Marokko

HÄNNINEN JUKKA 05.10.2009 09:14

On se mentävä kohta itse katsomaan mitä Marokko tarjoaa. Vaan kertokaapa siellä oleilleet kolme mielestänne parasta leiripaikkaa. Vapaaparkitkin mukaan. Ja koordinaatit jos löytyy. Kiitos.

SILMUNEN HANNU 05.10.2009 12:06

Minusta on hiukan absurdi ajatus nämä Marokon kolme parasta leiripaikkaa. Eikös paras leiripaikka ole se, mikä juuri sillä hetkellä palvelee parhaiten juuri sen hetkisiä tarpeitasi!?

Kun halusimme tutustua Meknesin ja Fesin vanhoihin kaupunkeihin, olivat parhaat leirintäalueet ne, mitkä olivat mahdollisimman lähellä niitä. Fesissä camping international vaatii taksin tms keskustaan pääsyä varten, Meknesin leirintäalue on heti kaupungin muurin ulkopuolella, kävelymatkan päässä keskustasta.

Kun halusimme "laskeutua" marokkolaiseen kulttuuriin, tuntui Asilah Atlantin rannalla,vähän Tangerin alauolella, parhaalta vaihtoehdolta. Ei väliä, kummalle sen kahdelta vierekkäiseltä leirintäalueelta meni, kunhan ensimmäiseksi yöksi löytyi leiripaikka muurien sisältä, "turvasta".

Kun halusimme nauttia karun kauniista vuoristoylängöstä, oli Sidi Ali järven rannalla,keski-marokossa, 2000m korkeudessa oleva majatalon piha ehdottomasti paras valinta. Vain me, suuri hiljaisuus ja mieletön tähtitaivas. Sekä lopulta talon uumenista löytyneet mies sekä Simon-koira, joka ryhtyi lemmikiksimme.

Kun ajelimme keskistä Marokkoa ja väsytti, oli paras leiripaikka Zeidassa, teiden risteyksessä pienen eksoottisen kylän jälkeinen 24h Afriquija-huoltoasema, missä ruoat ja minttuteet tarjoiltiin autoon ylenpalttisen ystävällisyyden saattelemana.

Kun lisää nuorisoa piti hakea Marrakechin lentokentältä , oli lentokentän p-paikka paras valinta:)

Kun halusimme tutustua Taroudantin muurikaupunkiin, oli sen vanhan kaupungin muurin ympärillä toimiva vapaa-parkki paras valinta. Ja erinomaisen hieno rukoushuuto aamuyöstä bonuksena.

Kun halusimme tutustua vuoristossa, mantelilaaksossa, punaisten vuorten keskellä uinailevaan Tafraotiin sekä myös tehdä läksyjä ja pestä pyykkiä, oli paras valinta Camping Tazka Tafraotissa.

Kun halusimme tutustua Saharaan, oli ehdottomasti paras valinta Merzougassa, Algerian rajan tuntumassa, majatalon piha, Auberge Porte de Sahara, Taouziin menevän tien varrella. Mielettömät maisemat dyyneille, mitkä alkavat aidan takaa, sekä kaunis uima-allas!

Kun halusimme Atlannin aaltoja ja kiehtovaa valoa sekä eksoottista tunnelmaa, sekä parin päivän aloilleen asettumista, oli Sidi Ifnin eteläisempi leirintäalue paras valinta meille. Ei siis se muurien ympäröimä, vaan suoraan rannalle aukeava. Se, minkä yläpuolella kallionkielekkeen päällä jököttää kiehtova, hiukan hylättykin entinen ranskalaisen siirtomaavallan aikainen kaupunki.

Kun halusimme vain nukkua, oli siihen tarkoitukseen parhaita paikkoja monta, lisää huoltiksia, kauppojen pihoja, kylien keskustoja, leirintäalueita vailla mitään palveluita...aina riippuen siitä, missä päin maata kuljimme. Kaikkiaan yövyimme kuuden viikon aikana talvella 2007, 23ssa eri paikassa. Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa, tai olisimme tehneet useampia matkoja Marokkoon, kertoisin sinulle lisää "parhaita leiripaikkoja"!

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 05.10.2009 13:12

ps.Jos sinulla on tallessa Caravan-lehti 5/2007, löydät sieltä ajo-ohjeet kaikkiin nihin 23 yöpaikkaamme. Koordinatteja ei kyllä ole, sillä kuljemme vain paperikarttojen kanssa. Ja jos lehteä ei ole, mutta olet kiinnostunut niistä yöpaikoistamme, voin antaa ohjeita niiden löytämiseksi. Mutta en jaksa turhan päiten niitä kirjoitella, jos haluat kuitenkin jotain ihan muuta ....:)

t.Kaarina

HÄNNINEN JUKKA 05.10.2009 13:37

Yhdessä kysymys/vastausketjussa oli aiheena juuri tietty kämppäri (Olhao) josta kysyjä halusi tarkempia tietoja/kokemuksia. Vastasin tarkennetusti, mutta en jäänyt fiilistelemään... Marokosta on kuitenkin aika vähän kirjoitettu ja siten vähän tietoa, varsinkin suodatetussa ja tiivistetyssä muodossa. Ja mitenkäs sitä tietoa lypsämään muutenkuin näin? Tilaan sen lehden mielelläni ja yhtä kernaasti printtaan koordinaatit jos Kaarina olet niin ystävällinen ja lähetät ne minulle; captainkiddjukka@gmail.com Kiitos etukäteen!

SILMUNEN HANNU 05.10.2009 14:08

En oikeastaan tajua yhtään, mitä tarkoitat kirjoituksellasi. Ja ethän kysynyt minkään määrätyn leirintäalueen tietoja.

Jos tarkoitat, etten olisi saanut fiilistellä yöpaikoistamme puhuessani, olisi kirjoittaminen mielestäni olllut turhaa, sillä ne fiiliksethän sen hyvyyden määrittelevät, niiden tarpeiden lisäksi. Minä yritin lyhyesti kuvailla, miksi aina kyseinen paikka tuntui niin hyvältä. Millä ihmeellä sitä muuten voisi tietää?!

Jos haluat olla rannalla, niin eihän vuoristossa oleva luksus-alue silloin palvele sinua. Ja jos tahdot vahvan kosketuksen aitoon marokkolaiseen kulttuuriin, et kenties halua asettua leirintäalueen turistimaailmaan, vaan yövyt mieluiten kylien keskustoissa yms. kaukana maaseudulla. jne.

Jos et välitä itse Marokosta, vaan haluat vain lämpöä ja halpaa ruokaa, sekä kenties suomalaisia ympärillesi, silloin vastaus hyvästä alueesta on taas aivan toinen.

Mitään koordinaatteja minulla ei ole, yhtään minnekään, joten en niitä voi lähettää. Mutta marokko on todella mielenkiintoinen maa!

t.Kaarina

SUOMI SEPPO 05.10.2009 22:15

Nyt taitaa olla kaksi erilaista "koulukuntaa" liikkeellä. Empiiristen tutkimuksieni perusteella matkaajat jakaantuvat kahteen leiriin:

Ne jotka etsivät mieluisia leirintäalueita ja viettävät lomansa niissä ja ovat tyytyväisiä jos saavat hyvän palvelun ja hyvät ulkoiset puitteet. Ne jotka haluavat kurkistella jokaisen nurkan taakse mitä sieltä löytyy ja tyytyvät siihen yösijaan joka läheltä löytyy. Molemmat pitävät omasta tyylistään matkailla. Toiselle on leirintäalueen palvelut tärkeitä ja hän myös käyttää niitä. Toinen taas haluaa ihmetellä maailmaa ja pitää tois`asiana sitä missä yönsä nukkuu. Kukin tehköön valintansa. Me olemme valinneet kakkoskohdan. Tietysti välineet pitää olla sen mukaan kumpi tyyli viehättää. 2. tapa vaatii kalustolta huomattavasti enemmän ja siksi on hankittava "kallis" väline vaikka siihen ei olisikaan varaa. @seppo
KUJANPÄÄ MARKKU 06.10.2009 08:28

Taidan kuulua tohon kakkospändiin, vaikka ei kallista välinettä olekaan. Melkeinpä halvimmat ja pienimmät kämppärit, jotka sattuvat reitin varrelle ovat olleet niitä mieluisampia. Mieluusti vältän isoja kalliita ja meluisia 'teollisia' kämppäreitä.

SILMUNEN HANNU 06.10.2009 12:16

Mihin Jukka hävisit keskustelusta?

Olisi ollut kiva tietää, mitä oikeasti halusit. Minä luulin, että aiot kierrellä Marokkoa, kun kirjoitit, että "on mentävä katsomaan mitä Marokko tarjoaa". Ja Marokko on niin suuri maa, ettei sitä kierrellessä kolmella leirintäalueella tee mitään.

Toisaalta olisi hyvä jos kysymyksessä jo tarkentaisi asiaansa, ettei turhaan vastaa sellaista, mistä kysyjä ei ole kiinnostunut.

Kyllä täällä varmasti Marokosta tietoa jaetaan, jos joku vain kyselee, ja luulin noita leiripaikkoja esitellessäni hitusen esitelleeni Marokkoakin.

t.Kaarina

ps.Kakkosluokan matkailu onnistuu loistavasti myös polkupyörälläkin, eli ei se minusta kallista kulkuneuvoa vaadi:)

SUOMI SEPPO 06.10.2009 13:02

Viittasin sanalla "kallis" täällä palstalla usein vijeltyyn ajatukseen kun joku ei halua käyttää aina leirintäalueita: "kumma kun on varaa ostaa kallis..." Tarkoitin todellisuudessa varusteltu ajoneuvo jossa mm. wc ja pesutilat ovat käyttöä varten. Karavaanariudessa juuri eniten viehättääkin itsenäinen vapaus valita suunta ja aikataulu. Mielestäni polkupyörämatkailua ja liftaamistakaan ei kannata rinnastaa karavaanarimatkailuun jonka palstoilla olemme. Ne ovat täysin erilainen maailma. koska siinä ei asunto kulje mukana ja tämä oma asuintilahan on juuri karavaanariuden periaate. @seppo

SILMUNEN HANNU 06.10.2009 13:16

Se sama karavaanari minä olen ainakin, kuljenpa sitten asuntoautolla tai fillarilla ja teltalla. Minulle karavaanin kantasanana on se karavaani, mikä kulkee. Saharan poikki kameleilla vaikka. Eikä se ruotsin sana, mikä meinaa peltikuorista pyörillä seisovaa asumusta. En ymmärrä, etteikö muitakin, samankaltaisen vapauden tuomia matkailumuotoja saisi täällä mainita!?

t.Kaarina

HÄNNINEN JUKKA 06.10.2009 15:23

Miten tämän nyt täsmentäisi, kun on niin vähän tietoa toistaiseksi. Jospa riittäisi kun jotkut marokonkävijät mainitsisivat itse parhaaksi kokemansa leiriytymispaikat ? Itse oleilen mielelläni niin hyvillä kämppäreillä kuin hyvillä vapaaparkeilla. Minkä "kohteen" lähellä nämä nyt sitten sattuvat olemaan. Huonoja paikkoja haluan välttää, siksi olen hyvistä kiinnostunut. Jos muutamakin kertoisi vain ne tavalla tai toisella parhaimmiksi kokemansa paikat, niin uskoisin siitä kertyvän jonkinlainen valikoima harkittavaksi. Mistä itse olette hakeneet tietoa ennen Marokkoon lähtöänne ? Matkakertomuksia on kiva lukea, fiilistely on ihan okei, eikäpähäntä tässä muuta kun odotellaan lisää kokemuksia, joista olisi apua reittejä ja kohteita etukäteen pähkäillessä.

KUJANPÄÄ MARKKU 06.10.2009 16:16

Kiitä nyt Kaarinaa hänen sinua varten laittamastaan infosta.

KOSKINEN MATTI 06.10.2009 17:07

Jokaisella on omat kriteerit, mikä on hyvä kämppäri. Kämppäreillä, joissa olemme Marokossa olleet:

Moulay-Bousselham, puistomainen kämppäri kauniin laguunin rannalla. Pieni kalastaja kylä, vuosi vuodelta palvelut parantuneet. Sijaitsee Larache,n alapuolella. Kylässä on kaksi kämppäriä ja tämä on toinen eli lähempänä kylää oleva. El-Jadidassa on kaupunki kämppäri.Huoltorakennuksista ei iloa. N1 kaupunkiin tultaessa (punainen tie) kun Ibis hotelli näkyy, niin vasemmalle n. 200 m. Jatka maisematietä eteenpäin Safin suuntaan, niin liikenneympyrään tultaessa Safissa jää kämppäri vasemmalle. Ounarassa on kämppäri tieitten R207 ja N1 risteyksessä. Marrakech kämppäri vaikeasti löydettävissä. Tietä N7 kaupunkia kohti, jää vasemmalle puolelle. Atlantica park. Reilu 20 km Agadirista pohjoiseen tietä N1. Kaikki palvelut ja ostettava mitä karavaanari tarvitsee - löytyy. Zagora - useita kämppäreitä. Merzouga - paljon kämppäreitä alkaen 1 euro/yö. Saharan portti on vaihtanut nimeä, oli vuonna 2009 Erämaan Portti. Tässä aluksi. Seuraan palstaa, kysy. Terveisin Matti - tavataan ehkä Marokossa
HÄNNINEN JUKKA 06.10.2009 18:18

Emmä uskalla kehata, jos ymmärtää väärin. Ei silti, joskus yksinkertaiseen kysymykseen on vaikea vastata. Minäkin kysyin alussa "mielestänne kolme parasta leiripaikkaa". Jos niitä on sata, niinku mulla Ibeereiden niemeltä, niin vaikeus on valinnassa.

SILMUNEN HANNU 06.10.2009 19:02

Herra hyvä, etkö voi ymmärtää, että kysymykseesi on mahdoton vastata silloin, kun on matkustellut hakemassa Marokkoa, eikä leirintäalueita. Ei silloin ole "kolmea parasta leiripaikkaa", vaan paljon eri tilanteissa hyvin palvelleita leiripaikkoja.

Ja kun pyydät ihmisiä kertomaan "hyviä" leirintäalueita tai matkaparkkeja, niin määrittele nyt ihmeessä mitä se "hyvä" sinulle merkitsee!! Muuten joku näkee taas turhaa vaivaa kertoillessaan alueista, mistä et halua kuulla!

Ja jos vähän erittelet mitä tietoa Marokosta kaipaat, yritetään täällä varmaan vastata.

Itse aikoinani ostin pari hyvää opaskirjaa, ja vietin paljon aikaa netissä. Näiltä palstoilta sain hyvin niukasti mitään meitä silloin kiinnostavaa, mutta pari ihmistä lähetti yllättäen sähköpostia. Mutta googlettamalla sanoja "camping marokko/morocco" löysin muun maalaisten ihmisten asuntovaunu yms kertomuksia Marokosta. Ai niin ja pallontaajien nettisivuilta sain hyvää infoa!

Tiedän, että on ihmisiä, jotka eivät jätä kulkinettaan minnekään muualle kuin muurien ympäröimille camppäreille, näimme jopa Agadirissa suomalaisia, jotka kävivät kaupassakin vuorotellen....Mutta me toimimme aivan toisin. ja Marokossa toimii lähes pienimmässäkin kylässä systeemi, minkä puitteissa sieltä ilmaantuu aina "kunnanvaltuuston" valtuuttama pysäköinninvalvoja, joka vahtii kulkinettasi vaikkapa noin euron suuruista summaa vastaan. Jopa Casablancan keskustassa jätimme automme sekä maksua vastaan vahdittavaksi, kuin myös ihan tavalliselle p-paikalle kadun varteen. Kylläkin aina kahle etuovien välissä.

t.Kaarina

HÄNNINEN JUKKA 06.10.2009 19:50

Voi hyvä tavaton. Tässähän aivan tuskastuu, turhautuukin. Eikös "mielestänne kolme hyvää leiripaikkaa" ole aika yksiselitteinen kysymys ? Siis mielestänne. Vapaalla foorumillahan lie tarkoitus puida totuuksia osatotuuksia, mielipiteitä ja väärääkin tietoa. Siis puida ja ottaa kantaa. Mielestäni..

SILMUNEN HANNU 06.10.2009 20:04

No voi hyvä tavaton! Niitä "mielestämme hyviä leiripaikkoja" olet nyt kahden ihmisen avulla saanut jo aikamoisen läjän!

Mutta tuossa pari pykälää ylempänä sanot haluavasi viettää aikaa "hyvillä" alueilla, ja että haluat välttää "huonoja alueita". Siispä, ennen kuin keksimme lisää alueita, olisi hyvä kuulla sinun määritelmäsi "hyvästä" ja "huonosta". Understand?

t.Kaarina

HALTTUNEN TEUVO 06.10.2009 21:56

Nuo 23 yöpaikkaa ajo-ohjeineen ovat varmaankin ensikertalaiselle 23 parasta. Samoin se mitä ko. paikat kiertäen on nähtävissä ja koettavissa.

Harmi, että annoin 2007- lehdet jollekin naapurille, nyt vasta Marokko kiinnostaa. Saaneeko vanhoja lehtiä jostakin kirjastosta?

JANSSON JUHANI 07.10.2009 00:36

Mikä saa vastaamaan vaivautuneet kuvittelemaan että ainoastaan alkuperäinen kysyjä lukisi vastaukset? Eihän vastaukset hukkaan mene vaikka niitä miten laajalla näkemyksellä kirjoittaisi.Jos tieto ei ole jonkun mielen mukaista ,saattaa se jollekin toiselle olla hyvinkin käyttökelpoista.

HÄNNINEN JUKKA 07.10.2009 08:07

Nou understand. Miksi kysyjän/ tietoa ja mielipiteitä haluavan pitäisi ennalta kahlita vastaajat ja itsensä niinkin absurdiin kuin hyvän ja huonon erojen määrittelemiseen ?

SILMUNEN HANNU 07.10.2009 12:11

Kiitos Matti alueista, tuon Larachen viereisen alueen panen erityisesti korvan taa. Olimme kaupungin pohjoispuolisilla avarilla hiekkarannoilla kävelemässä, ja siellä piti olla jotain hienoja raunioita, mutta olivat suljetut.

Marrakechissa on kai ainakin 2 aluetta, sillä me olimme 9-tien eli Casablancaan menevän tien varrella upouudella ranskalaisnaisen perustamalla alueella. Sen nimi oli Camping de Relais ja osoite Route Casablanca 8, elikä se sijaitsee 8km Casablancan suuntaan Marrakechin keskustasta tultaessa. Sinnekin oli todella hämärä kyltitys, mutta alue löytyy tien länsipuolelta. Siellä oli uima-allas ja silloin hän aloitteli jotain sisämajoituksenkin rakentamista.

Meidän retkemme aika ei silloin riittänyt aivan kaikkeen, ja piti lähinnä arpoa kumpi on meidän Saharamme, Merzouga vai Draa-joen laakson perä Zagoroineen. Merzouga oli niin huippu, että on vaikea uskoa muualla olleen vielä hienompaa, mutta seuraavaksi varmaan tutkitaan myös tuoDraan laakso.

Aivan mielettömän hieno oli jo kahden päivän ajo Atlantilta Merzougaan vuoristoylänkö-autiomaassa, lumihuippuisten vuorten reunustaessa tasankoa.

Tien puolivälissä kannattaa pysähtyä Ait-Benhaddoun linnakkeelle, missä on kuvattu mmSuojaava taivas, Gladiaattori, Jeesus Nasaretilainen. Se on turistirysä, mutta hieno semmoinen ja Unescon suojelukohde.Pari vuotta sitten linnakkeelle mentäessä ylitettiin joki hevoskyydein:) Mielettömät maisemat linnakkeen huipulta.

Leirintäalue löytyy Ait Benhaddouhun ja Ouarzazateen menevien teiden risteyksestä.

Ja kohta sen jälkeen toinen mielenkiintoinen kohde erämaassa, Atlas-filmistudiot, mihin pääsee opastetuille kierroksille. Täällä on kuvattu mm monet Tiibetiin sijouttuvat leffat, kun maisemat on hyvin samankaltaisia ja tulee kuulema halvemmaksi roudata tiibetiläiset Marokokkoon kuin elokuvan tekijät Tiibetiin!

Erfoudissa leirintäalueen pitäjä varoitteli meitä kovin menemästä Merzougaan, vaarallista vaarallista. Niin, hän olisi järjestänyt meille jeepi-safarin sinne, kun vain olisimme pysyneet hänen alueellaan...Onneksi keskustelun kuullut ranskalaisrouv tuli kertomaan meille, ettei siellä mitään vaaraa vaani, vaan tosi hienoa on...

Kauhea matkakuume tässä tulee, kunpa joskus pääsisi takaisin...:)

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 07.10.2009 12:14

Esimerkiksi Juhani se, jos kukaan ei reagoi vastauksiin.

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 07.10.2009 12:17

Voisin kuvitella, että caravan-lehden toimituksesta ehkä saisi?

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 07.10.2009 13:03

Sitä sietää miettiä. Kuin sitäkin, miksi haluaa kertoa etsivänsä hyviä alueita ja karttavansa huonoja. Tai miksi haluaa pyytää vain kolme aluetta/napa. Ja miksi ei reagoi siihen tietoon, mitä nenän eteen kannetaa.

t.Kaarina

HÄNNINEN JUKKA 07.10.2009 14:09

Jepjep ja hehheh. Olisi pitänyt ottaa neuvostasi vaarit...

HÄNNINEN JUKKA 07.10.2009 14:17

Kiitin jo keskustelunavauksessani, mutta nyt tiedän kenen kommentteja täytyy aina heti kiitellä... Hyvä tapahan on kiittää ja kuitata ennakkoon, tai sitten kun kokee saaneensa tarpeellisen määrän haluamaansa.

SILMUNEN HANNU 07.10.2009 14:27

Hyvä tapa on osallistua rakentavasti keskusteluun, minkä on avannut. Minun maailmassani reagointi tarkoittaa paljon muutakin kuin kiittämistä.

t.Kaarina

ps."..tai sitten kun kokee saaneensa tarpeellisen määrän haluamaansa". Kalskahtaa aika ikävältä...

HÄNNINEN JUKKA 07.10.2009 15:14

Että keskusteluketjun aloittajan olisi jokaista kommenttia erikseen kiitettävä ja reposteltava kommentin kommentti ?

Eipä ihme, jos moni tämän jälkeen kokee arveluttavaksi tänne kirjoittamisen...

Perustele nyt sitten miten niin kalskahtaa aika ikävältä ?

Ps. nuo kolme pistettä olen ominut toissapäivänä edesmenneeltä ystävältäni Veikko Huoviselta, jonka kotona olen vieraillut ja kirjallisuudesta jutellut.

LIIMATAINEN HANNU 07.10.2009 15:38

J.Hänninen ängyröi taas! Kukkaa ei oon hyvä ja mikkää ei oo hyvin. Paitsi J.Hännisen visio ja opinion, mistä tahansa ...?

Ps. Don't worry, be happy! ;-))

Pps. Edesmennyt, melkein kaverini UKK, seisoin nimittäin kerran eräällä käytävällä kun Urkki harppoi ohitse ja ehdin möläyttää että "Hyvä Urkki", mulkas kerran ja kiihdytti vauhtia. Yhen kerran seisottiin samassa sateessa Urkin kaa, johan näillä kokemuksilla melkein kavereita ollaan. No mitäs näistä, nyt jo unohdin mitä piti ..., paaaskat, väliäkö sillä! Tää orchidea vai krysantemiako se nyt, tää on tällaista.

Jukka H., äläs nyt sitten mitään palkokasvin siemeniä käsittele, riivi silpoherneitä, ettei kävis vahingoa, menis hengitystiehyeisiin turhia partikkeleita! Be carefull there! ;-))

SILMUNEN HANNU 07.10.2009 16:03

Se, että kiittää ..."tai sitten kun kokee saaneensa tarpeellisen määrän haluamaansa"...kalskahtaa minu korvaani ikävältä tällaisella palstalla, missä ihmiset vapaaehtoisesti kaivavat esiin karttoja, kuitteja, esitteitä, matkapäiväkirjoja, aikatauluja ja vaikka mitä, ihan vain laittaakseen hyvän kiertämään. Käyttävät hyvnkin paljon aikaansa toisten auttamiseen.

Siihen henkeen ei minusta kuulu tuollainen vaatimukselta kuulostava lause, missä kiitetään, kun ollaan saatu tarpeeksi sitä mitä haluttiin. Monestihan käy niin, että vaikka kuinka moni parhaansa mukaan laittaisi tietojaan ja kokemuksia likoon, ei se kysyjälle ole tarpeeksi. Eikä sitä mitä haluaa.

Mutta ne ihmiset ovat kuitenkin halunneet auttaa...Ja minusta hyviin tapoihin kuuluu silloin kiitos. Kun saa jotain. Vaikkei saisikaan omasta mielestään tarpeeksi. Ja juuri sitä mitä tahtoo. Ja olisin aivan samaa mieltä, vaikkei keskustelu koskisi minua lainkaan.

Jos et ymmärrä, mitä keskusteluun osallistumisella tässä tarkoitin, vaan haluat sen vääntää jokaisen kommetin reposteluksi, niin se on sitten sinun ymmärryksesi. Mutta se menee jo oudon puolelle, ettet ole suostunut pyynnöistä huolimatta tarkentamaan kysymyksiäsi.

Itse olin vielä eilen ihan innolla pläräämässä yli 3000 kuvaa Marokon matkaltamme, joista ajattelin tehdä pikaisen koosteen Marokkoon tänä talvena lähtijöiden iloksi, mutta into lopahti.

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 07.10.2009 16:06

No jo vain Hannu, mehän ollaa melkein sukulaisia! Minun edesmennyt isäni kun kerran on saunonut Urkin kanssa:)

t.Kaarina

LIIMATAINEN HANNU 07.10.2009 16:37

Hittolainen, hieno juttu! Joskus vielä pidetään sukukokous Marokossa?

Mutta totta puhuen, minulla tilanteet menossa siihen suuntaan että hyvinkin saatan kokeilla reissaamista etelässä, Marokko kiinnostaa kovastikin. Saatan nimittäin taas vaihteeksi palata m-autoilijaksi, muutaman vaunuiluvuoden jälkeen. Sekä ison omakotikiinteistön myyntikin lähestyy, emme jaksa emmekä viitsi työleiriä iankaiken ylläpitää. Ans' kattoo miten homma edistyy.

Mutta vielä tuohon asiapuoleen, kuten olet nähnyt tällainen foorumi on ihmeiden tori, monet ovat vilpittömästi auttamassa lähimmäisiään, jotkut näkevät senkin 'epäilyttävänä', toiset hoitavat angstejaan tosikkomaisella suhtautumisella kaikkeen ja kaikkiin, joillakin 'omituinen' huumorintaju (kuten itselläni) jota muut harvoin ymmärtävät tai hyväksyvät. Silti pitää uskoa että se 'hyvä' voittaa aina lopuksi, kuten oikeissa elokuvissakin! Uskoaan ei pidä menettää kuitenkaan, hyvään.

Kuten olet itsekin huomannut Kaarina, niin jotkut persoonat herättävät enemmän 'tunteita' kuin jotkut toiset, ja hyvä niin. Emmehän me ole kaikki samasta muotista, onneksi. Mutta tahallinen, harkittu ja ilkeä toisen henkilön käsittely ei ole hyvä juttu. Siinäkin on osattava vielä erottaa se huumori, milloin se on päällimmäisenä, milloin silkka pahansuopuus.

Mutta karavaanareita me kaikki olemme, lajikumppaneita, erilaisia ja samanlaisia, vajavaisia ihmisiä kukin, omine omituisuuksineen, niin hyvine kuin 'pahoine' puolinemme. Luojan luomia kaikki!

No huh huh, iltapäivän philosophiaa herkes näppis suoltamaan.

HÄNNINEN JUKKA 07.10.2009 16:56

Saatiinhan tästä sentään tervehenkinen loanheitto aikaiseksi. Missä paskaa, sinne Liimatainen. Vanhaan tyyliinsä "olet nuija, mutta en sitä tarkoita, aina ystävällisesti ja rakentavalla huumorimielellä"

Kääkkä Liimatainen on ennenkin kaksimielisillä huumorinsa ylistelyillä vakuuttanut suurelle joukolle, ettei tänne uskalla kirjoitella. -Leppoisa vekkuli, kätkee hattuilunsa herttaisen läpinäkyvästi.Pöljä piisami, sanoi Konsta Mooseksen kirjoitelmasta...

Ystäväni Veikko Huovinen oli suuri humoristi. En millään muotoa tahdo kehuskella omilla kirjoituksillani, vaan WSOY:n 100-vuotisjuhlakirjoituskilpailun olen voittanut aiheella Ystäväni Veikko Huovinen.

Repäses Liimatainen siitä.

HÄNNINEN JUKKA 07.10.2009 17:14

Lueppas nyt vielä kerran tuo aloitukseni. Ei siinä ollut mitään kysymystä, vaan pyyntö kertoa kolme mielestään hyvää leiripaikkaa Marokossa. Ja lue tuolta alempaa Juhani Janssonin hyvä kommentti. Hän ainakin ilahtuisi, jos ryhdistäytyisit aiheuttamastani murheen alhosta ja jatkaisit tuhansien tietojesi jakamista. Kyllä se siitä, opit vielä lukemaan oikein viestejä, kun niin hyvin muuten kirjoittelet. Arvostan ehdottomasti ja suuresti ihmisiä, jotka pyyteettömästi jakavat tietojansa. Sitä en ymmärrä, että siitä raadannasta pitäisi jokaiselle erillinen kiitollisuus vuodattaa. Pitäisi ennakko- ja loppukiitoksen hyvin riittää, vaikka minkä tahansa etiikan mukaan. Kyllä se muille on ilosta käynyt, itse vastaaminen. Enkä usko monenkaan vaativan/odottavan vaivastaan minkäänlaista erillispalkitsemista. Poikkeuksia tietysti on.

HALTTUNEN TEUVO 07.10.2009 17:35

Kiitos vinkistä. Ystävällinen henkilö äsken kiikutti minulle lehden käteen.

LIIMATAINEN HANNU 07.10.2009 17:38

Daa daa daa daada daada, tapansa mukaisesti Hänninen J. halusi ymmärtää minun huumorini totisesti ja mielestäni kuitenkin väärin. En heittele lokaa enkä paskaa, pientä piruilua vain harrastan. Kuten ystäväsi Veikkas H.! Ystävällisesti aivan. Ja ymmärrys on aina lukijan pikku pääkyssä, tai sitten ei.

No minähän en ole rohjennut mihinkään suureen kirjoitus kisaan osallistua, en WSOY:n enkä muidenkaan. Mitä nyt muutaman sata mielipidejuttua olen eri lehtiin tyrkännyt, joko huumorilla tai vähemmällä huumorilla. Erilaista pallautetta saanut, yhtäkään en moittivaa, vaikka piruillutkin olen. Se ymmärrys ... nääs?

Äläs nyt hyvä immeinen noin läpinäkyvän vihamielisesti suhtaudu minun omituisiin tarinoihini, ei niistä maailma kaadu, ei edes muutu. Kukin kyvyillään ja tyylillään, itseänsä ilmaisee. Mielestäni osaat kirjoittaa ihan hyvin, tuo suhtautumisesi vain on ... hmmm ... 'persoonallinen', siis negatiivinen, kirjoitin mitä tahansa. Vaan haitanneeko tuo mittää? Ei minua ainakaan.

Ps. Olen täysin samaa mieltä ystävästäsi Veikosta, oli suuri humoristi, vaikka häntäkään ei kaikki jaksaneet aina ymmärtää. Muistanet kun se "Veitikka" julkaistiin niin monet aivan täysipäisiksi oletetut ihmiset, jopa ns. 'sivistyneet' vetelivät herneitä nenuliinsa, ottivat vakavasti ja tosissaan Veikon huumorin, järki, ymmärrys ja huumorintaju eivät kuitenkaan riittäneet. Kunnes himpan fiksummat 'opastivat' siinä ymmärryksessä, pienellä piruilullakin, niin saivat sitten ahaa-elämyksen hekin! Tällaista elämä on. Aina hauskaa olla pittää!

Ps. Ota hörppy Larsenia, se helepottaa oloa ja auttaa siihen päänsärkyyn. ;-))

Tuus liimi@

HYTTILÄ ESKO 07.10.2009 18:41

Lainaus aloituksesta "On se mentävä kohta itse katsomaan mitä Marokko tarjoaa. Vaan kertokaapa siellä oleilleet kolme mielestänne parasta leiripaikkaa. Vapaaparkitkin mukaan. Ja koordinaatit jos löytyy. Kiitos."

Jopa se kyselty kiitoskin on lopussa. Pitkä itku pienestä kysymyksestä. Siihenhän täällä on totuttu :p

SILMUNEN HANNU 07.10.2009 18:44

Enpä voi enää sanoa kuin että huhhuh. Riittää minun osalleni tämä hulluus.

t.Kaarina

KOSKINEN MATTI 07.10.2009 18:48

Kiitos Kaarina neuvoista! Olet syyllinen siihen, että olemme tehneet jo kaksi Marokon matkaa. Marrakechin molemmat kämppärit ovat Casablancan ja El Jadidan teitten välissä. Kämppäreitten välimatka noin 1 km. Varoitan Kaarinan sanoin: "Kun olet tehnyt matkan Marokkoon, ei mikään ole kenties enää entisellään: tulet kaipaamaan syvemmälle Afrikkaan, Eurooppa ei tunnu 3enään oikein miltään." Terveisin Matti

HAAPANEN TIMO 08.10.2009 17:06

Uskaltaako meikäläinen näin nuorena (56) tuollaista kliimaksia tavoittaakkan, kun tekisi vielä (toistaiseksi) mieli euroopassakin ajella:) @timppa

HÄNNINEN JUKKA 10.10.2009 23:13

Pitäsköhän Vanhasenkin ottaa Larseenit nyt kun on sittiäismieliset hyökkäillyt menestyksellisesti torjuttu. No, minä otan kunniaksesi Larsenit. Hyökkäyshän on se paras puolustus, mutta ei Sinun Liimis olisi pakko omilla sanavalinnoillasi antaa aihetta voimakkaampaan sananmiekan käyttöön oikeata asiaa puolustellessani. Sanot minun änkyröivän jne. Se on typerä provokaatio, joka johtaa väistämättä minut samalle tasolle puolustautumaan. Vasta ulkopuoliset mielipiteet saivat sekä Sinut, että Kaarinan vaikenemaan. Mikä Don Quijote nykypäivässä pärjäisi typeryydelle ? Ihan selvää on, että Sinulla on tarve päteä mielipiteinesi. Mutta jos/kun ne eivät kanna, niin myönnä myös tappiosi suoraan. Vaikka itse olet Kääkkä ja änkyrä parhaasta päästä, niin kanssasi on mukava sanailla. Sinun huumorisi ja hattuilisi kulkevat kovin vaikeasti eroteltavalla tavalla rinnakkain. Sen takia et varmaankaan menestyisi oikeissa kulttuuripiireissä. Jaa ettet ole saanut moittivaa palautetta ? - hehheh... Minähän suhtaudun asioihin just niin kuin itse parhaaksi katson ja tunnen. Vääryyttä en mieluusti vaikenematta katso. Maailma tarvitsee ihan varmasti meidän molempien mielipiteitä. Kiitos omistasi ! Ne jotka eivät ymmärtäneet Veikon huumoria, olivat sen kohteena...

SILMUNEN HANNU 10.10.2009 23:17

Mitkä muiden mielipiteet saivat minut hiljenemään????

t.Kaarina

HÄNNINEN JUKKA 10.10.2009 23:29

Esko Hyttilä 07.10.2009 ja osittain myös Juhani Jansson. Ihmetteletkö todella vieläkin ?

SILMUNEN HANNU 10.10.2009 23:39

Erittäin paljon ihmettelen sitä, että voit kertoa tuollaista, vaikka et tiedä. Noilla miehillä ei ollut mitään tekemistä minun vaikenemiseni kanssa. Ainoa syy siihen oli se, etten jaksanut enää kuluttaa energiaani sinun kanssasi. "Keskustelu" kanssasi kun muistutti kovasti tuulimyllyjen kanssa tappelua:)

t.Kaarina

KUJANPÄÄ MARKKU 11.10.2009 00:50

Eikä riitä. Sulla on huulta ja huumoria yli tämän synkän virran, eikö vain?

HÄNNINEN JUKKA 11.10.2009 12:32

Siltä varmaan vaikuttaa Sinun tässä assiessa vinksahtaneesta vinkkelistäsi käsin katsoen. Kuten sanoin, tai ainakin ajattelen, olet sanan ja tyylin taitaja vailla kykyä nähdä omat virheesi. On niitä virheitä ja moitteiden sijoja minussakin. Vaan Sinä takerrut epäolennaiseen, eikä Sinussa ole kanttia myöntää vajavaista kykyäsi vastata asialliseen kysymykseen. Höyrypäätavalla hyökkäät heti mainitsemalla aidon pyynnön absurdiksi. Onneksemme muut tulivat avukseni. Surkuhupaisaa on se, että viime kommentissasi kiellät jopa kahdelta taholta selkokielellä esitetyn kommentin, joka paljastaa kyvyttömyytesi lukea päivänselvää tekstiä oikein. Jos piiloudut "en enää jaksa" mentaliteettiin, niin miksi ylejään vastaat negatiivisella asenteella, ja miksi aina haluat viimeisen sanan, jolla et edes osaa myöntää virhettäsi ? Sinä se tuulimylly olet, ja jatkan "tappeluani" just niin pitkälle kun huvittaa. Puolustan omaa alkuperäistä asiaani ja itseäni kuten mielestäni itse kullekin on hyväksi. Vanhanenkin keräsi pisteet ja gloorian vain puolustautumalla typeriä ja ennenkaikkea yksipuoluediktatuuri ylen hyökkäyksiä vastaan. - Oliskohan lukenut sanamittelömme ?

Tai Cervantesia ?
SILMUNEN HANNU 11.10.2009 14:03

Rauhoitu nyt hyvä mies ja lopeta nimittely.

En piiloutunut mihikään, ihmisen on hyvä vain tunnistaa oma rajallisutensa, se mihin aika ja voimat riittävät. Jos sinä haluat tässä gloriaa ja pisteitä, hyvä että sekin tuli selväksi. Minulla kun oli vain vilpitön halu antaa vinkkejä ja neuvoja. Senpä tähden pyysin, että olisit asiaasi tarkentanut, en ilkeilläkseni. Ja johan ensimmäisessä kommentissani tunnustin "vajavaisen kykyni ", kerroin että minusta on vähän absurdi ajatus nämä Marokon kolme parasta leiripaikkaa. En käsittänyt, että se voidaan tulkita höyrypäähyökkäykseksi.

Minusta nämä väitteesi minusta eivät liiku enää asiallisella tasolla. Jos Marokko ei kiinnosta sinua, niin ehkä aiheen voisi lopettaa.

Jotenkin kyllä outoa, että kiukuttelet minulle, joka olen toinen niistä, jotka marokko-infoa tässä ovat jakaneet. Etkä sen sijaan osoita kiukkuasi ja uudista haluasi saada kuulla jokaisen marokonkävijä kolme parasta leiripaikkaa niille, jotka niitä neuvoja eivät sinulle ole antaneet.

Minä olen jopa laittanut vinon pinon matkakuviakin Marokosta jakoon, ja sieltä voit nähdä kuviakin niistä leiripaikoista!

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 11.10.2009 15:06

:):):)

t.Kaarina

LIIMATAINEN HANNU 11.10.2009 15:27

Tämähän meni mielenkiintoiseksi ja pikkasen turhaksi sarvien kalisteluksi. Mutta asiassa olen enemmän nyt Kaarinan kannalla kuin Hänninen Jukan puolella.

Hänninen Jukka kun ensimmäisen kerran kommentoi minun höpinöitäni, niin suhtautuminen oli alusta alkaen jotenkin vihamielistä, kenkkuilevaa ja moittivaa. Ihmettelin sitä jo silloin, vaikka onhan näitä 'vihailijoita' ollut tässä matkan varrella ihan riittävästi. Vaikka tuskin kenenkään kanssa on elävässä elämässä kohdattu. Se onkin yksi ongelma, puuttuu se 'body language' joka usein selventää sen sanottavan oikeisiin raameihin. Näin saitilla 'keskustellen' väärinkäsityksen ja -ymmärtämisen vaara on suuri. Toiset kyllä haluavatkin 'väärinymmärtää', kukin omista syistään.

Sitten sellainen asia että, päinvastoin kuin uskot, Hänninen Jukka, niin minulla ei ole (enää) minkäänlaista 'pätemisen' tarvetta! Miksi olisi, olen kaiken pätemiseni jo pätenyt, nyt olen 'vapaaherra', en pyri mihinkään enkä halua enää juuri mitään muuta kuin tätä mitä elämä nyt on, eläkeläisen päivien täyttämistä jollakin hauskalla ajanvietteellä. Sitä tämäkin, nettikirjoittelu on, mitä muuta se voisi ollakaan. Tällä ei asioita tai maailmaa muuteta, ajankulua ja lustinpitoa. Eikä tätä kukaan täyspäinen voi totisesti ja vakavasti ottaakaan.

Se että jostakin syystä herätän 'suuria tunteita' johtuu jostakin jota itse en aina edes ymmärrä, kai olen sitten yksinkertainen? Suulas olen, en niinkään puheissa mutta kirjoittaminen on ollut harrastukseni jo kymmeniä vuosia. Ja lukijoitakin on riittänyt, kumma kyllä. Palaute ei ole ollut huonoa, päinvastoin. Lisää on pyydetty. Paitsi täällä, mutta pieni vähemmistö vain, jotkut eivät vain 'kestä' että toinen suoltaa tarinaa kuin sudelta kuraa. No, urbaanilegendan mukaan kymmenkunta jäsentä erosi yhdistyksistään ja Liitosta kun minulta ei pyynnöistä huolimatta 'kirjoitusoikeuksia' vietykään. Tiedä sitten, totta vai tarua?

Kun itse itsensä kehuu niin hyvin tulee kehutuksi, näinhän sitä sanotaan. Joten nyt kehun itseni, omasta ja edesmenneen äitini mielestä en ole 'paha' ihminen, ketään en aliarvioi tai väheksy, en yrmi enkä paheksu. Yritän kaikissa lähimmäisissäni nähdä ensisijaisesti ne hyvät ominaisuudet, sulkea silmäni niiltä vähemmän hyviltä. Toki osaan puolustaa itseäni, tarvittaessa. Ja kun se minun 'huumorini' on mitä on, niin jopa hyvin ymmärrän että kaikki ei ymmärrä, sitä huumoria. Sekä pientä piruilua kyllä mielelläni harrastan mutta sen nyt aikuinen ihminen kyllä kestää. Koskaan ei ole tarvinnut riidellä työtovereiden tai naapurien kanssa, aina on välilöissä pysytty. No, tämä tästä itsekehusta.

Senkin olen elämäni varrella tullut huomaamaan että jostakin syystä vedän puoleeni näitä häiriköitä. Jotkut haluavat kokeilla olenko 'kova luu', jotkut testaavat itseään uskaltavatko 'sanoa mitä ajattelevat', onko naamani kureissa tai habituksessani jotakin joka tämän aiheuttaa? Iso kokoko?

Tämä ei nyt ole Jukka H. mitenkään erityisesti Sinulle kohdistettu, pätee moniinkin lajikumppaneihin, mutta kun nyt tässä on ajatuksia vaihdettu niin ... vaikka näinkin. Eikä minulla ole mitään negaatioita Sinua kohtaan, sarvia on pikkasen kalisteltu ja sanansäilää heiluteltu, mutta enemmän hauskaahan tämä on ollut, kaikesta huolimatta. ;-))

MERIKALLIO VELI-PEKKA 11.10.2009 18:53

Hannes, suotta helmiä sioille?

Tuossa jossakin viestissäsi vihjailit jo teidän perheen elämäntavan muutoksesta ("......työleirielämä riittää...) ja uusista suunnitelmistasi. Itselläni suunnilleen sama tilanne ja jotain järkevää tarttis tehrä, uskoakseni meitä tienhaarassa sormi suussa ja rohkaisua tarvitsevia saattaisi meissä karavaanareissa olla enemmänkin.

Tuntuisi olevan tilausta aiheen käsittelyyn ja niinpä toivonkin sulta Hannes, isona kynämiehenä ja luovuuden lähteenä (slurps!) avausta tähän isoon elämänmuutoskeskusteluun: myydä rakas omakotitalo (ei ole ollenkaan psyykkisesti helppoa), muuttaa maisemaa, jättää hyvät naapurit, mahdollisesti lähipiiri ja sukulaiset.

Nyt se vasta se oikea dilemma on käsillä, elääkö tutussa ja turvallisessa ympäristössä vai repästäkö vielä kunnolla ennen lähtölaskentaa, pirullinen tilanne, mutta ratkaisu on tehtävä, päivät lipuvat hurjaa vauhtia ja alamme olla jo iltapuolen kulkijoita.

Carpe diem!, ku vain uskaltais!

LIIMATAINEN HANNU 11.10.2009 19:33

Juuh, Carpe Diem, V-P! Siinäpä vasta dilemma, mitä polkua lähteä kulkemaan? Mutta tämä aihen ansaitsee kyllä ihan oman ketjun, jospa yritän jotenkin saada aloituksen aikaiseksi. Ans' kattoo?

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.