Vaunuilua Euroopassa

TENHOLA MANNE MIKAEL 17.12.2008 19:49

Suunnitelmissa ensi kesäkuun alusta vaunu perässä laivalla Saksaan ja siitä etelää kohti. Onko kokemuksia kuinka pärjää 12,7x2,5m yhdistelmän kanssa Sveitsin, Italian ja Ranskan teillä? Kaikki vinkit ja hyödylliset nettiosoitteet tällaista seikkailua varten tervetulleita ja tarpeellisia. Onko lapsille (13,11 ja 6) paras paluumatkan kohokohta Pariisin Disneyland?

HYTTILÄ ESKO O 17.12.2008 20:10

Ei siinä ole muutakuin ajaa. Isommilla (pitemmilläkin ja leveämmillä) 14m ja 254cm liikuttu niin, napolit, sorrentot, pitkin Provencen pikkuteitä jne. Sopu sijaa antaa. Ei tietenkään mahdu lähellekään kaikille campingeille, eli esim Gardan yläpään pikkualueet. Mutta samaisen järven ympärillä kymmenittäin isoja. Siellä euroopassa liikkuu paljon pieniä, mutta hyvin paljon myös sinunyhdistelmän kokoisia ja isompia. Leirintäalueita esim: http://www.eurocampings.net/fi/eurooppa/ http://campingfuehrer.adac.de/acfwebcd/servlet/DataServlet http://www.ecc-campingfuehrer.de/sites/en/ecc_en.php

LIIMATAINEN MANU 20.12.2008 09:52

Kannattaa tilata jostain nettikaupasta tuo ECC Campingführer. siitä on suuri apu kun haet jotain aluetta. Henkilökohtaisesti suosittelen Venetsian vieressä Cavallinossa olevaa Union Lido leirintäaluetta. tai oikeastaan leirintäkaupunkia, eipä tuota oikein leirintäalueeksi voi kutsua. katso netistä niin ymmärrät. se siis on sellainen viimeisen päälle varusteltu kämppäri jossa on kaksi vesipuistoa ja oma erittäin hyvä hiekkaranta. joten lapset varmasti viihtyvät.

laivamatkan suhteen kehotan harkitsemaan myös vaihtoehtoja ruotsin kautta, ainakin toiseen suuntaan. voi olla että säästät pitkän pennin tuolla yhdistelmämitalla. eikä se ruotsin ajaminen loppujen lopuksi niin pitkästyttävää ole. jos otttaa yölaivan turusta tukholmaan niin seuraavana iltana voi jäädä nukkumaan jo jossain pohjoissaksassa.

TENHOLA MANNE MIKAEL 21.12.2008 10:55

Kiitoksia vinkeistä. Hyvin kuvat esim. Cavallinosta nostattaa matkakuumetta. Miten alueilla on yleensä tilaa kesäkuussa? Kannattaako varata paikkaa etukäteen? Leirintäalueita näyttäisi pohjois-Italiassa oleva hyvinkin tiheässä.

Vertailen vielä laivahintoja. Toissakesänä ajeltiin Ruotsin läpi Tanskaan, ja nyt tekisi mieli säästellä nuo kilometrit eteläisemmän Euroopan teille.

HÄNNINEN PEKKA 21.12.2008 15:21

Olimme kesällä reissulla Saksa-Tsekki-Unkari-Slovakia-Kroatia-Italia-Sveitsi-Saksa... ja yhdistelmä on juuri saman kokoinen kuin teilläkin... Äkkiä opimme pyytämään suurta paikkaa ja sitten katselemaan niitä ihmisten ihmetyksiä... Saksalaiset totesivat "Ein Riesen Ding... was ist das... FINLANDIA - ach die kommen aus Finland"... ja sitten tultiin juttusille. Siellä kun on tapana että pienen vaunun viereen laitetaan teltta ja toinenkin joten oleskelutilaa tehdään teltoista mutta vaunut ovat poikkeuksetta pienempiä kuin mihin olemme täällä tottuneet. En muuten ymmärrä miten voi pieneen vaunuun lastata niin paljon tavaraa kuin tapana näyttäisi olevan - siellä on ylimääräisestä jääkaapista, kumiveneestä ja vesisuksista alkaen ihan kaikki mitä 3-4 viikon ajaksi tarvitaan (nimimerkki vierestä tunteja kestänyttä leirin ja varusteiden virittämistä seurannut) Tuohon aikaan ette tarvitse varauksia ja kokemuksen kautta juuri ennen keskieurooppalaisten lomia liikuttaessa saa vielä ne parhaat paikat koska keskieurooppalaiset lomailevat yhdellä alueella jopa useita viikkoja. Kun taasen meidän liikkumisemme salli vain 2-3 päivän pysähdyksiä joten ne jo talvella varatut parhaat paikat ovat vapaina kun niitä ei kukaan halua muutaman päivän takia ottaa. Balatonilla olimme aivan rannalla, Kroatiassa rannalla olisi ollut tilaa mutta ei tuolla alueella (Jezevac, Krk) ei tuo yhdistelmä ihan helposti olisi rantaan ollut vietävissä... Niillä on kumma halu rakennella kiviaitoja joka paikkaan jotka eivät ainakaan helpota tuota vekslaamista. Muuten tuo alue oli todella siisti ja mukava; ranta kivinen niinkuin pitkälti Kroatiassa. Italian puolella käytimme eniten aikaa Venetsian eteläpuolella Mare Pineta nimisellä alueella. Ei sielläkään ne käytävät kovin leveitä ole alkaen jo portista joka on mukavasti betonisilla kukkaruukuilla kavennettu ja kausipaikkalaisten leiri keskellä näyttää hurjalta (ei ole vaunujen turvaetäisyyksistä kuulut kukaan). Nämä matkaajien paikat ovat kuitenkin mukavia ja pinjametsän keskellä joten liialta auringolta saa sopivasti suojaa - ranta on tyypillinen Adrian rivieran ranta jota löytyy noilta kohdin satoja kilometrejä. Niin ja kun italiassa ollaan niin ravintoloita on siinä alueella ja lähistöllä useita - nytkin muistellessa nousi vesi kielelle. Takaisin tullessa oltiin pari päivää Lago Maggioren rannalla Italian puolella... alue oli Isolino ja ainoat vapaat paikat ... yllätys yllätys rannalla.

Jos haluat katsoa niin kesäkuvamme ovat picasassa:

http://picasaweb.google.fi/PHannister/Eurooppa2008#

Pekka

JANHONEN MATTI 21.12.2008 15:40

Eihän noiden lomakuvien näyttäminen näin kaamoksen keskellä ole luvallista. Sehän on karavaanarikansanryhmän kiihottamista - lipun ostoon. Taas tekee mieli Kroatiaan - ja eilenkin teki. Kiitos nyt kuitenkin.

HÄNNINEN PEKKA 21.12.2008 18:30

Kuviahan tarvitaan suunnitteluun - tiesittekö muuten että suomalaiset suunnittelevat kaikista kansoista lomansa aikaisimmin; edellisenä kesänä suunnitellaan jo seuraavaa... hulluja nämä suomalaiset ;-)))

P.

ps. VOPparin päätehtävähän on viedä tätä caravanmatkailun ihanuus viestiä eteenpäin !!!!

TENHOLA MANNE MIKAEL 23.12.2008 20:31

Näinhän se on, suunnittelu on puolet vaunuilun ihanuuksista ja sitten ilman suunnitelmia reissaaminen vaunu perässä tekee tästä matkailutavasta täydellisen... Hullua todella... Hyvää Joulua kaikille!

LIIMATAINEN MANU 23.12.2008 23:02

miettikääs nyt.

siksihän äkkilähdöt etelään on aina puolet halvempia kuin oikeat matkat kun niistä puuttuu tuo suunnittelupuoli. ihan hinta-laatu -suhteessahan sitä mennään.. :)

juuri äsken suunnittelin matkaa kesälle ja kysyin jotain vaimolta niin sehän melkein suuttui kun nyt jo siitä puhun. ihme porukkaa nuo naiset..

HYTTILÄ ESKO O 24.12.2008 09:38

Ai meittillä vaimo suunnittelee ajoissa. Liputkin on ostettu jo ajat sitten :D

HAUTANIEMI ERKKI O 25.12.2008 21:40

Oman kokemuksen mukaan, mita lyhempi yhdistelma, niin parempi. Menneena kasana sanoi,vaunuilija joka oli tulossa espaniasta (tapasimme pohjois saksassa).Hanella oli ollut ogelmia 2,5m solikan kanssa. Vanteet olivat ottaneet kiini molemminpuolin sisaanajo porttia. Samoin jos navissa ei ole raskaanajoneuvon reittia,joutui itsekin vaikeuksiin. Hyvaa Uutta Vuotta kaikille. eki

HALME MARTTI 25.12.2008 22:26

Jos olette päättäneet mennä Pariisin Disneylandiin, niin sinne vrmaan pitää mennä. Olimme siellä 2006 kesäkuun alussa ja silloin ei ollut sietämättömiä ruuhkia. kahden päivän liput maksoivat yli 500 EUR. Meitä oli kuusi henkilöä ja vain yksi pääsi lastenlipulla. Otimme vielä tyhmyyksissämme kalleimmat liput, joilla sai vaihtaa huvipuistosta studioille ja takaisin vapaasti. Paikka on niin suuri, että puistossa kuluu yksi pävä täysin ja mielestäni studioilla käyminen ei ole niin tarpeellista noinkin nuorten kanssa. (saattavat olla täysin eri mieltä). Pariisin Eurodisneylandissa on paljon krääsäkauppoja ja muuta turhaa ja alueen kokoon nähden vähän laitteita. Sitten vielä pitää käydä hakemassa fastpas'seja jos aikoo käydä mahdollisimman monta "pyydystystä" läpi. Näillä faspas'seilla pystyy hieman nopeuttamaan jonotusta. Haet siis lipullasi kunkin laitteen läheltä automaatista kyseisen laitteen liput, joilla pääsee jonon ohi eri ovesta kyseiseen laitteeseen. Järjestelmä kyllä ontuu, jos kaikki tekevät niin, mutta eivät ne tee.

Me asuimme vähän kauempana kämppärillä, mutta parkkipaikallakin sai ainakin koppiautolla yöpyä parkkimaksun hinnalla. Olisin ehdottomasti ehdottamassa Teille paluumatkan viimeiseksi huvipuistoksi Saksan Soltaussa olevaa Heideparkkia. Mielestäni se on oikea huvipuisto ja vielä viihtyisä ja kaunis sellainen. Lisäksi maksaa perheeltänne noin yhden viidesosan Disneypuistosta. Vieressä alle kilometrin päässä hyvä kämppäri, josta kävelimme huvipuistoon kevyenliikenteen väylää pitkin. Heideparkissa on mukavia laitteita kaikenikäisille. Soltau on noin 60 km päässä Hampurista. Mikäli aikaa on, niin lähellä on myös Bergen-Belsen keskitysleirin museo. hyvin koskettava paikka, vaikka siellä ei olekaan alkuperäisin rakennuksia jäljellä. Meillä oli mukana neljä 11-16 vuotiasta tyttöä, jotka saivat hieman historianopetusta Saksan piemästä menneisyydestä. Kyllä paikka pisti tyttöjenkin mukaan ajattelemaan maailman pahuutta. Anne Frank oli tällä keskitysleirillä ja kuoli vähän ennen leirin vapauttamista.

HYTTILÄ ESKO O 26.12.2008 11:47

Kokemus ja kuulopuhe 2 eri asiaa. Hyvää uuttavuotta.

VIRTANEN JOUNI 28.12.2008 20:20

Muutama kesä ollaan liikuttu lähes samankokoisella auto-vaunuyhdistelmällä (12,4x2,5m) ympäri Eurooppaa. Uskallan sanoa, että kyllä yhdistelmällä pärjää, jos on tarkkana. Maantiet ovat laidasta laitaan leveitä ja kapeita. Vuorten ylityksissä en suosittele ajamaan rekkojen perässä. Etenevät sen verran verkkaisesti, että saattaa veto-auton lämmöt nousta hieman liikaa.

Kämppärit olemme yleisesti valinneet ECC-kirjaa hyväksi käyttäen. Olemme valinneet kämppäreitä joiden vaunupaikka koko on ollut vähintään 100m2, koska silloin on ollut kohtalaisen helppoa viedä vaunu paikoilleen. Hankalia paikkoja, mutta ei ylipääsemättömiä, ei ole ollut montaakaan. Muutamia mainitakseni, niin Gardan alueella (Moniga del Garda) katu rakennuksien välissä oli n. 2,6-2,8m muutamissa kohdissa. Hann.Mündenin sillan leveys on 2,48m tukipuiden kohdalla eli vanteet ja akseli olivat kovilla...

Joku mainitsi Heideparkin viimeiseksi huvipuistoksi. Yhdyn helposti siihen hinta-laatusuhdetta vertailtaessa, sekä kämppärin läheisyyden takia.

Koska lähtönne on kesäkuussa, niin suosittelen hankkimaan CC-kortin (https://webshop.acsi.eu/index.html?aff=2268&tid=10&lid=9), mikäli haluatte säästää yöpymishinnoissa. Viime kesänä säästimme n. 80€ kämppäreistä, joihin olisimme menneet muutenkin. Käytimme korttia 8:ssa yöpymymisessä.

LAHTINEN ERKKI 28.12.2008 22:45

Olemme myös kulkeneet Euroopassa 12m:n yhdistelmällä ja kokemukseni Sveitsistä ja Italiasta on sellainen että ajo ei ole enää "kivaa", vaikka olen hallitsevinani ko. ajoneuvon kuljetuksen.

Disneyland Pariisissa oli minulle pettymys ja rahastuspaikan oloinen, vaikka ei ne lapset kyllä valittaneet.

Mitä tulee neuvoon olla ajelematta rekkojen perässä, niin ei niitä vaihtoehtoja paljon ole. Sitäpaitsi lämmöt kyllä nousevat kovalla vedolla , ei niinkään rauhallisella matkustelulla rekkajonossa.

STRÖMMER HEIKKI 04.01.2009 12:25

Kävimme keväällä Siliassa 12 x 2,3 yhdistelmällä, ja minusta kyllä siellä tuntui että yhtää leveämpi yhdistelmä ei ainakaan saisi olla. Sisiliassa kun on tapana pysäköidä viereen, kun parkkiruutu on täynnä. Sit kun vastaantulijankin kaistalla joku on pysäköinyt viereen, niin aivan juuri ja juuri 2,3m leveä vaunu mahtui välistä.Mut se oli vaan siellä Sisiliassa,ja sielläkin vain kaupungeissa,muualla kyllä mahtui kulkemaan.Pariisin Disneylandissa käytiin lippuluukulla. Onneksi meitä oli vain 2 aikuista niin sisään ei ollut pakko päästä. Pelkkä sisäänpääsy Ankkalinnaan 140€/nenä.Ei jaksaneet ankat ihan niin paljoa kiinnostaa.

HAAPANEN TIMO 04.01.2009 13:56

Ei se nyt aivan niin kallista ole: http://offers.disneylandparis.co.uk/tickets/tickets/one-day-one-park-disney-ticket.xhtml

@timo

KOIVISTO ARI 12.01.2009 15:36

Hei,

Pariisin Disneylandissa ei ole tullut käytyä, joten en osaa sen hyvyyttä kommentoida, mutta viime kesänä olimme Euroopan kiertueella ja pariksi päiväksi poikettiin Europa park nimiseen huvipuistoon. http://www.europapark.de/lang-en/c51/default.html Europa park sijaitsee monelle kulkijalle sopivassa paikassa Saksan ja Ranskan rajalla Rust nimisessä kylässä. Majoittuminen onnistuu loistavasti alueen yhteydessä olevalla leirintäalueella, josta pääsee kätevästi jalkaisin huvittelemaan. Kaksi päivää meni vauhdikkaasti koko perheeltä erilaisissa vempeleissä ja esityksissä. Meillä ainakin koko perhe (2 aikuista, 14, 12 ja 3 vuotiaat lapset) tykkäsi paikasta tosi paljon. Leiriytymisen helppous huvipuiston yhteyteen oli todella suuri plussa. Voin suositella paikkaa varauksetta.

Ari Koivisto

PURSIHEIMO TOPI 13.01.2009 01:17

Joillakin Ranskalaisilla municipal-alueilla (esim. Besancon) rakennettu niin kapeat sisääntuloportit, ettei 2,5-metrisellä pääse sisälle. Kapean portin tarkoitus on hillitä paikallisten mustalaisten leveiden Tabbertien pääsyä alueelle. Samasta syystä voi olla pituusrajoituksia (Vizille) tai telirajoitus (Evreux). Ei ole kuulemma rotusortoa. Nämä tiedot eivät ole kuulopuheita vaan käytännössä todettu.

HYTTILÄ ESKO 13.01.2009 08:51

Itse en ole 20v ranskan risteilyllä vielä....! Ranskan mustalaisethan eivät esiinny leirintäalueilla. Se on oletettavasti liian kallista ja heitähän on muutamasta vaunusta pariinkymmeneen aina porukassa.Ei ainakaan ole ikinä tullut vastaan campingeilla. Vaan käyttävät samanlailla yleisiä alueita kuin meittin villit ja vapaat (olisikohan sukua :p). Kun katselet ympärillesi teitten varsilla huomaat kyllä paikoittain näitä leirejä. Taasen nk "hollannin kiertävät" joilla erittäin kalliit autot ja isot vaunut ovat kylläkin yleisillä leirintäalueilla. Heitä on ollu mm Kroatiassa, Saksassa , Sveitsissä , Italiassa, Itävallassa jne. Mutta eiväthän ketään häiritse, ei minua ainakaan. Varmaan tuo Besanconin alue on se Elsassilainen keskitysleiri missä nuo rajoitukset. Saksalaisella "valtaväestöllä" on myös leveitä vaunuja. Mutta he menevätkin enemmän rannikoille kuin jäävät oman nurkantaakse.

NIEMI ROLF 13.01.2009 12:52

Viime kesänä meitä oli 11 aikuista ja 1 lapsi jotka ihastuimme suuresti Europa Parkiin ja sen upeaan kokonasitarjontaan periaatteella "jokaiselle jotakin". Muutama miljoona vierailijaa käy Europa Parkissa vuosittain. Käynti Saksan suurimmassa huvipuistossa on elämys jota ei kannata jättää väliin jos suinkin liikkuu sillä suunnalla.

Heilbronnin kaupungista 35 km länteen on Sinsheimin kaupunki jossa on mielenkiintoinen tekniikka museo (autoja, lentokoneita, junia, puolustusvoimien kalustoa etc.)On tutustumisen arvoinen paikka jos vanha tekniikka kiinnostaa. http://www.technik-museum.de/index_content.html

PURSIHEIMO TOPI 13.01.2009 13:28

Ei tuo Besanconin municipal-alue mikään keskitysleiri ole vaan nykyisin ihan viehättävä hyvin hoidettu alue. Ennen noita jykeviä betonisia portinpylväitä alue oli pullollaan mustalaiskaravaaneja. Puiston puut olivat täynnä pyykkinaruja ja niillä kuivuvia pyykkejä. Ehkäpä et ole noita mustalaisia tavannut noilla ranskalaisalueilla juuri siksi, että erilaisin "teknisin" rajoituksin se estetään. Mitä tulee esim. sveitsiläisiin alueisiin, niin voin kertoa toissavuoden tilanteesta Bellinzonassa. Alueen sisääntulotien tukkivat mustalaiskaravaanarit miljoonamersuillaan ja Tabbert-vaunuillaan. Reseptionin kertoman mukaan heitä ei päästetty sisälle, koska he eivät maksa leirintämaksujaan. Käyttivät kyllä härskisti alueen saniteettitiloja hyväkseen. Poliisipartio oli koko yön alueen henkilökunnan apuna. Meillä muuten on noita Ranskan matkoja takana jo vuodesta 1979 asti ja 290 yöpymistä ranskalaisilla alueilla. Joten kokemusta on.

HYTTILÄ ESKO 13.01.2009 15:00

En tiedä teknisistä rajoituksista. Ei ne "rajoitukset" ole estäneet meidän vaunua sisään mahtumasta. Varmaan tarkoitat noilla miljoonamersujen ajelijoilla nk.hollannin manneja, niillä ei ole mitään tekemistä nk. mustalaisten kanssa. Ovat henkilöitä jotka kieertävät kauppaa tekemässä huuhaa tavaroilla, omaavat isot eleet ja kalliin varustuksen. Myös ihonväri erottaa nk aidoista mustalaisista. Heitä on ollut suomessakin ajoittain. Hyvä että olet kiertänyt, ei ruostu laakerit.

KORHONEN ELISA 13.01.2009 16:33

Ei ole ennestään kokemusta leirintäalueista, joten kysynpä, että onko varsinkin Euroopassa joku tietty aika, jolloin olisi hyvä saapua leirintäalueelle? Entäs poistuminen? Siis jos haluaa olla vuorokauden, niin miten se lasketaan?

PASANEN MIKKO 13.01.2009 17:17

Terve! Meidän vaatimattoman kokemuksen perusteella leirintä- alueille saapumisaika on euroopassa saman kaltainen, kuin Suo- messakin. Iltapäivällä tai illansuussa kai yleisin saapumisaika. Ruotsissa on kohdattu sellaisia paikkoja, jossa klo 18 jälkeen ei ole päästy sisälle. Ranskassa joissakin paikoissa pitävät keskipäivällä respat pari tuntia kiinni. Yleensä alueiden porteilla on kyllä jonkinlaisia hälyttimiä, joilla saa henkilökuntaa paikalle. Myöhäisin aika meillä on varmaan ollut klo 22 maissa sisälle pääsy. Pois lähdön kanssa tuppaa kuitenkin menemään melkein puolille päivää, se lienee "virallinenkin" käytäntö. Jos olet jo hankkinut BordAtlas leirintä kirjan niin sieltä löydät tarkempia fakta tietoja.

HAAPANEN TIMO 13.01.2009 17:17

Aika monessa maassa, jo Saksassa on iltapäivällä (usein 13.00-15.00) tauko, siesta, hiljaisuuden aika, rauhan aika, lounasaika. Puomi kiinni eri nimikkeillä, silloin ei mennä, eikä tulla.

Poistuminen voi olla hyvinkin tarkkaa, jos paikka on täynnä. Silloin voi olla sisäänpäin tulijoita odottamassa. Joissain paikoissa voi käydä edellisenä päivänä hakemassa jonotuslapun, ja määrättynä aikana (usein 12.30) pääsee sisään jonotusjärjestyksessä, jos mahtuu.

Jos paikassa on tilaa sisään pääsee mielestäni ainakin klo 21.00 asti.

Joskus myöhään tulijoille on varattu Quickstop paikka alueen ulkopuolelta. Silloin usein alueen oppaassa on symbolineliössä yksiviisarinen kellotaulu, jonka viisari osoittaa klo 9.00 kertoen tulo/lähtöajan. @timo

JANHONEN MATTI 13.01.2009 17:59

Viime keväänä törmäsin Saksassa käytäntöön jossa respan väki oli poistunut jo klo 18.00. Sen jälkeen alueelle tulevat saivat avainkortin 8 euron panttimaksua vastaan respan seinässä olevasta pienestä automaatista klo 22.00 saakka. Sen jälkeen oli tyytyminen portinpielipaikkaan. Sisääntuloselvitys tehtiin vasta seuraavana aamuna ja avainkortin panttimaksu hyvitettiin laskussa. Kätevä systeemi.

LAHTINEN ERKKI 13.01.2009 22:21

Italiassa Gardajärvellä koimme ikävän yllätyksen kun olimme sisäänkirjautuessamme varanneet paikan vain kahdeksi yöksi, vaikka luulimme että varaus on voimassa toistaiseksi,( kuten usein meilläpäin on tapana )ja sitten lauantaina selvisi, että paikka onkin varattu viikonlopuksi toisille. Ei auttanut kuin lähteä tien päälle etsimään uutta leirintäaluetta. Taisi kyllä kielivaikeudet olla osasyynä virheeseen. Eli kyllä parhaat alueet saattavat olla varattuja ainakin viikonloppuisin, mutta puhelimella voi tietysti tarkistaa varaustilanteen etukäteen.

PURSIHEIMO TOPI 14.01.2009 01:20

Olemme mekin noille alueille aina päässeet. Reseptionissa ovat tunnistaneet meidät ei-mustalaisiksi ja portit on avattu. Ranskassa Rivieran alueella mustalaisleiri oli majoittunut erään leirintäalueen viereiselle joutomaalle. Olivat vetäneet alueen läpi kulkeviin avonaisiin sähköjohtoihin seipään päissä olevien koukkujen avulla ilmaiset sähkökytkennät. Myöhemmin poliisi kävi poistamassa sähkövarkaat. Siinäkin tapauksessa yhdistelmänä oli lähes poikkeuksetta mersu +iso tabbert.

HYTTILÄ ESKO 14.01.2009 08:01

Yleensähän on paikan numerokylteissä merkintä milloin ko. paikka on varattu. Ja sama varaustilanne on respassa tiedossa. Kannattanee kirjoittaa paperille päivämäärät taikka näyttää kalenterista jottei tule kielitaidosta johtuvia pattitilanteita.Taas käytettäessä alueita matalasesongin aikaan nuo paikat on hyvin harvoin varattuja lainkaan. Etelä-euroopassahan lomakausi on vasta loppukesästä.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.