Pinjan matoja, onko nämä niitä?

NYYSSÖNEN KAJ 19.02.2009 15:05

Kuva on otettu 40m päästä ison pinjan latvasta.

http://picasaweb.google.fi/KajNyy1/KajPortugal0809#5304492548761148978

ihmetteleekaj

NYYSSÖNEN KAJ 20.02.2009 19:57

Myrkytys patrolli kävi tänään mutta kaluto ei yltänyt kyllin korkealle. Jatkan tilanteen seurantaa.

HUOVINEN SIRPA 20.02.2009 20:30

Ketähän se täällä Pohjolassa mahtaa kiinostaa ; )) Esko

HÄNNINEN JUKKA 20.02.2009 23:49

Niin, ketäpä pohjolan talvessa nuo kiinnostaisivat? Ja lisää asiattomia kommentteja sieltä kotimaan matkailusta tänne ulkomaan palstalle...? Nuo juuri ovat niitä viimeisen päälle varottavia toukkia, joista aiemmin on varoiteltu. Ötökät ovat varsinainen riesa, jos pääset niitä metrin päähän. Suihkuttavat mikroskooppisia myrkkypiikkejä ympärilleen, ja sitten ei ole kivaa muutamaan aikaan. Varokaa! Terveiset Sagresista Jukka

KERÄNEN KAUKO 21.02.2009 08:00

Mihin vuoden aikaan niitä esiintyy? Ja mikä niillä on levinnäisyys? Onko se koko välimeren alue?

SILMUNEN HANNU 21.02.2009 10:50

Me on törmätty helmikuussa Espanjassa ja huhtikuun lopulla Italiassa, Espanjassa ikävin seurauksin, mistä olen tännekin kirjoittanut. Samat karvatoukat tai sukulaisensa ovat osittain levinneet jo pohjoiseekin Eurooppaan, on vain ajan kysymys, koska ne ovat Skånessa ja sitten Suomessa...Näin kertoi syksyllä Turun Sanomat.

t.Kaarina

HAAPANEN TIMO 21.02.2009 11:41

Kysymyksessä saattaa olla isokulkuekehrääjä "thaumetopoea pitycampa" Onko se tuollainen: http://www.lepidoptera.pl/show.php?ID=3572&country=FI @timo

SILMUNEN HANNU 21.02.2009 11:46

Yäks, samalta näyttää. Turun Sanomat nimesi sen männynkulkukehrääjäksi, samalla lailla varmaan toimivat, sukulaiset...

t.Kaarina

HAAPANEN TIMO 21.02.2009 11:50

Eiköhän arvaus ollut oikea, latinalaisessa nimessä on virhe, jos joku hakukoneella hakee, pitää olla:"pityocampa" Ja tuossa sivulla 13/15 lisätietoa: http://cc.joensuu.fi/pikkupoikabiologit/suursem00.pdf Aika vähän löytyy suomenkielellä. @timo

SILMUNEN HANNU 21.02.2009 11:58

Jo vain. Ja tässä on se, miltä se käytännössä tuntuu:)

t.Kaarina

"Varokaa männynkulkukehrääjän toukkia! 15.9.2008 klo 12:39:58 SILMUNEN HANNU Me törmäsimme niihin ikävin seurauksin edellistalvena Etelä-Espanjassa, ja nyt kun Turun Sanomat kirjoitti aiheesta artikkelin, selvisi meille vihdoin ötökän nimi ja toimintatapa!

Olimme leirintäalueella mäntyjä kasvavalla alueella, ja yöllä heräsimme hakemaan pyykkejä sateesta sisään. Hannu niitä haki housusillaan sylillisen, ja levitti ohjaamoon ja ruokaryhmään.

Vasta aamulla sanoi,että pistiköhän häntä yöllä ampiainen tai joku, ja samalla huomasimme hänen rintakehänsä ja käsivartensa olevan aivan täynnä punaista pahannäköistä koho-ihuttumaa. Ihmettelimme, tutkimme sängyn, ei löytynyt edes puremapaikkaa, outoa.

Aamiaista syödessämme huomasimme naapurustossa porukkaa sumutuspullojen kanssa tutkimassa maata ja männyn runkoja. Oli pakko menne katsomaan ja kysymään mitä puuhaavat. Näyttivät kasaa karvaisia toukkia, tappavat kuulema koiran. Hälytyskellot soivat , menimme avaamaan ohjaamon verhot ja ja ja ...pyykkimme yli kulki kymmenien karvaisten toukkien muodostama letka...

Varovaista siivousta ja matka jatkui. Pistelevää ja polttelevaa ihottumaa alkoi kuitenkin ilmestyä kaikille kovin oudosti. Nukkuessa, koulureppua tonkiessa, autoa ajaessa, pöytää pyyhkiessä.

Seuraavana päivänä retkeltä palatessa näki oven avannut matkustamon lattialla yhden karvamadon. Sen jälkeen siivosimme neljä tuntia, eli kannoimme kaiken, aivan joka ikisen tavaran autosta ulos. Purimme kaapit ja kassit, lasten penaalit, kaiken kannoimme pihalle. Viimeinen kohteemme oli sänkymme alla oleva tavarasäiliö, ja sen nurkista niitä toukkia löytyi kymmenkunta.

No, tämä siivouskaan ei uusia oireita estänyt, ja Hannun oireiden vain pahetessa, vaikka allegialääkkeet ja kyypakkaus oli jo otettu käyttöön, soitimme Suomeenkin myrkytyskeskukseen ja Tyksiin, mutta kukaan ei tiennyt mistä on kyse.

Nyt Turun sanomat kertoo, että "näiden toukkien mikroskooppisen pienet karvahiukset ovat terävmpiä kuin mikään nuppineulan kärki, ja ihmiset saattavat hengittää niitä nenäänsä, suuhunsa ja keuhkoihinsa. Karvat kulkeutuvat ihmisen elimistöön, missä aiheuttavat tulehduksen. Iholle nen nostavat ajoksia ja vaikeaa kutinaa. Jos toukan karvoja kertyy elimistöön paljon, se aiheuttaa yleistä väsymystä, kuumetta ja astmaaattisia oireita."

Eli meidän toukkamme olivat läpi auton kulkiessaan, ja pyykkien mukana leijuessaan pudetelleet näitä teräviä karvojaan kaikkialle, siksi mm.ratin kolosta ajaessani hiplatessa sain polttavaa ihottumaa.

Ei ollut kiva kokemus, joten oikeasti varokaa. Näitä samoja toukkia olemme nähneet myös keväisillä Italian matkoilla, ja ihastelleet hienoja jono-muodostelmia. Nykyisin olemme mäntyjen suhteen hiukan pelokkaita.

t.Kaarina"

HAAPANEN TIMO 21.02.2009 11:59

Jaaha, eipä sitten tiedäkkään kumpi se on, lähisukulaisia ovat.Männnynkulkukehrääjän latinalainen nimi on thaumetopoea pinivora. @timo

NYYSSÖNEN KAJ 21.02.2009 12:05

Kyllä ison harsomaisen pallon sisällä toinen pallo eli itse toukat. en pääse näkemään sitä lähempää kuin 30m päästä. pallo on n. 25m korkeudessa ja kuva otettu n. 40m päästä.

Paikalliset kutsuvat niitä nimellä Catepillar eikä ole hyvä jäädä niitten tielle.

NIEMINEN RAIMO 21.02.2009 12:30

Se onKaj piiritystilanne maissa on vastassa Catepillarit ja mereen et voi paeta koska siellä on vastassa "portugalilaiset sotalaivat" nämä myrkylliset Meduusat,Sotalaivoja tavataan paremmin Atlantilla ja sen toisella puolella.Myös Azoreilla näitä sotalaivoja on. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää antautuminen tai sitten kiireenvilkkaa pakeneminen ilmateitse tänne Suomeen jossa on mitä parhain talvikeli. @rami

HAAPANEN TIMO 21.02.2009 13:23

Tuossa on kuvia männynkulkukehrääjästä: http://www.lepidoptera.pl/show.php?ID=362&country=FI Levinneisyys on pikkuisen erilainen, kartan mukaan tätä ei olisi Portugalissa. Kunnioittaakohan nuo rajoja.

NYYSSÖNEN KAJ 21.02.2009 14:58

Thats NP odottelemme rauhassa ratsuväen saapumista!

kaj

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.