Vinkkejä Hollannin matkalle

NIEMINEN MATTI 25.05.2010 22:32

Olemme lähdössä vaunulla (2 aikuista + 2 teiniä) heinäkuussa Hollantiin. Onko kenelläkään hyviä vinkkejä käyntikohteista? Meitä kiinnostavat hienot maisemat, vanhat kaupungit, linnat yms. nähtävyydet, rannat, edulliset ostokset ja hyvät leirintäaluevinkit... Amsterdamissa tietysti käydään, mutta muutenkin on tarkoitus kouluta tuo pieni maa läpi. Onko hintataso Saksan luokkaa vai onko kallimpaa? Kaikki vinkit kiitollisuudella vastaanotetaan!

VILLANEN HEIKKI 26.05.2010 00:34

Oltiin Hollannissa huhti-toukokuussa 2010. Hintataso on hieman halvempaa, kuin Saksassa. Diesel maksoi n. 1,3 ekua/litra, eli kalliimpaa, kuin Suomessa ja Saksassa. Yllättävää oli, ettei luottokortit käyneet monessakaan paikassa. Huoltoasemilla kyllä kävi, mutta kannattaa varata käteistä mukaan.

Museokortti kannattaa ostaa (40 ekua), kun sillä pääsee 400 museoon Hollannissa ja se on vuoden voimassa. Lisäksi sillä pääsi jonojen ohi sisään. Museoiden hinnat vaihtelivat 10-15 euroon. Lasten tai opiskelijoiden hinnoista ei ole tietoa.

Paleis Het Loo Apeldoornissa on käskynhaltija Vilhelm III rakennuttanut 1686 kuninkaalliseksi metsästysmajaksi ja sitä on käytetty kesäpalatsina sukupolvien ajan.

Keukenhofin upea puisto ei ole enää heinäkuussa auki. Se on tulppaaniaikaan suosittu nähtävyys.

Lelystaadissa on Batavia Stad. Siellä on yli 70 merkkituotteiden outlet-myymälää. Vieressä on Batavia purjelaiva. Alkuperäinen on rakennettu 1600-luvulla ja se upposi Austraalian rannikolla. Samanlaisin menetelmin talkooporukalla on rakennettu tämäkin purjelaiva ja toinen on vieressä rakenteilla. Niihin pääsee tutustumaan museokortilla. Lähellä on myös luonnonpuisto. Camping t Oppertje 18,5 euroa

Ajettiin sisämeren yli kulkevaa 28 km pitkää pengertietä Enkhuizeniin Zuiderzee museumiin. Se on ulkoilmamuseo, jossa eletään ja työskennellään entiseen malliin. Se oli aivan ihastuttava paikka. Samalla museokortilla pääsi myös 150m:n päässä olevaan sisämuseoon. Siellä oli vanhoja aluksia ja maalauksia kylien elämästä.

Edamin pikkukaupunki on myös nähtävyys juustotoreineen ja kapteenin museoineen. Kapteeni ei osannut nukkua maalla, joten hänellä oli varmaan maailman ensimmäinen vesisänky kellarissa.

Delftissä tehtiin kierros Royal Delft porsliinitehtaalla tutustumassa käsintehtyihin esineisiin ja tietysti jotain piti tuoda kotiinkin. Camping Delftse Hout 31,70 euroa.

Amsterdamissa on loistavia museoita pilvin pimein. Esim. van Goghin, Timanttimuseo, Anne Frank Huis, Rijks-museo ym. Camping Zeeburgista (21 euroa)pääsee keskustaan ratikka 26. Respasta ostettiin 48h lippu 11,5 euroa ja sillä sai ajaa raitsikoilla ja busseilla.

Campingit olivat toisinaan niin täynnä, ettei päässyt sisään jos ei ollut varausta. Joihinkin päästtiin puhumalla yhdeksi yöksi. Käytettiin myös Stellplatzeja ja puskaparkkeja.

Tässä vain muutama kohde upeasta ja kauniista maasta, jossa ei tule paljon ajokilometrejä.

Terv. Anneli

Kysymyksiin vastaan osoitteessa: anneli.villanen@jippii.fi

IPATTI VEIKKO 26.05.2010 07:49

Leirintäalueista ja niiden sijainnista saat tietoa www.koti.mbnet.fi/pes1tol sivulta.

LÄHTEENMÄKI KARI 26.05.2010 11:04

Pari kohdetta lisää. Minihollanti Den Haagissa: http://www.madurodam.nl/?lang=1 Amsterdamissa Madame Tussauds: http://www.madametussauds.com/Amsterdam/en/Default.aspx 19 Tuulimyllyä: http://www.kinderdijk.com/

HELLE RAUNO 26.05.2010 20:34

Jos on tarvis jotakin retkeilytarvikkeita t.m.s. niin poikkea Obelinik tavaratalossa Winterswijik N 51 5734" E 6 4107" Rompetta riittää, ja hintataso on OK. Paikka on lähellä Saksan rajaa. Siinä pihalla monet myös yöpyvät. Lähistöllä on myös monta kämppäriä

SILMUNEN HANNU 26.05.2010 20:40

Amsterdamin kupeessa sijatsevassa Aalsmeerissä järjestetään joka ainoa arkipäivä klo 7.30-11 maailman suurin kukkahuutokauppa. Sitä pääsevät katsomaan myös ei-ostajat, katon rajassa kierteleviä kävelysiltoja myöten. Huikea kokemus nähdä mistä ja miten omasta kukkakaupastasi ostamasi kukat (tai suurin osa niistä) sinne saapuvat. Huikea kokemus myös nähdä, miten ostajien hermot pitävät, kun suuri kello raksuttaa, hinnat laskevat, kuka huutaa milläkin hetkellä, kuka jää ilman sinä päivänä. Ostamisen jälkeen kukat lastataan välittömästi rekkoihin ja lentsikoihin, ja ne ehtivät parahultaisesti vaikka New Yorkin kukkakauppoihin aamun sulostuttajiksi. Kannattaa mennä aikaisin, jotta myytävää tavaraa vielä on tarjolla, siis lähempänä seitsemää kuin kymmentä!

t.Kaarina

NIEMINEN MATTI 28.05.2010 12:24

Kiitos kaikille hyvistä vinkeistä ja linkeistä! Todella monta kivaa käyntikohdetta tuli ja myös nuorisonkin mieleen ;=)

RUONTI KARI 29.05.2010 17:09

Hei,

meidän matkalla yksi kohokohdista oli Eftelingin elämyspuisto, aikuisetkin tykkäsi ja aamusta iltaan riitti nähtävää ja koettavaa. Lähellä kämppäri josta hyvä matka mennä sinne esim. fillareilla ja liputkin sai ostettua jo kämppäriltä.

Suosittelemme !

www.efteling.com/

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.