Bosnia-Hertsegovina

SILMUNEN HANNU 24.08.2009 00:38

Itse Sarajevon kaupungin lisäksi kaksi erikoista kohdetta sen ympärillä:

-Sarajevon sotamuseo "Tunneli", Ratki Sarajevski tunel-muzej, sijaitsee aivan lentokentän länsireunassa, Ilidzan kaupunginosassa, omakotitalokadulla. Ei opasteita, taksin käyttö hyvä vaihtoehto löytää perille. Museo sijaitsee Kolarin perheen kodissa ja kellarissa, sillä heidän pihalleen päättyi Sarajevon piirityksen aikana, v1993 valmistunut salainen 800m pitkä tunneli, mitä pitkin piirityksen vuosina hoidetiin kaupunkilaisten ruoka, lääke, sairas ym huolto. Perhe itse pitää museota, myös pieni pätkä tunnelia kuljettavana. Mykistävä kokemus.

-Bosne-joen alkulähteet, Vrelo Bosne, sijaitsevat Ingmanin vuoren juurella, Ilidzan alueella. Hyvin kaunis sarajevolaisten suosima ulkoilualue. Virtaavaa vettä siellä ja täällä, puusiltoja, vanhoja lehtipuita, kävelypolkuja. Kuumana kesäpäivänä varsinainen paratiisi.

SILMUNEN HANNU 24.08.2009 01:30

Neretva-joen yli, v.1566 rakennettu kaunis pieni kaarisilta tuhottiin Balkanin sodassa v1993, mutta on nyt saatu korjattua. Tuo legendaarinen silta vaikutti ainakin lämpimän kesäyön pimeydessä hyvin satumaiselta. Sillan mittasuhteet ovat kai erityisen onnistuneet ja sen sijainti on kaunis sekä kivi millä kävellään, on pehmeää ja sileää jalan alla. Jotenkin tuntui, kuin se olisi symboloinut koko Balkkanin mieletöntä sotaa, mutta myös tuonut esille jälleenrakentamisen ja selviämisen toivon. En tiedä, onko tunnelma päivällä turistien täyttäessä siltaa toinen, mutta yöllä se ainakin oli kovin puhutteleva.

t.Kaarina

KUJANPÄÄ MARKKU 24.08.2009 07:34

Siitä sillasta tuli joku aika sitten pieni dokkarin pätkä teeveestä jossa näytettiin sillan tykittämistä.

Nätti silta http://fi.wikipedia.org/wiki/Mostar

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.