Georgia, Armenia ja Vienanmeren maitovalaat?

SILMUNEN HANNU 28.01.2010 11:33

Georgia ja Armenia olivat messuilla esillä, vaatimattomasti tosin. Seutu kiehtoi jo nuoruuden junamatkoja suunnitellessa, mutta sittenhän niille main tuli levontonta, ja meille vauvoja, ei hyvä yhtälö:)

Nyt vakuuttivat molemman maan edustajat vilpittömän tuntuisesti, että turvallista olisi asuntoautolla maihin tulla. Leirintäpalveluja ei ole, mutta kaikki järjestyy, ja ihmiset ovat ystävällisiä. Mikä ettei järjestyisikin, kun kerran Albaniassakin.

Armenian ja Turkin välinen raja on vielä tällä hetkellä suljettu, sinne on koukattava Georgian kautta, ellei halua Iraniin seikkailemaan, sieltäkin yksi väylä aukia. Turkin rajan aukaiseminen on kuulema työn alla, ja tapahtuu koska hyvänsä. Luontoa, kulttuuria, hyvää ruokaa ja mukavia ihmisiä siis molemmissa maissa.

Onko kukaan käynyt autolla tuolla tai suunnitteleeko menoa, kovasti itseä kiehtoisi?

Toinen extreme-kohde olis tuo Vienanmeren alue, missä kuulema on maailman ainoa paikka, missä maitovalaita pääsee lähes takuuvarmasti katselemaan, tulevat ihan rantakallioden tyvelle ihmisestä piittaamatta. Ja se seutu vanhoine kulttuureineen tietysti muutenkin hienoa. Ainoa haittapuoli , joillekin varmaan pelkkää plussaa, on alueen suuri karhukanta. Syyskuussa kuulema koko Kuolan niemimaan karhujengi tulee sinne parittelemaan.. Luin parin suomalaisen siellä retkeilleen matkakeromusta, ja olivat yhden fillarointipäivän aikana törmännet kolmesti karhuihin...

Mutta miten tuolla pärjää venäjää taitamaton? Entä rikollisuus? Toiset sanoo että kauheaa, toiset ettei mitään. Luen just Olli Kuusiston kirjaa "Kajakilla Karjalassa, I.K. Inhan ja Elias Lönrotin jäljillä Laatokan ja Vienan vesillä". Se kertoo neljästä varsinais-suomalaisesta, jotka useamman kesän aikan pikkuautolla ja kajaakeilla valokuvaavat kaikki Inhan 100v sitten valokuvaamat paikat, yrittävät tosissaan löytää samat jalanjäljet, miltä Inha aikoinaan seutua ikuisti.

Heillä ei tunnu olevan paikallisista muuta kuin hyvää sanottavaa, ja tosin alkoholiongelma taitaa siellä olla melkoinen, mutta ei tunnu heillä olevan uhkaa rikollisidesta eikä turvallisuudesta. Telttailevat etupäässä.

Onko jollain kokemuksia karavanmatkoista tuolla? Onko joku nähnyt ne maitovalaat?

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 28.01.2010 22:08

Ficc-leiri näyttää olevan suositumpi suunta:)

t.Kaarina

VILLANEN HEIKKI 28.01.2010 22:31

Mekin olimme viime torstaina ja perjantaina messuilla jututtamassa Georgian ja Armenian esittelijöitä. Tapasimme myös viime kesän Turkin kierroksella hollantilaisia, jotka olivat menossa Georgiaan. Heiltä saimme hyviä neuvoja sinne suuntautuvista matkoista. Matkasuunnitelmat ovat työn alla ja toivottavasti tapaamme siellä teidätkin. Näillä reissuillamme kun emme ole tavanneet muita suomalaisia.

Terveisin, Anneli

SILMUNEN HANNU 06.02.2010 15:01

Hei Anneli, paljonko olette ajatelleet varata aikaa noille seuduille suuntautuvan matkaan? Teillähän on paljon kokemusta Turkista, kauanko sen läpiajoon budjetoisit aikaa?

Meillä on ensi kesänä mahdollista järjestää vain 5 viikkoa yhtäjaksoista lomaa, joten luulen että jätämme Armenian ja Georgian odotamaan pidempää lomaa... Siinähän hurahtaa viikko ihan pelkkään ajamiseen sinne ja toinen takaisin, ja aika sääli vain ajaa kaiken sen kiehtovan seudun läpi, mitä matkan varrella olisi..

Vienan Karjalasta sain lisää tietoa, sillä olin yhteydessä erääseen retkikunnan jäseneen. Hänen mielestään rikollisuuteen pitää suhtautua vakavasti, muttei missään nimessä liikaa peläten. Hän koki tiestön huonon kunnon haastavampana ongelmana kuin rikollisuuden. Ja eräs matkan tekoon vaikuttava seikka on se, että matkailijan tulee rekisteröityä joka kolmas päivä johonkin hotelliin tai yksityiselle ihmiselle!?

Rikollisuuden merkittävin seikka on kulttuurien erilaisuus. Venäläinen ei kuulema koskaan jätä mitään vartioimatta, sillä siellä "hylätty" eli hetkeksikin yksin jätetty esine, vaikka telttaleiri metsässä, tulkitaan muille tarpeettomaksi, hylätyksi asiaksi, ja niinpä sieltä saa viedä kaiken tarpeellisen se, joka sitä "hylkääjää" enemmän tarvitsee... Hyvin kimuranttia.

Mutta auton voi jättää hotellien pihoille sekä yksityisten talojen myös. Ihmiset vienan karjalassa ovat kuulema aidosti vieraanvaraisia, kulkija kutsutaan teelle ja juttutuokioon. Paikallinen väestö puhuu paljon myös suomenkieltä, joten venäjää taitamattomana on mahdollista pärjätä. Eniten kieliongelmia tulee kuulema tullihenkilökunnan ja muiden viranomaisten kanssa.

Ala-Kurtin seudun hän mainitsi vaarallisimman oloiseksi, johtuen suuresta sotilastukikohdasta ja sen tuomasta ihmisten juurettomuudesta.

Mutta luonto-ihmisen Paratiisi, aivan ykskantaan. Voit meloa kaksi viikkoa putkeen, ilman että tulee yhtään mökkirantaa vastaan, eli leiripaikkoja ja koskematonta luontoa pilvin pimein.

Ai niin, olisi Anneli tosi kiva, jos jaksaisit kertoa täällä jotain niiltä hollantilaisilta kuulemiasia vinkkejä!

t.Kaarina

ANTTILA MARKKU 06.02.2010 15:59

Kyllä se varmasti siellä vienanmeren ympäristössä on sama juttu kuin muuallakin venäjällä.Sitä myöten kuin turismi tai rekat alkavat alueella liikkumaan,sitä myöden myöskin rikollisuus mukaanlukien viranomaiset alkavat vaivaamaan.Eipä ollut ennen vallankumousta -92 eikä muutama vuosi sen jälkeenkään paljoa ongelmia rikollisuudesta,jolle siksi lasketa viranomaisia.Elikä uskaltaisin nyt seuraavan 10v aikana matkailemaan vienan karjalaan,sinä aikana kelmit keksivät kyllä konsteja.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.