Italia

HÄMÄLÄINEN MARKKU 23.08.2009 18:04

Tuomio kirkon katto + Milano, Italia Matkailukalustolla on varmasti vaikeuksia pysäköinnin kanssa, mutta jos liikkuu julkisilla kulkuvälineillä kannattaa täällä poiketa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Duomo_di_Milano http://www.italylogue.com/things-to-do/visiting-the-duomo-roof-in-milan.html Sijainti http://maps.google.fi/maps?hl=fi&q=milan%20duomo%20roof&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl

MANNINEN RISTO 25.08.2009 21:49

Bagni Di Petriolo. Kylpylä keskellä luontoa taivasalla. Eikä maksa mitään. Veden lämpö 34-40 astetta ja joessa paljon viileämpää. Sienan ja Grosseton välillä. Koordinaatit N 43,08036 ja E 11,29978. Vähän pysäköinti mahdollisuuksia.

SILMUNEN HANNU 25.08.2009 22:13

Matkailu ulkomailla Aloita uusi keskustelu « Aihelistaan « Edellinen | Seuraava » Re: Re: Re: Kuumat lahteet 20.2.2009 klo 13:39:37 SILMUNEN HANNU Hei, tässä Italian kylpypaikoja!

Bagni di Petriolo Sienasta Grossetoon tietä ss223/E78 n.30km, tien itäpuolella viitta Imposto/Santo/Bagni di Petriolo. Jonkun tason kyltitys perille. Pysäköinti-tilat erittäin niukat ja vinot, pari "taskua" ja lyhyt pätkä vinoa tien laitaa. Ennen ja jälkeen kylpypaikan 19% mäki. Pois pääsee ajamalla alueen läpi, mutta en kesällä ehkä kuitenkaan vetäisi sinne vaunua. Ihastuttava pieni paikka missä erilämpöisiä ammeita, joesta pengerretty allas ja vilvoitteluun jääkylmä joki.

Bagni San Filippo Sienasta Bolsenaan tietä sr2 n.60km, tien länsipuolella viitta Bagni S.Filippo/Monte Amiata..Taas on kyseessä pieni paikka, ja tänne ajetaan kiertämällä kylä ympäri yläkautta. Pitää vain hoksata etsiä vinosta rinteestä p-paikka, ennen kuin kylät muutamat talot tupsahtavat vastaan, sillä silloin ollaan liian pitkällä, ja pitää ajaa uusi kierros kylän ympäri:) Kun olet saanut auton parkkiin, on oikealla puolellasi jyrkkä metsäinen rinne, ja sinne pitää lähteä etsimään lämpimiä vesiä. Se onkin seikailu ja tutkimusmatka, löydät metsästä turkoosin joen lukuisine pienine vesiputouksineen ja kalkkikiviseinämiä, pieniä altaita..huikean kauniita paikkoja! Kesällä varmaan kaikki vedet ovat kylpemislämpöisiä, talvella lämmintä vettä pitää etsiä, sillä sen virtauspaikkoja muutellaan; pieni maksullinen kylpylä (auki vain kesällä) ottaa siitä myös vetensä. Kerran otimme kuuman suihkun seisomalla jyrkässä rinteessä parin pensaan suojassa:) Nyt tammikuussa makasimme tunnin piemeässä illassa tähtie syttymistä tuijotellen ihan pienessä kuumassa montussa!

Terme di Saturnia Klassinen, jo etruskien ja roomalaisten käyttämä kylpypaikka puolivälissä Bolsena-järveä ja Grossettoa, n.10km Mancianosta pohjoiseen. Tänne tuntuu olevan kaikkialta pitkä matka, sillä seudun tiet ovat pieniä ja hitaita ajaa. Jos olet ajamassa ss ykköstä etelään, on Grosseton tienoilta alkaen lähes joka risteyksessä kyltti Saturniaan, mutta ehdottomasti nopein tie ajaa on se, mikä kääntyy vasta Albiniasta, sr74. Saturnian kyltit johtavat kalliiseen hienoon kylpylähotelliin. Luonnon lähteet, sarja vesiputouksia sekä keskellä peltoa kuuma, kalkkikiviseinämien peittämä oja löytyy etelästä tultaessa n.kilometri ennen Saturnian kylää, niiltä main mistä uusi golf-kenttä alkaa. Täälläkin on niukasti p-paikkoja, sillä Italiassa kun ollaan, iso tasainen ENTINEN p-paikka seisoo tyhjänä ja hylättynä, sille vievälle tielle on kaivettu isot ojat. Mutta lähteiltä kylään päin löytyy iso hieno matkaparkki, toinen aivan kylän kupeesta.

Bagnaccio/ Viterbo Viterbosta pohjoiseen via cassiaa, suuntana Montefiascone, kunnes tullaan risteykseen, mistä vasemmalle kääntyy Marta. Martan suuntaan aika tarkkaan 1km ja sitten peltotietä vasempaan (oikealla puolen näkyy pellolla roomalaisten raunioita), kunnes lähteet näkyvät vasemmalla puolella, ehkä kilometri. Matkaa tänne on Viterbon ohittavalta tieltä viitisen kilometriä. Missään ei ole kylttiä Bagnaccio, mutta paikalliset käyttävät sitä. Täällä kylvetään pellon ja kukkivien pensaiden keskellä pienessä paratiisissa. Talvella käytössä oli vain kaksi pientä allasta, kesää varten muutama isompi odotti nyt tyhjänä.

Bussette/ Bullicame/ Viterbo Pari kilometriä Viterbon luoteispuolella, Tuscaniaan menevän tien varrella, sen pohjoispuolella, aivan heti kohta kun Tuscanian keltainen tie erkanee Viterbon ohitustiestä. Erikoinen alue keskellä peltoa, vastapäätä armeijan aluetta ja helikoptereiden harjoitusaluetta, lähes suoraan tien risteyksessä. Isot p-paikat. Paikalliset tulevat tänne ruokatunnilla ja hakevat vettä pulloissa mukaansa, juodakseen ja liottaakseen raajojaan. Kävipä eräs mies keittämässä kananmuniakin:) Mielenkiintoinen kokemus! Läheltä löytyy myös alkuperäinen Bullicamen lähde, missä etruskit ovat kylpeneet ja minkä Dantekin mainitsee jossain teoksessaan.

Nämä viisi paikkaa ovat siis maksuttomia, villejä ja vapaita kuumia lähteitä, kiitos tuliperäisen Monte Amiatan ja paikallisten kunnossapidon. Niissä ei ole MITÄÄN palveluita, ja ne vaikuttavat olevan hyvin suosittuja kylpypaikkoja. Jos siis haluat omaa rauhaa, mene aamuvarhaisella tai iltamyöhällä, yölläkin, niin saat todella erityisen kokemuksen. Kuunvaloa, tähtiä, tulikärpäsiä, pari kynttilää:)

Bagno Vignoni Lisään vielä yhden, missä vapaasti saa liottaa vain jalkojaan, ja maksua vastaan uida ulkona kuumassa altaasa vastapäätä sypressikukkuloita ja keskiaikaista kukkulalaupunkia, kun on niin hieno. Bagno Vignonissa kylän keskustassa torin paikalla on iso kuuma vesiallas, missä etruskit ja roomalaiset ovat kylpeneet, nyt sitä saa vain ihailla (talvella höyryn märä on mahtava). Kylän vasemmassa alakulmassa on pieni hotelli, minkä yhteydessä kaikille avoin, maksullinen uima-allas, etruskien kylpypaikkojen jämiä, puro missä jalkojaan voi liottaa, ja kallion alapuolella myllyä sun muuta. Matkailuajoneuvoille p-paikka, olemme myös nukkuneet, kylän oikeassa reunassa hiekkakentällä. Bagno Vignoni löytyy Sienasta sr2-tietä Bolsenan suuntaan vajaa 50km, heti kohta S.Quirico d´Orcian jälkeen tien länsipuolella.

Ja sitten vain kylpemään, kaikki mahtavia paikkoja! t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 25.08.2009 23:38

Etruskit elelivät Italiassa ennen roomalaisia, joiden oli valitettavan helppo tuhota rauhanomaisten etruskien kulttuuri lähes kertahetolla. Etruskeista ei paljoa tiedetä, mutta heidän hautaluolansa ovat hyvin säilyneitä ja mielenkiintoisia historian oppitunteja. Usein ne myös sijaitsevat hyvin luonnonkauniilla paikalla.

Tarquiniassa ja Cerveterissä (ovat molemmat A12 varrella Grosseton ja Rooman välillä) on upeat, maksulliset ja aukioloajalliset etruskiluolat. Kaikkiin pääsee sisään. Tarquiniassa on mielettömiä hyvin säilyneitä maalauksia luolissa, ja Cerveterissä maan päälle rakennettuja hautakammiota muistoesineineen yms.

Viterbosta n9km päässä lounaaseen, on erityisen kiehtova villi ja vapaa etruskien asuinalue, ei pääsymaksuja, aukioloaikoja, ei rajoituksia missä kulkea. Hieno sola, minkä molemmat reunat täynnä luolia, siellä pystyy aistimaan menneisyyden. Samantapaiset, villit alueet löytyy myös Sovanasta, mikä sijaitsee ihan Pitiglianon pohjoispuolella.

Tarquinian pohjoispuolella, Montalto di Castrosta koilliseen n10km, on myös hieno laaja etruskien asuinalue, Vulci. Siellä näkyy kaupungin pohjaa, rakennuksia yms, laajalla puistomaisella aueella. Myös hieno järvi, missä voi uida.

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 25.08.2009 23:51

Parco Naturale della Maremma, Maremman kansallispuisto löytyy rannikolta heti Grosseton alapuolelta. Mielenkiintoinen päiväretkikohde, missä luonnontilaista hiekkarantaa ajopuineen sekä savannimaista luontoa, minkä keskellä pyörä-ja kävelyteitä. Mahtavia härkiä, haikaroita, kettuja, puolikesyjä villisikoja, mitkä tulevat kerjäämään ruokaa, lintujen tarkkailumökki jne.

Jos tilaa on, pääsee asuntoautoilla aivan suoraan hiekkarannalla olevalle p-paikalle, mutta vaunut täytyy ymmärtääkseni jättää Albaresessa olevalle p-paikalle, josta fillareilla perille. Tai vetoautolla. Mutta rannan parkista täytyy lähteä auringon laskiessa tai pimeyden saapuessa! Me teimme kerran ruokaa liian myöhään tietämättä tätä sääntöä, ja poliisit odottivat meitä jotta saivat sulkea portit jälkeemme:)

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 26.08.2009 00:09

Salernon eteläpuolella pääsee tutkimaan kreikkalaisen kaupungin ja hyvin säilyneiden temppeleiden raunioita. Täällä mozzarella-puhvelit laiduntavat latva-artisokkapeltojen naapurissa, selän takana kohoavat lumihuippuiset vuoret Cilenton kansallispuistossa ja Tyrhenan meri loiskii verkkaisesti pitkille hiekkarannoille. On helppo ymmärtää, että juuri täällä on haluttu palvoa Poseidonia, Zeusta, Athenea ja Heraa. Tutkittavana laaja ulkoalue sekä iso museo. Vaikuttava kohde, jos menneeseen tunnelmaan paneutuu ajan kanssa.

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 26.08.2009 00:20

Jos on tarmokas tai kiireinen, ehtii nämä molemmat, vierekkäin ja toisiinsa armotta liittyvät kohteet tutkia yhdessäkin päivässä, mutta myös Vesuvius menee "kiinni" hämärän tultua. Viimeksi Vesuvius on purkaantunut v1944, mutta valtava purkaus 24.8.79 oli se, mikä hautasi alleen sen juurella nököttäneen Pompeijin kaupungin.

Kaiken peittäneen tuhkan ansiosta Pompeiji on nykyisin maailman parhaiten säilynyt roomalainen kaupunki, ja sen kaduilla kävellessään voi hyvin aistia 2000 vuoden takaisen elämänmenon, sillä näkyvillä on kaikenlaista kylpylöistä kauppojen mainoksiin ja ihmisten koteihin.

Vesuviuksen alue on kansallispuistoa, silti melko ylös pääsee autolla. Viimeiseltä p-paikalta pitää kävellä puolisen tuntia, jotta pääsee ihailemaan kraatereita ja huikeita maisemia Napolinlahdelle.

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 26.08.2009 00:35

Euroopan toiseksi suosituin pyhiinvaelluskohde, Neitsyt Marian kotitalo, minkä Angelin suku siirsi Nasaretista 1200-luvulla suojaan islaminuskoisten ja kristittyjen välisiltä taisteluilta, on sijoitettuna Loreton kaupungin upeaan kirkkoon, Santuario della Santa Casaan. Tai oikeammin sanottuna kirkko on 1500-luvulla rakennettu Jeesuksen äidin kotitalon ympärille, sen suojaksi. "Eksyimme" tänne kerran pääsiäslauantaina, yöllä, ja voin sanoa, että tunnelma oli harras ja erikoinen. Kaupungin paras näköalapaikka, merimaisemat, on valjastettu hyvätasoiseksi matkaparkiksi. Loreto löytyy Italian itärannikolta, vähän Anconasta etelään.

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 27.08.2009 11:04

"Luin joskus National Geographigista mielenkiintoisen jutun miehestä nimeltään Reinhold Messner. Hän on ensimmäisenä noussut kaikille maapallon yli 8 tonnisille vuorille.

Nyt kesällä joku lapsistamme poimi nipun esitteitä jonkin hotellin aulasta, ja kuinkas ollakaan, joukossa oli lippunen, mikä kertoi Messnerin perustaneen Italiaan 5 nimeään kantavaa erilaista, vuoristoteeman ympärille rakennettua museota!

Bolzanossa, Sigmundskronin linnassa on Firmian-niminen museo, missä päääsimme käymään.Kaksi ja puoli tuntia ei riittänyt alkuunkaan, ja tulemme varmaan kiertämään läpi ne muutkin. Elämys oli siis hieno!

Tämä museo keskittyi sekä Tiibettiin että paikalliseen vuoristoon, sekä ennen kaikkea tarkasteli vuoristoissa asuvien sekä niille himoitsevien, muualta tulleiden ihmisten suhdetta vuoriin.Pelkoa,kunnioitusta,intohimoa päästä huipulle. Museo oli sekä visuaalinen että henkinen kokemus, ja ihmistä elämässään innostava. Nämä ovat tietenkin meidän perheen hyvin subjektiivisia kokemuksia, mutta suosittelen silti kaikille, joiden uteliaisuus heräsi.

Kaksi muutakin Messnerin museota on linnoissa, yksi maan alla ja yksi Dolomiiteillä yli 2000m korkeudessa!

Jos asia kiinnostaa, googlettamalla sanat Messner Mountain Museum, löytää erilaisia hänestä ja museoistaan kertovia sivustoja."

T.Kaarina

KUJANPÄÄ MARKKU 29.08.2009 18:43

Lisäksi Milanossa katettu galleria Duomon vieressä. La Scala ja linna puistoineen http://www.milanocastello.it/ing/home.html

Duomon katolla koin lumisokeuden. Aurinkolasit jäi autoon ja melkein valkoinen katto teki tepposen.

KUJANPÄÄ MARKKU 29.08.2009 18:44

Tietenkin Leonardon ehtoollinen Santa Marian kappelissa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.