Rantatie Kroatiassa

JORVA OLLI 03.08.2009 13:27

Millainen mahtaa olla ns. rantatie, siis E 65 ajella yhdistelmällä 12 m, syyskuun aikaan.

Ei kannattane kiertää moottoritien kautta matkalla Zadarin korkeudelle ja etelämmäskin?

@Olli

KUJANPÄÄ MARKKU 03.08.2009 13:40

Siitä vaan. Yhdistelmiä näky paljon. Kliffa tie dubbariin saakka. Ai niin, syyskuusta en tiedä.

JANHONEN MATTI 03.08.2009 14:42

Onhan tie syheröinen niitä lahdenpoukamia kierrellä mutta pinnaltaan hyvä ja aivan riittävän leveä myös mutkissa vaunun vetoon. Nousut ja laskut on aika lyhyitä eikä mitään jyrkkiä. Itse asiassa ihan mukava tie ajella ja näköalat erittäin hyvät. Kannattaa varata aikaa ja ajella naatiskellen. Sellainen pikkuseikka rantatietä ajellessa kannattaa huomioida, että pohjoisesta etelään ajettaessa on paljon enemmän pysähtymismahdollisuuksia kun ajettaessa päinvastoin. Tämä johtuu siitä, että levikkeet on tehty meren puolella, mikä sinällään on ihan järkevää. Etelästä pohjoiseen ajettaessa levikkeet jää vasemmalle puolella ja monille, hyvillekään ei vaan yksinkertaisesti uskalla kääntyä joko huonosta näkyvyydestä tai vastaantulevasta liikenteestä johtuen.

KERÄNEN KAUKO 03.08.2009 14:56

Me ajettiin toukokuun lopussa Zadarista ylös päin. Oli jonkin verran tuulta ja päästiin kolmas osa matkasta, niin poliisi pysäytti ja ajatti suoraan vuoren yli motarille. Sanoin, että ollaan sitä ajettu isommassakin tuulessa, ei auttanut. :) Kaunis tie ja hyväkuntoinen oli ainakin se väli Zadar-Karlobag. Joitakin kuvia: www.suutarikake.fi sieltä linkkehin: kuvia ja sieltä kansio Kroatiaa ja Italiaa

LAIHO HANNU-PEKKA 03.08.2009 15:40

Tuulen kanssa kannattaa olla varovainen. Syyskuussa saattaa Dalmatian rannikolla, Velebit ja Biokovo vuoristojen seuduilla tulla aika yllättäen voimakas buratuuli, joka on varsin petollinen. Sellaista ei näet Suomessa koe. Bura on varsinaisesti talvituuli, mutta syyskuussakin sellaista esiintyy. Bura tulee voimalla alas vuorelta solia pitkin merelle. Rantatiellä on paikkoja, joissa bura on yllättäen normaalia voimakkaampaa - joka vuosi siellä kierii rekkojakin alas rinnettä. Esimerkiksi Zadarin tienoilla Maslenican sillalla on mitattu yli 300km/t tuulia. Yleensä poliisi sulkee rantatien ennen kuin tuuli on vaarallisen voimakasta. Toissa kesänä oltiin matkailuautolla menossa alas Rijekasta, kun bura aika nopeasti voimistui. Merenlahdilla nousi korkeuksiin vesipatsaita ja meren pinta oli valkoisen vesisumun peitossa. Tuuli ravisteli autoa rajusti ja kantti petti Senjissä. Käännyimme pienelle leirialueella ja samaan aikaan poliisi sulki kaikki tiet. Toinen, aika yllättävä paikka on hyvä tietää Zadarin läheltä. Kun sieltä rannikolta nousee moottoritietä vuorille, voi tuuli rinteillä olla aika petollista, varsinkin matkailuvaunuille ja kattokuormille. Tällaista siis lähes 20 vuoden Kroatian kokemuksella.

KUJANPÄÄ MARKKU 03.08.2009 15:53

Tuo on helppo uskoa. Pari suvea sitten Hvarin saarella nousi iltayöstä sellainen tuuli, että en uskaltanut enää olla autoineni rannan suuntaisesti. Päätin siirtää auton ylemmäksi ja keulan tuulta vasten. Sitten peruutin pimeessä ja sateessa helman puoli metriä korkeeseen kiviaitaan, joka siihen jostain yöllä oli tullu? Semmosen vahingon tuuli mulle tuppas.

JORVA OLLI 03.08.2009 16:32

Kiitos Kake, on mahtavat maisemat ja varmaan loistava loma sinulla ja perheelläsi!

STRÖMMER HEIKKI 04.08.2009 20:19

Sähän voit mennä ensin kokeileen sillä 12m yhdistelmällä, niin mä voin sit tulla perässä 13m yhdistelmällä.Koska olet lähdössä? Me 28.08. Hesasta Gdyniaan. Paluu samasta paikasta 25.09.

JORVA OLLI 04.08.2009 21:11

Joo, terve Heikki! Lähdemme 1.9. Vuosaaresta ja palaamme samaan paikkaan 1.10. Ka menemmä auraamaan tietä ja kerrotaan että lisää finnejä on tulossa. Katsotaan miten elämä meitä kuljettaa, jos vaikka samalle alueelle satutaan.

@Olli

STRÖMMER HEIKKI 04.08.2009 21:40

Terve Olli! Me lähdetään 28.08. Vuosaaresta, te 01.09. Me Gdyniaan, te ilmeisesti Traveen. Taitaa olla tiet aurattuna kun pääset Plazasta lähteen alaspäin.Jos näet kauhistuneita ilmeitä (taas tuli finnejä), siitä tiedät että pari finniä on Defenderillä kiskonut teli Hobbyä sitä kautta.

PARVIAINEN JORMA 05.08.2009 03:23

Jos matkanpää on ZADAR, kannattaa ajaa ehdottomasti A1:lle. On kohtuuhintainenkin - uusi ja upea. Paluumatkalla voi sitten hermoilla/tai ihastella rantatietä.

Olen ajanut molemmat vaihtoehdot - matkalla Dubrovnikiin ja takaisin.

SILMUNEN HANNU 08.08.2009 17:48

Yksi vinkki Zadariin; kaupungin pohjoispuolella on leirintäalue rannalla, ja sieltä pääsee vanhaan kaupunkiin aivan rantoja nuolevaa pyörä/kävelytietä pitkin. Matkaa on muutama km, ja sen varrella pääsee näkemään mielenkiintoista tavallisten ihmisten elämää, huviloita, rikki ammuttuja taloja sekä upeita laguuneita, mitä perheillä on pihoillaa, niistä suodellaan merelle suoraan olohuoneen ovelta! Kävelytie alkaa leirintäalueelta.

t.Kaarina

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.