Tiemaksut Itävallassa, Sloveniassa ja Kroatiassa

MÄKINEN JARI 31.05.2009 22:36

Hei ja hyvää alkavaa kesää kaikille !

Meilläkin, niinkuin monella muullakin tämän palstan vierailijalla, on suuntana tänä kesänä Kroatia. Google maps opastaa menemään Saksan halki ja kääntymään kohti Itävältaa ja Saltzburgia. Sieltä sitten pitäisi ottaa suuntaa kohti Sloveniaa, josta sitten lopulta kohti Kroatiaa.

Kovin on paljon erilaisia tiemaksuja saatu tälle välille, nimenomaan Itävälta- Kroatia; Googlen karttaohjelman mukaan noin 6 kpl.

Voisivatko kokeneemmat Itävaltaan ja Kroatiaan matkustaneet karavaanarit kertoa ja opastaa näistä tiemaksuista ?

Ihan käytännön ohjeita ja huomioita kovasti kysellään :-)

Varmasti näistä asioista on kysytty enemminkin täällä, joten jos vanhoissa aiheissa vastaavia kysymyksiä, niin vinkit niistä otetaan kiitollisuudella vastaan.

Jari

HELIN JUHA 01.06.2009 00:17

Itävallan moottoriteille tarvitaan vinjetti, sen voi ostaa huoltoasemilta vaikka jo Saksan puolelta. Lisäksi joistain tunneleista peritään erillinen maksu. Italiassa moottoriteillä on maksuja. Motarille mennessä otetaan lipare ja poistuttaessa maksetaan kopilla joko kassalle tai automaatille. Sloveniassa ei maksuja muistaakseni ollut, Kroatian puolella oli joku moottoritiemaksu. Ei noihin kohtuuttomasti saa rahaa palamaan. Sloveniassa kannattaa käydä kaupassa, etenkin jos sattuu olemaan tupakkimiehiä.

KUJANPÄÄ MARKKU 01.06.2009 06:59

Sloveniassa on 1.7.2008 jälkeen käytössä tiemaksutarra. Puolen vuoden tarra alle 3,5t. 35€. Tarraa voi ostaa huoltoasemilta tai AMZS:n toimistosta.

EU:n komissio antoi syksyllä 2008 Slovenialle huomautuksen ja vaati Sloveniaa ottamaan käyttöön puolta vuotta lyhyemmän tiemaksutarran sillä .... Näin autoliiton kirjasessa Autoillen euroopassa. Tiijä sitte mikä käytäntö siellä on nyt.

JANHONEN MATTI 01.06.2009 10:17

Saksa: Ei varsinaisia tiemaksuja < 12 t ajoneuvoilta. Huom. Lähes kaikissa Saksan suurempien kaupunkien ydinkeskustoissa ympäristövyhykket, joissa ajettaessa vaaditaan auton päästöluokkaa osoittava tarra.

Itavalta: Vaaditaan tuulilasiin liimattava vinjet <3,5 t autolle 10 vrk = 7,70 e Yli 3,5 t autoille pitää ostaa go-box. Vinjettejä myydään mm huoltamoilta ja heti rajan jälkeen erityistä myyntipisteitä. Rekisteriote mukaan ostettaessa. Lisäksi Itävallassa on tunnelimaksuja. Mikäli olet Kroatissa yli 10 päivää niin ja palaat Itavallan kautta tarvitset palatessa uuden vinjetin. Voit tietysti lunastaa heti mennessä esim. kuukauden voimassa oleva vinjet. Brennerin solassa kulkevalla moottoritiellä on eri maksu ja huhtikuussa se oli <3,5 t autolle 8 e/suunta. Maksu euroilla tai Visalla. Maksu peritään tietulliasema Mautstelle Schönbergillä, joka tulee vastaan kun lähtee ajamaan Innsbruckista moottoritietä kohti Brenneriä. Innsbruckin jälkeen ennen tietulliasemaa, heti pitkän sillaan jälkeen on muuten hyvä ruokapaikka.

Italia: Tiemaksu joka peritään ajetun matkan mukaan tietulliasemilla. Maksulliselle tielle mentäessä tietulliasemalta otetaan automaatista ensin maksulappu, joka seuravalla maksuasemalla (joko liittymästä poistuttaessa tai matkaa jatkettaessa( maksetaan seuraavalla maksuasemalla. Tietulliasemien maksuporttien päällä oleva vihreä valo osoittaa, mitkä maksuportit kulloinkin on käytössä. Kannattaa ajaa rauhallisesti hätäilemättä sellaiselle portille jossa maksu tapahtuu manuaalisesti = maksun perii ihminen ei automaatti. Usein kaupunkien kohdalla tai kaupunkia kiertävällä kehätiellä on vyöhyke joissa tiemaksua ei peritä. Visa on nopea tapa maksaa, koska maksettaessa ei tunnuslukuja naputella eikä nimiä kirjoitella.

Slovenia: Mikäli käytät moottoritietä pitää lunastaa tuulilasiin liimattava 1/2 vuoden vinjet = 35 e. Italiasta pääsee kyllä Slovenian läpi Kroatiaan ilman että käyttää moottoritietä. Aiemmin Sloveniassa moottoritiemaksu < 3,5 tonnin autoilta perittiin maksuasemilla ajetun matkan mukaan, mutta nyt vinjet korvaa tämän maksun ja maksuasemilta ajetaan läpi max 40 km/h nopeudella. Slovenian vinjettejä myydään huoltoasemilla jo Italian puolella.

Kroatia: Moottoritiet maksullisia. Maksu peritään ajetun kilometrimäärän mukaan tietulliasemilla. Maksulappukäytäntö sama kun Italissa. Maksuvälineenä Kuna tai Visa-kortti Euro alkaa olla selvästi Kroatian toinen valuutta. Kunia ei juurikaan enää tarvitse vaihtaa, mitä nyt vähän busseihin, pääsymaksuhin jne.

Hyvää matkaa.

KUJANPÄÄ MARKKU 01.06.2009 11:55

Tosi kiva jälleen todeta sun perusteellinen paneutuminen vastauksiisi.

KIISKI ANTTI 01.06.2009 12:56

Eli tarvitaanko Itävallassa aina Vignette/go-box vaikka ei moottoriteitä ajelisikaan??

Ja mites tuo go-box, onko jollain tuosta jotain kokemuksia? Mistä saa, mitä maksaa (onko siis oma vai vuokra purkki), miten toimitaan jne.. :-)

KUJANPÄÄ MARKKU 01.06.2009 13:04

Jos keksintösi kokonaispaino on yli 3500 koogee, niin silloin. Se maksaa 5€ ja sen saa kauttakulkureittien myyntipisteistä. Siihen sitten voi ladata juttuja tarpeensa mukaan.

JANHONEN MATTI 01.06.2009 13:14

Markku jo vastasikin tuohon go-boxin saanti- ja hintakysymykseen. Tietulli peritään jos ajaa moottoritietä.

Lisätietoja tuosta go-box´sta ja koko Itävallan tietullijärjestelmästä saat osoitteesta www.asfinag.at sekä googlettamalla kielimäärityksellä suomi ja hakusanalla go-box Kun sivu aukeaa, avaa ensimmäinen linkki GO-BOX Sivu aukeaa ja ihan selvällä suomen kielellä.

JUUTINEN ANTTI 01.06.2009 13:41

Aiemmat vastaajat toivatkin jo käytännön esille, mutta tässä omia kokemuksia/tuntemuksia: Go-Box myydään samoista pisteistä kuin Vignette. Helppo juttu, ja käyttö myös. Ostaessa boxiin ladataan haluamasi määrä euroja, muistaakseni minimi 50e. Ostaessa kysytään akselimäärä, kolmeakselinen matkailuauto maksaa kilometreistään kaksiakselista enemmän. Olen itse ladannut valmiiksi jo enemmän kuin tuo 50e, onpahan seuraavalle reissulle valmiina, ei tarvitse rajalle pysähtyä ostoksille. Käyttö automaattista. Kiinnität boxin tuulilasin alareunaan mukana tulevalla tarralla. Moottoritien yläpuolella liikenneopasteita vastaavat tolpat, joiden kohdalla vingahtaa valuuttaa boxista Itävällan kassaan. Kun boxi kaipaa eurotankkausta, niin äänimerkki muuttuu. Useimmat huoltoasemat tankkaavat myös boxin. Samoin lisämaksulliset tiet ja tunnelit hoituvat boxin kautta. Jonon ja maksupisteen ohi omasta portista, ja taas boxi vinkuu valuuttamenetystään... Helppoa ja vaivatonta.

Antti

KIISKI ANTTI 01.06.2009 13:55

Kiitoksia linkeistä, kävinkin lukasemassa, 80€ on nykyään minimi kulu hankinnan yhteydessä, eli 75€ minimi lataus + 5€ käsittelykuluja itse boxista.

KERÄNEN KAUKO 01.06.2009 18:54

Viikko sitten ajoin alas päin 10 tietä. Go-box helppoa kuin heinänteko. Pienin määrä on tänään 75 euroa. Ainakin alkumaksu, mutta jos oikein ymmärsin, niin seuraavat kerrat voi ladata pienempiäkin määriä.

Sloveniassa melkein selviää halvemmalla kun ajaa portille ja ilmoittaa ajokin painavan enemmän kuin 3500kg. Riippuu millaisen matkan meinaa ajaa :))

Eilen siirryttiin Venetsiasta Roomaan ja koko matka motaria. Maksu oli 30 €. Mielelläni sen maksan, koska tie oli hyvä ja piti tänne päästä nopeaan.

MÄKINEN JARI 06.06.2009 22:57

Kiitokset kaikille tarkoista ja asiallisista vastauksista. Erityiskiitokset Janhosen Matille mainiosta tietopaketista.

Lähtöpäivää odotellessa:-)

Jari

VÄNNI MATTI 16.08.2009 11:24

Tuosta Brenneristä, siis onnistuuko ilman vignettia läpiajo brennerin kautta tulla tiekohtaisella maksulla Saksasta Italiaan esim nousemalla baanalle Insbrukista??? Matti

SILMUNEN HANNU 16.08.2009 12:03

Kyllä se Brenneron "baana" on moottoritietä,mikä vaatii vignetin. Ja Italian puolella maksullinen moottoritie alkaa heti rajalta. Maksut voit toki välttää, jos ajelet solan pikkuteitä pitkin, mutta se lienee hidasta, eikä ainakaa asuntovaunuille sallittua, tod.näk ei myöskään yli 3,5 tonnisille.

t.Kaarina

VÄNNI MATTI 16.08.2009 14:03

Näinhän se menee myös karavaanarinetin mukaan http://www.karavaanarit.fi/karavaanimatkailu/matkalla_ulkomaille/euroopan_maatietoa/itavalta/ Rupesin kyselemään koska, Al: Moottori lehti 5/2009, väittää sivulla 55, että tiemaksutarraa ei tarvita Brennerin moottoritiellä Italian rajan ja Insbruck Ost/West nimisten poistumisliittymien välillä enkä tällaisesta ole ainakaan itse aiemmin kuullut matti

KORPPI SEPPO 16.08.2009 14:22

Hei Matti. Ne kerrat kun olen tuota kautta tullut Italiasta, olen toiminut juuri noin kuin Moottori-lehti kertoo. Väitänpä, etten ole ollut rikollinen millän lailla. Siitä on kuitenkin sen verran aikaa, etten varmasti muista, oliko siellä peräti ennen ko. liittymää maininta, että vignette-osuus alkaa.

Kovin olisi kallista jos solamaksun lisäksi pitäisi maksaa muutaman kilometrin moottoritiepätkän takia vignette. Nimittäin siitä kun menee suoraan Saksaan, niin ei ole muuta moottoritietä kulutettavaksi.

Luonnikasta reissua.

JANHONEN MATTI 16.08.2009 14:46

Kuljin tuon tieosuuden viimeksi 21.4.-09 ja silloin Itavallan 10 päivän vignette <3,5 t. autolle maksoi 7,70 e ja Brenneron solatiemaksu lisäksi 8,00 e. Innsbruck´n jälkeinen Mautstelle Schönberg on sijoitettu siten, että maksua ei voi välttää mitenkään muuten kun poistumalla vanhalle tielle ennen em. maksuasemaa. Vanha Brenneron solatie alkaa lähes Innsbruckin keskustasta. Jos on aikaa niin kannattaa ajaa vanhan tien kautta. Tie on hyväkuntoinen, mitä nyt vähän syheröinen ja mäkinen, mutta ihan eri tavalla mielenkiintoinen kun "rännissä" kulkeva moottoritie. Vanhalla tiellä on paljon pysähdyspaikkoja jossa voi ihailla solan maisemia ihan eri tavalla kun moottoritieltä.

SILMUNEN HANNU 16.08.2009 14:51

Mutta huom, niin kuin jo tuossa edellä sanoin, vanha tie on kielletty ainakin asuntovaunuilta, kannattaa tarkistaa josko myös yli 3,5 tonnisilta!

Olemme sitä tietä kerran yrittäneet vaunulla, ja heti oli poliisi perässä ja sakot kohtuusuuret. Itse emme moista kieltokylttiä olleet huomanneet, mutta poliisi sanoi että kielletty on!

t.Kaarina

KORPPI SEPPO 16.08.2009 16:21

Lainaus AL:n nettisivulta:

Tiemaksutarraa ei tarvita Brennerin moottoritiellä (A13), eikä Italian rajan ja ”Innsbruck West”/”Innsbruck Ost” –nimisten poistumisliittymien välillä. Tiemaksutarraa ei myöskään tarvita Karawankenin moottoriteillä (A11) St. Jakobin ja tunnelin välillä. Tarraa ei vaadita A12-tiellä Saksan rajalta poistumisliittymään ”Kufstein Süd” asti (6 kilometrin mittaisella tieosuudella).

Luonnikasta reissua, edelleen.

KORPPI SEPPO 16.08.2009 18:32

Nyt olisin tarvinnut editointia edelliseen viestiini.

Mutta luin lisää AL:n Itävallan matkustusopasta. Siellä on luettelo Itävallan maksullisista teistä eikä siinä ole tietä A13 ollenkaan.

HAAPANEN TIMO 16.08.2009 19:26

Korjaan tänne alas Matin 1.6 klo 10.17 kirjoitukseen: Sloveniaan saa 1.7.-09 alkaen 7 päivän tarran. Maksaa 15€ @timppa

STRÖMMER HEIKKI 16.08.2009 21:29

Keväällä -08 mentiin emon kans just siitä Insbrukin ja Brenneron kautta Italiaan ilman vinjettiä eikä kukaan puhunut mitään.

JANHONEN MATTI 16.08.2009 21:34

Timolle Olin Slovenissa huhtikuussa ja silloin oli vielä voimassa kirjoittamani min 1/2 vuoden käytäntö, jota kirosin. Kun kirjoitin juttuni 1.6. ja silloin ei vielä löytynyt tietoa tuosta EU:n vaatimasta uudesta käytännöstä, joka tuli voimaan 1.7.2009. Joten se siitä.

STRÖMMER HEIKKI 16.08.2009 22:00

Katselin sit tarkemmin sieltä Asfinag:n sivuilta että joopa joo, taidetaankin taas mennä samaa reittiä italiaan, sieltä sit Sloveniaan ja edelleen Kroatiaan.Kas Defender kokonaispaino 3050kg + Hobby 610 kokonaispaino 1900kg = 4950kg yhteensä. Itävallassa go-box lasiin ja kas 226km ja se 75€ on palanut.

KERÄNEN KAUKO 16.08.2009 22:11

Noin se menee. Jos kerran lähtee reissuun ja meinaa ajaa maksullisiateitä, niin miksi hitossa sitä pitää riskeerata/ressata aivan turhaan muutaman kympin takia. Maksaa mitä virkavalta on vailla ja nauttii lomasta.

JANHONEN MATTI 16.08.2009 22:12

Itävallan tiemaksut perustuu kahteen pääseikkaan:

aikaan esim. 10 päivän tarra 7,70 e tai tiettyyn tieosuuteen tai esim. tunneliin. Näillä maksutyypeillä on sitten eri ajoneuvokohtaisia hintoja. Molemmat maksutyypit toteutuu jo välillä Bregenz-Innsbruck jossa maksetaan <3,5 t. autosta 7,70 e aikaan perustuvaa moottoritiemaksua (10 pv vignette) ja 8,50 e tunnelimaksua. Tunnelimaksun voi toki kiertää ajamalla tunnelin ohi pikkuteitä pitkin ja palaamalla jälleen moottoritielle mutta...

Voi oikeastaan todeta, että päästäkseen maksamaan special toll ratesia, pitää ensin maksaa aikaan perustuvaa mooottoritiemaksua. Saksasta Italiaan Brennerin kautta mentäessä voi toki välttää molemmat maksut käyttämällä ei moottoriteitä, joka sekin on tullut tehtyä, mutta jos käyttää moottoriteitä joutuu maksamaan molemmat maksut. Tutkailkaapa vielä tuota linkkiä www.asfinag.at niin eiköhän se 13 tiekin sieltä löydy, hyvien karttapiirrosten kera.

STRÖMMER HEIKKI 16.08.2009 22:47

Matille. joo noinhan se menee, edellyttäen että ajoneuvosi, tai ajoneuvoyhdistelmäsi painaa alle 3,5 tonnia. Mulla yhdistelmäpaino on 4950kg ja akseleita on 4. 2 autossa + 2 vaunussa. kilometrihinta go-box lla on 33,18 centtiä. Toisinsanoen yli 2 kertaa sen mitä 2 akselinen yli 3,5 tonnia painava peli maksaa. Paitsi tietysti jos " vahingossa" ottaa mukaan vain auton rekisteriotteen kun menee maksamaan. sithän selviää vinjetillä.

JANHONEN MATTI 17.08.2009 11:01

Näin tästä sinun yhdistelmää vastaavasta tapauksesta kirjoitetaan Osuuspankin Matkailusivuilla AL:n edustajan toimesta:

"Vignette on voimassa alle 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille tai auto + vaunuyhdistelmille silloin kun vetoauton paino ei ylitä yli 3,5 t. Perävaunun painolla ei ole merkitystä eikä siihen tarvita erillistä tarraa".

Tässä käsityksessä minäkin olen elänyt, vaikken mikään vaunumies olekaan. Oikaskaa jos olen väärässä.

Niiden joilla on kokonaismassaltaan yli 3,5 t. painava matkailuauto tai vetoauto ja jotka ovat v.2010 menossa Itävaltaan, kannattaa lukea www.asfinag.at sivuilta kohta "Euro emission category 1.1.2010". Tietoa uusista 1.1.2010 voimaan tulevista päästöihin perustuvista tiemaksuista löytyy 24 eri kielellä ja myös suomeksi.

HAAPANEN TIMO 17.08.2009 16:23

En sua moittinutkaan, ennustaminen on vaikeaa. Korjasin vain tiedon ajan tasalle.

NYYSSÖNEN KAJ 18.08.2009 09:31

Siitä syystä en kuljekkaan ao maissa lainkaan. Autoni kuluttaa polttoainetta 0,24€/km tiemaksu Itävalta 0,158€/km + Go-box 160€

ei kiitoskaj

Portugalissa tiemaksu 0,118€/km sitä kertyi viime talvena 9,10€

KERÄNEN KAUKO 18.08.2009 13:15

GO-box maksaa 5euroa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.