ONKO TIETOA ?

HISSA PERTTI 14.02.2009 11:16

Näillä sivuilla kysellään, useinkin, neuvoja matkoille. Hyvä niin, mutta on muistettava, että näin saatu tieto ei välttämättä sovi omiin tarpeisiin ja että matkailemaan oppi vain matkustamalla.

Matkailu on elämysten metsästystä!!

Yli 30 vuotta kestäneen matkailu-urani aikana olen ollut mukana tuhansissa matkajärjestelyissa ja kuunnellut satoja matkakertomuksia.

Mielenkiintoisimpia olivat yhdestä ja samasta kohteesta kerrotut versiot. Toisella oli kaikki hyvin ja matka elämyksiä täynnä. Toista kaikki pelotti ja koko matka oli yhtä tuskaa.

Asian selventämiseksi on hyvä ajatella matkailijat Gaussin-kellokäyrälle, jonka oikeassa reunassa on reppuselkäinen matkaaja, joka 500€ budjetilla kiertää vuoden ajan maailmalla.

Vasemmassa laidassa on taas seuramatkaturisti, joka on lähdössä seitsemännentoista kerran Espanjaan samaan hotelliin, missä on ennenkin asunut. Siinä lähellä on suomalainen ravintola, suomalaista ruokaa ja Matti ja Teppo laulaa illat pitkät. Korttelia kauemmaksi ei tarvitse lähteä ja opas hakee retkibussiin, jossa lauletaan ...kotimaani onpi Suomi..

Tässä on ääripäät, joiden osuus kaikista matkailijoista on alle 2%. Me kaikkii muut sijoitumme tänne ääripäiden väliin. Keskimääräinen tai hiukan rohkea. Keskimääräinen tai hiukan varovainen.

On mielenkiintoista havaita, että Gaussinkäyrän vasemmalla puolella olevat, keskimääräinen tai hiukan varovainen-ryhmä on valmiimpi antamaan " hyviä neuvoja" kuin oikealla puolella oleva keskimääräinen tai hiukan rohkea-ryhmä.

Jokainen ymmärtää, että jos matkailuharrastustaan vasta aloittavat saavat neuvoja puolen tai toisen ääripäiltä, niin pielessä ollaan heti alkuun.

Ei tämä matkailu mitään ydinfysiikkaa ole. Kokeilemalla ja normaali järkeä käyttämällä selviää asutussa maailmassa joka paikassa "pahanilmanlintujen" ennusteista huolimatta.

Rohkeasti ja ennakkoluulottomasti liikkeelle

Pertti

Matkailun opettaja, eläkkeellä

SFC- 1079

HAATAJA LASSE 14.02.2009 12:52

Siinäpä totuudenperäinen viesti.Matkustamaan oppii matkustamalla,tosin asia aiheet ovat luku sinänsä.esim:leirintä alueet mistä löytyy läheltä määränpäätä tai vastaavia kysymyksiä.

EEROLA TEEMU 14.02.2009 13:17

Noinhan se varmaan on kuin kerrot. Tosin tämä karavaanareitten "matkailu ulkomailla" palsta ei ole lopulta mikään "matkailupalsta". Lähinnä täällä jaetaan erilaista detaljitietoa ja varsinaista keskustelua ja kokemusten vaihtoa on hyvin vähän. Paljon parempia matkailukokemuksia voi vaihtaa muilla netistä löytyvillä palstoilla.

Aika moni täällä pitää "oikeana matkailuna" vain vaunulla tai m- autolla tapahtuvaa. Eräitä ottaa koko matkailu- aihe päähän niin paljon että kritisoivat Caravan- lehden julkaisemia mielenkiintoisiakin matkakertomuksia. Kun ei itseä kiinnosta niin ei sallittaisi muillekaan.

Kysyt, että "onko tietoa"? Onhan sitä kertynyt lähes 40 v mittaisen matkailun aikana. Monet ns. suurista matkoista on pitänyt suunnitella itse, koska vasta silloin saa rahalle vastinetta ja juuri haluamansa kokemuksen. Suunnitteluvaihe on pitkä ja mielenkiintoinen prosessi. Myös matkoista luennointi, matkakertomusten laatiminen julkaistavaksi ja tietysti omien valokuvien, filmien ym muokkaaminen on kehittävää ja laajentaa jo koettua elämystä; ehkä johtaa uuteen matkaan samaan kohteeseen.

Mielestäni matkan valmistelun tekniset perusteet ovat aika samanlaiset riippumatta minne tai millä matkustaa. Kuitenkin ihmisestä itsestään riippuu mitä hän matkaltaan hakee. Sitä on turha toisen lähteä neuvomaan. Irtautuminen arjesta on ihan yhtä hyvä syy kuin vieraan kulttuurin etsiminen Papua Uuden Guinean viidakoista. Elämykset ovat henkilökohtaisia, ei niitä voi kukaan toinen panna paremmuusjärjestykseen.

LIIMATAINEN HANNU 14.02.2009 14:03

Nih joo, neuvoja kysellään ja neuvoja annetaan. Hyvät neuvot kallita, eli jos vältytään turhilta virheiltä, vääriltä poluilta jne.! Mutta kuten jo joku sanoi, matkailu ja elämyksetkin ovat aina henkilökohtaisia. Yksi nauttii jo matkasta, toinen perillä olosta, kolmas uusista kokemuksista jne. jne.! Neuvo sitten näissä asioissa 'kokematonta', sama kuin yrittäisi väittää että 'minun kokemukset ovat ainoat oikeat, parhaat kuitenkin'!

Harjoitus tekee mestarin, se on totta eli matkailemaan oppii matkailemalla. Joskus himpan ajatteluttaa ne 'itsekehut' joita täälläkin on luettavissa. olen/olemme matkailleet niin ja niin paljon, siellä ja täällä, kukaan ei ole käynyt tuolla, kylläpä olemmekin erinomaisia ...! Eikä siinäkään mitään, mutta jokainen kai valitsee sekä määrän että laadun, kohteet ja etäisyydet, omien halujensa ja tarpeidensa mukaisesti. Tarkoitan että onko sellainen suurmatkailija lähtökohtaisesti parempi matkailija kuin vähemmän matkaileva? Enpä usko.

Mutta silti, hyvä on kysyä neuvoja, vielä parempi antaa niitä, oikeita, ja siksi tämäkin palsta kaikkine puutteineenkin on tarpeellinen. Kukas meistä onkaan täydellinen, edes neuvojana?

Eikun kyselemään vain! Vaikka niitä 'tyhmiä'.

LAUKKANEN MAURI 14.02.2009 14:20

Eiköhän se matkailu ole jokaisen henkilökohtainen asia,jota ei ne matkailu alan asintuntijat(viisaat)märää,kuinka ja miten se oikeinoppineiden kaavojen mukaan pitää tehdä.

Sen kuvan sain tuosta alloittajan saitista!. Jos minulle tulee HYVÄ MIELI JA NAUTIN ASIASTA,niin miksi sitä pitää mennä esim.kiinaan, kun menee vaikka sinne takametsään ja sytytää tulet ja paistaa makkaraa JA NAUTII SIITÄ!.

ON tämän päivän muoti ilmiö että vähintään euroopassa pitää käydä;se on sivistystä?,vai?.

Kun eletään tätä päiuvää ja 2000 vuosilukua,tuntuu siltä että ei voi käydä paskallakaan ilman alan asiantuntijoiden ohjeita!. Koskeeko sama myös matkailua ja meidän vapaa aikaa? Kysyy m laukkanen.

RIKKOLA ESA 14.02.2009 16:25

sielläpä tuli paljon viisasta tietoa,ei kai sitä sitten sais kysyä neuvoa et mihin kannattaa mennä.Onhan sitä etukäteen hyvä pikkasen tietää mihin kannattaa mennä,eikä lähteä painamaan umpimähkään.Sen verran on tullut opittua,kun tulee ammatiksi ajettua tuollaista reilu 25 metristä yhdistelmää et pikkasen ottaa selvää mihin menee.On tullut muutama kilometriä pyörittyä ympäriinsä,en ole ekaa kertaa lähdössä kotinurkilta pois.

SILMUNEN HANNU 14.02.2009 17:05

Minä olen Hannu sitä mieltä, että jos tältä palstalta löytää itsekehua, ja sitä, että joku kuvittelisi olevansa muita parempi matkailija, on tunne pelkästään lukijan päässä!!

Täällä ne , jotka matkoistaan ja kokemuksistaan kertovat, kertovat vain sitä, mitä he itse ovat tehneet, ja mistä he pitävät, mikä on heidän elämänsä "suurta paloa". Eivät he tee sitä kehuakseen, tai osoittaakseen mitään muuta, kuin että näinkin voi tehdä.

Vai pitäisikö tänne sinusta asettaa joku rajoitus, että kirjoittaa saa vain, jos ei ylitä säädettyä vuosittaista matkakilometrimäärää, tai jos matkapäiviä on riittävän vähän tai tietää, että vähintään 25% karavaanareista on jo kohteessa käynyt...

Tälle palstalle kirjoittavat antavat lukijoiden käyttöön mahdottoman paljon seikkaperäistä tietoa ja mielenkiintoisia omia kokemuksia. Harva, jos mikään, matkatoimisto pystyy sellaisen tiedon jakeluun.

Murheellista, jos joku sen kokee negatiivisena.

t.Kaarina

HISSA PERTTI 14.02.2009 17:16

Asiallinen kysymys. Matkailussa on kolme ratkaisevaa peruselementtiä.

LÄHTÖALUEELLA ratkaisevat: käytettävissä oleva aika, käytettävissä olevat varat ja matkustusmotivaatio.

KOHDEALUEELLA ratkaisee sen vetovoima. Se voi olla luonnon-,kulttuuri-, historia-, tapahtuma-, harrastus-, rentoutuminen-, irti arjesta jne vetovoima. Siis lähes mikä tahansa, joka sopii lähtöalueella olevien ihmisten matkustusmotivaatioon.

Näiden kahden elementin väliin jää SAAVUTETTAVUUS.

Vetovoimainen matkailukohde voidaan saavuttaa kävellen, junalla, lentäen, matkailuautolla/vaunulla jne. Nämä ovat siis vain välineitä, joilla tavoitetaan mielenkiintoinen ja vetovoimainen matkailuikohde. Kovin harvoin kai lähdetään talvella etelänmaille siksi, että saadaan olla lentokoneessa. Saavutettavuus on siis yleensä aina myöskin kustannustekijä, mutta se voi olla myöskin osa matkailukohteen vetovoimatekijöitä. Esim maisematiet, tunturi- ja alppimaisema jne.

Vastaus kysymykseesi: Mistä olet kiinnostunut. Mitä haluat nähdä / kokea. Koska haluat matkan tehdä. Mikä on kustannus jne. Kaikki riippuu siis omasta matkustusmotivaaatiostasi. Matkailuauto/vaunu on mielestäni eräs parhaista tavoista tavoittaa omat haaveet ja suunnitelmat.

PH

SILMUNEN HANNU 14.02.2009 17:36

Unohdit Pertti tuosta sellaisen tärkeän pointin, että tie (matka) itsessään voi myöskin olla se JUTTU. Aina se ei ole vain väline päästä mihinkään vetovoimaiseen matkailukohteeseen, vaan vetovoima on matkustuksella itsellään.

Ja jos näin on, ihminen on mielestäni keskivertoa onnellisempi, sillä hän elää ja nauttii siitä kulloinkin kohdalla olevasta hetkestä.

t.Kaarina

LIIMATAINEN HANNU 14.02.2009 17:38

No jösses, nyt Kaarina otit kalikan ihan omasta tahdostasi kinttuun! En missään nimessä tarkoittanut ainakaan Sinua, kun sanoin mitä sanoin. Oli ihan muita ajatuksia mielessäni. Ja Sinun matkakertomukset ovat minua aina kiinnostaneet, luen ne huolellisesti. Tämä ilman minkäänlaista lipomista. Tosi asia se vain. Vaikka en aina olekaan osallistunut kehukuoroon. Eikä tässäkään mitään piikkiä sisällä. Äläs nyt lue ja tulkitse väärin mitään rivienvälejä, niitä ei ole!

Usein vain on ollut niitä juttuja joissa moititaan sellaisia karavaanareita jotka joko omasta halustaan ovat 'pysähtyneitä' kausipaikkalaisia, vaikka sitten puutarhakaravaanareita. Miksi yleensä kehuskellaan olevansa ns, 'liikkuvia vaanareita', mitä se sitten onkaan. Moni vanhempi, aikansa reissannut ei välttämättä enää jaksa eikä haluakaan resuta pitkin maita ja mantuja, annettakoon heillekin oikeutensa ja oma tahtonsa toteutua!

Jotka haluavat ja kykenevät, antaa palaa ja nauttikoot he omasta tavastaan. En aina ymmärrä sitä intoa moittia sellaisia jotka vähemmän reissaavat. Itse vielä matkailen, mutta jo vähemmän. Siksi olenkin kovin kiinnostunut toisten kokemuksista, se melkein kuin olisi itse, no, puoliksi matkan tehnyt. Ei kai Sinua Kaarina hyvä enää korvenna se vuoden parin takainen jupina, mistä se nyt olikaan, minua ei ainakaan. Usko kun sanon että annan arvoa ja ansioita niille matkakertomuksillesi joita olet Lehteen laittanut.

Selvittäisikö tämä nyt minun suhtautumista asiaan ja Sinun kertomuksiin, toivon ainakin sitä On minullakin tiettyjä 'intohimoja', harrastuksia, mutta ne ovat sitten eri tarinoita. Leben und lassen anderes leben, elää ja antaa toistenkin elää, siinä hyvä viisaus! Kaikki kukat kukkikoot, edelleen! Mitään rajoituksia ei toivottavasti tänne laiteta, muuta kuin ne yleiset. Lisää vain kertomuksia, kokemuksia, vaikka jokainen saa itse omistaan sen parhaan ja kestävimmän elämyksen, nautinnon! Ja kyllä joskus voi pikkasen itseäänkin kehua! Kuten minä joka pysyn tuulellakin hyvin pystyssä. Se fysiikan laki nääs.

Hyvää Ystävänpäivää Sinulle ja hyviä tulevia matkoja ja tarinoita niistä.

Vilpittömästi Hannu Ilmari

HUOVINEN SIRPA 14.02.2009 18:10

Nythän tässsä kerran taas päästiin näitten "ikuisuusasioiden" äärelle. Esko

EEROLA TEEMU 14.02.2009 18:34

Juuri niin. Myös matkasta (jonnekin pääsemisestä) haaveileminen voi olla se JUTTU. Olen yhä uudelleen ja uudelleen hämmästellyt, jopa kadehtinut erilaisissa ympäristöissä kohtaamieni ihmisten, yleensä köyhien, unelmien merkitystä ankean elämän keskellä.

Mm. tapasin kerran kadulla maapallon toisella puolella suomalaisen miehen, joka oli 50- luvulla lähtenyt merille avioliitosta ja jättänyt vaimonsa ja pienen tyttärensä Suomeen. Hän kertoi haaveilleensa vuosikymmeniä vielä kerran pääsystä kotimaahansa, vaikka yhteyksiä ei oltu pidetty; alkoholi kun oli vienyt elämän rappiolle.

Hän oli tapaamistamme edeltäneenä vuonna päässyt toteuttamaan unelmansa mikä ei niinkään ollut matka Suomeen vaan matka omaan elämään ja sen sisimpään. Tytär oli antanut anteeksi pelokkaana esiin tulleelle isälleen tämän hylkäämisen ja isä eli toivossa päästä uudelleen tapaamaan lastaan ja lapsenlapsiaan "siihen ihanaan maahan". Kyynelsilmin kerrotun "matkan" rinnalla oli vaikea kertoa mitään omista, kovin tyhjänpäiväiseltä tuntuvista matkareiteistään.

JANHONEN MATTI 14.02.2009 18:44

Mihinkäs sitä matkailun opettajaa tarvitaan jos matkailemaan oppii vain matkustamalla? Itse kuulun siihen joukkoon joka uskoo, että caravan-matkailuun liittyviä asioita voi opetetella myös ennakkoon ja soveltaa oppimaansa matkailemalla käytännössä. Internethän on suorastaan räjäyttänyt tämän ennakko-opiskelun mahdollisuuden viime vuosien aikana.

Itse kuulun niihin, jotka hyvin mielellään lukee muiden matkakertomuksia ja kokemuksia koska niistä on aina jotain opittavaa, silloinkin kun kertomukset on selvästi hyvin subjektiivisia näkemyksiä tai kokemuksia jostain asiasta tai kohteesta. Tällä palstalla kysymykset ja vastaukset on pysyneet asiallisina ja ehdottomuutta, ainosta oeiasta reittivalinnasta, menettelytavoista jne. esiintyy tosi harvoin. Tämä caravan-matkailuhan on yksi individual-matkailun alalaji jolloin matkoihin liittyviin kysymyksiin ei yhtä oikeata vastausta voi ollakaan.

Noita keskimääräisen tai hiukan rohkean ryhmän (joskus hullunrohkean) neuvoja olen tällä palstalla joskus itsekseni ihmetellyt. Perustuuko ohjeet ja neuvot todella rohkeuteen tehdä sitä ja tätä siellä ja täällä ilman varotoimia, vai onko kyse sittenkin vain "hullun tuurilla seilaajista" jotka tyrkyttävät omia matkakokemuksiaan kaikkia koskevina yleistyksinä. Veikkaan tätä jälkimmästä vaihtoehtoa.

JORVA OLLI 14.02.2009 19:08

Teemu! Sinä tapasit todellisen matkaajan. Kyllä siinä turvalliset matkakertomukset jäävät jalkoihin ja jäävät vaille vastakaikua.

Toivottavasti " maailmanmatkaaja " tekisi viellä matkan kotiin!

LAUKKANEN MAURI 14.02.2009 20:10

Niin ,eikkös se olekin tämän palstan "suola",kun voi lukea ja esitää mielipiteitä näistä matkakohteista,ilma että joku on käsi ojossa!,maksua vaatimassa!. Sehän on selvää että maksullisiakin palveluita tarvitaan ja niitä pitää olla ,mutta se "HYVÄ BISNES IDEA",ei voi toimia kaikkialla ja eikä väkisin.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.