantaa. Petroskoista pääsee taas Muurmannin tietä pohjoiseen vaikka Vienanmerelle. Vienan Kemistä pääsee laivalla hienolle Solovetskin luostarisaarelle. Satamassa on hyvä hotelli, jonka pihalle voi jättää auton. Suomeen voi sitten tulla vaikka Kostamuksen kautta. Pohjoisempana karjalaiskylistä löytyy aina suomea osaavia vanhoja ihmisiä, joiden talon luona uskaltaa yöpyä matkailuautossakin. Sortavalassa jos käy, niin pitää mennä ehdottomasti Valamossa käymään. Satamassa on vartioitu parkkipaikka. Todella upea matka Laatokalla ja Valamo alkaa olla jo kunnossa. Käkisalmen eteläpuolelta Soanlahdesta pääsee taas Konevitsan luostarisaarelle. Sielläkin on satamassa vartioitu parkki. Muuten kannattaa välttää liikaa viinan kanssa mesoamista ja rahan levittelyä. Kyllähän se rosvoja houkuttelee köyhässä maassa. Kun on itse ystävällinen, niin ystäviä saa joka puolelta. Pieniä lahjoja kannattaa ottaa mukaan, kuten kahvipaketteja, tummaa suklaata. Niillä saa yleensä parempaa kohtelua kuin pelkällä rahalla.

HYTÖNEN RAIMO 03.06.2010 20:32

Just joo. Käytiin Valamossa, ei ole valmis vieläkään. Eikä Sortavalan satamassa (siinä pitkän sillan vieressä) ollut nyt ainakaan mitään tietoa vartioidusta parkkipaikasta, sen näköisiä tyyppejä kylläkin, että pitää olla todella rohkea suomalainen jos siihen autonsa jättää.

Emme jättäneet mekään, vaan veimme bussin poissaolomme ajaksi Piipun Pihan vartioidulle alueelle, josta se haettiin taas takaisin paluukuljetuksia varten.

Matkailuajoneuvolla operointia vaikeuttaa heikkojen teiden osalta sekin, että niille tarkoitetut palvelut ovat Venäjällä todella harvassa. Niinkin pitkällä matkalla kuin itse teimme ei näkynyt ensimmäistäkään matkailuajoneuvoille tarkoitettua leirintäaluetta (eikä kyllä matkailuajoneuvojakaan). Tietysti hotellien tai vastaavien vartioiduilla parkkipaikoilla voi yöpyä, mutta esimerkiksi vesi- tai kaasutäydennykset kemssan tyhjentämisestä puhumattakaan ovat jo kertaluokkaa hankalampi asia.

LIIMATAINEN HANNU 03.06.2010 20:45

Jep, ja niinkin yksinkertainen juttu kuin auton tankkaus voipi yllättää. Ainakin silloin oli se sydeemi sellainen että ensin maksamaan määrätty määrä lientä, sitten mittarille ja jos ei mahtunutkaan se 'määrä' tankkiin niin ylihän se roiskui, ja loppu meni 'pelastusarmeijalle'!

KUJANPÄÄ MARKKU 04.06.2010 06:46

Aivan samaa mielipuolta Anttilan kanssa. Mikä ihmeen nautinto on rikkoa kalustoaan kärrypoluilla ja katella ränsistyneitä liitereitä Suomelta kupatulla, korruptoituneella alueella.

LIIMATAINEN HANNU 04.06.2010 08:08

Masokismia masokismia, Kujis!

KUJANPÄÄ MARKKU 04.06.2010 08:17

No joo. Masokismia voi tietty maksimoida vaikka vetämällä turpaan ensimmäistä fyrkkaa kitisevää miliisiä.

VIRTANEN JUKKA 04.06.2010 12:25

Ei se Venäjä ja Karjala sieltä mihinkään lähde, vaikka kuinka täällä kyrvistelisi. Minulle ainakin matkailu on seikkailua ja uusia elämyksiä. Luonto on hieno ja vanhat karjalaiskylät kuin menisi sata vuotta taaksepäin ajassa. Ihmisiä ne sielläkin ovat ja aika syyttömiä tapahtumiin. Tällä tarkoitan sitä, että jos haluaa nähdä vähän erilaista maailmaa kuin vain oman pihansa, niin ei tarvitse aina mennä pitkälle. Täysin erilainen maailma odottaa tuossa aivan vieressä, kun vähän uskaltaa, eikä aina pelkää kummituksia joka kulman takana.

LIIMATAINEN HANNU 04.06.2010 13:02

Samaa mieltä olen kuin Virtanen Jukka! Vaikka siellä joskus ongelmia onkin niin pieniä ne kuitenkin ovat, ja kun sen viinan kanssa ei läträä liikoja niin ongelmatkin harvassa.

Olen käynyt lie jo useita kymmeniä reissuja rajan tuolla puolen, enkä ole ongelmiin joutunut. Mitä nyt se yksi miliisin lahjonta, sekin oma vika kun unohtui se ajokortti kotiin.

Mutta erilainen 'maailma' se on, ja hyvä nähdä sitäkin puolta.

MYLLY JORMA 13.06.2010 01:50

Pienentäkää ihmiset niitä kuvia, hitailla yhteyksillä ei avaudu. Tässä ilmaisia kuvaeditoreita, joukossa suomalainen Sumo Paint: http://www.hongkiat.com/blog/30-free-online-multimedia-photo-audio-video-editors/

KUJANPÄÄ MARKKU 13.06.2010 09:15

http://www.onthegosoft.com/shrink_pic.htm

Ja tässä helppokäyttöinen vaihtoehto.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.