Turvallisuus

SINKKONEN JARNO-SAKARI 23.03.2010 23:26

Luen mielenkiinnolla siitä miten auto tai vaunu tulisi suojata varkaita vastaan matkoilla erilaisilla ketjuilla ja lukoilla.Sen uskon varmasti että niistä on hyötyä mutta kysymys kuuluukin kuinka moni teistä on itse joutunut varkaan yllättämäksi? Autot ilmeisesti säilyvät hyvin leirintäalueilla missä on jatkuvasti henkilökuntaa? Sehän on nyt tietysti päivänselvää että euroopassa levähdys paikat ei ole yöpymispaikkoja.

SILMUNEN HANNU 24.03.2010 00:15

Olemme lukuisia kertoja yöpyneet niillä levähdyspaikoilla, mutta niissä emme ole itse varkaita tavanneet.

Ranskassa marketin pihalla, keskellä kirkasta päivää rosvot sensijaan murtautuivat autoomme, ja veivät takapenkin jalkatilasta lasten lelujen, vaippojen ja huopien alta vanhan rupuisen laukun, missä oli kamera ja onnettomuudeksemme matkan kuvatut filmit. Olimme telttamatkalla, ja tämän ainoan kerran jätimme kameran autoon sieltä poistuessamme, ajattelimme, että se ennemmin napataan ostoskärryistä, kun kolme hyvin pientä lastamme vie meidän huomion. Vakuutus korvasi kameran mutta filmien menetys oli kova isku.

Toisella kerralla Ranskassa puiston p-paikalla farmariautoomme murtauduttiin, mutta silloin kamera oli meillä puistossa, ja passipussit on aina kaulassa, niin varkaille ei kelvannut mikään, mutta rikottu ikkuna, järjetön sotku penkomisesta ja lasin paloista sekä jotenkin häpäisty olo harmittivat tovin.

Espanjassa auton lukkoa oli yritetty rikkoa, mutta homma ilmeisesti oli keskeytynyt kenties kadulla ohi kulkijan vuoksi. Silloin olimme pikkukaupungin ravintolassa itse syömässä. Ei muuta vahinkoa kuin yksi kulkukelvoton ovi.

Italiassa jouduimme erikoisen ja monimutkaisen ryöstöyrityksen kohteeksi, kun teimme lounasta pikkukaupungin p-paikalla Gardan rannalla. Vaunun ovelle tuli mies kysymään laiva-aikatauliusta infoa. Palasi hetken päästä ja kysyi voisimmeko vaihtaa hänen dolarinsa liiroiksi kun on siesta ja pankit kiinni. Ennen kuin ehdimme sanoa mitään, säntäsi siihen 2 poliisiasuista miestä jotka näyttivät rahanvaihtajalle "virkamerkkinsä" ja sanoivat haluavansa nähdä meidän rahat...seudulla kuulema liikkuu väärennettyä rahaa ja hän epäilee sitä joutuneen meidän haltuumme. Sanoimme ettei ole kuin markkoja ja luottokortti, uhkasivat viedä poliisiasemalle..aikamme vänkättyä ja oven tukkeena seistessämme lopulta sanoivat että antaa tämän kerran olla, kun meillä on pieniä lapsia, eivät vie meitä poliisiasemalle....

Että onhan näitä kaikenlaisia, yleensä silloin, kun sitä kaikkein vähiten epäilet. Mutta siihen nähden paljonko olemme Eurooppaa kolunneet, ovat nämä rosvot olleet hyvin marginaalinen ilmiö. Eniten olemme tavanneet ystävällisä ihmisiä ja kauniin maailman. Vaan liian sinisilmäinen ei kannata olla.

t.Kaarina

HIETALA PEKKA 24.03.2010 08:18

Kaarinalta jäi kertomatta kuinka monen vuoden ajalta tapahtumat olivat!Jutusta saa sen kuvan (ainakin kokematon)että aina sattuu jotain ryöstöjä tai rosvoiluja joka ei suinkaan pidä paikkaansa! Itse olemme seikkailleet euroopassa vaimon kanssa jo 20vuotta ja olemme törmänneet kerran tapaukseen(italiassa)jossa oli mur tauduttu asunto-autoon.Tässäkin tapauksessa auto oli parkissa sellaisessa paikassa jossa oli vähän liikennettä .Jotta ei muuta kuin kohti EUROOPPAA ja uusia kokemuksia ,EI SIELLÄ OLE SEN TUR VATTOMAMPAA KUIN SUOMESSAKAAN!!!Paremminkin päinvastoin!

SILMUNEN HANNU 24.03.2010 08:22

"Mutta siihen nähden paljonko olemme Eurooppaa kolunneet, ovat nämä rosvot olleet hyvin marginaalinen ilmiö."

Kannattaa lukea koko juttu!!:)

t.Kaarina

HIETALA PEKKA 24.03.2010 08:39

Valitettavasti kaikki eivät tiedä kuinka monesti olette ulkomailla käyneet!Aika yksiköt ovat venyvä käsite .Toisille 5 on paljon toisille 50 on vähän!!Eli ei lie liikaa pyydetty jos ilmoittaa MONENKO VUODEN/MONENKO REISSUN juttuja kertoo! Epäilen ettei alkuperäinen kysyjä ainakaan tiedä teidän reissujen määrää ja siinävalossa teille sattuneet tapaukset tuntuvat paljolta (ja pelottavalta)!

WILHELMSSON LEIF 24.03.2010 09:16

Me ainaskin ollaan reissattu Euroopassa matkailu ja retkeily autolla vuodesta 1986 ja sitä ennen teltankanssa. Koskaan ei olla tavattu rosvoja, sanoisin että maalaisjärki saa olla käytössä kun valitsee yöpymispaikkoja ja muutenkin.

KORPPI SEPPO 24.03.2010 09:42

Kaksi tapausta samalla matkalla. http://karavaanari.info/index.php?topic=4650.0 Matkoja tehty n. 15 kestäen yleensä 6-8 viikkoa. Mutta yleensä auto onkin leirintäalueella.

JALONEN KARI 24.03.2010 11:19

Kroatiassa tuli sama varas kahtena peräkkäisenä yönä campingalueella naapuriautoon, ainoana saaliina kaupan paperikuitteja.Kiinni ei saatu, vaikutti nuorelta pojalta. Kävimme poliisilaitoksella. Kiinnisaatujen kuvissa eri-ikäisiä ihmisiä, naisiakin. Lähes kaikissa tapauksissa varas tulee pelkääjän ovesta. Yleisavain valmiina, lukko usein jää ehjäksi. Siis etuovet yhteen kettingillä ja pönkkä sivuoven lukkoon.

Velleman kuulemma myy liiketunnistinta, johon saa liitettyä koiran haukuntaa. Herkkyydestä tms en tiedä.

SILMUNEN HANNU 24.03.2010 13:24

Sitä lausetta en kyllä allekirjoita, että "Ei siellä sen turvattomampaa ole kuin Suomessa, jopa päinvastoin."

Oman kokemuksen mukaan mitä enemmän porukkaa jossain on, sitä varmempi on, että joukkoon mahtuu myös kaikenlaista kulkijaa...eli rikollisiakin. Ja kun ollaan seuduilla, missä erot ihmisten toimeentulon välillä ovat hyvinkin suuret, on rikollisuus ihan varmaan toista luokkaa, kuin siellä missä kaikki ovat joko köyhiä, tai kaikki rikkaita.

Ja sitten se "turvattomuutta" lisäävä seikka, että kun olet ulkomailla, menee energiaa väkisinkin koti-oloja enemmän ihan puhtaaseen ympäristön ja outojen olojen havainnointiin, ja silloin taas varkaan on helpompi iskeä, juuri silloin kun et muista olla varuillasi.

Ei noista meidän rosvouksista yksikään johtunut "huonosti valitusta" yöpaikasta, vaan kaikki tapahtuivat päivällä, keskellä ihan normalia elämää.

Mutta jos ottaa muutamat tavat rutiineiksi, kuten että rahat ja arvopaperit AINA passipussissa tai vyötärölaukussa eikä ikinä käsiveskassa ohjaamossa, tai että kahle ja salpa aina oveen autosta poistuttaessa, tai siellä yövyttäessä leirintäalueen ulkopuolella, eikä koskaan pysähdyksen ajaksi tietsikoita tai kameroita yms houkuttelevaa näkösälle, niin on jo aika harppauksen rosvoja edellä. Ainakin meidän mielestä:)

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 24.03.2010 13:25

Kiitos Kari tuosta koiranhaukku-hälyttimestä, sellaisen olemassaoloa ollaankin pohdittu!

t.Kaarina

SINKKONEN JARNO-SAKARI 24.03.2010 14:42

Näin arvelinkin. Uutena karavanarina saattaisi saada sen kuvan että pitkäkyntiset vartavasten kyttäisivät meitä, suuri huokaus. Eli näinhän se menee, kamat piiloon ja ovet lukkoon niin kuin meillä on aina muutenkin tehty. Vaikka onhan sitä sanottu että lukot on vain rehellisiä ihmisiä varten.Onneksi meillä on jo tuo koiranhaukku hälytin"aku" on tehokas kun sillä on tanskandogin ego.

SILMUNEN HANNU 24.03.2010 15:02

Kyllä ne valitettavasti paikoitellen kyttäävät juuri teitä, ja kaikkia muitakin matkalaisia!

Vinkkaavat jopa "ystävällisesti" että hei, teillä on autosta rengas puhki. Ja kun pysähdyt, ja nouset autosta tarkistamaan tilannetta, toinen nappaa autostasi sen kuuluisan käsilaukun, lompakon, kameran etc. Kerran luin ihmisistä, joilta vietiin koko auto ja vaunu tällä lailla!!

Mutta enpä ainakaan itseäni moisten lannistaa, sillä enemmistö ihmisistä on kaikkialla hyviä mukavia ja rehellisiä, kutsuvat jopa kahville ja suihkuun, tarjoavat pihaans yöpymiseen etc.

Enkä pidä esimerkkien kertomista pelon lietsomisena, vaan hyvänä apuna siihen, jos sillä kolmannellatoista matkalla joku huitoo minua tien sivuun, niin ehkä selkäytimestä muistuu mieleen varoituksen sana...

Hyvää matkaa avoimin mielin!

t.Kaarina

HÄNNINEN JUKKA 24.03.2010 15:16

Haeskelin Vellemanin sivuilta koiranhaukkuhälytintä, vaan en löytänyt. Löytyykö tarkennusta tai peräti linkkiä ?

HAAPANEN TIMO 24.03.2010 16:53

Tuossa yksi malli: http://www.shophometrends.com/product.asp?pn=711003&bhcd2=1269442109

Ei ole oikein kätevä autossa, miten sen saisi ovea vasten kun ei ketjutetuista etuovista pääse ulos? Jos se on oikein herkkä se voisi toimia vaakasuorassa ollessaan lattialla oven edessä. @timppa

HÄNNINEN JUKKA 24.03.2010 18:51

Sinä Timo olet ehdoton ykkönen noissa hakuhommissa! Tuo ei tosiaan ole oikein ideaali malli. Täytyy yrittää penkoa lisää ja mieluiten löytää valmistaja, sillä moni on näitä kysellyt.

JALONEN KARI 24.03.2010 19:30

Pari vuotta sitten keskustelin elektronisesta koirasta Radioduo:ssa, Ruosilankuja 3, Hki, 09-601544. Radioduon kanssa keskustelusta syntyneessä suttuisessa paperiarkissa on merkintä elektroninen koira-sanojen jälkeen K2655. Olisiko joku tuotekoodi ??

NIEMINEN RAIMO 24.03.2010 20:13

Tuossa on jonkinlainen lelu: Täältä saa http://www.bebek.fi/kauppa/lisatiedot.php?&tuote_id=1967 Tältä näyttää: http://www.kemo-electronic.de/product_info/M067-Electronic-dog-barking.php Näin käytetään: http://www.kemo-electronic.de/datasheets/m067.pdf

@rami

PURSIHEIMO TOPI 24.03.2010 20:25

Vuosien varrella olemme yöpyneet yli tuhat yötä ulkomailla lähinnä Välimeren alueella. Kertaakaan ei meiltä ole mitään varastettu kulkuvälineistämme. Yhden kerran vuonna 1988 kreikkalaisen leirintäalueen suihkuhuoneesta minulta varastettiin rannekello, jonka olin vahingossa ottanut mukaan suihkuun mennessäni. Alueella oli silloin alkukesästä melkein yksinomaan puolalaisia telttailijoita. Ne möivät poislähtiessään lähes kaiken omistamansa irtaimen. Varmasti myös minulta pöllityn kellonkin. Tuo kello on vuosien varrella ainoa menetykseni. Vaimoltani varastettiin Barcelonassa lompakko käsilaukusta tavaratalon alennusmyyntien tungoksessa. Lompakko luottokortteineen ja ajokortteineen oli kuitenkin löydetty erään pankin roskiksesta. Varkaat olivat kai olleet vaihtamassa silloin satamarkkasen ko.pankissa. Lompakossa oli onneksi pieni lappunen silloisesta leirintäalueestamme, jonka tiedon perusteella pankki toimitti parin päivän kuluttua lompakon läheiseen pankin konttoriin, josta sen noudimme. Olimme kuolettaneet Visa-kortin välittömästi varkauden havaittuamme. Kännykässä oli tallennettuna Luottokunnan puhelinnumero. Homma hoitui vartissa. Toimenpide oli sillä kertaa turha, koska korttia ei oltu viety. Muutama läheltäpiti-tapaus on sattunut. Italian Cremonassa jätimme vaunun puiston laidassa olevalle parkkipaikalle ja autolla jatkoimme kaupugin keskustaan. Kun palasimme noutamaan vaunuamme, oli sen ympärille leiriytynyt muutama mustalaisvaunukunta. Mitään ei vaunustamme oltu viety.

Kerran Barcelonan keskustassa liikennevaloissa nuori varas tempaisi kuljettajan oven auki ja yritti viedä minulta lompakon. Olin kuitenkin tilanteen tasalla ja tempaisin voimalla oven kiinni. Varkaan sormet jäi onneksi oven väliin, joten yritys tuli hyvin kuitatuksi. Sen tapauksen jälkeen olemme aina pitäneet tuossa kaupingissa autolla liikkuessame ovet lukittuna ja ikkunat suljettuna.

Hupaisin tapaus sattui myös Barcelonassa. Olimme parkkeeranneet automme olympiastadionin viereiselle kadulle. Ovet olin sulkenut kaukosäätimestä. Ilmeisesti siinä yhteydessä olin vahinkossa painanut nappia, jolla avataan tavaratilan kansi. Näimme jo kaukaa autoa lähestyessämme tuon auki olevan kannen. Olimme jättäneet tavaratilaan kaikki järjestelmäkaran varusteet, jotka nyt olivat kuin tarjottimella kenen tahansa vietäväksi. Automme takana istui jalkakäytävällä paikallinen spurku rakkikoirineen. Mitään ei oltu viety ja kaverin selostuksesta saimme selvää, että hän oli nähnyt kannen avoimena ja jäänyt vartioimaan meidän tavaroitamme. Kyllä sitä rehellisyyttä näköjään muuallakin tapaa.

Korostettakoon tässä yhteydessä, että leiriydymme aina leirintäaleella ja matkaparkkeja emme käytä.

Yhteenvetona siis vuosien (vuodesta 1974) varrella meiltä on viety yksi pahainen rannekello, jonka vakuutus korvasi ja sata markkaa Suomen rahaa. Kulkuneuvoihimme ei ole koskaan murtauduttu tai muutenkaan vahingoitettu. Terveen järjen käytöllä ja huolellisuudella pystyy aika hyvin välttämään vahinkojen syntyminen matkoilla. Pitää kai koputtaa maalamatontapuuta.

NIEMINEN RAIMO 24.03.2010 20:26

Tuossa on vähän järeämpi peli. http://translate.google.fi/translate?hl=fi&langpair=en%7Cfi&u=http://www.tbotech.com/electronicwatchdog.htm

@rami

HAAPANEN TIMO 24.03.2010 20:34

Tuo on patteritoiminen liiketunnistin, olisi oikein hyvä jos saisi tunnistimen piiloon: http://www.in-car-stuff.com/shop/movement-activated-barking-dogchimealarmvoice-warning-system-p-103.html Videolla haukkuu nätisti.

Tuo olisi muuten hyvä, mutta toimii verkkovirralla (110 V): http://www.shopfromyourhome.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=REX Siinä on testiääni, aika aito haukunta.

Ramin vehje on näistä paras.

MALMBERG MERJA 25.03.2010 22:01

Eli siihen koiranhaukkuun lisäten,meillä on myös meidän belggareiden pikkukuvat joka ikkunassa ja myös etulasissa isokuva täällä vartiomme me. Tosin siellä etulasissa on kotimaassa kaksi kuonoa, ja ulkomailla yksi.

MYLLY JORMA 24.04.2010 22:19

Tallinnassa pysähtyjät, olkaa tarkkoina niissä parkkipaikoissa. Itsellä marraskuussa keskellä päivää keskellä kaupunkia maksullisella Europarkilla rosmo tuli etuovesta sisään silläaikaa kun olin ostamassa laivalippua. Ja kun vakuutusyhtiöt ovat luokitelleet tämän maan roistovaltioden joukkoon, niin omavastuu 25%. Lisäisiköhän turvallisuutta jos hommaisi pumpattavan barbaran etupenkille istumaan? Mustalla tussilla maalaisi viikset ja parran ja Hankkijan lippis päähän. Näin Barbara tekisi pikaisen sukupuolen vaihdoksen ja muuttuisi Brunoksi. Toinen asia on sitten että kehtaako tuommoista Barbaraa mennä ostamaan mistään.

HYTTILÄ ESKO 25.04.2010 12:23

Postimyynnistä... Ruskea paketti postista, ei tiijä naapurikkaa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.