Italia tai Norja

TERÄVÄINEN TIINA 19.01.2010 20:04

Heippa Karavaanarit!

Meillä on kesällä 2010 suunniteilla lähteä reissuun joko Italian Gardalle tai välimerelle asti. Toinen vaihtoehto on pohjois Norja. Matkaan lähtee 4 henkinen perhe tytöt 6v ja 9v. Veturina MB viano V6 ja vaununa Hobby 560. Auto on mukavasti vetänyt vaunua suomessa, ruotsissa ja tanskassa. Mutta onko norjassa tai italiassa sellaisia teitä ja mäkiä mitä pitäis yhdistelmällä välttää? Onko vinkkejä kivoista leirintäalueista ja pitääkö niihin tehdä ennakkoon varaus? Jos Italiaan lähdemme niin tarkoitus ois olla paikallaan ainakin 1,5 vko. Miten toimii tiemaksut? Mikä olisi järkevin tapa siirtyä Saksaan? Norjaan ajaisimme jokatapauksessa suomen lapin kautta Kaikki vinkit ja ideat otetaan kiitollisina vastaan.

TERVO JARI 19.01.2010 21:02

http://karavaanarit-fi.directo.fi/ajankohtaista/etuteltan_puheet/jasenkeskustelu/?x26564=56035965

Lopussa linkkejä . . .

Jari

HYTÖNEN REIJO 19.01.2010 21:05

Hei. Kirjoituksesi on ollut jo tunnin esillä,eikä vielä kukaan kertonut,että Norja on kallis maa.Miten tää on mahdollista.)

AHONEN KAI 19.01.2010 21:21

Norja on kallis maa ;) Italia on kaukana joten tasoihin menee.

LINDROOS LAURI 19.01.2010 21:38

Norja upea vaihtoehto. Jarin jutusta saa hyvät pohjatiedot. Kalustosi kanssa ei mitään ongelmaa pohjois-Norjassa. Suunta vetänyt minua jo vuodesta -72. Silloin Ladalla ja pikkuvaunulla. Viimeiset vuodet eri Mersuilla ja isolla vaunulla. Kalliina en pidä. Joku tavara jopa Suomea halvempi. Taas ensikesänä...

hyvää matkaa t. Lauri

NYMAN MATTI 19.01.2010 22:00

Hei Olennaistahan on haluaako lämpöön + 25 ja yli vai ei. Italiassa on lämmintä. Pohjois-Norjassa viimeksi 70-luvulla käyneenä muistikuva on viileää ja kosteaa. Itseasiassa Norjan sijasta hyvä vaihtoehto on Etelä-Ruotsi. Lisäksi kulttuurien ero on melkoinen. Ajaminen Italiaan on helppoa ja yhdistelmällänne moottoriteitä pitkin vaivatonta. t. Matti Ps. Me menemme taas kesällä Italiaan

SARASTE MARKKU 20.01.2010 10:15

Moi, Meillä kokeiltu lapsien kanssa molemmat. Ehdoton suositukseni on Italia. Ainakaan meillä ei lapset, suurinpiirtein samanikäiset kuin teillä nyt ymmärtäneet ja varsinkaan arvostaneet hienoja maisemia Norjassa. Ja merivesi oli niin kylmää ettei siellä voinut uida, mikä ainakin meidän lapsille oli se ykkös tekeminen. Italiaan mennessä näkee pikkasen komeammat vuoret, alppien alapuolella vesi ja ilma mukavan lämmintä;) Suosittelen esim. Italia järviä, gardaa tai maggiorea niissä molemmissä ollaan vierailtu ja lapset haluaisivat aina sinne uudestaan, norjaan ei. Varausta suosittelen leirialueelle, netissä helppo tehdä ja voi vielä valita paikan läheltä rantaa jos tykkää. Leirialueen valintaan auttaa netti, melkein kaikilla alueilla hyvät sivut. Me ollaan tykätty gardan pohjois-puolesta ja maggioren etelä-osasta. Tie maksut maksaa sen mitä maksaa, niitä ei kannata ajatella. Me ollaan menty saksaan sekä laivalla suoraan, mikä tosi mukavaa, mutta taitaa olla pikkasen kalliimpaa kuin ajaa ruotsin kautta, mikä myös tehty. Suosittelen laivaa, pääsee hyvin levänneenä baanalle. Make

RAUTIAINEN KARI 20.01.2010 14:46

Just näin kun edelliset kertoo.

Teitä mitä välttää... joo, molemmissa maissa on teitä joille on kiellettyä mennä vaunun kanssa. Kerran italiassa, jossain sestriereen mennessä oli kamala tie jossa vaunun kanssa sai oikeen taiteilla ja muutamassa serpentiinissä oikeen vekslata että sai yhdistelmän mutkasta, ja sitte siellä tien toisessa päässä oli se kielto ettei vaunun kanssa asiaa polulle... kuten paikalliset sanoo kun ei pankkiautomaatista saakaan rahaa, well, this is italy. Ja se siinä kiehtookin.

Mee italiaan, kun kakarat kasvaa niin meette sitte kahestaan norjaan.

SILMUNEN HANNU 20.01.2010 18:15

Elämä olisikin helppoa, jos ei tarvitseisi tehdä ratkaisuja Italian tai Norjan hyväksi:)

Mutta eipä noissa jutuissa voi toinen sanoa mikä kellekin on milloinkin hyväksi, pitää vaan kuunnella itseään, että mitä eniten sillä hetkellä kaipaa.. Italian viehkeys ja pohjois-norjan karu vapaus on kaksi niin äärilaitaa, että että...

Yhteinen tekijä ehkä se, että illalla on molemmissa maissa vaikea saada leipää ostettua; Italiassa se yksinkertaisesti loppuu kaupoista, kun aina leivotaan vaan se määrä, mikä sillä ruoalla kaupaksi menee, ei kukaan osta "vanhaa" leipää. Ja Norjassa taas kaupat menee ainakin pohjoisen pikkukylissä monet jo neljältä kiinni.

Karkeimpina eroina kelit ja se, että Italiassa on sääntöjä säännön perään ja viel siesta, mikä sulkee iltapäivisin kaiken, ja pohjois-norjassa taas olet vapaa kuin taivaan lintu. Kunhat et joesta kalasta etkä kerää toisen valtaukselta hillaa purkkiin, niin muuten saat olla missä ja miten vain. Kunhan siis fiksusti kuitenkin.

Mutta itse menen mieluiten molempiin joka kesä:)

Jonkun mielestä järkevää ajaa Ruotsin kautta, joku tykkää mennä kaikkialle Balttian kautta, toiset vannoo vain ja ainoastaan suoraan Saksaan menevien laivojen nimeen.

Se on siis maku ja raha-kysymys, mutta sen rahankin ihmiset mittaa eri lailla. Toiset laskee auton käytölle kulut joka km bensan lisäksi, toiset ei.

Itse mennään useimmin Naantalista Kapellskäriin Finnlinkillä. Matka on nopea ja puuttuu karaoket sun muut huvit ja humalaiset, ja isolle perheelle, jos laivalla muuutenkin syö, hintalaatu-suhde hyvä. Jos lähtee yölaivalla, se on perillä klo 5.30 paikallista aikaa, ja illaksi/ yöksi ehtii Saksan puolelle, jos haluaa. Eli ajassa sama kuin suorilla saksan laivoilla.Päivälaiva halvempi ja perillä sekin jo viiden jälestä.

Itse en tekisi ennakkovarausta leirintäalueelle, sillä koen sen yhtä ärsyttävän sitovaksi kuin jos menisin seuramatkalle. Haluamme aina nähdä paikat ja päättää vasta fiilisteltyämme, että jäädäänkö vai ei. Se on meistä se omatoimimatkailijan vapaus siinä, että saa jäädä ja lähteä, jos siltä tuntuu.

Tiedän , että jotkut varaa paikkoja etukäteen, ja heinäkuun puolenvälin jälkeen se on suositeltavaakin ainakin silloin, jos ehdottomasti haluaa jollekin määrätylle cämppärille pitemmäksi aikaa. On jopa leirintäalueita, jotka huolivat sisäänsä vain esim yli 3vrk olijoita.

Jos ostatte Alppialue-kartan, on siihen merkitty kaikki ne tiet, mitä saa ajaa, ei suositella ja mitä ei saa ajaa vaunun kanssa. Brenneron sola, Alpit ylittävä moottoritie Innsbruckista Bolzanoon, ja sieltä edelleen Trentoon, Venetsiaan, Milanoon ym on helppo reitti ylittää Alpit vaunulla, ja kätevä tie muutenkin jos vaikka Gardalle menee.

Itävallan läpiajoa varten pitää ostaa Vignette, maksutarra tuulilasiin. Niitä saa huoltiksilta ennen rajaa.!0 pvän tarra on n8e. Brenneron solatie maksaa myös sen lisäksi, noin saman verran. Ja Italian puolella maksullinen moottoritien osuus alkaa tuolla reitillä Vipitenossa, eli ihan alkupätkä tietä on ilmaista. Vipitenossa on maksukopit koko tien leveydeltä, ajat jollekin ja painat nappia mikä antaa sulle lipun, minkä säilytät visusti, ja sitten kun poistut moottoritieltä, annat tuon lipun joko kopissa olevalle ihmiselle tai työnnät sen automaattiin, ja lykkäät luottokortin kohta perässä. Kone puhuu sulle italiaa, ja joskus kohteliaasti hoputtaakin, mutta sen kanssa selviää. Aina lopuksi se sanoo näkemiin ja kiitos. Ne on kivoja koneita, mutta ihmisiäkin yleensä aina jossain kopissa istuu maksuja hoitamassa. Luottokorti siis käy rahan lisäksi Italiassa.

Perussääntö on siis se Italiassa, että maksulliselle tielle tullesa otetaan vaanlippu ja poistuttaessa maksetaan, mutta on semmoisiakin teitä, missä ei lippua oteta lainkaa, kerrotaan vain että tie maksaa, ja sitten poistuessa on koppi, mihin kaikki maksaa saman verran. Yleensä systeemit on sen verran simppeleitä, että kyllä sen kohta huomaa mistä on kysymys.

Summittainen hinta on että puoli päivää saa ajella n40 eurolla, ja parin tunnin ajo voi maksaa n20 e.

Kyselkää lisää kun olette päättänet mihin menette!?

Suunnittelun iloa! t.Kaarina

NYMAN MATTI 20.01.2010 18:19

Terve Jatketaanpa vähän täsmällisemmillä vastauksilla: Saksaan joko Helsinki-Rostock tai Hki-Travemunde tai Naantali-Kapellskär. Turku-Tukholma väli on kalliimpi. Pyydä Finnlinesilta tarjoukset näistä vaihtoehdoista, kun matkapäivät ja se onko yö vai päivälaiva on selvillä. Naantalin kautta mennessä joko Tanskan lautat tai silta, hinnaltaan lähes sama, 13 m auto+ vaunu n. 270 €. Hintaerot eivät yllättäen ole järin isot kun lasket polttoaineen kulutuksen Ruotsissa ja Tanskassa. Tiemaksuja tulee vasta Itävallassa, 7 päivän vignette 7,70 €, tietulli Italiassa Itävallan rajalta Venetsian lähelle Salzburgin kautta 12,80 €. Leirintäalueita löytyy eurocampings.net sivustolta. Me on menty aina Juhannuksen kieppeillä eikä olla koskaan varattu paikkaa. Heinäkuun puolivälissä on jo ihan eri tilanne, loma-aika täyttää alueita, jolloin varaus voi olla paikallaan. Karttakirjoissa on merkinnät teistä mihin ei saa vaunun kanssa mennä, sitä ohjetta kannattaa noudattaa. Ovat lähinnä teitä alppien yli. t. Matti

HYTÖNEN REIJO 20.01.2010 20:03

Niin oli mulla asiaakin,tosin aika ympäripyöreetä.

Norjaa voi aina suositella,taas ensi kesänä mennään Nesnaan ja sieltä vesille venholla mutta se on toinen juttu.

Pohjois norjaan voisi mielestäni yhdistää Ruotsin esim.Kirunan ja Abiskon kautta Norjaan ja sieltä Lofooteille ja takas pohjoisen kautta.Siinä saa kattavan katsauksen pohjois Norjaan.

Siellä on aika paljon puska yöpymistä vaikka se ei ehkä ole "sallittua"ei ole kukaan koskaan mistään kyllä häätänyt. NAF alueet ovat kaikki hyvätasoisia.

Laitan tuon joltain kopioimani linkin:Kiitos lainasta.

http://www.kolumbus.fi/matti.gronroos/norjafaq.html#Lautat

TERÄVÄINEN TIINA 20.01.2010 20:24

Heippa kaikille!

Ja kiitoksia jo näistä vinkeistä. Perhepalaveri on pidetty ja tultiin siihen tulokseen että suuntamme ensi kesänä on Italia.

Järkevin reitti taitaa olla laivalla suoraan saksaan. Ruotsi ja tanska tuli kierrettyä viime kesänä. Ja voihan sitä ajaa sitä kautta takas jos siltä tuntuu.

Tuo oli hyvä tieto että ei kannata etukäteen varata leirintä aluetta. Tarkoituksemme on lähteä heti kesäkuun alussa ja palata heinäkuun alkupuolella, eli taidetaan olla euroopassa ei pahimpaan sikäläisten loma sesonki aikaan. Jos jollakin on kokemuksia gardan leirintä alueista niin kaikki tieto kelpaa...

Eli lisää vinkkejä saa laitaa tulemaan ja ainiin pitähään sitä saksanpuolellakin yöpyä... eli vinkit siitäkin maasta kelpaa...

Tarkoitus olisi vielä asentaa ilmastointi vaunuun sitä taitaa italiassa tarvita? vai pärjääkö ilman...?

2 suomalaista kaasupulloa taitaa 1,5 kk reisulle riittää... Kun lämmitystä tuskin tarvii eli lähinnä jääkaappia varten kaasun pitäis riittää... ajaessahan voipi käyttää 12v

TERÄVÄINEN TIINA 20.01.2010 20:28

Se piti vielä kysyä, että mikä kortti kannattaa hankkia siis luottokorttien lisäksi =) Eli millä pääsee camping alueille? Ja nyt en hae sitä korttia millä saa eniten alennuksia vaan millä on helpoin toimia... Kotimaisella caravan kortilla ei taida euroopassa tehdä yhtään mitään

-pekka

SILMUNEN HANNU 20.01.2010 20:43

Joo, ja lapsille molemmat maat on tosi antoisia, ihan erilaisia vain. Norjaan lähtiessä vaan täytyy tiedostaa, että jos matkalle osuu hellepäivä, se on aivan extra-bonusta.

Mutta rantoja on mahtava kulkea, ihmetellä vuorovettä ja meritähtiä, meduusoja, rakkoleviä ja rannoille ajautuneita puunkappaleita,köysiä ja muit aaarteita. Kerätä upeita simpukoita ja kauniita kiviä.Rakentaa purjepaatteja ja patoja. Leikkiä lampaiden kanssa hiekkarannalla, tähytä pyöriäisiä meressä ja kotkia taivaalla. Tutkia kasvikirjan kanssa rantaniittyjen kukkaloistoa ja sitä miten taitavasti viklo näyttelee jalkapuolta hämätäkseen "vihollista" ja suojellakseen poikasiaan.

Ja jos käsivarren kautta ajaa, voisi kiivetä Saanalle ihmettelemään suomen ja norjan suurtuntureita. Matkalla sinne kannattaa pysähtyä tutkimaan palsasuo-möykkyjä. Ja miten lofoottien ja vesterålenien tunturit saavat mielikuvituksen laukkaamaan, puhumattakaan soiden yllä leijuvasta sumusta ja matalalle laskeutuvista pilvistä, valoisana kesäyönä. Pohjois-Norja on peikkojen maa:)

Nordkapin itäpuolisella niemimaalla on Slettnesin majakka, maailman pohjoisin mantereella sijaitseva sellainen, ja mielenkiintoinen rantoja myötäilevä polku, mikä johdattaa kulkijan muinaisten asuinpaikkojen äärelle. Pykeijassa on vanhaa suomalaista asutusta ja polku tunturin yli vanhaan kalastajakylään.

Vesteråleneilla, Andöyan itärannalla on Staven leirintäalueella porealtaita ulkona kumpareiden sisässä, ja niitten taivaallisen lämpöisissä vesissä lilluessa voi samalla ihailla rannatonta merta ja selän takana kohoavia tuntureita.

Tässä lumitöiden lomassa äkkiseltään vaan muutama mieleenjuolahtava lapsiperheitä kiinnostava asia pohjois-norjasta, edellisen kirjoittajan innoittamana!:) Sinne rupesi nyt tekemään kovin mieli:)

t.Kaarina

NYMAN MATTI 20.01.2010 20:44

Hei Meille laitettiin viime keväänä vaunuun ilmastointi. Olisi pitänyt laitattaa jo vaunua hankkiessa, mutta eihän sitä kaikkea älyä kerralla tehdä. Helpottaa elämää kummasti, sillä auringon paahteessa vaunussa on todella kuuma. Kaasua tarvitsee lähinnä ruuanlaittoon, jos autosta saa virran ajonaikana jääkaappiin ja leirintäalueella sähkön hinta yleensä kuuluu paikkamaksuun. Leirintäalueista kannattaa katsoa, riittääkö sulakkeiden ampeerit. Joissain vanhemmissa paikoissa Italiassa on 3 ampeerin sulakekanta, jolla ei edes kahvia keitä, saati pyöritä ilmastointilaitetta. Onneksi harvemmissa, mutta sekin on kerran nähty. Tämä tieto löytyy yleensä Camping oppaista.
t. Matti

HÄNNINEN JUKKA 20.01.2010 21:26

Tommosta tekstiä lukiessa on siellä taas...

NYMAN MATTI 20.01.2010 21:37

Hei Meillä on tuo kansainvälinen Camping kortti, jonka saa karavaanari liitosta ja passit, niillä on pärjätty. Alueillehan pääsee kyllä ilman korttia, mutta aina kun sen lätkäsee tiskiin, niin asiat sujuu lutvakkaasti. t. Matti

NYMAN MATTI 20.01.2010 22:11

Eipäs onnistunut kuvan liittäminen Välimeren rantahietikolta.

KRONBERG SUNE 21.01.2010 01:00

Kuinka myöhään keväästä tai kesästä on lumiset kelit Varangerin niemimaalla? Mihin aikaan uskaltaa lähteä kesätossuilla sinne?

GRÖNROOS MATTI 21.01.2010 20:57

Jos menette Garda järvelle,niin suosittelen järven eteläosaa välillä Bardolino-Peshieda del Garda teidän ikäisten lasten kanssa,siellä löytyy hienoja camping alueita,niissä useimmissa ohjelmaa iltaisin ja upeat uimaallas alueet.Gardan rannat usein miten pikkukivi rantoja,uimakengät käytännölliset.Kaikki järven pikku kaupungit lumoavia ja jäätälö annokset liiankin maistuvia sekä isoja.Alla linkki,toivottavasti onnistuin liittämisessä?Vaunu yhdistelmällä pärjää hyvin kun katsoo mihin ajaa,nykyisin karttaohjelmista näkee minkälainen reitti johtää caravan paikalle.Jos haluaa välttää Kasselin mäet,niin ajamme usein reittiä Rostock-Berlin A 9-Munchen-Innsbruck -Brenneron sola-Garda järvi ajoa noin 1200km.Vesipuisto sekä huvipuisto Lazissen lähellä,niihin bussi kuljetus rantatieltä,ei tarvitse käyttää omaa autoa välttämättä.Kuva Bardolinon kaupunkista.Mukavaa suunnittelua ja turvallista matkaa teille.Leena ja Matti.

http://www.eurocampings.net/fi/eurooppa/italia/veneto/9/?start=1

TERÄVÄINEN TIINA 21.01.2010 22:32

Hei Kaikille!

Tuhannet kiitokset hyvistä vinkeistä ja linkeistä. Ei auta muuta kuin lauttaa varaamaan... Sain hinnan finnlineltä meno paluu aterioilla sekä 14m kansipaikkaa 2 aikuista ja 2 lasta 6 ja 9 v. n. 1800,00. Vielä jos jollakin ois antaa vinkki sellaisesta alueesta missä vaunun saisi aivan järven rantaan tarkoitus olla samassa paikassa n.2 vko.Etelä garda ei vaikuta yhtään pöllömmöltä Niin siinähän tää matka alkaa olemaan varausta vaille paketissa. Aletaan olemaan jo aika tulessa...

T. Pekka Ja Tiina

JANHONEN MATTI 21.01.2010 23:12

Yhdyn kokeneen Grönroosin Matin aluenäkemykseen. Itse suosittelen Bardolinossa olevaa camping-serenellaa joka sijaitsee Gardan ja Bardolinon puolivälillä niin, että molempiin kaupunkeihin on n. 1,5 km kävely- tai pyörämatka rantateitä pitkin.
http://www.camping-serenella.it/

Alue on suhteellisen pieni, nurmipintainen ja suojana olivipuita. Rannanpuolen paikoilta rantaan on lyhimmillään 30 metriä.

Olen noilta suuria hienoja alueitakin käynyt koeasumassa mm. Lazisen LaQeuersiaa, mutta niissä on jotenkin sellainen "Hymeri-Garthagomainen" ilmapiiri jossa en oikein viihdy.

PASANEN MIKKO 21.01.2010 23:17

Terve! http://maps.google.com/places/it/moniga-del-garda/via-san-cassiano/1/-la-piantelle-camping?hl=fi Tuon linkin takaa löytyy alue, jossa toissa kesänä viihdyimme muutaman päivän. Tyylikäs reception rakennus, kun selvisi,että olemme suomesta, ohjattiin oitis aivan järven rannalle. Ei kylläkään ollut kovin monta vapaata paikkaa, mutta paikka kyllä järjestyi. Onnea matkaan!

SILMUNEN HANNU 22.01.2010 01:07

Pohjoinen ja etelä-osa Gardaa on kaksi eri maailmaa. Etelä on tasaista ja väljää, mikä tarkoittaa myös valtavan määrän turisteja ja valtava määrä turisteja ruokkivia huvituksia. Voi siellä ajautua paikkoihin, missä näkee ja kuulee saksaa ja hollantia siinä määrin, että ei oikein muista missä maassa ollaan.

Pohjoinen on jylhien vuorien ympäröimää ja hiukan yleistettynä aktiivilomailijoiden suosimaa seutua. Siellä on myös vähemmän leirintäalueita ja vähemmän turisteja. Riva del Gardassa on kaksi aluetta suoraan rannalla,ilman uima-alaasta ja yksi hitusen kauempana, oliivilehdossa ja uima-altaalla. Viereisessä Torbolessa on rannalla alue missä myös uima-allas. Pohjoisessa on loistavat pyöräreitit niin tasamaalla kiivi, viini ja munakoiso-viljelmien keskellä, kuin kaikentasoisia maastopyöräreittejä. Takuuvarmat surffituulet, jännittävä kiipeilyretki, pärjää lapsetkin, pienelle kappelille puolessa välin vuorta, kiipeilyseiniä Arcossa ja kallion sisällä kohiseva vesiputous.

Itäreunalla järveä Malcesinesta pääsee kondolihissillä ylös Monte Baldolle, upea retki. Länsireunalla Limonen kylä mikä ennen eli sitruunaviljelmillä.

Tuossa muutama kuva.

t.Kaarina

GRÖNROOS MATTI 22.01.2010 20:18

Kerron vielä,kannatta huomioida yhdistelmällä,pojoinen tosiaan jylhempää,tiet kapeita, mutkikkaita ja kaunista kuten koko Garda järven ympäristö,länsiranna,länsi-pohjois osa käy auto caravaanareille,Pohjois osan kaikkiin leiripaikkoihin ei pääse pitkällä yhdistelmällä helposti tai ei ollenkaan.Em,Torbolen camping al Portton portista sisään ajaessa pitää ottaa jyrkkä oikea tai vasen respan katon harja vielä haittana.Ei ilman auton irroitusta onnistuisi meillä 13m,ehdottivat ystävällisesti portin ulkopuolella olevaa aluetta (pensaaita erotti yleisestä alueessta)josta suora käynti rantaan,siinä muutama paikka isoille yhdistelmille/autoille.Pyöräilimme muissakin pojoisen Gardan camping paikoissa,tiukkaa tekee yhdistelmillä paikat noin 50-80 neliötä ei oikein mahdu kalusto,grillit,polkupyörät tontille.Aiemmassa vastauksessa lähettämäni linkistä voi tilata dvd:n jonka voi ladata omalle koneelle (n 13€)siinä kattava tieto paketti Euroopan camping alueista mm,koot,pitkäkö matka moottoritieltä,kartat ja reittiohjema sekä mitä palveluita löytyy.Autoliitto ja Suomen Caravan yhdistys mm,myyvät Eurooppa camping+caravaning kirjaa jossa tuhansia camping paikkoja tietoineen,suosittelen sitäkin.Kannatta tutustua alueiden netti sivuihin niistä selviää kaikki mitä haluat tietää ja monella kielellä mm onko alue rannalla.Tässä ihan itselläkin alkaa matkakuume,4 vk kesä matkamme suuntautuu Italian rivieeralle, Firenzeen ja paluumatkalla tietysti Garda järvelle,olemme nimittäin koukussa Italiaan.T.Leena G

TERÄVÄINEN TIINA 26.01.2010 17:52

hei!

Kiitokset hyvistä linkeistä ja vinkeistä...

Suuntaamme siis ensi kesänä kesäkuun alusta gardalle ja varmaankin eteläpuolelle... Siitä sitten voi autolla liikkua ympäriinsä suuntaan jos toiseenkin.... Pari lisä kyssäriä vielä heitämme ilmoille...

Pitääkö vaunuun ottaa jokin erillinen vakuutus eurooppaan mentäessä?

Kannaattaako asennuttaa kaasu ja varas hälyyttimet??? Tarkoitus olla kuitenkin lasten kanssa yöt valvotuilla alueilla...

Saako leirintäalueella pystyttää etuteltan?

Jos joku liikkuu samoilla seuduilla samoihin aikoihin niin kiva ois vaik rehvata... meidän tytöt siis 9 ja 6 v.... niin ehkä tappelisivat vähemmän keskenään =)

T. Pekka,Tiina ja tytöt

SILMUNEN HANNU 26.01.2010 18:01

Sellainen lisäys Leenan tekstiin, että pohjoiseen Gardaan on helppo ajaa suoraan pohjoisesta, Trentosta ja Roveretosta tulee molemmista hyvä tie Torboleen/Riva del Gardaan. Tiet ovat myös rekkojen rekkojen käytössä ja vaunuilijoille kelvollisia.

Trentosta tuleva tie kulkee vuoren ylittävässä solassa kahdessa tunnelissa, eri suuntiin menijät omissaan, ja vuorelta laskeuduttuaan tie kulkee mahdottoman kauniissa laaksossa kohti Gardaa.

Me ollaan myös fillaroitu Trentosta Gardalle, mutta sitä en suosittele, siihen tarkoitukseen kannattaa käyttää Roveretosta tulevaa tietä...Mutta Arcoon kannattaa ehdottomasti Rivasra fillaroida, ja sieltä pitkälle pohjoiseen pääsee pyörätietä pitkin.

Itse ollaan muinoin 12m yhdistelmällä ongelmitta liikuttu pohjois-gardalla. Hankalinta oli silloin länsirantaa kulkevan tien tunnelit, mistä jotkut olivat nin kapeita, että rekan tullessa vastaan piti olla tarkkana, ettei aja liiankaan reunaan, sillä tunneli oli myös katostaan matala, eli vain keskellä korkea ja reunat kaartuivat äkkiä matalampina.

Itärannalla ei tunneleita olekaan, ruuhkaa siellä vain on.

Mutta viime kesänä länsirantaa ajaessa tuntui siltä, että vanhoja tunneleita olisi paranneltu?

Ja jos haluaa tuntuman siihen, miten siellä entis muinoin on matkusteltu, voipi fillareilla tai kävellen lähteä Rivasta nousemaan vanhaa länsirannan tietä etelään! On aika hieno "polku"! Se lähtee siitä mistä uusi tie sukeltaa tunneliin heti Rivan jälkeen, niin nyt puolestaan pitää nousta oikealle ylös, tielle missä ajokieltomerkki. Alun asvaltin jälkeen muuttuu soraksi ja hiekaksi ja sukeltaa moneen tunneliin ja kiipeää ylös. On muuten hienot maisemat Rivaan. Ja tien varrella opastauluja tästä entisestä matkailutiestä.

t.Kaarina

HYTTILÄ ESKO 26.01.2010 18:02

"Pitääkö vaunuun ottaa jokin erillinen vakuutus eurooppaan mentäessä?"

Jotkin yhtiöt haluaa isomman omavastuun baltian/balkanin maissa , ei muuten

"Kannaattaako asennuttaa kaasu ja varas hälyyttimet??? Tarkoitus olla kuitenkin lasten kanssa yöt valvotuilla alueilla..."

Eipä noita koskaan kaivannut , normaali järki käteen. Tuo kaasujuttu on legendaa. Yleensä varmaan kaks kaljaa liikaa pitkän ajopäivän jälkeen. Nekin legendat on lähinnä rekkaparkeista, huoltamoilta jne.

Kaveriltani tyhjennettiin italiassa vaunu alueen portilla. Sillä aikaa kun omistajat olivat lähteneet tutustumaan vapaisiin paikkoihin ja yleisilmeeseen. Vaunu oli kadulla porttien ulkopuolella. Siellä "rosmo" kyttäsi milloin taas osuu. Ja iski heti.

JANHONEN MATTI 26.01.2010 18:34

Etelä- ja itäpuoli on ihan hyvä valinta vallankin kun liikutte vaunun kanssa. Sekin kannattaa huomata, että itäpuolen ranta on ilta-auringon ranta.

Suomen vakuutukset riittää.

Autolle tarvitsette Itavallan osalta vignetin (7,70 e/10pv) Sen voi ostaa myös pidemmmäksi aikaa. (Kaarina taisi jo mainita)

Hälyttimiä ei kannata asennuttaa jos minulta kysyt. Eikä vallankaan jos yövytte esim. campingilla. Alueiden ulkopuolella kannattaa nyt kuitenkin hieman seurata mitä sen auton ympärillä tapahtuu. Siinä kyttämisessäkin pitää olla joku järjellinen tolkku, ettei se orjuuta.

Leirialueella saa pystyttää etuteltan. Tulet huomaamaan, että monilla on vielä etuteltan edessä kevyt markiisi.

Tytöille kannattaa varata takapenkille sopivaa "äänenvaimennusta" myös pitkien siirtoajojen ajaksi. Ne tuppaa pitkästymään ja sitten ne alkaa tappelemaan, tavalliseen aikaan. Siinä saattaa kuulla jopa takapenkiltä, että "kellään ei ole niin hulluja vanhempia kun meillä". No niitähän voi lohduttaa sillä, että olkaa levollisella mielellä se hulluus on periytyvää.

Muistuupa elävästi mieleen eräs Tanskan reissu kun meidän tytöt 10 ja 6 tappeli niin jumalattomasti. Vanhempi tytöistä sanoi, että minä en tiedä mitään niin kauheata kun pikkusisko. Tähän pikkusisko salamannopeasti, että minäpä tiedät, isosisko.

LIIMATAINEN HANNU 26.01.2010 19:09

Malcesine hyvä, sambucca paha! Ja sillä gondolihissillä kävimme siellä ylhäällä vuorella. Gardan vesi kylmää toukokuussa. Muuten oli mahtavat maisemat, ne vuoret säväytti!

Pohjois-Italia hienoa seutua, nähtävää riittää. Lyhyt matka moneen hienoon paikkaan sieltä. Vielä tästä ...!

SILMUNEN HANNU 26.01.2010 19:11

Kirjoitin näköjään Tiinan kanssa samaan aikaan:)

Tuli tuosta mieleen eräs tapa, miten meidät kerran yritettiin rosvota Gardalla, jossain länsirannan kaupungissa, kun tehtiin vaunulla ruokaa. Ovelle tuli koputtamaan mies, joka kyseli reittiä laivalle, ja vastarantaan. Sanottiin mitä tiedettiin ja hän lähti pois. Sitten hän tuli takaisin ja sanoi etteivät hänen US dollarinsa kelvanneet laivaan, olisiko meillä vaihtaa liiroja hänen kanssaan. Kun siinä jotain änkytettiin, tulikin paikalle jo kaksi poliisia, jotka näyttivät "virkamerkkinsä" rahanvaihtajalle, ja sanoivat että hän saa luvan poistua. Mutta, me oltiinkin nyt niitä joille "poliisit" alkoivat saarnata: seudulla kuulema liikkuu rahanväärentäjiä, ja heillä on suuri epäilys, että meille on jo joutunut väärennetyä rahaa. Heidän täytyy heti paikalla saada nähdä meidän rahamme. Sanoimme, että meillä on vaan matkashekkejä, ja vähän suomen rahaa. Ei auta, pidätys ja putkareissu edessä, jos emme näytä, tai jos se on väärennettyä. Pysyimme kannassamme, ja lopulta he sanoivat että okei, kun teillä on pieniä lapsia, niin he tällä kertaa eivät pidätä meitä, ja lähtivät pois.

Huhhuh. Olimme aika nuoria, mutta emme ihan vihreitä. Emme siis päästäneet heitä sisälle, mutta poliisin puvut vaikuttivat aidoilta, ja vieraassa maassa ei ole aina varma, miten siellä poliisilla on lupa toimia.

Mutta opimme sen, että rahat AINA semmoisessa piilossa, ettei niihin avoimesta ikkunasta tai avatusta ovesta kurkottaen pääse kukaan käsiksi. Passipussi on paras.Ja tyynyn alus seuraava. Sitten vielä ruuvimeisselin käyttöä vaativaan piiloon semmoinen rahasumma esin500e, että jos joku tyhjentää autosta/vaunusta kaiken irtonaisen, sillä rahalla pystyy jatkamaan matkaa kunnes vakuutusyhtiön kanssa asiat hoidettu tai lisää rahaa suomesta tilattu.

Ja toiseksi, jos joku väittää yllättävässä tilanteessa olevansa poliisi, ja haluavansa päästä autoon sisälle tms, sanotaan että okei, ajetan peräkanaa poliisiasemalle, ja hoidetaan juttu siellä. Siinä valepoliisit kuulema luopuu leikistä.

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 26.01.2010 20:05

Ps.meillä kummatkin hälyttimet, mutta nukutaan usein myös cämppäreiden ulkopuolella.

Varashälytin on minusta aiheellinen jokaiselle, sillä varmaan kaikki pysäköivät muuallekin kuin leirintäalueelle.

Toki europassa on paikkoja, missä hälyttimet vaan soi, eikä kukaan kiinnitä siihen mitään huomiota, mutta uskonpa, että jos rosvolla on kaksi vaihtoehtoa, murtautua autoon/vaunuun, missä on hälyttimestä kertova tarra, tai sitä ei ole, kyllä se varmaan menee mieluummin sisälle siihen peliin, missä sitä ikävän mökän aiheuttavaa hälytintä ei ole. Ihan vaan, vaikka marketin pihalla tai isolla moottoritien huoltiksella,

t.Kaarina

LINDBLOM ALF 27.01.2010 08:49

Ensimmäiset paikat, joita mahdollinen sisään tunkeilija tarkistaa vaivihkaa on tyynyn alus ja patjan alus, maailman yleisimpiä rahansäilytyspaikkoja. Palkistoon pultattu kassakaappi on hyvä hidaste.

SILMUNEN HANNU 27.01.2010 10:46

Tyynyn alla meillä on rahat öisin, jäi sanomatta sori!

Yhteenaikaan ylimääräiset oli kauraryynipakkauksessa, mutta kun kuultiin miten rosvot päivällä parkissa oli ikkunasta menneet ja tyhjentäneet jonkun vaunusta KAIKEN, mitä kaapeissa oli, siirryttiin etsimään silloin vaunusta, ja nyt autosta noita kevyesti irrotettavia paikkoja, mihin pääsee kun käyttelee ruuvimeisseliä. Niin sinne siis vain vararahat:)

Se, mitä halusin sanoa oli se, ettei kukkaroita eikä passipusseja päivällä, silloin kun itse ollan paikalla, missään irtonaisina näkyvillä, ettei vaikka liikennevaloissa joku joka avaa auton oven, saa sitä napattua. Tai jos ne meidän "poliisit" olisivat päässeet vaunuun sisälle meidän kanssa keskustelemaan, olis tottakai kaikki irtokukkarot lähteneet kävelemään.

Että parempi tyynyn alla kuin penkkien välissä lattialla tai käsiveskassa pöydällä!:)

t.Kaarina

t.Kaarina

HYTTILÄ ESKO 27.01.2010 10:52

Tuliko ne leikkipoliisit LEIRINTÄALUEELLE yrittämään temppujaan. Vai kadunvarteen? Gardalla olemme olleet ainakin kymmenkunta kertaa emmekä camping alueella joutuneet minkäänlaisen yrityksen kohteiksi edes. Tuo tuttavani minkä vaunussa käytiin jätti sen alueen ulkopuolelle ja siinä osui heti.

SILMUNEN HANNU 27.01.2010 11:10

Ootko Esko tehnyt semmoisen havainnon, että vaikka kuinka haluaisi, tuolla maailmalla EI ole semmoisia tunneleita, mitä pitkin pääsisi siirtymään suoraan leintäalueelta toiselle!?

Täytyy aina välillä uskaltautua maanpäälle, tavalliseen elämään, tavallisten ihmisten pariin, ulos suljettujen murien turvallisuudesta.

Niinpä mekin silloin olimme matkalla yhdestä yöpaikasta toiselle, taisimme Venetsiasta aamulla lähteä, ja Rivaan piti mennä seuraavaksi yöksi.

Mutta kas, me huomasimme, että siellä matkan varrellakin on jotain elämää ja nähtävää, ja hitsi tuli lapsille nälkäkin. Joten teimme anteeksiantamattoman teon, ja ihan pysäköimme yhdistelmämme jonkun kivan gardalaisen kaupungin isolle p-paikalle, jotta voimme tehdä ruokaa, ja jopa katsella sitä kaupunkiakin, jotkut jopa lähtevät semmoisen asian vuoksi koko reissuun!!

Ja niinpä ne valepoliisit siinä oisko ollut kello puoli kaksi päivällä, tulivat meidän vaunulle asiaansa toimittamaan.

Jotta silleen, niin että älkää nyt vain kukaan ottako oppia meidän perheen tekemisistä, muistakaa syöksyä leirintäalueelta toiselle edes sivuillenne vilkuilematta, ei ensimmäistäkään taukoa ennen kuin olette turvallisesti sapuneet leirintäalueen lukittujen porttien sisälle. Siten voi hengähtää ja huokaista, huh, minä tein sen taas. Jes. Kyllä maailma on kamala paikka.

t.Kaarina

RAUTIAINEN KARI 27.01.2010 11:15

Mulla on ollu pari kertaa se tilanne että pysäytetään ja leikitään poliisia. Toinen Puolassa ja toinen kerta tsekissä. Molemmilla kerroilla riitti että otti kameran esiin, ei kerenny edes kuvata kun katosivat.

Ruåttissa Mantorpissa kerran ajoin ison marketin parkkipaikalle ja yhdistelmän kanssa oli helpointa parkkeerata alueen takaosaan mihin se yhdistelmä kivasti sopi. Kaupan ovella iski päähän sellanen kuva. Kuva siitä että yhdistelmä on peränurkassa ja ei muita autoja kun yksi ja siellä 4 sälliä. Menin takasin niin ne oli jo siirtäneet oman autosa mun vaunun viereen. Kohteliaasti nauroivat ja vilkuttivat lähteissään. Siirsin vehkeet pääoven viereen puoliksi jalkakäytävälle.

HYTTILÄ ESKO 27.01.2010 11:54

Katsos kaarina. Asiahan on niin etten ole koskaan harrastanut "tunnelissa" leirintäalueelta toiselle siirtymistä. Se on vain ja ainoastaan valitsemamme yöpymis ja peseytymispaikka, tietenkin alueitten uima-altaalla ja ranta-alueella tulee joskus aikaa vietetttyä. Lisäksi on TÄYDELLISEN tärkeätä ketjun aloittajan sekä muitten kulkijoitten tietää oliko sinun kohtaamasi epäkohta tapahtunut campingilla vai kadun varressa. Tämä sen vuoksi jotta sinne menevät osaavat tehdä mahdollisia valintoja nukkumispaikkansa suhteen. Ymmärrätkö? että on olemassa ihmisiä jotka tekevät eri kaavan mukaan kuin sinä ja perheesi. Kumpikaan ei ole mitenkään oikea tai parempi. Maailmassa on paljon tärkeämpiäkin valintoja. Anna kaikkien kukkien kukkia. Karavaanari kaikkien kaveri.

ps on outoa ettei voi tutustua erimaihin ja kohteisiin kuin pysäköimällä vaunu/auto juuri samaan kylään kadun varrelle. Me kuljemme niiltä campingeilta autolla,junalla,bussilla,polkupyörillä,kävellen jne. Oletan näin monien muittenkin tekevän.

SILMUNEN HANNU 27.01.2010 12:23

Esko hyvä! Minä olen täällä kautta aikojen kirjoittanut juuri näitä "voitaisiinko millään hyväksyä ihmisten erilaiset matkustustavat"-kommentteja. En milloinkaan ole kuvitellut, että meidän tapamme on yhtään sen oikeampi kuin kenekään muun. Olen aina sanonut, että se on MEIDÄN tapamme kulkea, ja me tykkäämme tehdä näin.

Sitä en tiedä, miten se kenenkään elämään vaikuttaa, tapahtuiko valepoliisi-episodi leirintäalueella vai kadulla, sillä tässä jutussa olennaista on se, että tälläisiä juttuja tapahtuu myös päivällä, silloin kun ihmiset ovat itse sisällä autossaan tai vaunussaan. Se oli se jutun pointti.

Minä en kyllä näe mitään outoa siinä, että karavaanimatkailija pysähtyy yöpymispaikkojen väleillä sijaitseviin mielenkiintoisiin kohteisiin tutustuakseen niihin tarkemmin. Me jopa suunnittelemme matkamme sen mukaan, että mitä mielenkiintoista maailmalla löytyy. Ja sitten päivän päätteeksi menemme jonnekin nukkumaan.

Silloin kun meillä oli vaunu, se oli paljon hankalampaa, kun yhdistelmälle ei löytynyt p-paikkaa läheskään niin helposti, kuin pienehkölle asuntoautolle.Silloin oli useammin pakko tehdä leiri, ja siitä käsin retkiä autolla. Mutta silloin menetti sen karavaanimatkailijan JUTUN, että olisi koti mukana. Eli piti jättää keittiö ja vessa ja vaatekaapit leirintäalueelle, ja ajoittaa retkille lähdöt niin, että oltiin juuri syöty, ja piti pakata uudelleen ja uudelleen.. Siis kun liikuimme neljän lapsen kanssa.

Niinpä luovuimme vaunusta, ja kuljimme monta vuotta teltalla, sillä tunsimme itsemme sillä lailla vapaammiksi kunnes tuli mahdolliseksi hankkia asuntoauto. Nyt se palvelee MEITÄ ja MEIDÄn tapaamme matkustaa mahdollisimman hyvin juuri sillä lailla, ettei meidän enää tarvitse hakea leirintäalueita, joista käsin voimme retkiä tehdä sinne minne haluamme, vaan ajaa posautamme suoraan paikan päälle,oli kysymys vuoresta tai linnasta tai uimarannasta.

Ja miksikös tätä kannattaa oudoksua, juurihan kuulutat kaikkien kukkien kukkimisen sallimista, sitä mitä itse olen täällä monta vuotta perään kuuluttanut:)

Minulla nyt Esko meni vain hermot siihen, kun se, että nukkuu leirintäalueiden ulkopuolella myöskin, tuntuu vuodesta toiseen närästävän monia niin suuresti.

t.Kaarina

HÄNNINEN JUKKA 27.01.2010 12:28

Nämä pikamurtautumiset markettien, huoltamoiden jne parkkipaikoilla yleistyvät kovaa vauhtia. Sisäänmenoon lukon rikkomalla tarvitaan yksi lyönti piikillä. Auton tai vaunun tyhjentämiseen max 5 minuuttia. Hankkimalla asunto-osan oveen turvalukon ja ohjaamon ovien väliin ketjun pienentää murtoriskiä huomattavasti, jonsei lähes aina murtoa täysin eliminoi

SILMUNEN HANNU 27.01.2010 12:37

Näinpä on näppylät Jukka, kahlehan meillä etuovien välissä aina on, kun auton jonnekin jätämme, paitsi cämppäreilä.

Mutta tuo turvalukko ei mahtunut meidän oveen, täytyy etsiä joku toinen.

Mutta mutta, me taidetaan kuulua Jukka väärinmatkustavien luokkaan, ei niin kuulu tehdä että kalustoaan mihinkään jättää...:):)

Ei vaskaan, hyviä reissuja vaan kaikille:)

t.Kaarina

HÄNNINEN JUKKA 27.01.2010 13:29

Harmi, ettei mahtunut. Saahan sen palauttaa. Tai myydä eteenpäin. Tarvikeliikkeissä hinta pyörii 55-60 euron välillä. Huuto.netissäkin löytyy sekä lukkoa että ketjua,matkailuautot ja vaunut -osiossa. Oikeinhan me tottavie aina matkustamme, kaikille sellainen ei sovi... -Haluavat matkustaa väärin omalla tavallaan ? :)

ANTTILA MARKKU 27.01.2010 21:59

Liikkuessa on erilaisia riskejä koko ajan.Yksi kohteesta riippuen suuri riski on varkaat ja ns.isänmaalliset ilkivallan tekijät.Kuitenkin jossain se kulkuväline on uskallettava jättää ja hoitaa asioitaan tai tutustua ohimennessä "nähtävyyteen".Onhan se iso ongelma kun rahat ja paperit häviää.Tavaraa saa lisää ja se on vakuutettu mutta rikottu auto tai vaunu onkin akuutti ongelma.

LINDBLOM ALF 28.01.2010 11:18

Tuollainen vivun-tapainen turvalukko edustaa kylläkin hivenen hidastetta, luokkaa 5 - 10 sekuntia. Iso sorkkarauta väliin ja vääntö. Mutta jäähän autoon aivan selkeä murtautumisjälki, voinee olla hyödyksia vakuutuiskorvauksia hakiessa. Autoon saattaa löytyä tukeva kiinnityskohta, mutta vaunuun ei. Jos taas ovi saadaan tilkittyö riittävän hyvin, seurauksena on ikkunan rikko. Vaikkakin hälytysäänestä kukaan ohikulkija ei välitä, se on todettu hyväksi esteeksi, vaatii paremmat hermot hääriä vaunussa/autossa kun pillit huutaa. Ja tästä varoitustarrat ulkopuolelle. Tarratkin usein riittää ainoana murtosuojana.

SILMUNEN HANNU 28.01.2010 11:46

Onko sulla Alf kokemusta siis tietoa siitä, että autoihin/vaunuihin, missä on kahle etuovien välissä, turvalukko asuntoosan ovessa ja hälytys, olisi murtauduttu?

Me emme ole kuulleet yhteenkään tällaiseen autoon/vaunuun murtauduttavan, vaan kaikissa tapauksissa, riippuen siitä onko päivä tai yö, niissä mihin on sisälle menty, ei ole ollut käytössä mitään turvavälineistöä.

Jotenkin itse uskon, että ne turvavälineet auttaa sen, että rosmo menee mieluummin siihen "naapuriautoon" missä näitä välineitä ei ole. Mitä sitten, jos kaikilla on turvavarusteet, en tiedä?

t.Kaarina

HÄNNINEN JUKKA 28.01.2010 12:38

Hyvinkin paljon näihin turvalaitteisiin perehtyneenä voin kertoa, että Kaarina on täysin oikeassa. Paras tapa tulla rosvotuksi on uskoa että tulee se varas sisään jos haluaa. Eikä hanki mitään turvavarusteita. Vinkki niille, jotka turvallisuutta väheksyvät : jättäkää auto käyntiin, kun menette kauppaan tai kahville !

LIIMATAINEN HANNU 28.01.2010 12:59

Kaikista paras tapa voi olla että jättää ovet auki, auton käyntiin ja luottokortit kojelaudalle! Rosvo hämmästyy ja jättää menemättä autoon! ;-))

On kokemusta autoon murtautumisesta, Etelä-Ranskan rannikolla, Seten kaupungin lähellä. Iso Shellin huoltsikka, rekkaparkki, valot läpi yön, rekkojen nenän alla, mutta aamukusella käydessä ehti rosvo jo mennä autoon, vei mitä ehti, onneksi paskaset pyykitkin, säästyinpähän pyykinpesulta. NO, vakuutus korvasi, mutta se itutus, se korventeli pitkään.

NIEMINEN RAIMO 28.01.2010 13:10

Tuossa on kahle joka on toiminut kiitettävästi.Ei kauheta kuhinaa auton ympärillä ole ollut.Tytöllä oli tapana esitellä tuota purukalustoaan liian lähelle tuleville,leuhkiakseen kai. Sanoi kuitenkin joku aika sitten nuo vartiointipalvelut irti,joten uusi kahle on etsittävä. @rami

NIEMINEN RAIMO 28.01.2010 13:15

En tiedä miten sen muuten tekisin kun liitän valitun tiedoston. kokeillaan tällä http://www.aijaa.com/v.php?i=5655363.jpg @rami

HÄNNINEN JUKKA 28.01.2010 13:20

Varmasti vituitti, Veli Hannu. Ja kun rikkovat penteleet vielä asunto-osan lukon, joka pitää tietty jostain hankkia. Rosvot käyttää järkeä, ihmiset ei.

SILMUNEN HANNU 28.01.2010 13:59

Mutta kysymys kuului, oliko sulla Hannu näitä turvavermeitä autossassi?

Niillä kerroilla kun meidän farmariin on murtauduttu, ei meillä ollut edes hälytystä. Tosin ei koskaan muulloin, sen yhden ainoan kerran lisäksi, siellä ole mitään ryöstettävääkään ollut. Mutta harmitus, sotku ja rikinäinen ikkuna ottivat tietty osansa matkasta.

Siis edelleen, kertokaa onko turvavarustelusta huolimatta murtauduttu!

t.Kaarina

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.