Sveitsi

SILMUNEN HANNU 25.08.2009 13:10

Lonely Planet Switzerland kertoi Camping Jungfraun Lauterbrunnenissa edustavan leirintäalueiden Rolls Royce-tasoa. Ja jopa minä pidin tällä leirintäalueella asumisesta:) Mikäs on asuessa kohisevan virran partaalla, puiden katveessa niityn reunalla. Pienen kylän pääkatu muutaman kävelyminuutin päässä, etualalla Alppien aateliset Eiger, Mönch ja Jungfrau jäätikköineen ja toisessa suunnassa Lauterbrunnenin laakson komein vesiputous Staubbachfälle, mikä iltaisin oli valaistu.

Tasamaalta vaikuttava kävelyreitti laakson pohjukkaa kohti lähtee suoraan leirintäalueen portilta. Kukkivia niittyjä, possuja, lehmiä ja lampaita. Koristeltuja sveitsiläistaloja lehmänkellokokoelmineen. Reippaita iloisia ihmisiä, pyöräilemässä tai kävelemässä kohti 007-filmienkin kulisseina ollutta Schilthornin hissiä, kohti Trümmelbachfällen mieletöntä vuoren sisällä virtaavaa jäätikköjen sulamisvesistä muodostuvaa vesiputous-hässäkkää tai vain nauttimassa upeasta luonnosta ja maisemista.

Jos haluaa vaellella tai vain istuskella maisemien keskellä ylempänä, on valikoimaa hisseistä ja junista liiankin kanssa. Laaksoja yhdistäviä ratoja käyttäen voi retkeillä aina Jungfraujochille, 3454m saakka, siis junalla. Hissi ja junakartat sekä aikataulut kannattaa hankkia heti, ja ottaa huomioon, että iltapäivisin huipuille tulee usein auerta tai pilveä, ja kuumana kesänä myös ukkosta. Ja monien hissien viimeiset paluut tapahtuvat jo kuuden paikkeilla, joten retkensä kannattaa oikeasti suunnitella, tarkempaan kuin ehkä tekisi mieli. Retkille saa tosin väljyyttä enemmän, jos viettää yön ylhäällä alppimajassa tai hotellissa.

Mainio retki oli nousta Lauterbrunnenista hissillä Grütscalpille, kävellä sieltä "Panoramawegiä" pitkin lopulta Mürrenin autottomaan alppikylään, ajaa sieltä junalla Grütscalpille ja hissillä pois.Retken kesto oli noin 6 tuntia, nousua kävellen n500korkeusmetriä, lounas ravintolassa Almendhubelissa, kahvit Mürrenissä, eväät alppiniityllä. Mielettömiä maisemia!!!

Täällä voisi viettää koko lomansa.Sijaitsee Interlakenista etelään.

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 25.08.2009 13:24

Autojuna Kanderstegista Alppien läpi Goppensteiniin käy ihan nähtävyydestäkin, mutta on ennen kaikkea maan mainio tapa oikaista vuorten toiselle puolen. Se nimittäin ottaa kyytiinsä niin asuntoautot kuin -vaunutkin!

Juna liikennöi tasaiseen tahtiin kaiketi noin puolentunnin välein, ja matka Alppien yli kestää n.vartin. Ennakkovarauksia ei tarvita, ajetaan vain Kanderstegin kylään ja seurataan autojunan kuvia. Lippu ostetaan autosta käsin ja junaan ajetaan kun lupa annetaan. Matkustajat siis istuvat autonsa sisuksissa matkan ajan. Autoja ei kiinnitetä junaan, kukaan ei kulje katsomassa, että kaikki on ok. Eikä tunnelissa ole valoja eli vähän kummitusjunan tunnelmaa junan heiluessa ja keinuessa pimeän tunnelin mutkissa!

Tosi hauska ja hyvä kokemus eikä ollut hintakaan paha, 25e asuntoauto ja 6 henkeä, arkisin vitosen halvempi.

t.Kaarina

KUJANPÄÄ MARKKU 25.08.2009 14:42

Thun-järvellä Interlagenin vieressä kesällä käväistiin pari yötä yöpymässä. Stuhleg kämppärillä oli oikein alppitorvi ja kuoromusisointia. Krattigen Leissigen Därlingen, kivat pikkukaupungit rannalla. Postikorttimaisemia, kuten myös alppiserpentiinit lumihuippuineen.

Oikeastaan en ole kiinnostunut kuvaamaan kämppäreitä, ellei nyt jossain ole jotain erityistä kiksiä. Kartta ja kello näytti yleensä sen kämppärin paikan ja siellä oli sellaiset veskit kun oli, toisissa vähän paremmat jne.

SILMUNEN HANNU 25.08.2009 15:41

Moi, en minäkään, enkä ajatellut näiden vinkki-sivujen tarkoituksena olevankaan leirintäalueiden esittely! Paitsi ehkä, jos se cämppäri itsessään on "nähtävyys". Eikä minunkaan ollut tarkoitus pitää mainospuhetta sen leirintäalueen hyväksi, otin sen tuon Lauterbrunnenin laakson esittelyn lähtökohdaksi vain, koska siltä alueelta poistumattakin pystyi aistimaan koko sen seudun uhkeuden ja kauneuden, olivat onnistuneet luomaan alueen, joka ei sulkenut kulkijaa ympäristöstään, vaan jossa tunsi olevana osa ympäröivää maisemaa.

t.Kaarina

KUJANPÄÄ MARKKU 25.08.2009 15:54

Aivan. Asia vilpitön.

KUJANPÄÄ MARKKU 25.08.2009 15:58

Kuinkahan menetellä, ettei maakohtaiseen infoon tulisi liiaksi seliseliä, johon juuri äsken itse syyllistyin. Kuitenkin seliselit voivat olla osa olennaista, tai sitten eivät. Kaikki kuitenkaan eivät niistä ole kiinnostuneita.

SILMUNEN HANNU 25.08.2009 16:24

Minä olin jopa ajatellut niin tiukkaa linjaa, ettei näiden maiden alle tulisi yhtään selittelyj' tai keskusteluja, vaan kysymykset ja kommentit sun muut voisi kirjoitta ihan omana viestinään, otsikoiden vaikka "Voisitko Kaarina selittää lisää Lauterbrunnenista". Mutta mitä mieltä muut ovat ja pyydämmekö ylläpitoa poistamaan tämän keskustelun jotta saadaan tyylipuhtaat vinkkisivut:)?

t.Kaarina

KUJANPÄÄ MARKKU 25.08.2009 18:06

Paikoissa käynti ja mahdolliset kommellukset, niitä kehiin. Kiitos.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.