Unkarin paprikat

SILMUNEN HANNU 10.10.2009 15:29

Onkohan muilla kuin meillä ollut ongelmia unkarilaisten erinomaisten paprikajauheiden ostossa?:) Niitä kun on väkeviä ja makeita metritolkulla kauppojen hyllyilla, eikä Unkarin kieli oikein luonnistu. Viimeksi kesällä löysin ison marketin kassajonosta nuoren miehen joka näytti siltä, että osaisi kenties puhua englantia. Ja osasikin. Häntä sitten häirittiin kolme kertaa, viimeisellä hän tuli jonosta paprikahyllylle ja kaivoi meille näytille sanan, mikä merkitsee sitä väkevää. Kiitos hänelle ja hitaalle kassajonolle, nyt voin kertos muillekin, jos on, tietämättömille että CSIPÖS kaiken muun tekstin perässä tarkoittaa väkevää.

Tuli nyt mieleeni, kun ruokaa laittelen ja paprikapusseja kaivelen. Csemege füszerpaprika örlemeny on perus paprikaa ja siihen perään csipös niin tulisuus on taattu!

t.Kaarina

LIIMATAINEN HANNU 10.10.2009 16:56

Ei minulla muuta onkelmaa ungarilaisten paprikoiden kanssa mutta kun kerran olin Budassa ja Pestissäkin, löysin taivaallista paprikatahnaa, putkiloihin pakattuna, jösses kun se oli hyvää, siinä oli makua, meinasi kieli mennä mukana. Koskaan en ole Soumesta löytänyt vastaavaa, kukahan olisi expertti ja tietäisi mitä se paprikatahna oikein oli ja tuodaanko sitä suomeen ja jos niin mistä sitä saisi? Onko esim. Helsinskissä jokin hungarilainen erikoisherkkukauppa joka toisi/myisi sitä herkkua? Who know's?

Mistä Sinä hankit ne paprikajauheet, Kaarina? Olisiko siellä myös näitä tahnoja? Se on vähän kuin ketsuppia, mutta paprikasta puhtaasti. Se muuten ei ollut polttavan tulista, makeaa paremminkin.

SILMUNEN HANNU 10.10.2009 17:09

Joo, tämä sama ongelma minulla myöskin on! Eli en ole löytänyt näitä Unkarin herkkuja Suomesta. Paprikatahnaa minulla on nyt kotona pari putkiloa, semmoista missä lukee ihan Paprika Krem ja ylhäällä Vega Delicatesse sekä toista mikä on Gulyas Krem, siinä on seassa myös sipulia ja tomaattia. Uskoisin, että ne ovat juuri näitä himoitsemiasi tahnoja, todella hyviä kastikkeiden ja patojen maustajia! Taidettiin nyt olla ostoksilla Tesco nimisessä marketissa ja sieltä ne molemmat löytyivät:)

Italiassa on myös yksi tosi hyvä paprika tomaatti ym.tahna, mutta en muistanut hamstrata tällä kertaa sitä ja pahus pääsi jo loppumaan.

Voin seuraavalla kerralla tuoda sinuakin varten jos haluat, ehkäpä jo jouluna!

t.Kaarina

LIIMATAINEN HANNU 10.10.2009 18:33

No jo vain, ja kohtuullista korvausta vastaan! palataan astialle jos satut muistamaan ja löytämään herkkuva.

SAIKKONEN ERKKI 11.10.2009 17:21

Ostin taannoin Suomesta pienen pullon tulista unkarilaista paprika- peräistä maustetta jota käytin mm. makkara- liha- ym.sopissa. Tabasco ei ollut mitään em. mausteeseen verrattuna, pari tippaa kattilalliseen (siis ei lautalliseen) riitti puhaltamaan pitkän tovin, NAM. Olen pari kertaa Unkarissa käydessäni koittanut löytää mokomaa, mutta kun ei niin ei. Kiitoksia kielivinkistä, täytyypä koittaa seuraavalla reissulla; minulla tuo pelkkä "strong" ei ole vielä tulosta tuottanut.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.